به گزارش روز دوشنبه ایرنا به نقل از این خبرگزاری انگلیسی، وزرای خارجه اتحادیه اروپا پیش از تصمیم رهبران این اتحادیه در مورد اینکه آیا از ابزار تهدید برای اعمال مجازات علیه ترکیه استفاده کنند، زمینه تحریم را علیه این کشور در مورد مناقشه گازی مدیترانیه ارزیابی میکنند.
این وزرا در نشست امروز (دوشنبه) تصمیمی در این خصوص نخواهند گرفت و انجام این کار را به اجلاس سران اتحادیه اروپا در روز پنجشنبه میسپارند. وزرای کشورهای عضو اتحادیه اروپا در ماه اکتبر (مهر) به ترکیه اعلام کردند که اکتشافات را در آبهای مورد مناقشه شرق مدیترانه متوقف کند یا منتظر پیامدهای آن باشد.
ترکیه در اواخر نوامبر (اوایل آذر) با بازگرداندن یک کشتی اکتشافی تنشها را آرام کرد، اما مقامات و دیپلماتهای اتحادیه اروپا گفتهاند که مسائل مهم دیگری از جمله لیبی، سوریه، روسیه و اقتدارگرایی در ترکیه مواضع اتحادیه اروپا را نسبت به آنکارا سخت کرده است.
یک مقام ارشد اتحادیه اروپا گفت: «من از تصمیم هیچیک از دولتهای اتحادیه اروپا مطلع نیستم و چیزی در خصوص اینکه دیدگاه آنها نسبت به اکتبر در خصوص آنکارا بهتر شده باشد هم نمیدانم. اما ما خواهان تغییراتی بودیم که تاکنون شاهدش نبودیم».
اتحادیه اروپا میگوید کشتیهای حفاریترکیه در آبهای مورد مناقشه یونان و قبرس به کار خود ادامه میدهند و یونان هم هرگونه مذاکرات رسمی با ترکیه بر سر ادعاهای دریایی آنکارا را غیرممکن دانسته است.
«شارل میشل» رئیس شورای اروپایی که ریاست دورهای اجلاس سران اتحادیه اروپا را هم برعهده دارد، هفته گذشته از ترکیه خواست بازی "موش و گربه" را متوقف کند.
آلمان که در حال حاضر ریاست اتحادیه اروپا را برعهده دارد، کلید تحریم را در دست دارد. این کشور امیدوار بود که میان آتن و آنکارا میانجی گری کند، اما هنگامی که ترکیه در ماه اکتبر (مهر) باردیگر اکتشافات گازی در مدیترانه را آغاز کرد، خشمگین شد.
فرانسه و پارلمان اروپا میگویند وقت آن رسیده است که ترکیه به عنوان یکی از اعضای ناتو و نامزد عضویت در اتحادیه اروپا به دلیل دامن زدن به تنشهای گازی در مدیترانه مجازات شود.
ترکیه در واکنش، اظهارات اتحادیه اروپا در مورد تحریم رد کرده و آن را غیرسازنده خوانده است.
پارلمان اتحادیه اروپا خواستار تحریم ترکیه در تاریخ ۲۶ نوامبر (۶ آذر) شده بود، اما بازگشت کشتی اکتشافی ترکیه و درخواست «رجب طیب اردوغان» برای گفت و گو دلیلی بود برای توقف این تصمیم اعلام شد.
اما در پی از سرگیری اقدامات اکتشافی آنکارا، یک دیپلمات اتحادیه اروپا گفت: «تحریمها روی میز است، هرچند این تحریمها اتوماتیک نیستند».
در پی اکتشاف منابع گازی قابل توجه توسط آنکارا در شرق مدیترانه تنشها میان ترکیه و اتحادیه اروپا بالا گرفت. ترکیه که در اوایل اکتبر (مهر) و در پی تشدید تنشها میان آنکارا و آتن بر سر این منابع گاز در شرق دریای مدیترانه، کشتی اکتشافی «اوروچ رئیس» خود را از منطقه بازگردانده بود، اعلام کرده که بار دیگر فعالیت خود را از سر خواهد گرفت؛ اقدامی که گفته میشود میتواند تنشهای تازهتری ایجاد کند و باعث وضع تحریمهای شدید اتحادیه اروپا علیه ترکیه شود.
نظر شما