مصر بزرگترین تاسیسات آب شیرین کن جهان را در استان الشرقیه این کشور احداث می کند و این بخشی از برنامه مصر است که ظرف پنج سال آینده برای مقابله با کمبود آب در این کشور ایجاد می شود.
به گزارش "المانیتور" مصر و هلند اخیرا در قاهره یک یادداشت تفاهم همکاری به منظور احداث و راه اندازی تاسیسات آب شیرین کن در مصر به امضا رساندند.
بنابراین گزارش مصر و هلند از سال ۱۹۷۶ براساس قراردادی در زمینه مدیریت و توسعه منابع آب همکاری می کنند و تفاهمنامه اخیر شامل همکاری دو کشور بویژه در تصفیه آب فاضلاب برای مصارف کشاورزی است.
مصر قصد دارد با ۳۵۰ طرح تاسیساتی آب شیرین کن کمبود آب مورد نیاز خود را تامین کند. این طرح در صورت تحقق موجب می شود که مصر پس از چین در زمینه تصفیه آب در جایگاه دوم جهانی قرار گیرد و بتواند به مدت ۳۰ سال منابع آبی خود را تامین کند.
از سوی دیگر عبدالفتاح السیسی رییس جمهوری مصر ماه میلادی گذشته از افتتاح طرحی در تابستان سال ۲۰۲۱ سخن گفت که بزرگترین تاسیسات آب شیرین کن جهان محسوب می شود.
این تاسیسات که به هزینه ۱.۲ میلیارد دلار و در شهر "بحرالبقر" در استان شرقیه مصر آغاز به کار می کند قادر است روزانه ۶ میلیون فوت مکعب آب را برای مصارف کشاورزی تصفیه کند.
براساس برآوردهای انجام شده با حجم آب تصفیه شده توسط این تاسیسات می توان پانصد هزار هکتار از اراضی کشاورزی شمال و مرکز شبه جزیره سینا را تحت پوشش قرار داد.
نیاز سالانه مصر به آب حدود ۸۰ میلیارد مترمکعب برآورد می شود و این در حالی است که منابع آبی مصر سالانه حدود ۶۰ میلیارد مترمکعب است که ۵۵ میلیارد مترمکعب آن از رود نیل تامین می شود. بنابراین مصر سالانه با کمبود ۲۰ میلیارد مترمکعب آب مواجه است.
کمبود آب در مصر نه تنها تحت تاثیر شرایط اقلیمی حاکم برجهان است، بلکه تحت تاثیر افزایش جمعیت در این کشور نیز هست.
سهم مصر از اب رود نیل از دهه ۱۹۶۰ تا کنون ثابت مانده است ولی جمعیت مصر در حال افزایش است. ضمن اینکه بخش بسیار زیادی از آب مورد نیاز مصر از رود نیل تامین می شود.
براین اساس مصر قصد دارد با ۳۵۰ طرح تاسیساتی آب شیرین کن کمبود آب مورد نیاز خود را تامین کند. این طرح در صورت تحقق موجب می شود که مصر پس از چین در زمینه تصفیه آب در جایگاه دوم جهانی قرار گیرد و بتواند به مدت ۳۰ سال منابع آبی خود را تامین کند.
طرح های تصفیه آب مصر گرچه بسیار گسترده و عظیم بنظر می رسند ولی از سوی دیگر برخی ناظران اینگونه طرح های بزرگ و پرهزینه را نوعی اعتراف قاهره به شکست گفتگوهای سه جانبه مصر ، سودان و اتیوپی پیرامون چگونگی بهره برداری از سد "النهضه" تلقی می کنند.
دولت مصر در این راستا قصد دارد در مدت ۵ سال و با صرف هزینه حدود ۳ میلیارد دلار ۴۷ تاسیسات بزرگ آب شیرین کن در استان های شمال و جنوب شبه جزیره سینا، مطروح، البحیره، کفرالشیخ و دقهلیه ایجاد کند.
از سوی دیگر "سعید اسماعیل" معاون وزیرمسکن مصر نیز اعلام کرد وزارت مسکن این کشور احداث تاسیسات آب شیرین کن در استان های ساحلی را به منظور تصفیه آب و انتقال آن به مناطق مرکزی در دست دارد.
وی همچنین گفت که وزارت مسکن تا کنون ۶۵ مجتمع آب شیرین کن در مصر ساخته است که در مجموع روزانه ۷۵۰ هزار مترمکعب آب را تصفیه می کند.
طرح های تصفیه آب مصر گرچه بسیار گسترده و عظیم بنظر می رسند ولی از سوی دیگر برخی ناظران اینگونه طرح های بزرگ و پرهزینه را نوعی اعتراف قاهره به شکست گفتگوهای سه جانبه مصر ، سودان و اتیوپی پیرامون چگونگی بهره برداری از سد "النهضه" تلقی می کنند.
پس از نشست وزیران منابع آبی مصر، سودان و اتیوپی که چندی پیش (۴نوامبر) برگزار شد، قاهره این نشست را بی نتیجه توصیف کرد و این به معنای آن است که اتیوپی حاضر نیست منابع آب مورد درخواست مصر را در اختیار این کشور قرار دهد.
رود نیل با سطح حوزه ۳ میلیون کیلومتر مربع، طولانیترین رودخانه جهان است. نیمی از آن در مناطق پر بارش بالای خط استوا در کشورهای تانزانیا و کنیا و نیمی دیگر در مناطق کاملاً خشک مصر واقع شده است. مصر در طول تاریخ خود با کسب بیشترین منافع از این رودخانه و داشتن یک تمدن رودخانهای، رابطهای ناگسستنی با رود نیل داشته است. منافع استراتژیک، ژئوپلیتیک و اقتصادی مصر به دلیل نیاز به آب برای کشاورزی، صنعت و تأمین آب شرب ۹۰ میلیون نفر ، همواره اهمیت نیل به عنوان شاخص امنیت ملی این کشور را به روشنی نمایان کرده است .
اتیوپی در آوریل ۲۰۱۱، ساخت سد عظیم «النهضه» یا «رنسانس» را آغاز کرد . در ابتدا قرار بود عملیات احداث این سد در سال ۲۰۱۵ به پایان برسد؛ اما احداث آن بطول انجامید.
تا پایان سال ۲۰۱۹ حدود ۷۰ درصد از عملیات ساخت سد النهضه به اتمام رسید. براساس برآوردهای قبلی قرار بود عملیات آبگیری سد از ابتدای ژوئیه ۲۰۲۰ (۱۱ تیر) آغازشود و به نظر میرسد تا سال ۲۰۲۵ عملیات آبگیری سد کاملا به اتمام برسد.
این سد بزرگترین طرح تولید برق از آب رودخانه نیل در قاره آفریقاست و عظمت آن، مبنای اصلی نامگذاری این پروژه به نام نهضت و یا رنسانس بود؛ زیرا این سد می تواند تحول مهمی در کشور اتیوپی ایجاد کند. سد النهضه بزرگترین نیروگاه آبی در آفریقا و هفتمین نیروگاه آبی در جهان محسوب می شود.
قاهره نگران است که با آغاز عملیات آبگیری این سد و در نهایت با راه اندازی آن ، سهم مصر از منابع آبی رود نیل کاهش یابد و این کشور را با بحران بی آبی روبرو کند.
در مارس ۲۰۱۵ سه کشور مصر، سودان و اتیوپی توافقی را برای بهره برداری عادلانه از آب نیل به امضا رساندند، ولی این توافق تا کنون برای قاهره اطمینان بخش نبوده است.
نظر شما