صولت قلیزاده روز سهشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: در سال زراعی گذشته در بیش از سه هزار و ۳۰۰ هکتار از مزارع استان کلزا کشت شده بود و کلزاکاران بیش از پنج هزار و ۳۰۰ تُن محصول را برداشت کردند.
وی با اشاره به اینکه ۱۲ تُن بذر تولید داخل و خارجی یارانهای بین کلزاکاران استان توزیع شده است اضافه کرد: سهمیه ابلاغی جهادکشاورزی برای کشت کلزا در آذربایجانغربی در سال زراعی جاری (۱۳۹۹- ۱۴۰۰) بیش از هفت هزار هکتار بود که از این مقدار ۲ هزار و ۲۵۰ هکتار محقق شد.
کارشناس مسوول دانههای روغنی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجانغربی گفت: در بین شهرستانهای استان، نقده با هزار و ۹۷ هکتار، شهرستان پیشرو در کشت کلزا است و شهرستانهای بوکان با ۳۳۵ هکتار، پلدشت با ۲۹۷ هکتار و میاندوآب با ۱۸۵ هکتار در جایگاههای بعدی قرار دارند.
وی اظهار داشت: اعلام نشدن به موقع قیمت خرید تضمینی کلزا، نبود آب مورد نیاز کشاورزان در زمان کشت، افزایش قیمت کود و سموم شیمیایی، افزایش قیمت اجاره بهای زمین زراعی و افزایش کشت سایر محصولات آبی مانند یونجه، کدو و سیر در مزارع از جمله دلایل کاهش کشت کلزا در استان است.
وی افزود: زمان طلایی کشت کلزا در آذربایجانغربی از ۱۵ شهریور تا پنجم مهر است و کشاورزان این استان در این فصل با مشکل تامین آب در این فصل روبرو هستند که میتواند همه مزیتهای کشت این محصول را تحتالشعاع قرار دهد.
"قلیزاده" گفت: برای سال زراعی جاری قمیت تضمینی کلزا از کشاورزان ۷۸ هزار ریال برای هر کیلوگرم تعیین شده که در مقایسه با قیمت سال قبل که ۴۶ هزار و ۶۰۲ ریال بود ۳۱ هزار و ۳۹۸ ریال برای هر کیلوگرم افزایش یافته است.
کارشناس مسوول دانههای روغنی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجانغربی در خصوص سایر حمایتهای دیگری هم که از کلزاکاران میشود، افزود: امسال هزار و ۵۰ تُن کودشیمیایی از سه نوع اوره، فسفات و پتاسیوم و ۶۰۰ لیتر سم علفکش پهن برگ با قیمت یارانهای در اختیار کشاورزان قرار داده شد.
وی اظهار داشت: امسال ۴۵ هکتار مزرعه الگویی کلزا در آذربایانغربی کشت شده که شامل ۲۰ هکتار تغذیه گیاهی در میاندوآب، ۲۰ هکتار تغذیه گیاهی در نقده و پنج هکتار نیز به صورت آبیاری میکرو در نقده است.
کلزا (Brassica napus) از گیاهان دانه روغنی مهم در مناطق معتدل بوده و دارای طیف به نسبت وسیعی از سازگاری اقلیمی است؛ دانه کلزا دارای ۲۵ تا ۵۵ درصد روغن، ۱۸ تا ۲۴ درصد پروتئین بوده و به خاطر اسیدهای چرب اشباع نشده و فاقد کلسترول از کیفیت تغذیهای بالایی برخوردار است.
سالانه بیش از ۵۵ میلیون تن کلزا در کشورهای عضو اتحادیه اروپا، چین و کانادا به عنوان سه تولیدکننده اصلی این محصول به دست میآید؛ میزان تولید این محصول در ایران بسیار اندک و کمتر از ۳۰۰ هزار تن در سال برآورد میشود که این رقم نیز در سالهای اخیر با توجه ویژه وزارت جهاد کشاورزی به دست آمده است.
تامین روغن مورد نیاز کشور و جلوگیری از خروج ارز، تامین علوفه مورد نیاز دام و طیور و تامین امنیت غذایی و سلامت جامعه از اهداف توسعه کشت دانههای روغنی است.
کشت دانه روغنی کلزا در تناوب با گندم موجب تقویت خاک و پایداری تولید گندم در کشور میشود و ترویج آن طی سالهای اخیر تدبیری از سوی مسوولان برای افزایش بهرهوری در بخش کشاورزی آذربایجانغربی بوده است.
نظر شما