سید سعید پورجعفر روز جمعه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: به منظور تعادل و ثبات در دشتهای استان و حفظ منابع آبی موجود طرح احیا و تعادلبخشی منابع آب از سال ۹۵ در دستور کار قرار گرفت که تهیه و نصب کنتورهای حجمی و هوشمند آب و برق یکی از پروژههای این طرح است.
وی اظهار داشت: با توجه به اینکه بیش از ۹۰ درصد مصرف آب در بخش کشاورزی است برای مدیریت مصرف آب با همکاری کشاورزان نسبت به نصب کنتور هوشمند آب و برق بر روی چاههای کشاورزی اقدام میشود.
معاون حفاظت و بهرهبرداری شرکت آب منطقهای خراسان جنوبی با اشاره به همکاری خوب کشاورزان با شرکت آب منطقهای درخصوص نصب کنتورهای هوشمند گفت: نصب کنتور هوشمند چاههای کشاورزی در برخی شهرستانها ۱۰۰ درصد انجام شده اما در برخی شهرستانها مانند طبس با توجه به اینکه دیرتر به استان ملحق شد مقداری عقب است اما تا بهمن ماه تمامی چاههای کشاورزی هوشمند میشوند.
وی با بیان اینکه بیشترین صرفهجویی آبی استان در این مدت مربوط به این حوزه بوده است عنوان کرد: سال گذشته از ۶۴۵ میلیون مترمکعب پروانه برداشت آب چاههای کشاورزی، ۵۰۰ میلیون مترمکعب برداشت و ۱۴۵ میلیون صرفهجویی شد.
پورجعفر یادآور شد: با نصب کنتورهای هوشمند هیچ گونه محدودیتی برای کشاورزان ایجاد نشده است بلکه متقاضیان و کشاورزان به میزان نیاز آب برداشت میکنند در صورتی که در گذشته بیش از حد مندرج در پروانه و مازدا بر نیاز برداشت داشتند.
وی پر و مسلوب المنفعه کردن چاههای غیرمجاز و خرید چاههای کمبازده را از دیگر پروژهای طرح احیا و تعادل بخشی ذکر کرد و گفت: تا قبل از آماربرداری سال گذشته ۳۲۰ حلقه چاه غیرمجاز شناسایی شد که ۷۰ چاه پارسال و ۴۰ حلقه امسال تاکنون پر شده است.
معاون حفاظت و بهرهبرداری شرکت آب منطقهای خراسان جنوبی اظهار داشت: برنامه عملیاتی ما این است که امسال ۵۰ حلقه چاه پر و مسلوب شود که تاکنون ۴۰ حلقه پر شده چون روند انسداد چاهها نیز تحت تاثیر شیوع کرونا از جمله روند طولانی دادگاه و دیوان عدالت اداری قرار گرفته است.
وی تصریح کرد: چاههای غیرمجاز استان خیلی پتانسیلدار نیست و مجموع حجم برداشتی ۱.۸ میلیون متر مکعب است.
وی گفت: در استان خراسان جنوبی آب کم نداریم بلکه مشکل مدیریت مصرف آن است و با توجه به اینکه سرانه مصرف آب استان نسبت به میانگین کشوری بالا است از مردم و کشاورزان درخواست داریم نسبت به مدیریت صحیح و صرفهجویی درخصوص این نعمت الهی اهتمام ویژه داشته باشند.
بنابر اعلام شرکت آب منطقهای خراسان جنوبی میانگین بارندگی استان از ابتدای سال آبی جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش داشته است.
با توجه به واقع شدن استان خراسان جنوبی در منطقه خشک و کویری، منابع آبهای زیرزمینی به عنوان اصلیترین منبع تامین آب برای مصارف کشاورزی، شرب، خدمات و صنعت است که با وجود خشکسالیهای چندساله و از طرفی افزایش مصرف آب در بخشهای مختلف، موجب شده است دشتهای استان به وضعیت نامناسبی دچار شوند.
در حال حاضر از تعداد ۴۴ محدوده مطالعاتی دشتهای خراسان جنوبی ۹ محدوده ممنوعه بحرانی، ۲۲ محدوده ممنوعه و ۱۳ محدوده آزاد است.
همچنین خراسان جنوبی اولین استانی است که سند سازگاری با کمآبی را تدوین کرد و سال گذشته در شورای عالی آب تصویب و ابلاغ شد.
نظر شما