دکتر محمد کافی روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: اگر به این موضوع فکر کنیم که چرا کشورهای قدرتمند را به راحتی تحریم نمیشوند متوجه خواهیم شد، کشورهای قدرتمند توانستهاند ضریب تاثیر خود را بر روی اقتصاد دنیا به قدری زیاد کنند که اگر تصمیم بر تحریم آنها گرفته شود مانند این است که دنیا تحریم شده است.
وی ادامه داد: با توجه به این که بیشتر درآمدهای اقتصاد کشور بر پایه منابع فناپذیری همچون نفت، آب و خاک برنامه ریزی شده است باید تغییر مسیری در این دیدگاه شکل بگیرد و بر همین اساس و در راستای توانمندسازی و قدرتمندتر کردن کشور دانشگاه ها می توانند اقتصاد کشور را بر پایه دانش استوار کنند.
نماینده وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در استان خراسان رضوی گفت: تمام تلاش مراکز علمی و دانشگاهها این است که با دانش بنیان کردن اقتصاد کشور همگام با دنیا بتوانیم حرکت کنیم و اگر سایر کشورها بخواهند ایران را تحریم کنند برای آنها این کار عملی نباشد.
کافی با اشاره به فعالیتهای دانشگاه فردوسی مشهد در این خصوص افزود: این دانشگاه سعی کرده است تا بر علوم یا فناوریهای همگرا (NBIC) شامل فناوری نانو، بیوتکنولوژی، فناوری اطلاعات و علوم شناختی کار کند تا در کاهش و خنثی کردن تحریمها تاثیرگذار باشد.
وی ادامه داد: به عنوان مثال این دانشگاه در تفاهمنامهای با وزارت نفت ، "طرح توسعه فناوری میدان نفتی بِینَک" و افزایش ضریب برداشت از این میدان را در دست انجام دارد و بر همین اساس نیاز است از لایههای مختلف این میدان نفتی به جای حفاری، تصویربرداری زیر سطحی صورت گیرد که دستیابی به این فناوری برای کشور بسیار ارزشمند است.
میدان نفتی بِینَک واقع در بین بنادر گناوه و دیلم، سال ۱۳۲۸ کشف و سال ۱۳۴۶ مورد بهرهبرداری قرار گرفت. ابعاد این میدان نفتی ۱۰ در ۱۲ کیلومتر است که حدود ۲ میلیارد و ۹۰۰ میلیون بشکه ذخیره در این میدان تخمین زده شده است. حجم نفت اولیه و درجای این میدان نفتی هم به میزان ۷۰۰ میلیون بشکه قابلیت استخراج دارد.
بقیه نفت موجود در این میدان نفتی هنوز در زیرزمین باقی مانده است و دانشگاه فردوسی مشهد به عنوان مشاور فناورانه برای افزایش ضریب بازیافت نفت باقیمانده این میدان انتخاب شد تا امکان استخراج نفت بیشتری برای آن طراحی شود.
رییس دانشگاه فردوسی مشهد همچین در خصوص سیامین اجلاس رؤسای دانشگاههای بزرگ کشور که در دانشگاه شهید بهشتی برگزار شد گفت: از حدود ۶ سال پیش تصمیم گرفته شد تا دانشگاههای بزرگ کشور در جلساتی، مسائل مهم آموزش عالی در کشور را با هماهنگی و همگرایی بیشتر انجام دهند.
کافی افزود: از جمله مسائل مطرح شده در این جلسات، آینده آموزش عالی کشور، برنامهریزی برای نقش آفرینی موثرتر آموزش عالی در برنامه هفتم توسعه و تعیین بودجه آموزش عالی است.
وی ادامه داد: در سیامین اجلاس دانشگاههای بزرگ کشور که با حضور معاون اداری، مالی و پشتیبانی وزارت علوم، رییس کمیسیون برنامه و بودجه، نایب رییس کمیسیون برنامه و بودجه و رییس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی برگزار شد محورهای گفت و گو آسیب شناسی و آیندهنگری در مورد جایگاه علمی کشور بود.
او اضافه کرد: درصد بالایی از تحقیقات علمی و مستندات علمی در ۱۳ دانشگاه بزرگ کشور در حال انجام است و بر همین اساس در این جلسه دانشگاهها نگرانی خود را از آینده و جایگاه علمی کشور در سطح جهانی مطرح و عنوان کردند که نیاز است تا ارتباطات علمی بیشتری با دنیا داشته باشند و سرمایههای علمی خود را در ایران حفظ کنند. همچنین دانشگاهها عنوان کردند که در ارتباط با اعزام دانشجویان و اعضاء هیات علمی برای فرصتهای مطالعاتی و در کل همکاری علمی باید بودجهها و فرصتها تامین شود.
نماینده وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در استان خراسان رضوی گفت: از آنجایی که دانشگاهها با توجه به بودجه در نظر گرفته شده تنها قادرند حقوق و دستمزد دانشگاهیان خود را پرداخت کنند بنابراین باید بودجهای برای تحقق برنامههای راهبردی دانشگاهها نیز تامین شود و بر همین اساس از اعضای کمیسیون برنامه و بودجه و کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی درخواست شد تا بودجه دانشگاهها به گونهای تعیین شود که بخشی از آن برای تحقق برنامههای راهبردی باقی بماند.
کافی افزود: در این نشست موضوعاتی همچون قدیمی بودن تاسیسات و ساختمانهای دانشگاههای بزرگ کشور، تعمیرات تاسیسات برای حفظ سرمایههای ملی، به روز شدن تجهیزات و دستگاههای آزمایشگاهی و کارگاهی که در اصل ابزار اصلی تحقیقات هستند و همچنین تامین مواد شیمیایی و افزایش هزینههای آن با توجه به قیمت دلار مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.
وی ادامه داد: در این اجلاس پیشنهاد کمیسیونها برای تاسیس صندوق حمایت از رسالههای دکتری و پژوهشهای مهم و همچنین در نظر گرفتن تمهیداتی از سوی صندوق رفاه دانشجویان با توجه به هزینههای بالا و کاهش مشکلاتی که به وجود خواهد آمد مطرح شد.
رییس دانشگاه فردوسی مشهد گفت: در این جلسه ضمن قدردانی از تلاش همکاران در وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی، درخواست شد تنها در بخش آموزش، حقوق اعضای هیات علمی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با حقوق اعضای هیات علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی همسان سازی شود.
کافی افزود: از آنجایی که در حوزه خدمات ارائه شده به بیماران کرونایی در بسیاری از موارد مانند تهیه و ساخت ابزار و دستگاهها برای ارائه به بیماران کرونایی، دانشگاههای تابع وزارت علوم و تحقیقات و فناوری مشارکت بسیاری داشتهاند تصمیم بر این شد که برای حمایت از این موارد در سطح وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و هم در سطح ۲ کمیسیون برنامه و بودجه و کمیسیون آموزش عالی مجلس پیگیریهای جدی انجام شود.
نظر شما