«هاشم الکندی» رییس مرکز پژوهش های راهبردی «النبأ» در گفت و گوی اختصاصی با ایرنا افزود که آغاز ۲۰۲۰ برای عراقی ها شروع ویژه ای داشت زیرا با ترور ناجوانمردانه فرماندهان شهید «حاج قاسم سلیمانی» فرمانده نیروی قدس و «ابومهدی المهندس» فرمانده نیروی الحشد الشعبی عراق در سپیده دم جمعه سوم ژانویه (۱۳ دیماه ۹۸) گره خورد.
به گفته وی، «دونالد ترامپ» رییس جمهوری آمریکا در آغاز ۲۰۲۰ اوج حماقت و ماجراجویی خود را با به شهادت رساندن فرماندهان مقاومت نشان داد تا جایی که حتی سازمان ملل هدف قراردادن این فرماندهان ایرانی و عراقی توسط آمریکا را غیر اخلاقی خواند.
الکندی خاطر نشان ساخت که هدف قراردادن فرماندهان شهید سپهبد حاج قاسم سلیمانی و ابومهدی المهندس برخلاف همه انتظارات بود و حتی آنها که ترامپ را غیر قابل پیش بینی می دانستند تصور نمی کردند دست به چنین ماجراجویی احمقانه ای بزند.
این کارشناس عراقی با بیان اینکه حمله مذکور تنها یک حادثه گذرا نبود بلکه بسیاری از حقایق را آشکار کرد، گفت: در پیشاپیش این حقایق، وحدت و انسجام بالای ملت عراق در برابر این جنایت هولناک بود.
وی افزود که تظاهرات میلیونی متعاقب آن و آیین تشییع پیکرهای مطهر در بغداد و شهرهای زیارتی با حضور چند میلیونی مردم برای چند روز متوالی امر بی سابقه ای در عراق به شمار می رفت.
الکندی اضافه کرد که صدور قانون پارلمان عراق مبنی بر خروج نیروهای بیگانه و در صدر آنها نظامیان آمریکایی از خاک عراق یکی از جسورترین قوانین پارلمان این کشور بعد از شهادت فرماندهان شهید است.
وی ادامه داد که تظاهرات ۲۴ ژانویه (چهارم بهمن ماه ۹۸) نیز در تاریخ عراق یکی از بزرگترین تظاهرات میلیونی مردمی به شمار می رود که طی آن مردم عراق در تایید قانون پارلمان کشورشان، خواهان اخراج نیروهای آمریکایی از خاک کشورشان شدند.
رییس مرکز پژوهش های راهبردی النبأ تصریح کرد که حمله موشکی جمهوری اسلامی ایران به پایگاه «عین الاسد» در استان الانبار در غرب عراق یکی سیلی دردآور بود که از جنگ دوم جهانی برای نخستین بار بود که آمریکا به این صورت در معرض اهانت قرار و مواضع نظامی اش مورد حمله قرار می گیرد اما نمی تواند پاسخ بدهد.
هاشم الکندی تاکید کرد که آمریکا با همه ادعاهای زورگویی و غروری که داشت اما این حمله موشکی را به سختی بلعید بدون اینکه پاسخ دهد.
وی مواضع شجاعانه مقام معظم رهبری و کشورهای محور مقاومت را که تاوان انتقام خون فرماندهان شهید را اخراج کامل نظامیان آمریکا از منطقه دانستند، حائز اهمیت خواند و گفت که گروه های مقاومت در عراق در این راستا اعلام کردند که دیگر حضور نظامی آمریکا را در عراق بر نمی تابند.
به گفته وی، گروه های مقاومت در عراق معادله جدیدی در کشور ایجاد کرده و در برابر تعرض های آمریکایی ها، پاسخ های دردآور به آنها دادند؛ امری که در نهایت آمریکایی ها را مجبور کرد که در آستانه انتخابات ریاست جمهوریشان به التماس بیفتند که دستکم در دوره انتخابات، این حملات متوقف شود.
الکندی افزود که مقاومت اسلامی عراق با وساطت شخصیت های سیاسی با این آتش بس مشروط موافقت کرد تا طی آن نه فریب و نیرنگی در کار باشد و نه آمریکایی ها دست به بهره برداری بزنند.
به اعتقاد او، همه تحولات بعدی از جمله انتصاب وزیر جدید دفاع آمریکا گویای آن بود که با هدف برنامه ریزی برای اخراج نظامیان امریکایی صورت گرفته اما گروه های مقاومت چندان به این وعده ها اعتماد نداشته و خواهان بیرون رفتن آخرین سرباز آمریکا بودند.
به گفته وی، آنچه مهم است اینکه آمریکا تحت هیچ عنوانی نه از شهادت فرماندهان مقاومت و نه از مصادره اعتراضات مدنی در عراق نمی توانست پوششی برای بازگشت نظامی و اشغال مجدد عراق بسازد.
وی در خصوص مصادره اعتراضات مدنی در عراق گفت که آمریکایی ها امیدوار بودند که دولت عادل عبدالمهدی را که حاضر نشد در سیاست تحریم ها علیه ایران شرکت کند و چرخش واضحی به سمت چین نشان داد، از قدرت براندازند.
هاشم الکندی اضافه کرد که با روی کار آمدن دولت مصطفی الکاظمی که از او به عنوان چهره نزدیک به امریکا یاد می شود و بسیاری از خواسته های آمریکا را به اجرا گذاشت اما این دولت برخلاف میل واشنگتن، با شکست فاحشی در اداره کشور در حوزه های مختلف مواجه شده است.
به اعتقاد این تحلیلگر عراقی، دولت الکاظمی در حوزه اقتصادی، پولی، امنیتی، نظامی و سیاسی با ناکامی مواجه شده که حتی در حوزه ارائه خدمات عمومی اعتراض مردمی را برانگیخته است.
وی تاکید کرد که شکست آمریکایی ها تاجایی در عراق پیش رفته که حتی در مصادره اعتراضات مدنی و تاثیر گذاری بر اوضاع سیاسی کشور و نهادینه کردن یک اشغالگری جدید ناکام مانده اند.
در سطح منطقه ای، آمریکا در عقب نشینی
هاشم الکندی در خصوص وضعیت آمریکا در منطقه گفت که آمریکایی ها در سوریه و لبنان، دستاورد خاصی نداشته و محور مقاومت به روند رو به جلو خود ادامه می دهد.
رییس مرکز پژوهش های راهبردی النبأ ادامه داد که سوری ها در حال ارتقای وضعیت سیاسی و امنیتی کشور خود هستند و در حال پشت سرگذاشتن اشتباه های فاجعه بار آمریکا در حمایت از تروریسم در کشورشان هستند.
الکندی خاطر نشان ساخت که در لبنان با وجود دخالت آمریکا و بهره برداری سیاسی از انفجار بندر لبنان که هدف آن سقوط دولت و تغییر سیاسی بود اما مقاومت اسلامی در لبنان، با اعتماد به نفس، همچنان جایگاه سیاسی و امنیتی خود را حفظ کرده است.
وی یاد آور شد که توطئه های آمریکایی ها حتی با وجود جلو انداختن فرانسوی ها در لبنان متعاقب انفجار بندر بیروت به نتیجه مطلوب نرسید.
این تحلیلگر عراقی مسائل منطقه، با اشاره به قدرت رو به فزون گروه های مقاومت در فلسطین گفت: گروه های مقاومت فلسطینی در ۲۰۲۰ نشان دادند که قادر به مقابله با رژیم غاصب صهیونیستی هستند و معادله وحشت افکنی را تاحد زیادی به دست گرفته اند.
شکست سیاست عادی سازی
هاشم الکندی گفت که آمریکا در طرح عادی سازی روابط کشورهای عربی با رژیم صهیونیستی به دلیل عدم پیوستن کشورهای مهم عربی و منطقه به آن نیز شکست فاحشی داشته و این شکست کل طرح «معامله قرن» را تحت الشعاع قرار داده است.
رییس مرکز پژوهش های راهبردی «النبأ» تصریح کرد که بیانیه های عادی سازی که از امارات و بحرین و یا حتی سودان و مغرب صادر شد، بیانیه های ناهنجاری بود که منطقه نتوانسته است آن را هضم کند.
به گفته وی، این کشورها از مدت ها قبل سیاست عادی سازی را با رژیم صهیونیستی در پیش گرفته بودند و تنها اتفاقی که در این برهه افتاد این بود که رابطه، علنی شد.
وی با بیان اینکه نباید نقش عراق را در شکست طرح معامله قرن از یاد برد، تاکید کرد که همه فشارهای اقتصادی و سیاسی که عراق در معرض آن قرار گرفت برای کشاندن این کشور به صف کشورهای دارای رابطه با رژیم صهیونیستی بود.
به گفته وی، در این راستا حتی از دولت الکاظمی به عنوان دولت نزدیک به آمریکا مایه گذاشتند اما نتوانستند به توفیقی دست پیدا کنند.
به اعتقاد این کارشناس عراقی، توافق های اخیر بین عراق با هریک از کشورهای مصر و اردن و دور کردن آن از توسعه روابط با چین برای کشاندن تدریجی عراق به پرتگاه عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی بوده است.
چین تحول مهم منطقه
هاشم الکندی، در حوزه خارجی مهمترین اتفاق را حضور پرقدرت چین در منطقه عنوان کرد و گفت که چین اینک تبدیل به انتخاب و گزینه بسیاری از کشورها برای خروج از بحران های اقتصادی و سیاسی شده است.
به گفته وی، توافق های کویت، عربستان سعودی، جمهوری اسلامی ایران و ترکیه همگی گویای این واقعیت است که این کشورها گزینه احیای مجدد طرح راه ابریشم را مدنظر قرار داده اند.
وی تاکید کرد که راه ابریشم به طور محوری با عراق از طریق بندر «فاو بزرگ» و راه ارتباطی زمینی که از خاک این کشور می گذرد، گره خورده است.
کرونا اتفاق برجسته ۲۰۲۰
هاشم الکندی گفت که ویروس کرونا به دلیل رعب و وحشتی که در سطح جهانی ایجاد کرد، مهمترین اتفاق ۲۰۲۰ به شمار می رود.
به گفته وی، این ویروس تبادلات تجاری و اقتصادی را در اغلب مناطق جهان متوقف کرد و خسارت های اقتصادی بزرگی برجای گذاشته که در تاریخ شاید بی سابقه باشد.
این کارشناس عراقی با بیان اینکه ویروس کرونا، کاستی های زیادی را در دنیا به نمایش گذاشت گفت که کشورهای اروپایی به دلیل نداشتن آمادگی لازم برای مقابله با این بیماری و همچنین میانگین بالای پیرسالی در این کشورها، تلفات زیادی انسانی داشتند.
الکندی بزرگترین تبعات کرونا در آمریکا ذکر کرد و گفت که کووید ۱۹ کذب شبکه بهداشتی آمریکا را به نمایش گذاشت و نشان داد که آمریکایی ها ضعیف ترین کشور در مقابله با این ویروس هستند.
این تحلیلگر عراقی تاکید کرد که دولت ترامپ به خاطر ضعفی که در برابر این ویروس نشان داد، هزینه آن را در انتخابات ریاست جمهوری با شکست سنگینی که متحمل شد، پرداخت کرد.
به اعتقاد او، کرونا در کنار شکست سیاست خارجی آمریکا و ضعف اعتبار بین المللی این کشور همگی دست به دست هم دادند تا ترامپ یکی از بزرگترین شکست ها در تاریخ انتخابات آمریکا را متحمل شود.
وی تاکید کرد که هیچ کس تصور نمی کرد که ترامپ ببازد و اگر هم قرار بود ببازد با این تفاوت بسیار فاحش دچار شکست شود.
وی ادامه داد که انتخابات آمریکا یک درس بزرگ بود و بی شک بسیاری از سیاستمداران جهان از آن نیز درس عبرت گرفتند.
الکندی خاطر نشان ساخت که تنها «امام خامنه ای» رهبر معظم انقلاب اسلامی ایران و «سید حسن نصرالله» دبیرکل حزب الله لبنان بودند که چند روز بعد از ترور فرماندهان شهید گفتند که جمهوریخواهان و ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا خواهند باخت.
به گفته وی، تیم ترامپ تصور می کرد که با ترور فرماندهان شهید، پیروزی را در انتخابات آمریکا تضمین می کنند اما خلاف آنچه انتظار داشتند اتفاق افتاد.
آمریکای ۲۰۲۱ برخلاف آمریکا ۲۰۲۰ است
هاشم الکندی گفت که آمریکا در حالی ۲۰۲۰ را ترک می کند که دیگر آمریکای ترامپ که با همه سر جنگ و خصومت داشت، وجود ندارد.
به گفته وی، «جو بایدن» رییس جمهوری جدید آمریکا می کوشد آثار اهانت های ترامپ به جامعه جهانی را پاک کند.
وی در عین حال تاکید کرد که بی شک آمریکا دیگر آمریکای سابق نیست و با وجود همه تحریم های شدید علیه جمهوری اسلامی ایران اما ایران این تحریم ها را پشت سر گذاشته و با صلابت سرپا ایستاده است.
این کارشناس برجسته سیاسی عراق افزود که ابتکار عمل اینک در اختیار ایران است و این کشور است که مسیرهای بازگشت به برجام با پایبندی و تعهدات بیشتر آمریکا را مشخص می کند تا امکان نقض مجدد آن در آینده وجود نداشته باشد.
رییس مرکز پژوهش های راهبردی النبأ گفت که در ۲۰۲۱ محور مقاومت راسخ تر و قویتر است اما در مقابل، آمریکا در برهه آشفتگی به سر می برد.
به گفته وی، آمریکا اینک می کوشد خط مشی ها را تصحیح کند اما در عمل آنچه اتفاق می افتد اینکه روز به روز اعتبار و قدرتش را در برابر چالش های جهانی از جمله بروز و ظهور اژدهای چین از دست می دهد.
وی تاکید کرد که چین به نظر می رسد با قدرت در عرصه های اقتصادی و تجاری جهان در حال ورود کردن است و انتظار می رود در آینده تبدیل به قدرت برتر جهان شود.
این تحلیلگر ادامه داد که نباید از یاد برد که روسیه نیز به شدت در حال دنبال کردن، اشتباه های مستمر آمریکایی ها است تا در فرصت مناسب از آن برای ورود در مناطق مختلف جهان و منطقه بهره ببرد.
الکندی تاکید کرد که گرچه ۲۰۲۰ در برگیرنده دردها برای محور مقاومت بود زیرا دو فرمانده برجسته خودو همچنین یک دانشمند برجسته خود در سطح شهید دکتر «محسن فخری زاده» را از دست داد اما این امور بی شک باعث اطمینان بخشی و قدرت بیشتر برای این محور خواهد شد.
وی با اشاره به سخنی از امام راحل (ره) در خصوص شهادت و نقش آن در آگاهی بخشی بیشتر جامعه افزود که ملت های منطقه بیشتر از گذشته در برابر طرح ها و توطئه ها آگاه شده و قدرت و گزینه های بیشتری برای مقابله با آن در اختیار دارند.
نظر شما