خشم یکپارچه جامعه عراق علیه ترامپ بعد از عفو قاتلان عراقیها

بغداد - ایرنا- درپی اقدام رئیس جمهوری آمریکا در عفو چهار نیروی شرکت آمریکایی «بلک واتر» که ۱۴ عراقی را درسال ۲۰۰۷ میلادی به قتل رساندند، خشم گسترده‌ای جامعه عراق را فراگرفته و نهادها، شخصیتها و مردم این کشور اقدام «دونالد ترامپ» را اهانت به خون عراقیها دانسته و خواهان پیگیری جهانی این موضوع شده‌اند.

به گزارش ایرنا، «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا چهارشنبه گذشته فرمان عفو چهار نیروی شرکت بدنام امنیتی خصوصی بلک واتر را که به دلیل به قتل رساندن ۱۴ غیرنظامی عراقی از جمله دو کودک در سال ۲۰۰۷ میلادی در بغداد به زندان طولانی مدت محکوم شدند، صادر کرد.

این چهار نفر به نام‌های «نیکلاس اسلاتن، پل اسلوگ، اوین لیبرتی، داستین هرد» بخشی از یک کاروان زرهی بودند که به طور پراکنده و بی‌هدف با تیربار و پرتاب نارنجک به سمت گروهی از مردم بی‌پناه در پایتخت عراق، تیراندازی کردند که به «کشتار میدان النسور بغداد» مشهور شد.

در این جنایت، ۱۴ غیرنظامی عراقی کشته و ۲۰ نفر دیگر زخمی شدند.

این کشتارِ نیروهای شرکت بلک واتر در آن زمان با اعتراضات گسترده داخلی و بین‌المللی روبرو شد و انتقادهای گسترده‌ای به آمریکا برای بکارگیری شرکت‌های خصوصی امنیتی صورت گرفت.

در سال ۲۰۱۴ میلادی یک دادگاه واشنگتن این چهار نفر را که برای شرکت بلک واتر کار می‌کردند، در حادثه تیراندازی سال ۲۰۰۷ میلادی در میدان النسور بغداد مجرم شناخته و آنها را محکوم کرد.

هیئت منصفه دادگاه آن زمان گفت که یکی از این چهار نفر به جرم قتل و سه نفر دیگر به اتهام شروع به قتل و داشتن اسلحه محکوم شده است.

براساس این حکم، اسلاتن به خاطر ارتکاب قتل از نوع اول به حبس ابد و سه نفر دیگر هر یک به ۳۰ سال زندان محکوم شدند.

این مجرمان ادعا کردند که کاروان نظامی آنها در معرض کمین قرار گرفته و به مهاجمان برای دفاع از این کاروان تیراندازی کردند، اما دولت عراق و «فارس سعدی» بازپرس پلیس این کشور اعلام کرد که این کشتار توجیه‌پذیر نبوده است.

روز بعد از این کشتار، مجوز شرکت بلک واتر برای فعالیت در عراق به طور موقت لغو شد و روزنامه «واشنگتن پست» نوشت که یک گزارش نظامی در تایید ادعاهای دولت عراق مطرح شده است که تاکید می‌کند شرکت بلک واتر اشتباه کرده است. دولت عراق نیز متعهد به مجازات این شرکت شد.

به دنبال این جنایت، پنج پرونده تحقیقات از جمله یک پرونده در دفتر پلیس فدرال آمریکا باز شد که این تحقیق نشان داد که ۱۴ عراقی بدون هرگونه علتی توسط چهار نیروی شرکت بلک واتر در میدان النسور بغداد کشته شده‌اند.

این کشتار باعث شد که شرکت اساسا بدنام بلک واتر در عراق چندین بار نام خود را تغییر دهد و بعدا با شرکت‌های دیگری ادغام شده و «هلدینک کونستلس» (Constellis) را تشکیل دهد و اکنون نیز «اولیف» به عنوان یکی از کوچکترین شرکت‌های این هلدینگ در عراق فعالیت می‌کند.

به نوشته واشنگتن پست، در آن زمان مقامات شرکت بلک واتر نیز با ابراز خرسندی از آنچه آن را تکمیل شدن چرخه عدالت خواند، به طور ضمنی به این جنایت اذعان کردند، اما اکنون ترامپ که دیگر زمانی از ریاست جمهوری او باقی نمانده، با دستور عفو این چهار نفر، موجی از اعتراض‌های داخلی و بین‌المللی را ایجاد کرده و در آخرین روزهای ریاست جمهوری خود، ظلم دیگری به ملت عراق و اصل عدالت کرده است.

از زمان انتشار خبر عفو این چهار جنایتکار شرکت بلک واتر توسط ترامپ، جامعه عراق دچار خشم و اعتراض گسترده‌ای در سطوح مختلف رسمی و مردمی شده و مسئولان و گروههای مختلف سیاسی و شخصیت‌های دینی و گروههای مقاومت عراق در موضعگیری‌های خود، این اقدام را محکوم و خواهان پیگیری موضوع در دادگاه بین‌المللی شده‌اند.

در همین راستا، وزارت خارجه عراق چهارشنبه شب در بیانیه‌ای اعلام کرد که معتقد است این تصمیم ترامپ، خطرات جنایتِ انجام شده را مد نظر قرار نداده و منسجم با تعهد دولت آمریکا در خصوص ارزش‌های حقوق بشر، عدالت و حکومت قانون نیست و به طور تاسف‌باری کرامت قربانیان و احساسات و حقوق بستگان آنها را نادیده می‌گیرد.

این بیانیه افزود: وزارت خارجه عراق موضوع را با دولت آمریکا از طریق کانال‌های دیپلماتیک دنبال خواهد کرد که آن را برای صرف نظر کردن از این تصمیم ترغیب کند.

کمیسیون روابط خارجی پارلمان عراق نیز به نوبه خود اقدام رئیس جمهوری آمریکا در عفو چهار نیروی شرکت بدنام امنیتی خصوصی بلک واتر آمریکا را به شدت محکوم و تاکید کرد: این کمیسیون از جانب خود اقدامات وزارت خارجه در این زمینه را پیگیری خواهد کرد.

کمیسیون روابط خارجی پارلمان عراق در بیانیه خود خواهان توقف یا بازنگری در قراردادها با شرکت‌های امنیتی آمریکایی در پاسخ به این موضع دولت این کشور شد.

نمایندگان پارلمان عراق از فراکسیون‌های مختلف نظیر «الفتح، الصادقون، النصر، سائرون، دولت قانون و عراقیون» نیز در اظهارنظرهای جداگانه خود، این اقدام ترامپ را محکوم کرده و آن را یک رسوایی و اهانت به خون عراقی‌ها دانستند.

آنها تاکید کردند که عفو قاتلانی که محافل داخلی و بین‌المللی عملیات آنها را محکوم کرد، نادیده گرفتن این محافل و موضع آنها علیه این عملیات است.

این نمایندگان افزودند که این اقدام ترامپ کرامت عراقی‌ها و احساسات و حقوق بستگان قربانیان را نادیده گرفت و پارلمان با وزارت خارجه و مراجع ذیربط با دولت آمریکا از طریق کانال‌های دیپلماتیک برای صرف نظر کردن از این تصمیم مغایر با حقوق بشر اقدام خواهد کرد.

ائتلاف‌های الفتح و النصر نیز در بیانیه‌های جداگانه‌ای این تصمیم ترامپ را محکوم کردند و خواهان بازنگری آمریکا در این تصمیم و پیگیری موضوع از سوی وزارت خارجه عراق شدند.

آنها همچنین از نهادهای بین‌المللی ذیربط در پرونده خواستند که برای تحقق عدالت در حق عراقی‌ها، این پرونده را دنبال کنند.

کمیسیون حقوق بشر پارلمان عراق نیز این اقدام  ترامپ را بی‌توجهی تاسف‌بار به کرامت قربانیان و احساسات و حقوق بستگان آنها دانست و خواهان احترام به توافقنامه‌های بین‌المللی و حقوق بین‌الملل شد.

گروههای مقاومت عراقی «کتائب حزب الله» و «عصائب اهل الحق» نیز این تصمیم ترامپ را محکوم و آن را ظالمانه دانسته و تاکید کردند که این عفو بیانگر میزان خصومت آمریکا با ملت عراق و سیاست برتری‌طلبی و قلدری آمریکا است.

آنها تاکید کردند که آمریکا در توهم به سر می‌برد که ما جنایتهایش را فراموش خواهیم کرد و از حق خود در مطالبه قصاص قاتلان دست خواهیم کشید.

این گروهها از همه نیروهای سیاسی و مردمی و دستگاههای عراق خواستند تا با این اقدام آمریکا مقابله کرده و اقدامات قضایی را برای محاکمه واشنگتن به خاطر همه جنایتهایش فعال کنند.

گروههای مقاومت عراقی تاکید کردند که در برابر این تصمیم آمریکا که بی‌توجهی به خون ملت عراق است، سکوت نخواهند کرد.

در همین حال، شخصیت‌های مختلف دینی عراق نیز تصمیم رئیس جمهوری آمریکا در عفو قاتلان شهروندان عراقی را محکوم کردند و از جمله حجت الاسلام «صدر الدین قپانچی» امام جمعه نجف اشرف در خطبه‌های نماز جمعه این هفته خود، از دولت عراق خواست تا در قبال این تصمیم ترامپ موضعگیری کند.

کارشناسان و تحلیلگران عراقی نیز به اقدام ترامپ در عفو قاتلان عراقی‌ها واکنش نشان دادند و از جمله «علی التمیمی» کارشناس حقوقی عراقی در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا در بغداد درباره این اقدام رئیس جمهوری آمریکا و ابعاد حقوقی آن گفت: ترامپ باید وضعیت عراق و مادران داغدیده، بیوه زنان و ایتام عراقی را که توسط این نیروها به قتل رسیدند، مدنظر قرار می‌داد.

وی افزود: نیاز است که دولت عراق نسبت به این تصمیم که احساساست بستگان آنها و عراقی‌ها را جریحه دار کرده است، اعتراض کند؛ خصوصا که توافقنامه دوجانبه بین عراق و آمریکا وجود دارد که بستر همکاری دوجانبه را فراهم می‌کند.

التمیمی گفت: این اقدام ترامپ تصمیم درستی نبود، بلکه یک تصمیم جانبدارانه بود که حتی به عدالت در خود آمریکا ضربه زد.

وی تاکید کرد: جرم صورت گرفته یک جرم داخلی در آمریکا نیست که رئیس جمهوری آمریکا قرار عفو صادر کند، بلکه جرمی است که با روابط بین‌الملل، حقوق بین‌الملل و توافقنامه‌های دوجانبه ارتباط پیدا می‌کند.

این کارشناس حقوقی عراقی تاکید کرد: تصمیم ترامپ، یک تصمیم سیاسی و جانبدارانه بود و عراق را نادیده گرفت و حتی دستگاه قضایی آمریکا را به رسمیت نشناخت.

تصمیم ترامپ در سطح مردمی نیز با خشم عراقی‌ها روبرو شد و آنها این تصمیم را محکوم کرده و آن را اهانت به خود و خدشه به حاکمیت و وجهه کشورشان توصیف کردند و در همین راستا، یک شهروند عراقی به خبرنگار ایرنا گفت که ما اقدام ترامپ در نادیده گرفتن احساسات و عواطف ملت عراق و خانواده‌های قربانیان را محکوم می‌کنیم و از دولت و نمایندگان خود در پارلمان می‌خواهیم که موضوع را در دادگاههای بین‌المللی پیگیری کند.

وی افزود: مردم خوی سلطه‌طلبی و اشغالگری آمریکا را نمی‌پذیرند و خواهان رفتن آمریکایی‌ها از کشورمان هستند، زیرا آنها در طول مدت حضور خود جنایت‌های زیادی علیه عراقی‌ها مرتکب شده‌اند.

در سطح جهانی نیز تصمیم ترامپ با واکنش سازمان ملل روبرو شد و «مارتا هورتادو» سخنگوی کمیساریای عالی حقوق بشر این سازمان از این تصمیم ترامپ «به شدت ابراز نگرانی» کرد و گفت: عفو این چهار نیروی بلک واتر فرار از مجازات را تقویت و دیگران را به ارتکاب چنین جنایت‌هایی در آینده تشویق می‌کند.

هرچند ترامپ با این اقدام خود گوشه دیگری از خوی استکباری و سلطه‌طلبانه آمریکا و نادیده گرفتن ارزش‌های انسانی و حقوق بشری از سوی این کشور در سطح جهان را به نمایش گذاشت، اما در عین حال باعث شد که مردم عراق حول محور لزوم رسیدگی به جنایت‌های آمریکا و شرکت‌های امنیتی مزدور آن در کشورشان و بیرون راندن آمریکایی‌ تمرکز کرده و منسجم‌تر شوند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha