پرونده هنر نگارگری (مینیاتور) در پانزدهمین کمیته جهانی میراث ناملموس سازمان علمی، آموزشی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو - UNESCO) به میزبانی جامائیکا و از ۲۴ تا ۲۹ آذر ۹۹ (۱۴ تا ۱۹ دسامبر ۲۰۲۰) جلسه عصر چهارشنبه (۲۶ آذر) از سوی ایران به صورت مشترک با کشورهای ترکیه، جمهوری آذربایجان و ازبکستان کمیته جهانی مطرح و پس از بررسی با رای اکثریت آرا و بدون مخالفت به عنوان پانزدهمین میراث ناملموس ایران در فهرست جهانی یونسکو ثبت شد.
بهمن شریفی دبیر بخش نگارگری جشنواره فجر در گفت وگو با خبرنگار فرهنگی ایرنا درباره ثبت جهانی نگارگری در یونسکو گفت: ثبت جهانی نگارگری یکی از مهم ترین اتفاق هایی است که در این سال ها برای هنر نگارگری ایران رقم خورده است وبرای ما دستاوردهای خوبی به همراه خواهد داشت. نگارگری از جمله هنرهای قدیمی ایرانی است که همواره در کشور خودمان مظلوم واقع شده و آن گونه که شایسته آن است ارزش گذاری نشده است. اما اروپاییها قرن هاست که به اهمیت این هنر پی برده اند و بیش از ما ایرانی ها نگارگری را می شناسند و آثار نگارگران ایرانی را نمایش داده اند و یا درباره آن کتاب تالیف کرده اند.
نگارگری هنری ایرانی است و از طریق هنرمندان ایرانی به سایر کشورها راه پیدا کرده، مثلا مانی کسی بود که نگارگری را به چین برد و این هنر از چین به سایر کشورها راه پیدا کرد. هیچ کشور دیگری در این رشته هنری نه قدمت و نه قدرت هنرمندان ایرانی را ندارد.
این هنرمند افزود: ثبت جهانی نگارگری موجب می شود ایرانی ها با این هنر بیشتر آشنا شوند و زمینه ای فراهم شود تا پژوهشگران بیش از گذشته به این رشته هنری توجه کنند.
سهم نگارگران در گالری ها ناچیز است
شریفی درباره سهم ناچیز آثار نگارگران در گالری ها گفت: با این که در طول سال نمایشگاه های متعددی در گالری ها برپا می شود اما در این میان سهم نگارگران بسیار ناچیز است و بخشی از این مشکل ناشی از خود هنرمندان نگارگر است. متاسفانه برخی استادان پیشکسوت مانع پیشرفت و عرضاندام هنرمندان نگارگر شده اند و بیش از هر چیز امکاناتی که در این زمینه وجود دارد را به خود و شاگردان خاص خود اختصاص داده اند و بسیاری فرصت ها را از شاگردان خود دریغ کرده اند و همین موضوع موجب سرخوردگی بسیاری از هنرمندان نگارگر شده است.
دبیر سیزدهمین جشنواره نگارگری فجر افزود: امیدوارم با ثبت جهانی نگارگری، فرصت و امکان معرفی این هنر در کشورمان فراهم شود و نگاه ها نیز نسبت به این هنر تغییر کند و نگارگری را دیگر در شمار سایر رشته های صنایع دستی قلمداد نکنند. به نظر نه تنها در جشنواره فجر بلکه باید در تمام رویداد هنری نگارگری امکانی را فراهم کنیم تا در کنار اساتید آثار هنرمندان جوان به خوبی دیده شود.
وی ادامه داد: همچنین باید این امکان را برای هنرمندان نگارگر فراهم کنیم تا خود آن ها نیز به جمع دبیران و داوران رویدادهای نگارگری بپیوندند. با این کار می توان خون تازه ای به نگارگری ایران تزریق کرد.
شریفی ادامه داد: من به عنوان دبیر در جشنواره فجر سال جاری در کنار ۲ هنرمند پیشکسوت یک هنرمند جوان را نیز برای داوری آثار انتخاب کردم تا در جشنواره بتوانیم شاهد آثار نگارگری متنوعی باشیم.
این هنرمند نگارگر افزود: بسیار خوشحالم که پنج استاد نگارگر نیز به عنوان گنجینه زنده بشری نامشان در یونسکو ثبت شده است، تمام این استادان به نوعی موجب اعتلا و گسترش این رشته هنری شده اند وباید قدردان آن ها بود.
کتاب های آموزش نگارگری، نقش و نگار ایرانی و برگزیده آثار بهمن شریفی بخشی از تالیفات این هنرمند است. وی با بیش از ۳۰۰ اثر هنری فاخر در زمینه نگارگری و نقاشی، گل و مرغ و تشعیر توانسته است عناوین هنرمند برتر و برگزیده نمایشگاه ها و جشنواره خارجی و داخلی را به خود اختصاص دهد.
نظر شما