آمریکا در حالی در آستانه انتخابات ریاست جمهوری قرار دارد که جامعه این کشور با دسته بندی های سیاسی، به شدت دو قطبی شده است. نگرانی از این موضوع زمانی بیشتر می شود که خشونت و بی ثباتی در فضای اجتماعی آن جامعه وارد عرصه های دو قطبی متصلب گردد. دقیقا نشانه های این دوقطبی را امروز در سپهر سیاست و اجتماع آمریکا مشاهده می کنیم. وقتی ترامپ به صراحت اعلام می کند که در صورت تقلب در انتخابات امکان باخت دارد، ناخواسته زمینه شورش و اعتراض را در فردای پس از اعلام نتایج رای گیری فراهم می سازد.
اعلام نپذیرفتن نتیجه انتخابات توسط حامیان بایدن و ترامپ
نتایج نظر سنجی خبرگزاری رویترز هم بر این دیدگاه صحه می گذارد که امروز حامیان ترامپ و بایدن در دو قطب مخالف قرار گرفته اند. از هر ده حامی دو نامزد بیش از چهار نفرشان اعلام کرده اند که در صورتی که نامزد مورد نظرشان در انتخابات سوم نوامبر شکست بخورد، نتیجه را قبول نخواهند کرد. این نظرسنجی که در بازه زمانی ۱۳ الی ۲۰ اکتبر انجام گرفته نشان می دهد ۴۳ درصد حامیان بایدن پیروزی ترامپ را نخواهند پذیرفت و در برابر ۴۱ درصد آمریکایی که خواهان انتخاب دوباره ترامپ هستند؛ حاضر به پذیرش ریاست جمهوری بایدن نخواهند شد.
بخش دیگر نتایج این نظر سنجی هشدارهای جدی تر را به همراه دارد. ۲۲ درصد حامیان بایدن و ۱۶ درصد طرفداران ترامپ گفته اند که در صورت شکست نامزد مورد نظرشان در خیابان های آمریکا دست به شورش و اعتصاب خواهند زد.
دو قطبی عمیق سیاسی و اجتماعی
تحلیل محتوای آمارها، گویای یک واقعیت مسلم به نام دو قطبی و واگرایی عمیق سیاسی و اجتماعی در جامعه آمریکا است. اساسا امروز جامعه آمریکا وارد تقابل دو گفتمان ترامپیستی و بایدنیسم شده است.ترامپ به عنوان نماد ملی گرایی نوین در آمریکا این حس را در شهروندان اصیل آمریکایی ایجاد کرده که آمده جامعه آمریکا را از دست مهاجرین، خارجی ها نجات دهد. این بخش از جامعه آمریکا که طبقه متوسط به پایین هم هستند؛ جامعه امروز آمریکا وارد تقابل دو گفتمان ترامپیستی و بایدنیسم شده است. ترامپ نماد ملی گرایی نوین در آمریکا و بایدن معتقد به تعامل با جهان. تصور دارند که اقتصاد و جامعه شان توسط گروههای مهاجرین به قبضه گرفته شده اند و این تنها ترامپ است که می تواند شر این گروهها را از سرزمین آمریکا کم کند. سوای بر درستی و نادرستی این گزاره؛ آنچه که وجود دارد، این حس ملی گرایی در آمریکاست که ترامپ به عنوان نماد و سمبل اش مطرح است. دقیقا رویکرد و رفتار سیاسی بایدن عکس کنش رفتاری و کلامی بایدن است. بایدن معتقد به تکثرگرایی، تعامل با جهان، باز شدن درهای آمریکا به روی جهان است. از نگاه بایدن امروز آمریکا با سیاست ورزی منحصر به فرد ترامپ در جهان متحدان سنتی اش نظیر اروپای غربی اش را از دست داده است. در داخل هم شکاف های اجتماعی و سیاسی با رویه رفتاری ترامپ تشدید شده است.مخاطبان پیام و گفتمان بایدن، طبقات روشنفکر، دانشگاهی، نخبگان و طبیعتا مهاجرین هستند.
ملی گرایی اقتصادی در برابر درهای باز و بازگشت آمریکا به جهان سیاست
هر دو نامزد با سبک گفتمانی متفاوت در این کارزار انتخاباتی حاضر شده اند و متناسب با ایده ها و برنامه هایشان، حامیان پر و پاقرصی هم دارند. حد وسطی در این عرصه در میان نیست. امروز آمریکایی ها بر سر دو راهی استمرار سیاست ورزی ترامپ با ملی گرایی اقتصادی اش در برابر درهای باز و بازگشت آمریکا به جهان سیاست مواجه هستند. فرد باید بین درون گرایی و برون گرایی و دموکراسی و اقتدار یکی را برگزیند. این گزینش نتیجه اش هر چی باشد؛ تقابل و دشمنی است. معنا و مفهوم حد وسط اینجا خودش را نشان می دهد. یک زمان دو کاندید بر سر این موضوع مناظره می کنند که با چه مکانیسمی باید تجارت جهانی را تقویت و توسعه داد. سازمان های بین المللی را چگونه در سیاست بین الملل بیشتر نقش و مدخلیت داد. دو نامزد تاکتیک های مختلفی برای این موضوع مطرح می سازند و در اصل مساله با هم اختلافی ندارند. در این طیف از مواقع دیگر تقابل مطرح نیست و چالش بر سر مسیر و راهبردهای کوتاه مدت است. اما یک زمان دو نامزد روی این محور سخن می گویند که اساسا چه نیازی به سازمان های بین الملل و نهادهای دسته جمعی است. باید از این نهادها خارج شد و این نهاد صرفا بار مالی دارد. دیگر این جا موضوع صفر و صدی است و نگاه فازی وجود ندارد. جدال امروز ترامپ و بایدن جدال باینری است و خبری از منطق فازی و خاکستری نیست. در این جدال باینری طرفداران اش هم در دو نقطه مقابل هم قرار دارند. خطر خشونت و درگیری اینجا احساس می شود که وقتی بخشی از جامعه احساس کنند که نظام سیاسی خلاف خواسته ها و باورهای سیاسی شان حرکت می کند؛ طبیعی است که واکنش ها به صورت خشونت آمیز خواهد بود. در این فضا باید فاکتور خود ترامپ هم به عنوان شومن سیاسی توجهی ویژه داشت. کنش رفتاری و کلامی ترامپ هیجان آفرین است و این امر بسیار خطرناک است. ترامپ اعتقادی به باخت ندارد و این عدم اعتقاد ناخوادگاه به طرفداران اش هم ذهنیت عدم باخت می دهد. طبیعی است که در صورت باخت احتمالی ترامپ که مطابق نظرسنجی های سراسر در آمریکا دور از انتظار هم نیست؛ می تواند فضای درگیری و خشونت را در جامعه آمریکا موجب گردد.
نظر شما