به گزارش ایرنا، شبکه خبری "سی جی تی ان" چین اعلام کرد که تحریم تسلیحاتی ۱۳ ساله سازمان ملل علیه ایران امروز به پایان رسید و وزارت خارجه ایران این رویداد را پیروزی چندجانبهگرایی با وجود فشارهای آمریکا ارزیابی کرد و تحلیلگران از این رویداد به عنوان شکست سیاست های آمریکا یاد می کنند.
در گزارش این شبکه خبری آمده است: لغو تحریم تسلیحاتی ایران بر اساس قطعنامه ۲۲۳۱ و توافق برجام در سال ۲۰۱۵ به دست آمد و به این معنی است که ایران بطور قانونی قادر خواهد بود نسبت به خرید و فروش تسلیحات متعارف اقدام کند.
وزارت امور خارجه ایران در بیانیهای اعلام کرد که از امروز (یکشنبه) تمام محدودیتها بر نقل و انتقال سلاح و فعالیتهای مرتبط با آن بطور خودکار برداشته شده است و هیچ اقدام خاصی هم از سوی ایران یا اقدام دیگری از شورای امنیت مورد نیاز نیست. ایران همچنین تاکید کرد که در زمینه دفاعی خودکفا است و نیازی به واردات بیرویه سلاح ندارد.
این رسانه چینی تاکید کرد: ایران اقداماتی برای تقویت تولیدات داخلی سلاحهای متعارف و توان دفاعی خود تحت فشار تحریمهای خارجی در دهههای گذشته انجام داده است.
مقامات گفتهاند که ایران آماده فروش سلاح پس از پایان تحریم است. در ماه اوت نیکلاس مادورو رئیس جمهوری ونزوئلا گفت که خرید موشک از ایران ایده خوبی است.
دولت آمریکا در ماه اوت سال جاری فرایندی را با هدف احیای تمام تحریمهای سازمان ملل علیه ایران آغاز کرد، اما اکثریت اعضای شورای امنیت سازمان ملل این تلاش را رد و تاکید کردند که هیچ اساس حقوقی ندارد.
تلاشهای آمریکا برای تمدید تحریم ایران شکست خورد
این شبکه خبری چین همچنین با انتشار یادداشت دیگری تاکید کرد که تلاشهای آمریکا برای تمدید تحریم ایران به علت فقدان حمایت بینالمللی شکست خورد.
در این یادداشت به قلم "فردی رایدی" تحلیلگر مقیم لندن آمده است: ۱۸ اکتبر تاریخ پایان تحریم سازمان ملل محدود کننده خرید و فروش سلاح توسط ایران است. رهبران ایران از این تحول مهم استقبال کردهاند و آمریکا آن را نکوهش کرده است. اما پیامدهای این شرایط چه خواهد بود؟
این تحلیلگر می نویسد: این تحریمهای تسلیحاتی به علت برنامه هستهای ایران اعمال شده بود و حسن روحانی زمانی که رئیس جمهوری ایران شد، نشانههایی از خواست این کشور برای خروج از انزوای بینالمللی را نشان داد. اما برخی ادعاهای هشدار دهنده در خصوص توسعه سریع اورانیوم غنیشده توسط غربی ها مطرح شد و به نوعی به این خوشبینی پایان داد.
برای مقابله با این تهدید ادعایی، ائتلافی با مشارکت چین، آلمان، فرانسه، روسیه، انگلیس و آمریکا تشکیل شد که در سال ۲۰۱۵ به توافقی با ایران دست یافت و براساس آن غنیسازی اورانیوم برای ایران را در ازای کاهش تحریمها محدود کرد.
در سال ۲۰۱۸ به دستور دونالد ترامپ، آمریکا از این توافق خارج شد. زیرا ادعا می کرد که توافقی ناقص است و ایران آن را نقض کرده است. با نزدیک شدن به پایان تحریم تسلیحاتی، آمریکا وارد یک کارزار شدید در سازمان ملل برای بازگرداندن تحریمها شد اما این تلاش به علت فقدان حمایت از سوی متحدان اروپایی و چین شکست خورد.
پاسخ واشنگتن موج یکجانبهای از تحریمهای اقتصادی با هدف جلوگیری از خرید سلاح توسط ایران بوده است. آمریکا همچنین تهدید به اقدامات تنبیهی علیه طرفهای ثالث – کشورها و افراد – کرده است.
نکته جالب اینکه آمریکا درصدد بود بازگشت تحریمها را بر اساس نقض توافق توجیه کند اما خود آمریکا دو سال پیش از این توافق خارج شده است.
در حالی که آمریکا برای تحریمهای بیشتر علیه ایران تلاش میکند، اما اتحادیه اروپا و چین به امید روابط بهتر در آینده مقاومت میکنند.
تحریم های تسلیحاتی سازمان ملل علیه ایران مطابق برجام پایان یافت
روزنامه چینی "ساوت چاینا مورنینگ پست" نیز در این خصوص با اشاره به بیانیه وزارت خارجه ایران برای این روز تاریخی نوشت: ایران اعلام کرد که تحریم تسلیحاتی سازمان ملل روز یکشنبه مطابق با توافق هسته ای برجام به طور خودکار به پایان رسیده و به هیچ اقدام دیگری در این خصوص نیاز نیست بنابراین از امروز تمام محدودیتها درباره نقل و انتقال سلاح و فعالیت های مرتبط و خدمات مالی از ایران و به ایران بطور خودکار لغو میشود.
این گزارش با اشاره به اقدام دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا در سال 2018 برای خروج یکجانبه از برجام و اعمال تحریم علیه ایران نوشت: با این وجود واشنگتن در ماه اوت متحمل شکست شد و موفق نشد حمایت شورای امنیت را برای تمدید تحریم تسلیحاتی جلب کند.
این گزارش همچنین با اشاره به اینکه ایران تاکید کرده است که سلاحهای نامتعارف و خرید بیش از حد سلاح متعارف جایی در دکترین دفاعی ایران ندارد، به بخش دیگری از بیانیه پرداخت و نوشت: امروز یک روز مهم برای جامعه جهانی است که بر خلاف تلاشهای رژیم آمریکا در کنار تهران قرار گرفته است.
در ادامه این گزارش آمده است: از سوی دیگر آمریکا اعلام کرده که بطور یکجانبه تصمیم گرفته که تمام تحریمهای سازمان ملل را علیه ایران مجددا برقرار سازد. اما تقریبا تمام شورای امنیت سازمان ملل استدلال حقوقی آمریکا را رد کرده است و متحدان اروپایی آمریکا گفتهاند که اولویت آنها حفظ برجام است. مسکو هم در ماه سپتامبر اعلام کرد که آماده تقویت همکاری نظامی با تهران است و چین نیز از آمادگی خود برای فروش سلاح به ایران پس از روز 18 اکتبر صحبت کرده است.
آمریکا اما تاکید کرده که برای جلوگیری از فروش تانکهای چینی و سامانههای دفاع هوایی روسی به ایران تلاش خواهد کرد.
آسیا تایمز: فشار حداکثری آمریکا مانع جلوگیری از پایان تحریم تسلیحاتی ایران نشد
پایگاه خبری - تحلیلی آسیا تایمز هم در گزارشی تاکید کرد که هیچ فشار حداکثری از سوی آمریکا موفق نشد از تحقق یکی از رخدادهای مهم در روز یکشنبه یعنی پایان تحریم تسلیحاتی ایران مطابق قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت، جلوگیری کند.
این رسانه سنگاپوری افزود: دولت آمریکا از توافق هستهای خارج شد اما تلاش کرد تا متحدان خود را به تمدید تحریم تسلیحاتی ایران مجاب کند. آمریکا همچنین برای فعالسازی مکانیسم ماشه و احیای تمام تحریمهای سازمان ملل تلاش کرد.
این نشریه به نقل از فواد ایزدی استاد مطالعات بینالمللی در تهران نوشت: آمریکا خواستار فشار بیشتر بر دولت ایران بود اما آشکارا شکست خورد.
نظر شما