هشدار تحلیلگران عراقی از خطر سعودی برای امنیت ملی عراق

بغداد - ایرنا- در سایه روشن شدن زوایای دیگری از همکاری دوجانبه دولت عراق با رژیم سعودی در روزهای اخیر، تحلیلگران سیاسی و امنیتی عراقی درباره ماهیت سرمایه گذاری عربستان و پیامدهای منفی آن برای امنیت ملی کشورشان هشدار دادند.

به گزارش ایرنا، وزارت خارجه عراق شب گذشته (دوشنبه شب) در بیانیه ای از زوایای دیگری از همکاری بغداد - ریاض پرده برداشت و اعلام کرد که دوطرف درخصوص ۱۲ مورد توافق کرده اند.

این توافق درپی سفر سه روز پیش هیئت وزاری سعودی به بغداد درچارچوب کمیته هماهنگی عراق و عربستان و دیدار با الکاظمی و رئیس پارلمان عراق صورت گرفت.  

براساس بیانیه وزارت خارجه عراق، "ادامه همکاری و هماهنگی در مسائل سیاسی و امنیتی و نظامی، تسریع در بازگشایی گذرگاه مرزی «عرعر» بین عراق و عربستان، تقویت همکاری امنیتی و اطلاعاتی در زمینه مبارزه با جرم و قاچاق، تسریع در امضای یادداشت تفاهمی امنیتی بین وزارتخانه های کشور عراق و عربستان، همکاری در زمینه های نظامی از طریق تمرین های مشترک در چارچوب یادداشت تفاهمی که بین دوطرف در زمینه فرهنگی امضا می شود و نیز افتتاح مرکز وابسته نظامی در دو کشور" از موارد ۱۲ گانه یاد شده به شمار می رود.

براساس این بیانیه، "تداوم حمایت از تلاش های عراق برای همکاری با ائتلاف بین المللی  ضدداعش و تلاش برای تدوین یک چشم انداز مشترک در زمینه مسائل منطقه (مسئله فلسطین، سوریه، ترکیه، لیبی و یمن) از جمله موارد دیگر مورد توافق دوطرف به شمار می رود.

«عبدالعزیز شمری» سفیر سعودی در بغداد نیز روز گذشته محورهای همکاری کشورش با دولت عراق را تشریح کرده و از جمله آنچه را به زعم خود "حفظ حاکمیت عراق در برابر دخالت های منطقه ای و بین المللی"خواند، از ماموریت های کشورش در این چارچوب دانست.

از بیش از دو هفته پیش نیز خبرهایی منتشر شده که عربستان در چارچوب قراردادهای امضا شده با عراق درصدد است که در بیابانهای استان های جنوبی، مرکزی و غربی عراق از جمله استان نجف اشرف در زمینه کشاورزی، پرورش احشام و طیور سرمایه گذاری کند.  

عراق و عربستان سعودی در راستای کمیته مشترک دو جانبه در ۱۴ اکتبر گذشته (۲۳ مهرماه ۹۹) در ریاض برای سرمایه گذاری سعودی ها در عراق بحث و گفت وگو کردند که در آن از سرمایه گذاری ۲.۹ میلیارد دلاری عربستان در طرح های مختلف در عراق پرده برداشته شد و «خالد بتال النجم» وزیر برنامه ریزی عراق نیز از وجود شش هزار طرح پیشنهادی مناسب سرمایه گذاری سعودیها به ارزش ۱۰۰ میلیارد دلار سخن گفت.

در پی انتشار این خبرها بود که واکنش محافل مختلف عراقی از بیش از دو هفته پیش نسبت به تبعات اقتصادی، سیاسی، امنیتی و دینی چنین اقدامی آغاز شد که با روشن شدن گستردگی سطح همکاری در زمینه های دیگر بین دولت «مصطفی الکاظمی» نخست وزیر عراق و دولت سعودی در دو روز اخیر حساسیت ها در این زمینه افزایش یافت.

سرمایه گذاری عربستان؛ پولشویی است

«عباس العرداوی» از جمله تحلیلگر سیاسی عراقی است که تاکید می کند اکثر سرمایه گذاری های عربستان در عراق چیزی جز "پولشویی" نیست.

وی می گوید: تا امروز همه سرمایه گذاریهای عربستان عملا به جایی نرسیده و صرفا نشانه های آن وجود داشته است. حتی بیشتر تجارت های عربستان با عراق شامل انتقال مالی نمی شود که پولشویی نامیده می شود.

این تحلیلگر عراقی به جنبه های امنیتی نیز اشاره و تاکید می کند: این سرمایه گذریها تهدیدی برای امنیت و سلامت عراق به شمار می رود، زیرا قرار است در اماکن و محل های مهم و حساسی صورت گیرد.

وی خاطرنشان کرده، مناطقی که عربستان قصد سرمایه گذاری در آن را دارد، در جنوب و غرب عراق واقع است؛  این همان مناطقی است که حدفاصل بین هسته های گروه تروریستی داعش و نظامیان آمریکایی و نیروهای امنیتی عراقی قرار دارد.

این تحلیلگر عراقی تاکید کرده که،  ریاض حامی پروژه تقسیم عراق است، لذا می خواهد بیشترین مناطق این کشور را برای ملحق کردن آن به اصطلاحا «اقلیم سنی» تحت سیطره خود داشته باشد.

عربستان بدنبال استعمار عراق است

«زینب ثابت الطائی» تحلیلگر و سیاستمدار عراقی نیز به نوبه خود درباره سرمایه گذاری های شرکت های سعودی در بیابان های استان «المثنی» در جنوب عراق هشدار داده است.

وی این سرمایه گذاری را "بسیار خطرناک و استعمارگری به جای سرمایه گذاری می داند که زیان بزرگی برای کشاورزان عراقی و سفره های زیرزمینی راهبردی عراق خواهد داشت".

قطع تماس جغرافیایی محور مقاومت

«هیثم الخزعلی» کارشناس امنیتی عراقی نیز معتقد است: سرمایه گذاری که عربستان بدنبال انجام آن در برخی از مناطق استان های عراق است، صرفا طرحی آمریکایی برای جدا کردن عراق از همسایگانش و تبدیل این مناطق به پایگاههایی برای بمب گذاری کردن خودروها و جذب تروریست ها است.

وی می افزاید: "هدف از طرح عربستان قطع تماس جغرافیایی بین محور مقاومت است و (حضور سعودیها در مناطق عراق) اهرمی برای عملیات اطلاعاتی علیه فرایند سیاسی عراق خواهد بود.

این کارشناس خاطرنشان می کند: عربستان در گذشته بیش از ۵ هزار عامل انتحاری به عراق فرستاد، اما حتی یک عذرخواهی نیز نکرد و به قربانیان غرامت نداد.

وی تاکید می کند: سرمایه گذاری عربستان تهدید امنیتی بزرگی برای عراق است.

الخزعلی خواهان تحویل ندادن مناطق مرزی به کشورهای همجوار عراق شد و گفت: عراق با این کار حاکمیت خود را به مرور زمان از دست خواهد داد.

وی خاطرنشان کرده، کشورهای بزرگ و پیشرفته زیادی مثل ژاپن،  چین،  کره جنوبی و حتی آلمان هستند که موضع خصمانه ای هم در مقابل عراق ندارند و می توانند در خاک عراق سرمایه گذاری کنند.

الخزعلی این پرسش را مطرح کرده که عربستانی که بیشتر خاکش صحرا است، چه چیزی می تواند به عراق بدهد؟.

عربستان فقط برای عراق زیان به بار آورده است

«جمعه العطوانی» تحلیلگر سیاسی عراقی نیز درباره مقاصد عربستان هشدار می دهد و دولت عراق را درخصوص همکاری با طرح های سعودی مورد سرزنش قرار داده و گفته است: هرکاری که عربستان تا الان در عراق انجام داده، چیزی جز ضرر و زیان نبوده است.

وی می گوید: عربستان مشکلات امنیتی، سیاسی، اجتماعی و اقتصادی در درون خود دارد و قادر نیست که در عراق سرمایه گذاری یا کمکی کند. اساسا نیازی به کمک های این کشور نداریم.

العطوانی می گوید: عربستان مجری تمایلات آمریکا است و تلاش می کند که نظر ملت عراق را بعد از سالها اعزام تروریست ها به عراق به خود جلب کند، اما این تلاش ها هم با نیت خوبی نیست.

از برآیند گفته های تحلیلگران عراقی اینگونه برمی آید که هدف عربستان تنها در همکاری اقتصادی خلاصه نمی شود، بلکه در پس پرده به دنبال رسیدن به اهداف سیاسی و امنیتی است،  هرچند که تاکنون با مخالفت در محافل عراقی روبرو شده است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha