ایمن‌سازی شاهراه پرتردد فضای مجازی با آگاه‌سازی کاربران

سمنان- ایرنا- پیشرفت علم و فناوری شیوه‌های وقوع جرائم مانند سرقت، زورگیری و کلاهبرداری نوین را نیز به فضای مجازی کشانده و مبتنی بر ترفندهای الکترونیکی کرده است، برای مقابله با جرائم سایبری باید آموزش هدفمند، تصویب قوانین، اطلاع‌رسانی و امنیت شبکه به عنوان اصول مهم مورد توجه قرار بگیرد.

به گزارش ایرنا، امروزه شبکه های اجتماعی از سرگرم کننده ترین و جذاب ترین تفریحات اقشار مختلف جامعه با گروه سنی مختلف از جمله جوانان و نوجوانان کشور به شمار می‌رود اما همواره خطراتی ممکن است در شبکه‌های اجتماعی پیش روی افراد باشد به همین دلیل ضرورت دارد مهم ترین خطرات شبکه های اجتماعی که در کمین افراد نا آگاه است
آموزش داده شود.
در گذشته راهکارهای مقابله با سرقت و دست‌درازی افراد سودجو و دارای سوء نیت توجه به امنیت فیزیکی خانه‌ها بود و به طور مثال نصب حفاظ برای در و پنجره، نصب دوربین مداربسته، نصب دزدگیر و استفاده از قفل‌های مناسب و درهای ضدسرقت، از جمله اقداماتی بود که برای حفاظت از اموال‌ و افراد ساکن در خانه انجام می‌شد، اما امروز سرقت‌ها و اخاذی‌ها شکل جدید به خود گرفته است و برای مقابله و پیشگیری باید ابزارها نیز به روز شود.
لازمه به روزرسانی تجهیزات پیشگیری و مقابله با سرقت‌ها و اخاذی‌ها آموزش و آگاهی بخشی به جامعه است و همانطور که اهمیت حفاظت فیزیکی خانه‌ها، با اطلاع‌رسانی به عنوان یک اصل مهم در بین شهروندان فرهنگ‌سازی شده است، باید امنیت فضای مجازی و حفاظت از خود در این فضا جدی گرفته و آموزش داده شود.
از دیگر جرائمی که با پیشرفت فناوری شکل دیگری گرفت می‌توان به زورگیری‌های خیابانی اشاره کرد. سمنان نیز جزو استان‌های برتر در برخورد با اراذل و اوباش است، اما آیا واقعا جامعه از وجود اراذل از جامعه پاک شده است؟
به گفته صاحبنظران، زورگیری‌ها از کف خیابان به فضای مجازی نقل مکان کرده است و فردی می‌تواند خود را از دست اوباش فضای مجازی برهاند که اصول استفاده از شبکه‌های اجتماعی را بلد باشد و با توجه به استفاده اجتناب‌ناپذیر از گوشی هوشمند و ورود این وسیله به درون خانواده‌ها به دلیل شیوع کرونا، آموزش استفاده صحیح از این دست فناوری‌ها و فضای مجازی باید از دوره کودکی آغاز شود.

کلاهبرداری اینترنتی و هتک حیثیت در صدر جرائم سایبری در سمنان
رئیس پلیس فتا استان سمنان گفت: بیشترین جرایم سایبری استان نیمه نخست امسال مربوط به کلاهبرداری اینترنتی، هتک حیثیت و مزاحمت اینترنتی بوده است.
سرهنگ حسین صادقی ابراز داشت: سهل‌انگاری و اعتماد بی‌جا به افراد و کلاهبردارن سایبری و همچنین ناآگاهی کاربران در حفظ و نگهداری از اطلاعات مالی و خصوصی خود عامل اصلی وقوع جرائم سایبری است. 
وی ادامه داد: ۶ ماه نخست امسال جرایم در حوزه برداشت به صورت غیرمجاز ۷۹ درصد کاهش یافت و فعال کردن رمز پویا یکی از دلایل کاهش جرایم سایبری در این حوزه است .
رئیس پلیس فتا استان سمنان بیان کرد: پلیس فتا استان با بهره‌گیری از کارشناسان جوان، خبره و تحصیل کرده یک مجموعه به‌ روز و پویا است و اصلی‌ترین هدف آن حفظ امنیت و آرامش شهروندان از طریق پاکسازی فضای مجازی است.
مقایسه ۲ خبر مذکور نشان می‌دهد هنجارشکنان همچنان هستند، اما خود را به روز کرده‌اند و هوشمندانه به شکار می‌پردازند و برای مقابله باید هوشیار بود.



آموزش و آگاهی، راه‌های پیشگیری از جرائم سایبری
رئیس پلیس فتا استان سمنان تصریح کرد: برگزاری کلاس‌های آموزشی برای جوامع هدف، طراحی و توزیع تولیدات آموزشی، تهیه هشدارهای سایبری متناسب با فراوانی جرایم سایبری نقش بسزایی در کاهش جرایم دارد.
صادقی اضافه کرد: کاربران فضای مجازی با بهره‌گیری از محتوای تولیدی کاربردی به وسیله  پلیس فتا، می‌توانند دانش سایبری خود را ارتقاء داده و دست کلاهبرداران و شیادان اینترنتی را کوتاه کنند.

چگونه فرصت ارتکاب به جرم را از مجرم سایبری بگیریم؟
رئیس پلیس فتا استان سمنان با اشاره به افزایش آمار جرائم کلاهبرداری، گفت: اگر کاربران با احتیاط در این فضا گام بردارند و توصیه‌های امنیتی پلیس فتا در نحوه استفاده امن از فضای مجازی را رعایت کنند، می‌توانیم شاهد کاهش وقوع جرایم سایبری در استان سمنان بوده و فرصت ارتکاب جرم را از مجرمان بگیریم.
وی به عموم شهروندان سمنانی توصیه کرد : ساده‌ترین روش مجرمان سایبری برای کلاهبرداری از شهروندان بارگذاری تبلیغات اغواکننده با قیمت‌های وسوسه‌انگیز و دریافت بیعانه است.
رئیس پلیس فتا استان سمنان تاکید کرد: کاربران به سادگی فریب وعده‌های پوچ و تبلیغات اغواکننده کلاهبرداران را نخورند و قبل از دیدن کالا و اطمینان اصالت آن و همچنین مدارک کالا اقدام به پرداخت بیعانه نکنند.
از جرائم سایبری که با تکیه بر شرایط کرونا با فریب کاربران فضای مجازی به دنبال کلاهبرداری هستند می‌توان به توزیع و فروش مواد بهداشتی تقلبی و فاقد اصالت و غیرمجاز در فضای مجازی به خصوص شبکه‌های اجتماعی اشاره کرد که پلیس فتا نیز به شهروندان در این زمینه هشدار داده است.
انتشار لینک جعلی در قالب ارائه بسته اینترنت رایگان ویژه دانش‌آموزان و برداشت غیرمجاز از حساب شهروندان، از دیگر کلاهبرداری‌ها به شیوه نوین محسوب می‌شود که در این زمینه بارها و بارها هشدار داده شده است.

رعایت نکات امنیتی سدی برای ورود مجرمان سایبری به حریم خصوصی
رئیس پلیس فتا استان سمنان با اشاره به پرونده‌هایی تشکیل شده در استان با موضوع هتک حیثیت و مزاحمت‌های اینترنتی در ۶ ماه نخست امسال، بیان کرد: با توجه به استفاده روزافزون کاربران از شبکه‌های اجتماعی تلفن همراه متاسفانه همزمان شاهد افزایش پرونده‌های مزاحمت و هتک حیثیت هستیم، بنابراین کاربران فضای سایبر و به خصوص خانواده‌ها باید در استفاده از این شبکه‌ها هوشیار بوده و با رعایت نکات امنیتی مانع ورود و دست‌اندازی مجرمان سایبری به حریم خصوصی خود شوند.
وی خاطر نشان کرد: پلیس فتا به‌ صورت شبانه‌روزی آماده پاسخگویی به شهروندان است و تمام تلاش خود را برای برقراری امنیت سایبری هموطنان و آسودگی خاطر آنها به کار خواهد بست.
رئیس پلیس فتا استان سمنان تصریح کرد: کاربران می‌توانند مشکلات خود را در خصوص فضای مجازی با مراجعه حضوری و همچنین استفاده از سایت پلیس فتا به آدرس www.Cyberpolice.ir بخش مرکز فوریت‌های سایبری، لینک ثبت گزارش‌های مردمی و یا شماره تلفن ۰۹۶۳۸۰ تماس گزارش کنند.


زورگیری از نوع اینستاگرامی

نمونه‌ای از هنجارشکنی نوین نیز می‌توان به انتقام‌گیری در اینستاگرام اشاره کرد که در واقع از جنس زورگیری خیابانی است.
رئیس پلیس فتا استان سمنان گفت: فردی با در دست داشتن مرجوعه قضایی به این پلیس مراجعه و عنوان کرد شخصی ناشناس در شبکه اجتماعی اینستاگرام، موجب سلب آسایش وی شده است و بر این اساس پرونده اولیه با هماهنگی مقام قضائی تشکیل و با ثبت اظهارات شاکی موضوع در دستور کار کارشناسان این پلیس قرار گرفت.

صادقی درباره این پرونده اظهار داشت: مجرم سایبری که با ساخت اکانت‌های مختلف در شبکه‌ اجتماعی‌ اینستاگرام با انگیزه انتقام‌گیری از طریق فضای مجازی اقدام به ایجاد مزاحمت برای شاکی پرونده کرده بود، شناسایی و به مقامات مربوط تحویل شد.
وی ادامه داد: با توجه به ارائه مستندات توسط شاکی و با بررسی‌های اولیه و اقدامات تخصصی صورت گرفته توسط تیم کارشناسان این پلیس مشخص شد متهم با ساخت حساب‌های کاربری متعدد در شبکه اجتماعی اینستاگرام با ارسال پیام مبادرت به ایجاد مزاحمت برای شاکی پرونده کرده است.
وی یادآور شد: با توجه به حساسیت موضوع، پس از انجام اقدامات پلیسی و با بررسی ادله ارائه شده توسط شاکی و طبق مستندات جمع‌آوری شده ، متهم در کمترین زمان ممکن شناسایی و طبق دستور مقام قضایی در این پلیس حضور یافت.
صادقی بیان داشت: متهم پس از دستگیری در ابتدا منکر هرگونه بزه ارتکابی شد و با سخنان گمراه کننده قصد فریب پلیس را داشت، اما با روبه ‌رو شدن با ادله دیجیتال انکارناپذیر جمع‌آوری شده لب به سخن گشود و هدف خود از این اقدام را انتقام‌گیری در پی دریافت جواب منفی از شاکی پرونده اعلام کرد.
رئیس پلیس فتا سمنان با توجه به پرونده‌هایی که با موضوع مزاحمت اینترنتی تشکیل می شود، بیان داشت: برابر قانون، هر گونه مزاحمت برای دیگران در فضای مجازی جرم است و طبق ماده ۶۴۱ قانون مجازات اسلامی هرگاه کسی در فضای مجازی برای اشخاص ایجاد مزاحمت کند به حبس از یک تا شش ماه محکوم خواهد.


برآیندها نشان می‌دهد گستردگی فضای مجازی و توسعه ارتباطات و اطلاعات با ابزارهای نوین و حضور بیش از سه میلیارد کاربر در این فضا، همانند شمشیر دولبه است که اگر به اندازه کافی و عاقلانه از آن استفاده نشود، ممکن است آسیب‌زا باشد. البته راه‌های زیادی وجود دارد که می‌توان از شبکه‌های اجتماعی به صورت درست و هدفمند استفاده کرد و در این راه ضرورت دارد نقش رسانه در اطلاع‌رسانی، ارائه آموزش‌ها و هشدارها در مقابله با جرائم سایبری بیش از پیش مورد توجه قرار بگیرد و همچنین تصویب قوانین محکم در مواجهه با جرائم سایبری در اولویت کارها باشد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha