مهدی شکاری روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: در این زمینه تنها در مهر ماه امسال پنج هزار و ۵۰۰ تن و آبان ماه هشت هزار و ۱۰۰ تن کنسانتره یارانه ای بین دامداران استان توزیع شده است.
وی گفت: تا پایان آذرماه نیز ۹ هزار و ۶۲۵ تن کنسانتره بین آنان برای تامین خوراک دام توزیع می شود.
مدیر امور دام سازمان جهادکشاورزی خراسان شمالی گفت: نهادههای دامی در قالب خوراک آماده همچنان در اختیار دامداران این استان قرار میگیرد.
شکاری افزود: با تبدیل خوراک دام خام به خوراک آماده و صنعتی تعداد دامداران بیشتری برای تامین نهاده های دامی مورد پوشش قرار می گیرند.
وی گفت: همچنین با فراوری نهاده های دامی خام بهره وری و ضریب تبدیل خوراک به گوشت افزایش می یابد، در کنار نهاده هایی از جمله جو و ذرت سایر نهاده ها نیز اضافه خواهد شد که به غذای کامل برای دام تبدیل خواهد شد و همچنین نهاده ها آسیاب خواهند شد این نیز به بهره وری کمک خواهد کرد.
وی افزود: کنسانتره تولیدی استان شامل نهاده های دامی از جمله جو، ذرت، سبوس، کنجاله تخم پنبه و سویا، یکسری مواد معدنی و مکمل است که خوراک کاملی برای دام است.
کارخانه های خوراک دام استان با ظرفیت پایین فعالیت دارند
مدیر امور دام سازمان جهادکشاورزی خراسان شمالی گفت: هم اینک ۱۱ کارخانه خوراک دام در استان وجود دارد که از مجموع این تعداد یک کارخانه غیر فعال و مابقی فعال هستند.
شکاری ظرفیت اسمی این واحد ها را ۳۶۴ هزار تن عنوان کرد و افزود: اما ۵۲ هزار تن ظرفیت واقعی این واحد ها است، متاسفانه واحد ها با ظرفیت بسیار پایین فعالیت دارند.
دامداران استان در سال جاری، تنها ۲۴ درصد از خوراک دام مورد نیاز را از محل خوارک و نهاده های یارانه دار دریافت کرده اند و مابقی نیاز از بازار آزاد تامین شده است.
سه قلم نهاده مورد نیاز دامداران شامل کنجاله سویا، ذرت و جو به صورت یارانه دار تامین می شود که در سال جاری ۵۶ درصد از نیاز دامداران به این نهاده ها با کمک های دولت تامین شده و در اختیار قرار گرفته است.
محقق علوم دامی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان شمالی گفت: در ضریب خوراک دام با استاندارد ۵۰ درصد فاصله داریم.
دکتر حسن علمی افزود: طبق استاندارد ها در دنیا به ازای هر ۵.۵ تا ۶ کیلوگرم خوراک به دام سبک یک کیلو گوشت قرمز تهیه می شود این در حالی است که در کشور و همچنین این استان این ضریب ۱۱ به یک است.
وی اظهار داشت: همچنین طبق استاندارد ها به ازای هر ۶ کیلوگرم خوراک به دام سنگین یک کیلو گوشت قرمز تهیه می شود در حالی که ضریب تبدیل خوراک در استان ۱۱.۵ کیلوگرم خوراک به یک کیلوگرم گوشت است.
وی بر کاهش ضریب تبدیل خوراک به گوشت تاکید کرد و افزود: فرمول خوراک دام باید از یک برنامه علمی و اصولی برخوردار باشد تا هزینه های تولید کاهش یابد.
خراسان شمالی در زنجیره تولیدو ارزش در بخش دام سبک و طیور رتبه ۹ کشور را دارد.
۷۰۰ هزار راس دام سبک استان مربوط به عشایر است.
استان خراسان شمالی با داشتن افزون بر ۲ میلیون و ۵۲۶ واحد دامی یکی از قطب های دامپروری کشور محسوب می شود.
گستره مراتع خراسان شمالی نیز یک میلیون و ۴۱۴ هزار و ۸۴۱ هکتار است.
نظر شما