به گزارش ایرنا شاید روزی که دهخدا رودربایستی را "ماخوذ به حیا بودن" معنا کرد، پیش بینی زایش معانی متفاوت برای این واژه را نمیکرد و امروز شاید بتوان رودربایستی کرونایی را هم به دیگر واژهها افزود.
رودربایستی این روزها در حوزههای مختلف زندگی روزمره مردم خودنمایی میکند از دعوتهای خانوادگی و دورهمیها گرفته تا مراسم و جشنهای عروسی و تعارفات مرسوم که فرد را در دوگانگی ارزشها قرار میدهد.
برای مثال فرد ممکن است بین ارزش صله رحم و حفظ سلامت که هر دو در فرهنگ ایرانی اسلامی دارای ارزش و اهمیت فراوان است، در نوعی دوگانگی قرار گیرد که نه پای رفتن و نه توان ماندن دارد.
با توجه به گزارشهای سازمان بهداشت جهانی یکی از مهمترین عوامل همهگیری ویروس کرونا حضور در اجتماع و رعایت نکردن پروتکلهای بهداشتی است اما متاسفانه برخی افراد هنوز به اهمیت قضیه پی نبردهاند و هر شب شاهد برگزاری دورهمی، جشن و عروسیهایی بدون در نظر گرفتن نکات بهداشتی هستیم.
در واقع همان نقطه وصلی که زمینهساز فصل میشود و زایشی که وفات چندگانه را به ارمغان میآورد.
در کنار مراسم و دورهمیهای خانوادگی، جلسات و برنامههای غیر ضروری برخی دستگاهها هم قابل تامل است اما با توجه به اینکه به دلیل کرونا نمیتوان زندگی و کار را تعطیل کرد باید راهکارهای علمی برای نحوه زندگی در شرایط کرونا تدوین و اعمال شود.
رودربایستی و گسترش همهگیری
روانشناس و فعال حوزه خانواده گفت: یکی از مهمترین دلایل افزایش همهگیری ویروس کرونا رودربایستی خانوادگی است که اخیرا گروههای همسال را هم درگیر کرده است.
زهرا ابراهیمی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: صله رحم با زندگی ما ایرانیها عجین بوده و ترک عادت حتی در دوران کوتاه هم برای ما سخت است اما باید توجه داشت که این رفتار پسندیده را به روشهای دیگر هم میتوان انجام داد.
وی گفت: پیشرفت ارتباطات و فناوری این روزها به خوبی میتواند با تماسهای تصویری، رضایت خاطر خانوادهها را تا حدودی به جا آورد اما برخی از ما هنوز به دنبال روشهای سنتی آن هم در این زمان حساس هستیم.
این روانشناس اظهار داشت: برگزاری جشن تولد و مراسم عروسی بخصوص در شهرها با بسته شدن تالارهای پذیرایی از مهمترین علل شیوع و انتقال ویروس است چون عموما این مجالس در خانه یا باغها با تعداد زیادی خانواده برگزار میشود که قابل تامل و نگران کننده است.
وی با بیان اینکه خانوادهها باید در خانه ماندن را با روش جدید دنبال کنند تصریح کرد: متاسفانه زندگی برخی خانوادهها نیز به سمت افسردگی نزدیک میشود که باید والدین راهکارهای عاطفی موثر را به خصوص برای گروه سنی ۲ تا ۱۴ سال به کار گیرند.
ابراهیمی گفت: بازبینی بازیهای بومی و محلی و اجرای آنها در خانه، حافظ و شاهنامه خوانی، برنامهریزی برای کارهای خانه و همکاری توسط اعضا و دیگر اقدامات میتواند قدری از دشواری این وضعیت بکاهد.
وی افزود: والدین باید حواسشان بیش از پیش به وضعیت روان و رفتار فرزندان باشد و مواظبت کنند تا عواقب کرونایی در خانواده دامنگیرتر از کرونا نشود.
رفتارهای خطرناکتر از کرونا
عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی بیرجند هم با اشاره به این بیت شعر که "چرا عاقل کند کاری که باز آرد پشیمانی" گفت: برخی رفتارهای امروز مردم خطرناکتر از ویروس کرونا شده است.
سیده تکتم طباطبایی افزود: شاید کرونا به تنهایی این قدر کشنده نبود و برخی رفتارها تشدید کننده ویروس شده که تجمعهای خانوادگی و اداری از مهمترین آنها است.
وی اظهار داشت: کرونا امروز به ویروس جهش یافته تبدیل شده و سن و سال نمیشناسد پس مردم آغازگر راهی نشوند که پایانش برای خود و اطرافیان پشیمانی باشد.
مدرس دانشگاه گفت: متاسفانه هنوز خیلی از افراد قدرت نه گفتن را نیاموختهاند و عموما رودربایستیها حاکم بر واژه "نه" میشود که زمینه ساز بسیاری از مشکلات در این زمان است.
وی افزود: برخی از کسانی که به صورت خانوادگی درگیر کرونا شده و بعضا فوتی هم داشتهاند در پاسخ به این سوال که چرا شرکت کردی، میگویند مگر میشود در مراسم دختر برادر یا خواهرم شرکت نکنم که باز هم رودربایستی در صحبتشان موج میزند.
طباطبایی گفت: جالب است بدانید همین خانوادههای دعوت کننده در صورت ابتلای مهمان از او دوری میکنند و حتی با یک تماس هم زمینه ساز کاهش آلام نمیشوند.
وی با بیان اینکه مردم هم از این شرایط خسته شدهاند تصریح کرد: باید بدانیم زمینهساز جهش ویروس خودمان هستیم پس با رعایت کامل و دقیق پروتکلهای بهداشتی در محل کار و زندگی به راحتی میتوان به این مقوله خاتمه داد به شرطی که بخواهیم.
علل افزایش ابتلا به کرونا در خراسان جنوبی
رییس دانشگاه علوم پزشکی بیرجند گفت: همانطور که در چند هفته اخیر به طور مکرر درباره روند افزایشی کرونا در استان صحبت کردیم به نظر میرسد دو دلیل داشته باشد؛ یک دلیل کاهش رعایت پروتکلهای بهداشتی است و در کنار آن همه بازگشاییها، مراسمی که در ماههای اخیر داشتیم، دورهمیها و بازگشایی مکانهایی که بسته بوده، همه با هم دست به دست هم داده و مثل بقیه کشور سبب افزایش شدید مبتلایان و فوتیهای کرونا در خراسان جنوبی شده است.
محمد دهقانی فیروزآبادی افزود: این بدین معناست که در کنار بقیه کشور این روند افزایشی را در استان شاهد هستیم و یک دلیل دیگر که وزیر بهداشت هم به آن اشاره کردند اینکه ویروس جهش پیدا کرده و قابلیت سرایت آن به شدت افزایش پیدا کرده، چون کرونا ویروسی است که به طور مکرر جهش پیدا میکند و جهشهای اخیر باعث تشدید سرایت و انتقال ویروس شده است.
وی بیان کرد: موضوع دیگر اینکه ما جزو استانهای کمتر درگیر بودیم و جاهایی که پیک شدید بیماری را پشت سر گذاشتند الان به این شدت درگیر نیستند اما چون پیکهای قبلی در خراسان جنوبی خیلی بالا نبود اکنون با پیک شدید مواجه شده است.
وی گفت: رعایت پروتکلهای بهداشتی در خراسان جنوبی از ۸۲ درصد کشوری هم بالاتر بود که به ۴۷ درصد رسید و اخیرا مقداری در حال افزایش است و در کنار افزایش قدرت سرایت ویروس همه این موارد از عللی است که باعث افزایش موارد کرونا در استان شده است.
برگزاری دورهمی و تردد بین شهر و روستا از مشکلات مدیریت کرونا
سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز دوازدهم آبان ماه امسال درباره وضعیت شیوع ویروس کرونا در استان خراسان جنوبی گفت: برگزاری دورهمیهای خانوادگی و ترددهای فراوان بین مناطق شهری و روستایی در استان خراسان جنوبی از مشکلات جدی مدیریت اپیدمی در این استان گزارش شده است.
«سیما سادات لاری» افزود: اکنون شهرستانهای بیرجند، درمیان، سرایان، طبس، فردوس، قاینات و نهبندان در این استان در وضعیت قرمز و بقیه شهرستانهای استان در وضعیت هشدار با خطر بالا قرار دارند.
وی بیان کرد: شهرستانهای بیرجند، طبس و قاینات در فهرست ۴۶ شهرستان جدید هستند که از روز چهارشنبه (۱۴ آبان) به مدت ۱۰ روز مشمول ممنوعیت فعالیتهای گروههای شغلی دو و سه و چهار خواهند بود بنابراین لزوم نظارت دقیق بر اجرای صحیح محدودیتهای مصوب در این شهرستانها توسط مسئولان استانی لازم و ضروری است.
وی گفت: میزان رعایت پروتکلهای بهداشتی در استان خراسان جنوبی ۴۸ درصد گزارش شده است.
معاون وزیر بهداشت بیان کرد: هفته گذشته بروز هفتگی موارد مثبت بستری در استان خراسان جنوبی حدود ۳۸ نفر به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر جمعیت گزارش شده است همچنین بروز هفتگی موارد مرگ و میر ناشی از بیماری در هفته گذشته در این استان، حدود ۵۲ نفر به ازای هر یک میلیون نفر جمعیت است که میزان بروز هر دو شاخص با اختلاف بالاتر از میانگین کشوری است.
بیرجند جزو ۲۵ مرکز استان است که محدودیت تردد در مسیرهای ورودی و خروجی این شهر از ساعت ۱۲ روز دوشنبه ۱۲ آبان برقرار شد و تا ساعت ۲۴ روز جمعه ادامه داشت.
محدودیت فعالیت گروههای شغلی ۲، ۳ و ۴ نیز از روز چهارشنبه ۱۴ آبان ماه به مدت ۱۰ روز در سه شهرستان بیرجند، قاینات و طبس اعمال شد اما براساس آخرین وضعیت مخاطره شیوع ویروس کرونا در ۱۱ شهرستان خراسان جنوبی که روز پنجشنبه ۱۵ آبان ماه منتشر شد، ۶ شهرستان این استان در شرایط بحرانی قرار دارند.
همچنین چهار شهرستان این استان در وضعیت قرمز (خیلی پرخطر) هستند و یک شهرستان هم در وضعیت نارنجی (پرخطر) است.
روند ابتلا به کرونا و فوت ناشی از آن که از اوایل اسفند ۹۸ در خراسان جنوبی آغاز شد، در خیز سوم بیماری همچنان روند صعودی دارد و بیماران تنفسی و کرونایی بستری در بیمارستانهای خراسان جنوبی و فوتیهای بر اثر کرونا طی هفتههای اخیر افزایش چشمگیری داشته است.
خراسان جنوبی که اوایل شهریور امسال با افزایش بیماران تنفسی در این استان به وضعیت هشدار بازگشته بود، نزدیک ۲ ماه است که جزو استانهای در وضعیت قرمز قرار دارد.
همچنین محدودیتهای ۱۰ گانه که از ۲۰ مهر ماه به خراسان جنوبی بازگشته بود، با موافقت وزارت کشور و وزارت بهداشت در تمامی شهرستانهای با وضعیت قرمز و بحرانی استان به مدت یک هفته دیگر تا ۲۳ آبان تمدید شد.
تاکنون ۶۶۳ هزار و ۸۰۰ نفر در کشور به طور قطعی به ویروس کرونا مبتلا شده و تعداد جان باختگان کرونا در کشور به ۳۷ هزار و ۴۰۹ نفر رسیده است.
نظر شما