این پرستار است که با کم ترین توقع، همه مشکلات این راه پرفراز و نشیب را پذیرفته است و می خواهد در خط فداکاری، جانبازی و رشادت نظام سلامت سهیم باشد تا هارمونی زیبایی از مهارت و مراقبت را رقم زند.
ساده نیست بیش از ۱۰ ماه خدمت کردن و رسیدن به بیمارانی که کرونا، دنیای آنان را دگرگون ساخته آن هم با لباس و تجهیزات ایزوله ای که لحظه به لحظه نفس کشیدن را دشوارتر می سازد.
فرشتگان زمینی که خانه و خانواده خود را رها کرده اند و از نخستین روزهای انتشار، برای مرهم شدن درد، جان خود را طبق اخلاص گذاشته اند، تعدادی از آنان به دلیل حضور مستمر یا به این ویروس مبتلا شده اند و یا به نام شهیدان مدافع سلامت به دیار معبود شتافته اند.
پرستاری جزیی مهم از خانواده سلامت محسوب می شود و نزدیک به یک هزار و ۵۰۰ نفر در استان کرمانشاه به عنوان کادر پرستاری مشغول فعالیت و انجام وظیفه هستند که سراسر گوش شدن و پرداختن به چالش های پرستاری، تنها نباید به هفته ای که به نام آنان مزین شده اختصاص یابد.
این پرستاران پرتلاش حتی با وجود اینکه پرداخت های آنان به روز نیست و مطالباتی دارند در ۱۰ ماه گذشته، نه تنها کوتاهی نکرده اند بلکه بیش از توان خود برای بهبود بیماران تلاش کرده اند و در مقابله با این ویروس، در خط مقدم در حال دفاع بوده و هستند.
نبود امنیت شغلی، ناکافی بودن حقوق و مزایای، نامشخص بودن وضعیت استخدام، پرداخت نشدن کارانه ها تنها بخشی از مشکلات این حرفه است که تلاش برای رفع و کاهش آن نقش مستقیمی با خدمات رسانی بهتر به بیماران دارد.
شرح حال پرستاری که درگیر کرونا شد
«بیژن صادقی فرد» سرپرستار بخش اورژانس بیمارستان گلستان کرمانشاه است که خود نیز به این ویروس مبتلا شد و از تاریخ ۱۴ تا ۲۷ آبان ماه سال جاری در بخش مراقبت های ویژه بیمارستان امام رضا (ع) بستری شد.
او که سختی ها و ناراحتی های ناشی از ابتلا به این ویروس را به واقع حس کرده به ایرنا، گفت: در طول مدتی که با این ویروس خطرناک درگیر بودم، بیماران جوانی را دیدیم که به هر دلیلی اعم از داشتن بیماری زمینه ای و یا دیر مراجعه کردن به مراکز درمانی، جان خود را از دست دادند و زمانی که خودم در بخش مراقبت های ویژه بستری بودم متوجه مرموز بودن و سخت بودن این بیماری شدم و چه روزها و شب های سختی را پشت سر گذاشتم.
وی در خصوص خاطره خوبی که از این دوران در ذهن او نقش بسته، گفت: فداکاری، ایثار و از خودگذشتگی همکارانم فراموش شدنی نیست، زمانی که به عنوان بیمار در بیمارستان بستری بودم با چشمان خودم شاهد زحمات شبانه روزی و لحظه به لحظه همکارانم در مراقبت و پرستاری از بیماران کرونایی بودم و دیدم که با تمام وجود برای بهبودی بیماران تلاش می کنند.
زجر تنفسی بیماران بدحال کرونایی
صادقی فرد با بیان اینکه ۱۴ سال به عنوان پرستار در بخش مراقبت های ویژه قلب و در بخش آی سی یو فعالیت داشته، گفت: بخش مراقبت های ویژه یا «آی سی یو» بیماران کرونایی با «آی سی یو» بیماران عادی تفاوت زیادی دارد، بیمارانی که در بخش مراقبت های ویژه بستری می شوند حال عمومی خوبی ندارند و به علت درگیری سیستم ریوی و تنفس، کاملا وابسته به دستگاه هستند و در واقع یک زجر تنفسی را تحمل می کنند.
وی افزود: پرستارانی که در بخش های مراقبت ویژه کار می کنند می بینند که بیماران از لحاظ تنفسی چه سختی هایی را تحمل می کنند و زمانی که به دستگاه وصل می شوند هم مراقبت های خاصی را نیاز دارند و بهترین لحظه برای یک پرستار بخش مراقبت های ویژه، زمانی است که بیمار وی بعد از جدا شدن از دستگاه با یک حال عمومی خوب از این بخش خارج شود.
سرپرستار بخش اورژانس بیمارستان گلستان کرمانشاه گفت: بیشتر تخت های بخش مراقبت های ویژه بیمارستان گلستان که تخت های ویژه محسوب می شود، پذیرای بیماران بسیار بدحالی بوده اند که با لطف خداوند متعال و با تلاش و فداکاری پرسنل کادر درمان، سلامتی خود را به دست آورده اند و توانسته اند از بیمارستان ترخیص شوند.
امنیت شغلی دغدغه پرستاری
صادقی فرد در خصوص کمبود نیرو در این برهه از زمان، گفت: بیمارستان گلستان که به عنوان اولین مرکز درمانی بیماران کرونایی در سطح استان است در ابتدا علاوه بر نیروهای این مرکز، تعدادی از نیروها به صورت داوطلب نیز جذب این مرکز شدند ولی در سه موج این ویروس با مشکل نیرو مواجه شدیم.
وی ادامه داد: در همان موج اول کرونا با مشکل کمبود نیرو مواجه بودیم که با جذب نیروهای داوطلب تا حدودی مشکل برطرف شد، در موج دوم و سوم با توجه به اینکه استخدام هایی به عنوان نیروهای شرکتی و قراردادی صورت گرفت باز هم مشکل کمبود نیرو حل شد اما اکنون مشکل بزرگتری وجود دارد که آن امنیت شغلی پرستاران است.
وی افزود: در بخش اورژانس و قسمت های دیگر بیمارستان گلستان نیروهای رسمی، طرحی و شرکتی فعالیت دارند و در واقع این نیروهای شرکتی وابسته به شرکت هایی هستند که با دانشگاه علوم پزشکی قرارداد دارند و این افراد از لحاظ مالی و امنیت شغلی دچار استرس و نگرانی هستند و در طول ۱۰ ماه گذشته با وجودقولهایی که در خصوص تبدیل وضعیت این افراد شنیدیم اما تاکنون به مرحله عملیاتی نرسیده است.
صادقی فرد گفت: با وجود وعده هایی که دولت و سازمان نظام پرستاری در خصوص حمایت مالی از پرستاران در چند ماه گذشته داده اما هنوز فوق العاده ویژه های که به پرستاران قول داده بودند احکام آنها صادر نشده و به مرحله اجرا نرسیده است و علاوه بر این، موضوع تعرفه گذاری خدمات پرستاری نیز به دغدغه ای برای همه پرستاران در سراسر کشور تبدیل شده است.
به گفته این مسوول، در موج سوم شیوع ویروس کرونا با همت و همکاری مردم، آمار مبتلایان رو به کاهش است.
صادقی فرد گفت: در ۱۰ ماه گذشته که با شیوع ویروس کرونا مواجه شدیم پرستاران زحمات فراوانی را متحمل شده اند و عامه مردم هم به این موضوع کاملا واقف هستند.
وی ادامه داد: با رعایت پروتکل های بهداشتی توسط مردم در یک ماهگذشته و همکاری آنها پس از موج سوم این ویروس، شاهد کاهش چشمگیر میزان ابتلا هستیم و با تداوم رعایت پروتکل ها امیدواریم هر روز از آمار مبتلایان کاسته شود.
همفکری بزرگترین درس پرستاری از کرونا
در ادامه سوپروایزر بیمارستان گلستان کرمانشاه هم در گفت و گو با ایرنا معتقد است، همفکری و تبادل اطلاعات بزرگترین درسی است که پرستاران از کرونا گرفته اند چرا که تغییر رویه این ویروس بسیار سریع است و باید در عین داشتن اعتماد به نفس خونسردی خود را در زمینه رسیدگی به بیمار حفظ کرد.
سیروس میرزایی اضافه کرد، معمولا کادر درمان در بحران ها یک پایه ثابت بوده و هستند گاهی بحران به دلیل حوادث ناشی از مناسبت هایی مثل چهارشنبه سوری و ۱۳ بدر و یا حوادث طبیعی رخ می دهد و در کل می توان گفت که کادر درمان یک پایه ثابت در شادی ها و غم ها هستند و هیچ گاه به دنبال شرط و شروط نبوده و نیستند.
به گفته وی، با وجود همه سختی ها، پرستاران از نظر حقوقی و مزایا علاوه بر اینکه تفاوت چندانی با دیگر کارکنان دولت ندارند بلکه پرستاران شرکتی امنیت شغلی ندارند و ممکن است هنگامی که این بحران به پایان رسد تعدیل نیرو صورت گیرد و اکنون که از آنان با عناوین مختلفی همچون منجی و فرشتگان سفیدپوش یاد می شوند شایسته نیست، پس از پایان بحران بیکار شوند.
تاخیر در پرداخت اضافه کاری
وی معتقد است، از نظر مطالبات نباید کسی برای کاری که انجام داده دست به دامان شود و وظیفه دولت است که دستمزد و اضافه کار پرستار به موقع پرداخت شود چرا که نزدیک به پنج ماه است که نسبت به پرداخت اضافه کار تاخیر شده است.
میرزایی معتقد است، کادر درمان برخلاف بسیاری از ادارات به ازای هر ساعت باید در محل خدمت حضور داشته باشند و کار کنند و با توجه به سختی کار، نباید در زمینه میزان حقوق و مزایا برای آنان اجحاف شود.
وی در ادامه به بیان خواسته های بهداشتی و همیاری مردمی پرداخت و افزود: ما خودمان باید به داد یکدیگر برسیم در جنگ ماشه کشتارجمعی در دست دشمن بود ولی در این جنگ، ماشه به دست مردم است و اگر بی احتیاطی کنیم باعث آسیب و یا مرگ هموطنان می شویم.
در ادامه رییس هیأت مدیره سازمان نظام پرستاری استان کرمانشاه در گفت و گو با ایرنا، ضمن تبریک هفته پرستار اظهار داشت: پرستاران پرتلاش و مدافعان سلامت از ابتدای شیوع ویروس کرونا با فداکاری و ایثار برای سلامت مردم زحمات بسیاری را متحمل شده اند.
دکتر ارسلان نادری پور افزود: از ابتدای شیوع این ویروس، ضریب های پرستاری کم بود چرا که باید به ازای هر تخت ۲.۵ پرستار وجود داشته باشد که در کشور ایران حدود یک نفر است، از سوی دیگر از گذشته نیز با کمبود نیرو مواجه بودیم و با شیوع این ویروس و نیاز به مراقبت های تخصصی این مشکل به شکل جدی تری خود را نشان داده است.
نادری پور ادامه داد: پرستاران پرتلاش حتی با وجود اینکه پرداخت های آنان به روز نیست و مطالباتی دارند در ۱۰ ماه گذشته، نه تنها کوتاهی نکرده اند بلکه بیش از توان خود برای بهبود بیماران تلاش کرده اند و در مقابله با این ویروس، در خط مقدم در حال دفاع بوده و هستند.
پرستاران انگیزه ای مضاعف می خواهند
وی گفت: با توجه به اینکه حدود چهار ماه است که اضافه کار و کارانه پرستاران پرداخت نشده از وزارت بهداشت و مسوولان مربوطه تقاضا داریم به خاطر افزایش انگیزه این مدافعان سلامت، مطالبات آنان را در کوتاه ترین زمان پرداخت کنند.
نادری پور در خصوص کمبود نیروی انسانی گفت: دانشگاه های علوم پزشکی سعی کرده اند به صورت اورژانسی از طریق جذب نیروی شرکتی این مشکل را حل کنند و نیاز هست که مجلس و سازمان برنامه و بودجه نسبت به اختصاص ردیف هایی در بودجه برای جذب پرستار پیمانی و رسمی اقدام کنند که وعده جذب ۳۰ هزار نفر برای کادر بهداشتی و درمانی داده شده که درصدی از آن کادر پرستاری هستند.
برای جبران کمبود پرستار چه کرده ایم؟
رییس هیأت مدیره سازمان نظام پرستاری استان کرمانشاه اضافه کرد، ظرف این مدت ۱۰ ماه سعی شده این کمبود نیرو از طریق جذب نیروی طرحی و شرکتی که پایه استخدامی محکمی ندارند را حل کنند اما از مسوولان تقاضا داریم تا نسبت به تعریف ردیف های استخدامی و همچنین امنیت شغلی پرستاران شرکتی اقدام کنند.
وی گفت: قرار براین بود تا همکارانی که ارتباط استخدامی ندارند از طریق آزمون استخدامی جذب شوند که این موضوع در برنامه های وزارت هست و سازمان نظام پرستاری هم پیگیر است.
۱۵۰۰ پرستار کرمانشاهی کرونا گرفتند
نادری پور با بیان اینکه از ابتدای شیوع این ویروس حدود یک هزار و ۵۰۰ نفر از کادر پرستاری کرمانشاه به بیماری کووید ۱۹ مبتلا شده اند، گفت: با توجه به شیوع و کار طاقت فرسا، شیفت های (نوبت بندی) همکاران بسیار سنگین شده و باعث شده که دچار فرسودگی شغلی شوند و از این افراد تعدادی مبتلا، تعدادی در بیمارستان بستری و تعدادی هم در خانه قرنطینه شده اند.
وی افزود: از ابتدای شیوع این ویروس تاکنون در مجموع در استان کرمانشاه تعداد چهار نفر از کادر پرستاری جان خود را در راه دفاع از سلامت مردم و جامعه از دست دادند که به عنوان شهدای مدافع سلامت نام گرفتند.
گزارش از زهره کریم زاده