مهدی عسکریپور روانشناس بالینی و مدرس دانشگاه که این روزها بیش از دو ماه از بهبودی کاملش از ابتلای به ویروس کرونا میگذرد، روز شنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا گفت: ۱۰۰ درصد پروتکلهای بهداشتی را رعایت میکردم اما نمیدانم کی، کجا و چطور مبتلا شدم؟ شاید بنایی خانه و رفت وآمد کارگران و شاید یک ناقل بدون علایم بالینی مسبب بیماری باشد.
از او در خصوص تجربیات آن روزها میپرسم، افزود: نمیخواهم سیاهنمایی کنم، اما حقیقتا روزهای سختی بود؛ من، همسرم و پسر ۱۸ ماههام هر سه با هم مبتلا شدیم، دردهای عضلانی این بیماری برای من واقعا وحشتناک بود و همسرم تنگی نفس و سرفههای شدیدی را تجربه میکرد که با گذشت دو ماه بعد از نتایج منفی آزمایش کرونا هنوز ادامه دارد.
مردم ساده از کنار این بیماری نگذرند
وی ادامه داد: هفتهها ارتباطات با دوستان و نزدیکان و حتی اعضای خانوادهات قطع بود. گاه از ترس فهمیدن دیگران در دوران نقاهت از تلفن و فضای مجازی هم دوری میکردم. تجربه این احساس غربت و تنهایی گاه خلق آدمی را تا مدتها افسرده میکند. مردم نباید ساده از کنار این بیماری بگذرند.
در باره علل ترس بیمار از فهمیدن دیگران سوال میکنم، گفت: ویروس کرونا با رعایت ضوابط بهداشتی مرتبط است. شاید تصور شود، بیمار مبتلا به کرونا پروتکلهای بهداشتی را رعایت نمیکند، ماسک نمیزند، در خانه نمیماند و این عدم همراهیها با اجتماع با انگ جامعه همراه است، در حالی که گاه با رعایت کامل اصول بهداشتی نیز امکان ابتلا هست.
همسرم بعد از گذشت ۲ ماه همچنان از منزل خارج نمیشود
در باره خانوادهاش میپرسم و گفت: همسر بعد از گذشت ۲ ماه هنوز نمیتواند از منزل خارج شود. پدر و مادرش را به خانه راه نمیدهد و میگوید نمیخواهم آن روزهای تلخ دوباره تکرار شود. تنگی نفس و سرفه هنوز آزارش میدهد و برای پسر ۱۸ ماههام بیش از پیش نگران است.
وی افزود: خریدهای ضروری خانه را نیز اینترنتی انجام میدهیم. با نانوای محل صحبت کردهام که در ازای پرداخت هزینه نان را در منزل به ماه تحویل دهد.
از او میپرسم به عنوان کسی که این بیماری را تجربه کرده است چه توصیهای به مردم دارد، و گفت: مردم در خانه بمانند و جز در مواقع ضروری از خانه خارج نشوند. پروتکلهای بهداشتی را رعایت کنند. ماسک بزنند. فاصله فیزیکی را حفظ کنند و حتی خریدهای ضروری را غیرحضوری انجام دهند. اطمینان دارم اگر دست به دست هم دهیم، با همبستگی و اتحاد از این روزهای سخت هم عبور میکنیم.
محدودیتهای پیشگیرانه کرونا باید تداوم یابد
این روانشناس بالینی ادامه داد: اتخاذ برخی سیاستها همچون بازگشایی مراکز تجاری و اقتصادی، رفع ممنوعیت تردد جادهها و نمایش برخی تجمعات باور عمومی را به سمت عادی شدن وضعیت سوق داد. آموزشهای پیشگیرانه نیز همچون اواخر سال ۹۸ از طرف رسانهها و شبکههای اجتماعی دنبال نشد.
وی گفت: اکنون تغییر باور عمومی شهروندان مبنی بر کاهش شیوع این بیماری مستلزم همت همهجانبه است. به عنوان مثال، دستور ریاست جمهوری مبنی بر الزام استفاده از ماسک در ادارات و اماکن عمومی به منظور دریافت خدمات یک اقدام موثر است.
عسکری پور همچنین با تاکید بر این که گاه وضع قوانین ضربتی ضروری است، افزود: تعطیلی مراکز تجاری و اقتصادی، ممنوعیت تردد جادهها و قرنطینه کردن شهرها نیز باور عمومی را به جهت رعایت اصول بهداشتی ترغیب میکند.
وی خاطرنشان کرد: گفتههای متخصصان علوم پزشکی نیز در پذیرش جامعه به منظور رعایت این اصول اثرگذار است. ساخت مستند، گزارش و... نیز هریک در شرایط کنونی میتواند یک عامل ترغیبکننده باشد.
عسکری پور افزود: انتقال تجربه بهبودیافتگان کرونا، علل ابتلاء و یادآوری خطر این بیماری برای عزیزان همچون فرزندان و والدین هم میتواند رعایت اصول پزشکی را در کشور تقویت کند.
این روانشناس بالینی گفت: استفاده از روشهای تصویری نظیر ساخت عروسک کرونا در سطح شهر به ویژه در مناطق پرخطر، خط کشیها، فاصلهگذاری و قرار دادن تجهیزات بهداشتی هم در افزایش رعایت اصول بهداشتی موثر است.
به گفته وی، اشتراکگذاری ضوابط بهداشتی مراکز تجاری، تفریحی، هنری و رستورانها در فضای مجازی (با هدف ایجاد یک فضای رقابتی) نیز نقشی اساسی در افزایش رعایت اصول بهداشتی مراکز عمومی ایفاء میکند.
از: الهام دربان
نظر شما