نیروگاه زباله‌سوز نوشهر گامی موثر در حفظ محیط‌زیست مازندران

نوشهر - ایرنا - نیروگاه زباله سوز نوشهر که پس از سالها کلنگ‌زنی و وقفه سرانجام در دولت تدبیر و امید به مرحله اجرا و بهره‌برداری رسید، به اعتقاد کارشناسان این مجموعه و تکنولوژی بکار رفته در آن می‌تواند گامی بزرگی برای پیشگیری از آلاینده‌های زیست‌محیطی و تضمین سلامت مردم منطقه باشد.

به گزارش ایرنا ، عملیات اجرایی ساخت نیروگاه زباله سوز نوشهر به عنوان طرحی ملی با هدف فرآوری ۲۰۰ تن زباله تولیدی روزانه شهرستان های نوشهر، چالوس و کلاردشت و تولید حدود سه مگاوات برق در ساعت از سال ۱۳۹۰ در زمینی به  گستره حدود ۲.۵ هکتار در منطقه "پلنگ چال" نوشهر آغاز شد و طبق وعده مسئولان وقت بنا بود ظرف مدت ۲ سال به بهره‌برداری برسد، منتهی به خاطر مسائلی مانند محدودیت های زیست محیطی ، اعتبار و نیز تحریم‌های ظالمانه روند اجرای این طرح در حد وعده باقی ماند تا جائی که دیگر امیدی برای ساخت آن وجود نداشت.

سرانجام در سال ۱۳۹۳ به دنبال حساسیت مسئولان دستگاه های اجرایی از سطوح کشوری گرفته تا استانی نسبت به خسارت های فاجعه بار زباله در محیط‌زیست مازندران اجرا و تکمیل نیروگاه زباله سوز نوشهر در اولویت کاری دولت تدبیر و امید قرار گرفت تا علاوه بر جلوگیری از خسارت به عرصه های جنگلی استان، از سرریز شیرابه ها زباله های دپو شده در نقاط مختلف به رودخانه ها و دریای خزر نیز جلوگیری شود.

اگرچه در این بازه زمانی برخی از مشکلات مانند محدودیت های زیست محیطی و کمبود زمین در دوره فعالیت دولت یازدهم تا حدودی حل شد، اما به خاطر تشدید تحریم های ظالمانه و نیز منع ورود تجهیزات تاحدودی روند اجرای این طرح را دچار وقفه کرد به طوری که طبق گزارش های مسئولان ذیربط پیشرفت فیزیکی این طرح تا سال ۱۳۹۴ کمتر از ۳۰ درصد تخمین زده شد.

پس از روی کار آمدن دولت دوازدهم گره های کور و مشکلات اجرایی این طرح که عمده آن مربوط به ورود تجهیزات به خاطر تحریم ها بود یکی پس از دیگری باز شد و برای پایان دادن به معضلات چندین ساله زباله و اثرات زیانبار آن به روی محیط زیست و تهدید بهداشت و سلامت مردم با تزریق اعتبارات قابل توجه روند اجرای آن شتاب گرفت.

طی این سال ها برای اجرای کامل این طرح،  پیگیری های فراوانی از سوی مسئولان استانی و شهرستانی صورت گرفت بطوری که بازدیدهای میدانی معاون اول رییس جمهوری ، رئیس سازمان برنامه و بودجه ، استاندار مازندران و  رییس سازمان همیاری ها و شهرداری های وزارت کشور از این طرح نیمه تمام سبب شد تا دولت با تزریق اعتبارات قابل توجه برای تکمیل این پروژه خواسته های بحق و آرزوی دیرینه حامیان محیط زیست ، مردم و مسئولان منطقه برای رفع معضل زباله تحقق یابد و راه اندازی آن به عنوان سند پر افتخار از دولت تدبیر در این منطقه به یادگار بماند.

برای این نیروگاه که فعالیت آزمایشی آن در تیرماه امسال با حضور رئیس سازمان برنامه و بودجه آغاز و در ۲۷ آذرماه نیز به صورت رسمی از طریق ویدئو کنفرانس با حضور رییس جمهوری به بهره برداری رسید حدود ۱۱۲ میلیارد تومان اعتبار هزینه شده که حدود ۲۶ میلیارد تومان آن از محل سفر مقام معظم رهبری و بقیه از نیز اعتبارات ملی هزینه شده است .

به اعتقاد کارشناسان و صاحب نظران ، در خطه شمال کشور، تنها شیوه ای که به حفظ محیط زیست در روش های مدیریت پسماند کمک می کند استفاده از تکنولوژی زباله سوز است چرا که این مناطق به خاطر اقلیم حساس ، تراکم بالای جمعیت ، کمبود زمین و ارزش بالای آن ، محدودیت های فضا ، بالا بودن سطح آب های زیرزمینی ، حجم بالای مسافران و وجود جنگل های انبوه و شیب تند دامنه شمالی البرز  همواره در دفع زباله ها دچار مشکلات عدیده ای است.

براساس آمار روزانه مقدار سه هزار تن زباله در مازندران زباله تولید و عمده آن به شکل تلنبار در عرصه جنگل های هیرکانی خزری ، حاشیه روستاها ، راه ها ، سواحل و رودخانه ها کاملاً به شیوه سنتی و غیربهداشتی جمع آوری ، حمل و دفن می شود و امروز این معضل یکی از دغدغه های اساسی مسئولان دست اندرکار این استان است.

همچنین تمامی زباله های تولید شده مازندران در ۲۷ نقطه از مناطق جنگلی ، ساحلی و حاشیه رودخانه ها دفن می شود و این وضعیت عامل تهدید کننده بهداشت عمومی ، سلامت مردم و خسارت های جبران ناپذیری به محیط زیست وارد می کند به گونه ای  که این وضعیت نگرانی خیلی از حامیان محیط زیست این خطه شمالی را برانگیخته است.

امحای زباله غیرارزشمند با کمترین آلودگی

یک کارشناس مدیریت پسماند سازمان شهرداری ها و دهیاری های کشور در این باره می گوید: آنچه ارزیابی شده حدود ۷۵ درصد زباله های تولیدی در شمال کشور بویژه خطه مازندران تر و بقیه خشک است و در این میان حدود ۱۷ تا ۲۰ درصد آن غیرارزشمند و یا به عبارتی پسماند است و تنها نقش کلیدی نیروگاه زباله سوز امحای این زباله های آسیب‌رسان است.

روح الله محمودخانی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: نیروگاه نوشهر دومین نیروگاه پس از تهران است و این نوع تکنولوژی سال ها پس از مطالعه و فرهنگ‌سازی در نقاط شهری دیگر کشورها از جمله ژاپن راه‌اندازی شد و خروجی مثبتی به همراه داشت.

این کارشناس با اشاره به آنکه این نیروگاه از بخش های کوره ، دریافت و سوزاندن زباله ، تولید برق ژنراتور و نیز کنترل آلایندگی زیست محیطی تشکیل شده است، گفت: از آنجایی که تمامی فرآیند ها در ساخت و راه اندازی نیروگاه زباله‌سوز نوشهر از تجربه متخصصان و کارشناسان متولی ساخت نیروگاه تهران استفاده شد، می‌شود ادعا کرد که این نیروگاه می تواند حجم عمده ای از زباله های غیرارزشمند را امحا کند ضمن اینکه کمترین آلودگی را نیز به همراه داشته باشد و علاوه برآن برق هم تولید کند.    

محمود خانی وجود نیروگاه زباله سوز را در شمال کشور الزامی دانست و افزود: در صورت عدم راه‌اندازی این طرح به دلیل حجم بالای مسافران و گردشگران و در پی آن تولید حجم بالای زباله روزانه می تواند آلودگی های جدی در بخش خاک مکان های دفن زباله ، هوا و نیز تهدید سلامت آبزیان در دریای خزر را به همراه داشته باشد.

وی اظهار امیدواری کرد که با بهره برداری از این نیروگاه در آینده نزدیک شاهد کاهش چشمگیر زباله های رها شده در حاشیه رودخانه ها ، جنگل ها و مناطق ساحلی شهرستانهای غرب استان مازندران باشیم.

نیروگاه زباله سوز نوشهر بدون آلودگی

بهره‌بردار نیروگاه زباله سوز نوشهر در خصوص تکنولوژی بکار رفته این مجموعه گفت: زباله ها پس از فرآیند پردازش در سالن تفکیک، برای سوزاندن وارد کوره های اولیه و ثانویه به منظور تولید انرژی حرارتی می‌شوند و سپس با استفاده از تجهیزات بویلر ، توربین و ژنراتور، انرژی حرارتی به انرژی الکتریسیته تبدیل می شود و گازهای حاصله با کمک "اسید اسکرایبر" با تزریق کربن فعال و فیلترهای مختصوص پاکسازی و در نهایت با استفاده از سنسورهای کنترل آلایندگی از طریق دودکش تخلیه می شود که با این روش هیچگونه آلودگی زیست محیطی به همراه نخواهد داشت.

بهروز امامی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: همچنین با استفاده از تجهیزات پیشرفته ، شیرابه های حاصل از زباله های شهری برابر استاندارد پس از طی مراحل مختلف به آب کشاورزی تبدیل می شود به همین خاطر هیچگونه آلودگی زیست محیطی نخواهد داشت.

وی ادامه داد: این نیروگاه هم اکنون ظرفیت تصفیه مقدار ۴۰ متر مکعب شیرابه و تبدیل آن به آب کشاورزی را دارد که قابل افزایش تا ۱۲۰ مترمکعب در آینده نزدیک است و امیدواریم با نصب حدود ۷۰ درصد تجهیزات و کانال کشی‌های انجام شده بتوانیم از این منابع در بخش کشاورزی و باغداری استفاده کرد.

به گفته امامی در گذشته حجم زیادی از شیرابه به خاطر دفن سنتی زباله در این منطقه راهی آبراه‌های رودخانه "ماشلک" شده و سپس به دریای خزر سرریز می شد و طبیعتاً این اتفاق اثرات مخرب فراوانی روی سلامتی آبزیان و حتی مردم به همراه داشت.

بهره‌بردار نیروگاه زباله سوز نوشهر به مزایای دیگر این نیروگاه اشاره کرد و گفت که استفاده از این تکنولوژی علاوه بر امحای بهداشتی و استاندار زباله ها ، تولید انرژی به ایجاد اشتغال و بهبود فضای کسب و کار در منطقه نیز کمک می کند.

امامی در خصوص چگونگی امحای زباله های تلنبار شده در اطراف نیروگاه هم گفت: سعی می شود مقدار قابل توجهی از این زباله ها سوزانده شود و البته پیش از این اقدام باید با استفاده از فکر و اندیشه کارشناسان متخصص طرحی اجرا کرد تا بتوان گازهای متان نهفته این حجم زباله انباشته شده آن را مهار کرد.   

دارا بودن استانداردهای زیست محیطی اروپا

کارشناس ارشد و ناظر بخش خصوصی پسماند هم با اشاره اثرات مثبت نیروگاه زباله سوز در حل معضل پسماند گفت: امروزه نیروگاه زباله سوز در دنیا جزء پاک‌ترین تکنولوژی ها محسوب می شود و به جرات می توان مدعی شد که نیروگاه زباله سوز نوشهر درصورت تمیزی و تعویض به موقع فلیتر، آلودگی آن کمتر از چهار صدم ذوب آهن اصفهان خواهد بود.

جواد نصیری در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: نکته دیگر آنکه امروز به خاطر استفاده از این فناوری در بیشتر کشورهای پیشرفته دستگاه های متولی محیط زیست و بهداشتی دیگر دغدغه ای در مورد آلاینده های ناشی از پسماند ندارند.

وی با بیان آنکه نیروگاه زباله سوز تهران مدت هفت سال راه اندازی شده است ، ادامه داد : از آنجایی که نیروگاه نوشهر از نظر استانداردها بالاتر از نیروگاه پایتخت بوده و از استانداردهای زیست محیطی کشورهای آمریکا و اروپا برخوردار است خوشبختانه در بازدیدهای سرزده محیط زیست مشکلی در کارکرد آن دیده نشده است.

به گفته این کارشناس ، حتی میزان خطرات این نیروگاه از زباله هایی که گاهی اوقات در کوچه و خیابان ها برخی از مناطق کشور دیده می شود بسیار پائین تر بوده است چرا که زباله هایی که در کوره های این نیروگاه سوزانده می شود دمای حدود ۸۵۰ درجه حرارت می سوزد .

تولید زباله چالش اصلی مازندران

معاون نظارت و پایش اداره کل محیط زیست مازندران در این باره می گوید : امروز یکی از چالش های اساسی زیست محیطی در این استان تولید بالای زباله و رهاسازی آن در نقاط پراکنده مازندران از عرصه های جنگلی و جلگه ای گرفته تا مناطق ساحلی است که این وضعیت فاجعه بار خسارت های جبران ناپذیر و  اثرات مخربی روی محیط زیست این خطه شمالی برجای گذاشته که بسیار نگران کننده است.

محمودعلی رکنی به خبرنگار ایرنا گفت: هم اکنون روزانه به طور متوسط مقدار سه هزار تن زباله و در فصول گردشگری ۲ برابر این مقدار زباله در مازندران تولید می شود به طوری که سرانه تولید زباله استاندارد مقدار ۳۵۰ گرم است این میزان در مازندران حدود  ۸۰۰ گرم است زیرا هنوز فرهنگ جداسازی زباله از مبدا در این استان نهادینه نشده است.

 وی ادامه داد: به دنبال افزایش تراکم جمعیت ، توسعه شهرها و نیز افزایش مقدار تولید زباله در مازندران سوزاندن زباله به عنوان موثرترین روش رهایی از این معضل کافی نبوده و لازم است تفکیک از مبداء بازیافتی زباله نیز به طور جدی در تمامی نقاط استان فرهنگ سازی و اجرایی شود و این شیوه در اولویت کار مدیریت پسماند قرار گیرد .

 این مسئول گفت که مجموعه محیط زیست و آزمایشگاه های امین به شیوه های مختلف خوداظهاری ، پایشی و نیز آنلاین نظارت کامل نسبت به کارکرد نیروگاه نوشهر دارند و از لحاظ دودهای خروجی و شیرابه زباله به صورت دوره‌ای نظارت خواهند کرد تا از لحاظ استانداردهای زیست محیطی مشکلی نداشته باشد.

معاون نظارت و پایش اداره کل محیط زیست مازندران در خصوص مزایای نیروگاه زباله سوز نوشهر گفت: این نیروگاه روزانه می تواند مقدار ۲۰۰ تن از زباله شهرستان های نوشهر، چالوس و کلاردشت را بسوزاند و حتی از خروج شیرابه های حاصل از آن نیز جلوگیری کند و این نوع تکنولوژی نقش کمک کننده به روش پسماند استان ایفا خواهد کرد و تا حدود زیادی منجر به کاهش قابل توجه زباله در این منطقه می شود.

در حال حاضر چهار نیروگاه زباله در کشور در حال ساخت و به مرحله بهره برداری رسیده است که نیروگاه زباله سوز تهران با ظرفیت اسمی مقدار ۲۰۰ تن در روز در دهه فجر سال ۱۳۹۳ به بهره برداری رسید و نیروگاه نوشهر نیز به همین میزان ظرفیت در آذرماه امسال افتتاح شد و نیروگاه ساری با ظرفیت مقدار ۴۵۰ تن در روز و روند پیشرفت فیزیکی حدود ۷۰ درصد طبق وعده مسئولان قرار است تا پایان امسال به بهره برداری برسد و نیروگاه زباله سوز ۶۰۰ تنی گیلان هم با روند پیشرفت حدود ۲۰ درصد در حال احداث است .

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha