تلاش هند، ازبکستان و ایران برای همکاری در چابهار

تهران- ایرنا- هند و ازبکستان اخیرا اقداماتی را جهت توسعه روابط تجاری میان دو طرف انجام داده‌اند که خط اعتباری ۴۴۸ میلیون دلاری دهلی نو به تاشکند یکی از این اقدامات است.

به گزارش خبرگزاری ایرنا از سایت خبری ریپابلیک ورد هند، هند و ازبکستان همچنین دست کم ۹ قرارداد و توافق همکاری مبنی بر توسعه همکاری‌های دوجانبه امضا کردند که همکاری با ایران در خصوص پروژه بندر چابهار یکی از آنهاست.

در همین راستا قرار است فردا ۲۴ آذرماه، نخستین نشست سه‌جانبه ایران، هند و ازبکستان با هدف گفت و گو در خصوص بندراستراتژیک چابهار برگزار شود.

به باور کارشناسان، بندر چابهار همواره در مناسبات اقتصادی و سیاسی منطقه از اهمیت استراتژیک برخوردار بوده و از دیگر سو  می‌تواند در مناسبات سیاسی – اقتصادی، هند و آسیای مرکزی نقش بسیار مهمی را ایفا کند.

از نظر ژئوپلتیک، چابهار تنها بندر اقیانوسی در ایران است که از قضا یکی از نقاط کلیدی در حاشیه خلیج‌فارس و دریای عمان به شمار می‌آید و در کریدور شمال – جنوب از جایگاه بسیار مهم و استراتژیک برخوردار است.

همچنین این بندر به یک نقطه ارتباطی و حیاتی برای ارسال کالاهای هندی به افغانستان و همچنین فراتر از آن در آسیای مرکزی مبدل شده است.

از طرف دیگر تصمیم دولت هند برای اختصاص بودجه ۱۴ میلیون دلاری در سال ۲۱-۲۰۲۰ برای توسعه بندر چابهار نشانگر این مساله است این بندر از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است و می‌خواهد از این بندر به عنوان یک گزینه ارتباطی سودآور استفاده کند. 

بندر چابهار به علت موقعیت استراتژیک و دستیابی به آب‌های آزاد بین‌المللی جایگاه ویژه‌ای در مبادلات تجاری کشورمان با سایر کشورهای منطقه دارد و از دیگر سو به سبب نزدیکی به کشورهایی نظیر هند، افغانستان، پاکستان و آسیای میانه می‌تواند به مرکزی برای ترانزیت کالا در منطقه تبدیل شود.

همچنین به گفته وزارت خارجه هند، دهلی‌نو از علاقه تاشکند  برای استفاده از بندر چابهار به‌عنوان بندر ترانزیتی به شدت استقبال می‌کند .

مقامات هندی می گویند تمایل ازبکستان برای استفاده از این بندر می‌تواند فرصت‌های اقتصادی فراوانی را پیش روی تجار و بازرگانان در منطقه بوجود آورد.

به گفته تحلیلگران، هند که یکی از قدرت‌های نوظهور اقتصادی در جنوب آسیا با طرح استراتژی بلندمدت در راستای توسعه بازارهای داخلی به شمار می‌آید، همواره تلاش داشته است به بازار افغانستان و آسیای میانه بپیوندد. این کشور همواره در رقابت با چین و پاکستان بوده و می کوشد با سرمایه‌گذاری در بندر چابهار میزان نفوذ اقتصادی و سیاسی‌اش در منطقه افزایش دهد که ایجاد بندر گوادر در مسیر ترانزیتی چین و پاکستان یکی از این راههاست.

در طول سه دهه گذشته چابهار همیشه برای هند مهم بوده است چون سبب می‌شود این کشور نه تنها به ایران و افغانستان بلکه به آسیای مرکزی و اروپا وصل شود.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha