۶ اثر منقول تاریخی خراسان شمالی ثبت ملی شد

بجنورد- ایرنا- معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان شمالی از ثبت ملی ۶ اثر منقول تاریخی و فرهنگی استان خبر داد که قدمت برخی از آنها به عصر مفرغ می‌رسد.

علی مستوفیان روز شنبه به خبرنگار ایرنا اظهار داشت: اولویت اصلی ثبت آثار منقول ثبت آثار تاریخی و فرهنگی بخش خصوصی است اما با توجه به این که فقط ۲ شی تاریخی از بخش خصوصی به دست ما رسید و فقط یک شی تایید شد، بقیه اشیایی که ثبت شده اشیای کشف شده از محوطه باستانی چلو بود.

وی افزود: کوزه لعاب دار مربوط دوره سلجوقی که حدود هزار سال قدمت دارد و مربوط به مجموعه ای در بخش خصوصی است، گلدان، سبو و جام سفالی و مهرهایی که در محوطه تاریخی چلو کشف شده اند و قدمت آن به عهد مفرغ می رسد،  ثبت ملی شده است.  

وی بیان کرد: پرونده یک کوزه برنجی از بخش خصوصی نیز مستندسازی شد اما برای ثبت ملی تایید نشد.

وی در مورد ثبت آثار نامنقول نیز اظهار داشت: پروندهای ۲ تپه تاریخی در اطراف ایستگاه راه آهن جاجرم، برج آقا در همین محل که مربوط به دوره های پیش از اسلام و عصر آهن و دوره اشکانی است،  فخرانیه یا ریگ در حوالی برج آقا مربوط به عصر مفرق،  محوطه خندق در دوبرجه شوقان مربوط به  دوره ساسانی از اموال غیر منقولی است که مستندات و پرونده آنها تهیه شده و امسال به ثبت می رسد.

وی افزود: پرونده و مستندات سنگ نگاره های نرگسلو در بجنورد و زینکانلوی فاروج که مربوط به پنج هزار سال قبل است و هم چنین شغال تپه در روستای دشت جاجرم که مربوط به دوره ساسانی است، تپه باستانی شترگلو در مانه و سملقان، تپه تیمور در مانه از جمله اموال نامنقولی هستند که مستند سازی و پرونده آن ها تهیه شده است تا ثبت ملی شوند.

تاکنون ۶۴۲ اثر تاریخی خراسان شمالی در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده که از این تعداد ۵۰۹ اثر تاریخی، ۴۴ اثر طبیعی، ۷۵ اثر ناملموس و ۲۰ اثر منقول تاریخی است.

۱۱ اثر از آثار منقول ثبت ملی در خراسان شمالی مربوط به محوطه باستانی چلو است.

استان خراسان شمالی با داشتن هزار و ۲۰۰ اثر و بنای تاریخی شناسایی شده در شمال شرق کشور قرار دارد

محوطه باستانی چلو معروف به «شهر سوخته» در مجاورت شهر سنخواست از توابع شهرستان جاجرم در مسیر یک شاهراه باستانی قرار دارد که در قرون اولیه اسلامی، نیشابور و گرگان را به هم پیوند می‌داد.

با توجه به اهمیت باستانی این محوطه، اداره کل میراث فرهنگی، صنایع ‌دستی و گردشگری در سال ۹۰ بر آن شد تا برای مطالعه و کاوش بیشتر بر روی آن، قرارداد کاوش مشترکی بین باستان‌شناسان ایرانی و ایتالیایی به مدت ۵ سال منعقد کند.

کاوش‌های این منطقه مهرماه ۹۲ در قالب تفاهمنامه همکاری مشترک علمی پژوهشی بین پژوهشگاه سازمان میراث فرهنگی و موسسه مطالعات تمدن‌های اژه و خاورمیانه شورای پژوهش ملی ایتالیا آغاز  و با آغاز رسمی کاوش در محوطه باستانی چلو و در مرحله نخست، حریم ۶۰ هکتاری محوطه باستانی مشخص شد.

بر اساس کاوش‌های باستان‌شناسان در این محل، ساکنان این منطقه به لحاظ صنعتی در زمینه‌ تراش سنگ، سفالگری و فلزکاری پیشرفت قابل توجهی داشته‌اند. محوطه‌ باستانی چلو از توالی فرهنگی گسترده‌ای برخوردار است. سکونت در این محوطه از اواخر دوره‌ مس و سنگ (کلکلوتیک) آغاز می‌شود و تا ۱۷۰۰ پیش از میلاد (۳۷۰۰ سال قبل) ادامه داشته‌ است.  باستان‌شناسان بر همین اساس شواهدی از تأثیر فرهنگ حوزه‌های بزرگ فرهنگی منطقه از جمله حوزه‌ فرهنگی گرگان، حوزه‌ فرهنگی ترکمنستان، خراسان بزرگ و فرهنگ حصار دامغان را در منطقه‌ چلو شناسایی کرده‌اند.  

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha