رییس دانشکده طب ایرانی و مکمل دانشگاه علوم پزشکی مشهد سردی هوا را موجب سردی و رطوبت بدن میداند و میگوید: مزاج فصل زمستان به دلیل بارندگی، سردی همراه با رطوبت یا به بیان دیگر "سرد و تر" است لذا افراد باید سبک زندگی خود را متناسب با این شرایط محیطی و تاثیر آن بر بدن تنظیم نمایند.
دکتر مهدی یوسفی نخستین مورد رفتاری مرتبط با فصل سرد را توجه بیشتر نسبت به "پوشش بدن" ذکر و بیان کرد: به همه افراد به خصوص افرادی که "مزاج سرد" دارند توصیه میشود در این فصل پوشاک پشمی و گرم بپوشند و در حد امکان در بیرون منزل از کلاه یا پیشانی بند استفاده کنند و ناحیه سر را بپوشانند، به ویژه کسانی که سینوزیت دارند و افرادی که سردی در دست و پا دارند باید خودشان را بپوشانند.
وی همچنین مصرف غذاهای با طبع گرم را برای زمستان مناسب توصیف و بیان کرد: به دلیل مزاج سرد و تر در فصل زمستان باید از خوردن غذاهایی که طبع سرد و تر دارند خودداری شود، هر فصل سال مزاج خاص خود را دارد و با توجه به مزاج آن فصل باید موادغذایی خاص و مناسب مصرف شود.
رییس دانشکده طب ایرانی و مکمل دانشگاه علوم پزشکی مشهد در گفتگو با خبرنگار ایرنا افزود: مصرف غذاهای گوشتی در فصل زمستان موجب افزایش قوای بدن میشود زیرا دستگاه هاضمه را قویتر نموده و حرارت را به داخل بدن منتقل میکند. اما در فصل تابستان دستگاه گوارش بدن ضعیفتر از دیگر فصول بوده و اینگونه تغذیه برایش مناسب نیست.
وی ادامه داد: همچنین بهتر است در فصل زمستان "شام" در حد فاصل ساعتهای ۱۹ و ۲۰ میل شود تا افراد با مشکلاتی همچون اضافه وزن و سوزش معده مواجه نشده و خواب راحتی داشته باشند.
دکتر یوسفی گفت: همچنین در هر فصل میبایست میوههای بداشت شده در همان فصل سال مصرف شوند و در طول شبهای زمستانی از خوردن میوههایی همچون خیار و گوجه و انواع سالادهایی که مزاج سرد دارند پرهیز شود. اما در مقابل توصیه میشود که میوههایی مانند سیب، انار، نارگیل و انگور یا میوههای خشک همچون انجیر، مویز و توت خشک که عارضهای ندارند در طول زمستان به وفور مصرف شوند.
وی افزود: نوشیدنیها و دمنوشهای دارای "طبع گرم" مانند سکنجبین، آویشن، گل محمدی، اسطوخودوس، زنجبیل و همچنین عرقهای بیدمشک، بهارنارنج و نعنا نیز برای نوشیدن در فصل سرد سال توصیه میشوند، ضمن اینکه باید از مصرف آب سرد و لبنیات تا حد امکان خودداری شده و در صورت استفاده از لبنیات، آنها را نیز به همراه چاشنی میل کنند.
یک طبیب سنتی عضو هیات علمی دانشکده طب ایرانی و مکمل دانشگاه علوم پزشکی مشهد نیز به خبرنگار ایرنا گفت: سلامت دستگاه گوارش و مصرف غذاهای متناسب با مزاج و ویژگیهای ذاتی هر فرد جزو اصول مهم و کلیدی در حفظ سلامت از دیدگاه طب سنتی است.
دکتر ملیحه متوسلیان افزود: توجه به سلامتی دستگاه گوارش و مصرف غذاهای متناسب با مزاج یا ویژگیهای ذاتی هر فرد از اصول مهم و کلیدی حفظ سلامتی در مکتب حکمی طب سنتی ایران به شمار میرود.
وی ادامه داد: در متون طب ایرانی برای هر فصل توصیههای تغذیهای متناسب با تغییرات آب و هوا داده شده است و با توجه به سردشدن هوا این توصیهها در ۲ بخش توصیههای مرتبط با الگوی صحیح غذاخوردن و توصیههای مربوط به موادغذایی تفکیک شده است.
عضو هیأت علمی دانشکده طب ایرانی و مکمل دانشگاه علوم پزشکی مشهد درخصوص الگوی صحیح غذاخوردن، گفت: آغاز کردن غذا با نام خدا و پایان آن با حمد پروردگار، اهمیت دادن به صرف وعده صبحانه، شستن دستها قبل و بعد از هر غذا، خوب جویدن غذا، پرهیز از درهم خوری و ترکیب غذاهای مختلف در یک وعده، پرهیز از نوشیدن مایعات به ویژه نوشابههای گازدار همراه غذا، نشسته غذا خوردن، توجه و تمرکز بر غذا و نه تلویزیون و موبایل، نخوابیدن سریع بعد از غذا، رعایت فاصله زمانی بین شام تا خواب و عدم استفاده از غذاهای چرب و سنگین در وعده شام همواره توصیه میشود.
وی با بیان اینکه مصرف موادغذایی سالم، مفید و مقوی همواره مورد تأکید است افزود: انتخاب نان مناسب و سازگار با دستگاه گوارش، استفاده از سبزی خوردن و زیتون همراه غذا و پرهیز از شوریها و ترشیهای سرکهدار، مصرف سبزیها و میوههای فصل مانند انار، به، کدو حلوایی، ترب، شلغم و زردک و غذاهایی مانند خورشتهای به آلو، سیب آلو و کدو حلوایی و همچنین دسر و تهچین، هویج پلو، حلوای هویج، مربای شلغم، مربای به، رب انار و رب به از مواردی هستند که استفاده از آنها توصیه شده است.
متوسلیان ادامه داد: نان سنگک بیشتر برای معدههای دارای سردی و رطوبت توصیه میشود همچنین نانهای حجیم که درصد جوش شیرین بیشتری دارند برای مبتلایان به علائم گوارشی توصیه نمیشوند.
وی گفت: همچنین با آغاز سرد شدن هوا از عناب، زرشک، بادام و مغزها نیز بهرهمند میشویم، ضمن اینکه شیره انگور، شیره توت و مویز میتوانند به عنوان شیرین کننده همراه چای کمرنگ و سایر نوشیدنیها مصرف شوند.
عضو هیأت علمی دانشکده طب ایرانی و مکمل دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه در کنار مصرف غذاهای سالم، مفید و مقوی باید به پرهیزهای غذایی هم توجه شود، افزود: از مواردی همچون پرخوری (حتی غذای سبک)، درهمخوری (حتی غذای سودمند)، سنگین خوری (حتی به مقدار معمول) و مصرف غذاهای خمیری و سرخ شده و چرب مانند نانهای خمیری، کته، ماکارونی چرب، الویه با گوشتهای صنعتی، سوسیس، حلیم و آش گوشت غلیظ، پنیر پیتزا و فستفودها باید بهشدت پرهیز شود.
وی در ارتباط با مصرف مقدار زیاد یا مکرر غذاهای خاص در برخی گروهها، ادامه داد: به افراد دارای ضعف گوارش (نفخ، ترش و امثال آن) مصرف شیر، ماست، دوغ، خامه، شیرینیهای چسبنده و چرب، مرغ ماشینی و سفیده تخم مرغ و غذاهای نفاخ از قبیل حبوبات و به افراد مستعد خشکی پوست، بیخوابی و شقاق مقعد، مصرف قهوه، نسکافه و شکلات تلخ به ویژه در ساعات عصر و شب، ادویه جات گرم و خشک و تندوتیز مانند فلفل قرمز، خردل و سسهای تند، ترش مزه ها مانند سرکه و آبغوره و انواع ترشیهای خانگی، شورمزه ها مانند خیارشور، پنیر شور و نمک زیاد در غذا و گوشت گاو، سوسیس و کالباس و غذاهای سرخ کرده توصیه نمیشود.
متوسلیان گفت: نکته قابل توجه این است که در طب ایرانی انتخاب خوراکیها باید متناسب با مزاج فرد و دستگاه گوارش صورت گیرد، به عنوان مثال افرادی که زمینه سردی مزاج و ضعف هاضمه دارند در فصل سرد سال باید از مصرف خوراکیهایی مانند ماست، شیر، هندوانه، خیار و گوجهفرنگی اجتناب کنند و در صورت ضرورت استفاده از این مواد توصیه میشود همراه با مصلحات مصرف و بطور مثال شیر همراه با شکر و عسل استفاده شود.
بر اساس آخرین آمار رسمی تاکنون یک میلیون و ۱۰۰ هزار و ۸۱۸ نفر در ایران به ویروس کرونا مبتلا شدهاند. بیماری کووید ۱۹ تاکنون جان ۵۱ هزار و ۹۴۹ نفر را در کشورمان گرفته است. همچنین تاکنون ۸۰۰ هزار و ۷۴۳ نفر از مبتلایان به ویروس کرونا در ایران بهبود یافتهاند.
"پاندمی کرونا" تاکنون در سطح جهان ۷۱ میلیون و ۵۴۷ هزار و ۴۹۳ نفر را بیمار کرده و جان یک میلیون و ۶۰۳ هزار و ۷۳۸ نفر را در ۲۳۰ کشور گرفته است. ۴۹ میلیون و ۷۵۲ هزار و ۵۷۵ نفر از افراد مبتلا به ویروس کرونا در سطح جهان، تاکنون درمان شدهاند.
در این میان آمریکا با ۱۶ میلیون و ۲۹۵ هزار و ۷۱۴ بیمار کووید ۱۹ و ۳۰۲ هزار و ۷۶۲ قربانی ویروس کرونا، بیشترین آمار ابتلا و تلفات ناشی از پاندمی کرونا را در جهان به خود اختصاص داده است. پس از آمریکا کشورهای هند، برزیل و روسیه بیشترین شمار افراد مبتلا به ویروس کرونا را دارند.
بر اساس آخرین آمارهای رسمی، ایران در جدول جهانی پاندمی کرونا جایگاه پانزدهم را در میان کشورهای دنیا دارد.
نظر شما