به گزارش روز یکشنبه ایرنا، رییس جمهوری آمریکا پنجشنبه شب دو هفته پیش اعلام کرد: مغرب، ایالات متحده را در سال ۱۷۷۷ به رسمیت شناخت. به این ترتیب مناسب است که ما حاکمیت آنها را بر صحرای غربی به رسمیت بشناسیم. دو روز پس از آن، الجزایر اقدام ترامپ رییس جمهوری آمریکا در به رسمیت شناختن حاکمیت مغرب بر صحرای غربی را محکوم و اعلام کرد که این موضوع هیچگونه تاثیر قانونی ندارد؛ وزارت امور خارجه الجزایر در بیانیهای تاکید کرد: از آنجا که موضع الجزایر مبتی بر قوانین بینالمللی و مردود شمردن منطق زور و معاملات مشکوک است، بار دیگر بر حمایت خود از مساله حل عادلانه حق مردم صحرای غربی تاکید میکنیم.
صحرای غربی منطقهای است در شمال غرب آفریقا و جنوب کشور مغرب که غنی از ماهی و فسفات بوده و از زمان پایان استعمار اسپانیا در سال ۱۹۷۴ میلادی در معرض حملات مغرب قرار داشته است. «جبهه پولیساریو» برای دستیابی به استقلال این منطقه تلاش میکند.
همچنین پیشتر، «عبدالقادر طالب عمر» سفیر پولیساریو مستقر در الجزایر تصمیم ترامپ برای به رسمیت شناختن حاکمیت مغرب بر صحرای غربی را فاقد مشروعیت دانسته و گفته بود، ترامپ هیچ مالکیتی بر صحرای غربی ندارد تا بخواهد آن را به کشوری اعطا کند و این اقدام وی مغایر با تمام قوانین بینالمللی و قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل متحد است.
روزنامه «الوطن» چاپ الجزایر به نقل از «جیمز بیکر» ( James Baker) وزیر خارجه اسبق ایالات متحده (در دوران جورج بوش پدر) و فرستاده ویژه پیشین سازمان ملل در امور صحرای غربی نوشت: به رسمیت شناختن حاکمیت مغرب از سوی ترامپ رئیس جمهوری آمریکا، فضای بیثباتی در شمال آفریقا ایجاد میکند که میتواند به نفع «القاعده» در مغرب اسلامی (AQMI) و دیگر گروههای تروریستی باشد.
واکنشها نسبت به این اقدام ترامپ در حالی است که از سوی دیگر، دیوان پادشاهی مغرب ضمن تایید به رسمیت شناخته شدن حاکمیت این کشور بر صحرای غرب توسط رییس جمهوری آمریکا در بیانیهای اعلام کرد: ایالات متحده یک کنسولگری در صحرای غربی و درچارچوب توافق با اسرائیل بازگشایی خواهد کرد.
تصمیم بیپروا و بدبینانه
تارنمای روزنامه فرانسوی زبان الوطن، بیکر در مقالهای که در روزنامه «واشنگتن پست» منتشر و توسط سرویس مطبوعاتی الجزایر(APS) بازنشر شده، اذعان داشت: احتمال افزایش درگیریها میان مغرب و جبهه پولیساریو منجر به شرایطی میشود که القاعده و دیگر گروههای تروریستی در مغرب عربی میتوانند از آن سوء استفاده کنند. بیکر از تصمیم ترامپ در به رسمیت شناختن حق حاکمیت مغرب بر صحرای غربی به عنوان تصمیمی بیپروا و بدبینانه نام میبرد و افزود: چنین تصمیمی میتواند روابط میان ایالات متحده و الجزایر به عنوان یک شریک مهم راهبردی واشنگتن را پیچیده کند.
به گفته وزیر خارجه اسبق ایالات متحده، وخیمتر شدن روابط واشنگتن با الجزایر به عنوان مدافع اصلی حق تعیین سرنوشت مردم صحرای غربی، میتواند بر آینده روابط تجاری و همچنین همکاریهای نظامی دو طرف و نیز مقابله با تروریسم اثر بگذارد.
واشنگتن نباید با تلاش برای بهبود روابط اسرائیل و همسایگان به صحرای غربی پشت کند
بیکر گفت که به رسمیت شناختن حق حاکمیت مغرب بر صحرای غربی به منزله زیر پا گذاشتن حیرتانگیز اصول حقوق بینالملل و دیپلماتیک از سوی ایالات متحده است. از نگاه او، زیر پا گذاشتن این اصول منجر به وخیمتر شدن شرایط موجود در بنبست یعنی حل و فصل درگیری طولانی مدت میان مغرب و صحرای غربی را که هر کدام مدعی استقلال خود هستند، خواهد شد.
او تاکید کرد: واشنگتن نباید در جهت تلاش برای بهبود روابط اسرائیل و همسایگان، به مردم صحرای غربی پشت کند.
تلاشهای سازمان ملل برای ایجاد توافق بین مغرب و جبهه پولیساریو به طور مکرر ناکام مانده است، اما این سازمان در سال ۱۹۹۱ موفق شد بین آنها آتشبس برقرار کند.
جبهه پولیساریو سازمانی سیاسی نظامی در صحرای غربی است. این گروه در سال ۱۹۷۳ به عنوان یک گروه مقاومت علیه تسلط استعماری اسپانیا بر صحرای غربی و با هدف استقلال این منطقه، ایجاد شد.
پولیساریو پس از خروج اسپانیا در سال ۱۹۷۶ از این منطقه و تقسیم آن بین مغرب و موریتانی به مخالفت با این دو کشور پرداخت. موریتانی و پولیساریو در سال ۱۹۷۹ با یکدیگر صلح کردند، اما مغرب تمام منطقه صحرای غربی را ضمیمه خاک خود کرد. از آن پس جبهه پولیساریو به مقاومت علیه مغرب ادامه داده است.
نظر شما