دریاچه پریشان که وسعت آن ۴۳ کیلومتر مربع است. زیست بوم پایدار آن میلیونها سال شرایط خود را حفظ کرده بود اما بر اثر تداوم خشکسالی و توسعه بیرویه کشاورزی بیش از ۱۰ سال است که کاملا خشک شده است.
در سالهایی که پریشان پُر آب بود، ماهیهایی با نام زردک، سرخه، پرک و مارماهی آب شیرین و همچنین چند گونه ماهی وارداتی نظیر کپور، فیتوفالک و آمور در آن مشاهده میشد اما متاسفانه در سالهای اخیر با توسعه بیرویه کشاورزی و بروز چندین آتشسوزی، هزاران لاکپشت و پرنده مهاجر در دریاچه پریشان از بین رفتند و برخی از عرصههای آن در تصرف زمین واران و بهرهبرداران کشاورزی قرار گرفته است.
مدیر کل حفاظت محیط زیست استان فارس، با اشاره به صدور حکم آزاد سازی ١۵٨ هکتار از اراضی بستر و حریم تالاب پریشان، گفت:: با تلاش تیم حقوقی این اداره کل و با همکاری و حکم مقام قضایی، در حال باز پسگیری اراضی بستر و حریم تالاب پریشان هستیم.
حمید ظهرابی اظهار داشت: به موجب دادنامه قطعی صادره از سوی شعبه نهم دادگاه تجدید نظر استان فارس، یک میلیون و ۵۸۸ هزار و ۹۴ متر مربع از اراضی بستر و حریم تالاب پریشان از تصرف خارج خواهد شد.
وی افزود: قبل از این در سال ٩٢، به موجب دادنامه صادره از شعبه یاد شده، با ادعای افزایش مستثنیات از سوی یک شخص حقوقی علیه اداره کل منابع طبیعی استان فارس و اداره منابع طبیعی شهرستان کازرون به عنوان مسثنیات در نظر گرفته شده بود و در معرض قطعه بندی و واگذاری به اشخاص بود که با اقدام به موقع در حال باز پسگیری این زمینها هستیم.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان فارس اضافه کرد: پس از اطلاع از اینکه یک مجموعه حقوقی مدعی مالکیت بخشی از اراضی تالاب پریشان شده و موفق به محکومیت اداره کل منابع طبیعی این استان در دادگاه تجدید نظر فارس شده، به عنوان معترض ثالث به دادگاه شکایت کرده و با اعتراض به دادنامه قطعی صادره در این خصوص و قبول هزینههای دادرسی و انجام مراحل کارشناسی، موفق به اثبات تعلق این اراضی به دولت و تالاب پریشان شدیم.
وی، با بیان اینکه این اراضی به عنوان بخشی از اراضی بستر و حریم تالاب متعلق به دولت است، گفت: مطابق ماده ٧ قانون اراضی مستحدث و ساحلی، این زمینها قابل تصرف و تملک خصوصی از سوی اشخاص نیست حتی اگر متصرفان، برای این قبیل اراضی اسناد مالکیت گرفته باشند.
ظهرابی، خطاب به کسانی که اقدام به تخریب و تصرف اراضی حریم تالابها از جمله تالاب ارژن کردهاند، اظهار داشت: اداره کل حفاظت محیط زیست استان فارس اجازه نخواهد داد یک متر مربع از اراضی تالابها مورد تصرف قرار گیرد و حتما این اراضی باز پس گرفته خواهند شد حتی اگر سالها از تصرف آن سپری شده باشد.
این مقام مسوول همچنین از عموم مردم درخواست کرد: در صورت مشاهده هر گونه تخریب و تصرف اراضی ملی، مراتب را فورا از طریق شماره تلفن ١۵۴٠ به یگان حفاظت محیط زیست استان فارس ویا به نزدیکترین واحد محیط زیست اطلاع دهند.
تالاب پریشان کازرون که در ۱۵۰ کیلومتری جنوب غرب شیراز قرار دارد، یکی از تالابهای بینالمللی و با اهمیت ایران است که به عنوان ذخیرگاه زیست کره زمین در سازمان علمی، فرهنگی و تربیتی ملل متحد(یونسکو) و همچنین در کنوانسیون بینالمللی رامسر نام آن به ثبت رسیده است.
شهرستان کازرون در فاصله ۱۲۰ کیلومتری غرب شیراز واقع شده است.