مدیرکل منابع نهاد کتابخانههای عمومی کشور روز سهشنبه در آیین رونمایی از گام سوم طرح نسیم دانایی همکاری نیکوکاران را در اجرای این طرح ستود و ابراز کرد: مشکلات ناشی از شیوع کرونا کتابخوانی را تعطیل نکرده است و امکانات فعالیت در فضای مجازی فراهم است، بر همین اساس کتابداران در صف اول فعالیت در فضای مجازی ایستاده اند که رسالت تبدیل کتابخانههای عمومی به پایگاههای فرهنگی را محقق میسازند.
سیدباقر میرعبداللهی تأکید کرد: مدیران ارشد نهاد به دنبال اصلاح اساسنامه نهاد و وضع مالی و دریافتی این سازمان فرهنگی هستند و بهبود وضعیت معیشتی کتابداران را در فرصت های پیش رو به جد پیگیری می کنند.
نسیم دانایی طی سه دوره ۶۵هزار و ۳۰۰ نسخه کتاب به فارس افزوده است
مدیرکل کتابخانههای عمومی فارس نیز در معرفی نسیم دانایی گفت: این طرح ویژه خرید کتاب در حوزههای پرمخاطب برای کتابخانههای عمومی استان بود که اجرای آن از دو سال گذشته با همکاری انجمن خیرین کتابخانه ساز استان فارس آغاز شد و تاکنون طی آن، بیش از ۱۲ میلیارد ریال شامل ۶۵ هزار و ۳۰۰ نسخه کتاب به کتابخانه های عمومی استان فارس تزریق شده است.
او با بیان اینکه بسیاری از اعضا از کمبود منابع در کتابخانههای عمومی فارس گلهمندند، گفت: آمار منابع در کتابخانههای عمومی فارس درمقایسه با سرانه کشور پایینتر است؛ بر همین اساس کارشناسیها در این زمینه آغاز شد و به این جمعبندی رسیدیم که بهصورت مشارکتی، در حوزههای پرمخاطب برای کتابخانههای عمومی کتاب خریداری شود.
منوچهری با بیان اینکه به دلیل حجم بالا، این طرح در سه مرحله و به صورت مشارکتی انجام شد، افزود: اولویت ما در نسیم دانایی، تامین نیاز در حوزههای پرمخاطب و رفع کمبودهای کتابخانه های عمومی بر اساس میزان امانت و عضویت آن ها بود که بر همین اساس، فهرست کتابهای انتخابی هر مرحله با کمک نویسندگان، کتابداران و کارشناسان و از میان کتابهای پرفروش، آثار برگزیده، کتاب های علمی و ترجمه شده و تازههای نشر از سال ۹۵ آثار برگزیده جشنواره های ادبی انتخاب شد.
مدیرکل کتابخانه های عمومی فارس ادامه داد: در مرحله اول طرح در سال ۹۷ بیش از ۳۶ هزار جلد کتاب کودک و نوجوان خریداری شد، گام دوم این طرح به کتاب های حوزه ادبیات و داستان اختصاص داشت که شامل ۱۲هزار و ۵۰۰جلد کتاب برای ۱۹۰ کتابخانه عمومی استان فارس شد و در این مرحله نیز ۱۷هزار و ۷۸۱ نسخه کتاب مرجع و روانشناسی برای ۱۸۹ کتابخانه عمومی خریداری میشود.
به گفته وی، نیازسنجی کتابخانه ها، انتخاب کتابها، تهیه فهرست آثار، انتخاب برترین ها از میان لیست، اخذ مجوزها، قرارداد با کارگزار، خرید و ارسال کتابها به کتابخانه های عمومی روندی است که برای هر سه مرحله انجام پذیرفته است.
منوچهری همچنین از اجرای طرحی دیگر در حوزه منابع سخن گفت و ابراز داشت: "طرح محیا" برای خرید کتاب در شهرستانهایی که آمار منابع آنها از میانگین استانی کمتر است برنامه ریزی شده است و بهزودی برای کتابخانههای عمومی ارسال میشود.
نخستین سالن استاندارد مطالعه شیراز گشایش یافت
در دیگر برنامه نهاد کتابخانههای عمومی در این روز، نخستین سالن اختصاصی مطالعه با عنوان "دکتر معین" در شهرک گلستان شیراز گشایش یافت.
مدیرکل کتابخانه های عمومی فارس در مراسم افتتاح این مجموعه ابراز کرد: پیش از این بر فعالیتها و خدماتی که سالنهای مطالعه ارائه می دادند، نظارتی نبود؛ اما از سال گذشته نهاد کتابخانه های عمومی کشور، عهده دار نظارت بر سالن های مطالعه شد که در این راستا دستورالعمل ها و بخش نامه مشخص شده و سالن های مطالعه سر و سامان گرفتند.
با ضمن اشاره به اینکه راهاندازی سالن های مطالعه هزینههای کلانی نیاز دارد، گفت: پیگیریهایی در این زمینه با سازمانهای مختلف انجام شده تا تسهیلاتی دراختیار افراد قرار گیرد و سالن های مطالعاتی به تجهیزات به روز و جدید مجهز شوند.
سالن مطالعه دکتر معین با زیربنای ۲۵۰ مترمربع در شهرک گلستان شیراز با ظرفیت پذیرش پنجاه نفر اداره خواهد شد. این سالن مطالعه دارای بخش VIP ، اینترنت پرسرعت، و اتاق های مطالعه است و به محض بازگشایی کتابخانهها بنا بر دستورات ستاد مقابله با کرونا از ساعت ۷:۳۰ تا ۲۳ فعالیت خواهد کرد.
کودکان پرورشگاه آشیانه مهر شیراز صاحب کتابخانه شدند
در سوی دیگر شهر شیراز، پایتخت کتاب ایران، فرزندان یک پرورشگاه به شبکه کودکان دوستدار کتاب شیراز پیوستند و سومین کتابخانه "شکوفههای کتاب" در قالب برنامههای بیست و هشتمین هفته کتاب در پرورشگاه آشیانه مهر شیراز آغاز به کار کرد.
معاون شهردار و رئیس سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری شیراز با حضور در این پرورشگاه عنوان کرد: مؤسسات خیریهای که برای پرورش کودکان بی سرپرست گام بر میدارند رسالتی دشوار و در عین حال تحسین برانگیز بر دوش دارند.
مرتضی جعفری با اشاره به ضرورت و دشواریهای پرورش کودکان در سنین کودک و نوجوانی گفت: انس دادن کودکان و نوجوانان این مراکز با کتاب و کتابخوانی، یکی از راهبردهای تربیتی فرزندان است که مربیان و متولیان به آن توجه ویژهای دارند.
وی افزود: کتابخانه شکوفه های کتاب، با هدف تقویت حس امانتداری در میان کودکان و ایجاد حساسیت در مقوله کتابخوانی تاکنون در دو آموزشگاه مناطق کم برخوردار راهاندازی شده و این سومین کتابخانه است.
رئیس سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری شیراز با اشاره به اختصاص ۱۰ جلد کتاب کارشناسی شده و مفید به ازای هر کودک در این کتابخانه گفت: یک یا تعدادی از کودکان به صورت مستقل کتابداری این کتابخانه ها را انجام میدهند و کتاب ها از این طریق به گردش در میآید.
جعفری ابراز امیدواری کرد تا پایان سال دست کم دو کتابخانه شکوفه های کتاب دیگر در سطح شهر شیراز راه اندازی شود.
از بیست و چهارم تا سیام آبانماه با عنوان هفته کتاب و کتابخوانی نامگذاری شده است.
شیراز در دور ششم پایتختی کتاب ایران، توانست این عنوان را برای سال ۱۳۹۹ کسب کند که به دلیل شیوع کرونا تا شهریور ۱۴۰۰ تمدید شد.