«توماس باخ» رییس کمیته بینالمللی المپیک در نشست خبری خود در مورد وضعیت مدیریت فدراسیون بینالمللی وزنهبرداری ابراز نگرانی کرد و گفت: با شرایط کنونی جایگاه وزنهبرداری در المپیک ۲۰۲۴ پاریس در خطر است. هر چند که پس از این اظهارات فدراسیون بینالمللی وزنهبرداری قول پیشرفت در اصلاح وضعیت مدیریت و مبارزه با دوپینگ را داد اما به یکباره دعوای مدیریتی در این فدراسیون آشفته، بالا گرفت و موج استعفاها شروع شد.
شرایط بحرانی مدیریت فدراسیون بینالمللی وزنهبرداری میرود تا یکسال کامل را سپری کند، سالی که با استعفای «تاماش آیان» به خاطر برخی از اتهامات شروع و در ادامه آن، بحران مدیریتی «اورسلا پاپاندرئا» و «اینتارانات» تایلندی را نیز مجبور به استعفا کرد.
اما چرا در کمتر از یکسال فدراسیون بینالمللی با سه استعفای مهم مواجه شد؟ این سوالی است که بسیاری از کارشناسان ریشه آن را در سیاستهای کلان باخ در ورزش جهان جستجو خواهند کرد؛ بنا به برخی از شواهد سیاست کلی این مدیر آلمانی مقابله با مدیران فرهمند ورزش است. باخ هیچگاه بدون دستاویز نمیتوانست در برابر «تاماش آیان» قرار گیرد، بلکه عملکرد آیان و اتهاماتی که علیه وی مطرح شد زمینه را برای فروپاشی مدیریت فدراسیون بینالمللی وزنهبرداری فراهم کرد اتهاماتی که آیان هنوز نتوانسته، خود را از آن مبرا سازد.
آیان هر چند که از سال ۲۰۰۰ سکان هدایت فدراسیون بینالمللی وزنهبرداری را بر عهده گرفت اما همواره پیرامون وی صحبتهایی در زمینه اعمال سیاست راضی نگه داشتن کشورها و ورزشکاران سرشناس وجود داشت. این گمانهزنیها با مثبت اعلام شدن نمونه آزمایش بسیاری از مدالآوران بازیهای المپیک ۲۰۰۸ پکن و ۲۰۱۲ لندن رنگ و بوی بیشتری به خود گرفت و در نهایت در پرونده آیان مسائلی مانند پنهان کردن نمونه دوپینگ کشورهای خاص دیده شد. نمونه آزمایش بیش از ۴۰ وزنهبردار در این ۲ دوره المپیک مثبت اعلام شد.
هر چند که آیان در فرصت سه ماهه نتوانست خود را از اتهامات پاک کند و از فدراسیون بینالمللی وزنهبرداری کوچ کرد اما رفتن او به معنای پایان بحران در یکی از فدراسیونهای المپیکی جهان نبود بلکه آغازی بر بحران تازهای بود که هنوز نمیشود پایانی را برای آن تصور کرد. کشتی شکسته مدیریت فدراسیون هر چند که با سرپرستی «اورسلا پاپاندرئا» در حال رسیدن به ساحل آرامش بود اما با یک اظهارنظر دیگر در بحران مدیریتی فرو رفت و در کمتر از چند روز ۲ مدیر ارشد آن استعفا کردند.
«توماس باخ» رییس کمیته بینالمللی المپیک در نشست خبری خود در مورد وضعیت مدیریت فدراسیون بینالمللی وزنهبرداری ابراز نگرانی کرد و گفت: با شرایط کنونی جایگاه وزنهبرداری در المپیک ۲۰۲۴ پاریس در خطر است. این اظهارات و اختلاف مدیریتی فدراسیون موجب شد تا «اورسلا پاپاندرئا» آمریکایی از سمت سرپرستی استعفا دهد، استعفایی که موجب شد تا اینتارانات تایلندی جایگزین او شود اما این مدیر نیز چند روزی بیشتر دوام نیاورد تا مایکل بر کرسی سرپرستی تکیه بزند.
این استعفاها و بلاتکلیفی در مدیریت فدراسیون بینالمللی وزنهبرداری میرود تا تهدید باخ را جدیتر از گذشته کند؛ تهدیدی که ممکن است تابلوی ورود ممنوع وزنهبرداری را در دروازههای پاریس به عنوان میزبان المپیک ۲۰۲۴ نصب کند. اگر این تهدید باخ عملی شود بیتردید ایران یکی از بازندههای اصلی آن است، زیرا وزنهبرداری کشورمان همواره به عنوان مدعی در سطح المپیک ظاهر شده و تا کنون ۹ مدال طلا، ۵ نقره و ۵ برنز از آوردگاه المپیک صید کرده است.
در کنار احتمال حذف وزنهبرداری از المپیک ۲۰۲۴ پاریس یکی دیگر از استمرار بحران مدیریت در فدراسیون بینالمللی بلاتکلیفی وزنهبرداران برای حضور در بازیهای المپیک توکیو است. پس از اظهارات یک هفته گذشته باخ اختلاف بین سرپرست آمریکایی فدراسیون و نماینده فنی فدراسیون بینالمللی وزنهبردرای در المپیک توکیو بالا گرفت.
پاپاندرئا که یکی از حامیان اصلی شیوه جدید گزینشی برای المپیک ۲۰۲۱ توکیو است درباره احتمال تغییر رویه رقابتهای گزینشی گفت: روندی که افرد مخالف در مورد تغییر انتخابی المپیک و قوانین ضد دوپینگ در پیش گرفتهاند اعتبار وزنهبرداری را بیشتر به خطر میاندازد. اما در طرف مقابل «کوفا» مشاور هیات اجرایی فدراسیون بینالمللی و نماینده فنی فدراسیون بینالمللی وزنهبردرای در المپیک توکیو بیپرده گفته است باید به جای رنکینگ و فرمول پیچیده کسب امتیاز، بهترین عملکرد انفرادی ورزشکار در دوره کسب سهمیه، مشخص کند که چه کسی شرایط کسب سهمیه المپیک را دارد.
در پاسخ به این پیشنهاد کوفا، اما پاپاندرئا صراحتا مخالفت خود را اعلام کرد و رییس کمیسیون ورزشکاران نیز با سرپرست فدراسیون بینالمللی همراه شد. پاپاندرئا در مخالفت با طرح کوفا گفته است طرح او بیاحترامی به تلاشهای ۲ ساله شمار زیادی از وزنهبرداران است.
حال که پاپاندرئا در برابر بحرانهای مدیریتی توان ماندن را نداشت و از فدراسیون بینالمللی وزنهبرداری رفته است، معلوم نیست با سیاستهای کوفا سرنوشت حضور ورزشکاران در توکیو به کجا خواهد رسید. آیا آنان با همان امتیازات ۶ مرحله گزینشی گام در توکیو خواهند گذاشت یا باید فرمول جدیدی برای کسب سهمیه آنان محاسبه شود.
اگر امتیازات ۶ مرحلهای در دستور کار قرار گیرد آن زمان است که علی داودی و علی هاشمی وزنهبرداران دسته به اضافه ۱۰۹ و ۱۰۹ کیلوگرم باید از امتیازات کسب شده چشمپوشی کنند و به آینده و رکوردهای شخصی امیدوار شوند. اما اگر این فرمول اجرایی شود در دسته ۹۶ کیلوگرم کیانوش رستمی و سهراب مرادی ممکن است بیش از دیگر وزنهبرداران از آن استقبال کنند.
استقبال آنان در حالی است که کوفا در واکنش به سخنان سرپرست پیشین فدراسیون بینالمللی گفته بود، طرحش میتواند برای چهرههای شاخصی مانند سهراب مرادی، کیانوش رستمی و اسماعیلوف وزنهبردار ترکیه خوب باشد.
البته با وجود این طرح در دسته ۹۶ کیلوگرم تنها یک نفر از ایران میتواند حضور داشته باشد و آن زمان باید گفت که رقابت بین سهراب مرادی و کیانوش رستمی مانند حرکات پایانی رقابتهای المپیک است که کیلوها در آن مدال را تعیین خواهد کرد. این ۲ وزنهبردار ایرانی در المپیک ۲۰۱۶ ریو در دسته ۸۵ و ۹۶ کیلوگرم مدال طلا کسب کردند و از رکورداران وزن خود به شمار خواهند رفت.
نظر شما