۲ طرح‌ ۱۰ هزار میلیارد ریالی؛ هدیه زمستانی دولت به آذربایجان‌غربی

ارومیه- ایرنا- ۲ طرح بزرگ آب و آبیاری و زهکشی در شمال و جنوب آذربایجان‌غربی با سرمایه‌گذاری ۱۰ هزار و ۲۰۰ میلیارد ریالی، روز پنجشنبه یازدهم دی ماه در قالب پویش الف- ب- ایران، با دستور رییس جمهوری به بهره‌برداری می‌رسد که هدیه‌ای ارزشمند در احیای دریاچه ارومیه و کشاورزی برای این استان است.

به گزارش ایرنا، آذربایجان‌غربی که همواره از استان‌های مطرح کشور در حوزه آب و ذخایر آبی بوده، طی یکی دو دهه گذشته به یکی از استان‌های با بیشترین مشکلات آبی در کشور تبدیل شده بود، که مهمترین نمود آن در خشک شدن دریاچه ارومیه ظاهر شده بود.

این دریاچه که روزگاری، یکی از پرآب ترین دریاچه های کشور، منطقه و حتی جهان به شمار می رفت و همواره نشست‌هایی در راستای اجرای طرح هایی برای مهار آب پیش رونده آن در مسیرهای بین شهری، زمین‌های کشاورزی و مناطق ساحلی برگزار می‌شد، از اواسط دهه ۱۳۸۰ شمسی در مسیر کاهشی منابع آبی قرار گرفت که این روند تا اواسط دهه ۱۳۹۰ با سرعت بسیار زیاد ادامه یافت.

البته دیگر منابع آبی آذربایجان غربی نیز به ویژه در شمال استان تعریف آنچنانی نداشتند و روند کاهشی آنان، هرچند با سرعت بسیار کمتر از دریاچه ارومیه، در حال شکل گرفتن بود،  لزوم تدبیر برای نگهداشت آب در حوضه و استفاده از آن به ویژه در بخش دارای پتانسیل کشاورزی استان را گوشزد می کرد.

با روی کارآمدن دولت تدبیر و امید و به موازات اجرای طرح‌های آبی در مناطق مختلف استان، طرح احیای دریاچه ارومیه نیز در صدر اقدامات زیست محیطی و آبی دولت قرار گرفت و روز به روز بر سرعت اجرای طرح ها برای احیا افزوده شد.

هم اینک با رسیدن به ماه‌های پایانی فعالیت دولت تدبیر و امید، بسیاری از این طرح ها، ثمر داده و یک به یک در مدار افتتاح قرار گرفتند.

۲ طرح مهمی که در راستای حفظ منابع آبی ۲ حوضه شمال و جنوب آذربایجان غربی بسیار مفید و به فایده بوده،  رونق بخش کشاورزی در شمال استان و احیای دریاچه ارومیه در جنوب و مرکز استان است که اثرگذاری بسیار زیادی دارند و روز پنجشنبه هفته جاری با دستور ویدئوکنفرانسی رییس جمهوری به بهره برداری می رسند.

افتتاح ۱۰ هزار و ۲۰۰ میلیارد ریال طرح صنعت آب در آذربایجان غربی

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای آذربایجان غربی در این باره گفت: این ۲ طرح شامل بهره برداری از سد کانی سیب در شهرستان پیرانشهر و احداث شبکه اصلی آبیاری و زهکشی ارس غربی در پایاب سد کرم آباد پلدشت در این استان است.

اتابک جعفری افزود: برای بهره برداری از سدکانی‌سیب پنج‌هزار میلیارد ریال سرمایه گذاری شده که رقم بسیار بالایی است.

وی اضافه کرد: احیای دریاچه ارومیه، کاهش مهاجرت و ثبات جمعیت در مناطق مرزی و رونق اقتصادی منطقه از جمله اهداف اجرای این طرح به شمار می رود.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای آذربایجان غربی ادامه داد: احداث و راه‌اندازی شبکه اصلی آبیاری و زهکشی ارس غربی (کرم آباد پلدشت نیز دیگر طرحی است که روز پنجشنبه به صورت همزمان با سد کانی سیب به بهره برداری می‌رسد.

جعفری اظهار کرد: وسعت اجرای این طرح، هشت هزار و ۴۰۰ هکتار بوده که برای اجرای آن، پنج هزار و ۲۰۰ میلیارد ریال سرمایه گذاری شده است.

وی گفت: توسعه کشاورزی در مناطق شمالی آذربایجان غربی و اختصاص آب مناسب و پایدار از جمله اهداف اجرای این طرح است.

ظرفیت مخزن سد کانی سیب ۲۲۰ میلیون مترمکعب است

معاون آب و آبقای وزیر نیرو نیز چندی پیش با انتشار ویوئویی از خروج دستگاه حفاری از مدخل تونل انتقال آب سد کانی سیب به دریاچه ارومیه در صفحه اینستاگرام خود نوشت: احداث این سد از سال ۱۳۹۵ در جنوب آذربایجان غربی آغاز شده است.

قاسم تقی زاده خامسی افزود: سد کانی سیب به ارتفاع ۶۸ متر، طول تاج ۷۹۵ متر و ظرفیت مخزن ۲۲۰ میلیون متر مکعبی بر روی رودخانه گلاس (در سردشت) احداث و انتقال آب مازاد رودخانه حوضه گلاس و تامین بخشی از نیازهای زیست محیطی دریاچه ارومیه از اهداف اصلی این سد و خط انتقال آب است.

وی اظهار کرد: دریاچه ارومیه یک حوضه آبی بسته است که آب آن از محل بارش مستقیم و روان آب ورودی از آبره‌ها، ۲۱ رودخانه دایمی و ۳۹ رودخانه دوره‌ای سیراب می‌شود و این بزرگ‌ترین پروژه انتقال آب به این دریاچه است.

یکی از برنامه‌های احیای دریاچه ارومیه، انتقال آب از سد کانی سیب به دریاچه ارومیه است و این سد آخرین نقطه‌ای است که می‌شود به صورت ثقلی و در کانال‌های روباز، آب را به دریاچه ارومیه انتقال داد چرا که بقیه طرحها به علت ارتفاع سطح نیاز به پمپاژ آب چند صد متری نیاز دارد و یک هزینه دائمی بهره‌برداری را نیز در برمی‌گیرند؛ این طرح بزرگ که نقش مهمی در احیای دریاچه ارومیه خواهد داشت فردا  با حضور رییس جمهوری افتتاح می شود

سدخاکی کانی‌سیب در حدود ۱۵ کیلومتری جنوب شرقی شهرستان پیرانشهر قرار دارد که ۵۰ متر ارتفاع و ۳۳۰ میلیون مترمکعب حجم مخزن دارد.

قبل از تشکیل ستاد احیای دریاچه ارومیه تراز این حوزه آبی بسته سالانه به طور متوسط ۴۰ سانتی‌متر کاهش می‌یافت اما در سایه اقدامات دولت تدبیر و امید، روند خشک شدن آن متوقف شد.

هرچند تراز ‌هزار و ۲۷۴ متر به عنوان ارتفاع اکولوژیک دریاچه ارومیه اعلام شده ولی این دریاچه در تراز ‌هزار و ۲۷۲ متر هم شرایط مطلوبی خواهد داشت و بیش از ۹۵ درصد کانون‌های ریزگرد آن رفع خواهد شد.

دریاچه ارومیه در قالب طرح‌های ستاد احیا قرار است ظرف مدت ۱۰ سال  از ۱۳۹۴ به تراز اکولوژیک خود برسد که حدود یک‌ونیم تا ۲ سال از برنامه عقب است؛ این دریاچه از اواسط دهه ۱۳۸۰ شروع به خشک شدن کرد و بنا بر آمار بین‌المللی تا سال ۲۰۱۵ میلادی حدود ۸۰ درصد از مساحت آن خشک شد.

انتظار می رود که با راه اندازی این سد، یکی از گام های مهم احیای دریاچه ارومیه شکل گرفته و مقدمه ای برای گام های دیگر باشد.

سد کرم آباد پلدشت نیز که بهار سال گذشته با حضور رییس جمهوری به بهره برداری رسید، یکی دیگر از طرح های مهم، این بار در شمال آذربایجان غربی است که آب ذخیره و مدیریت شده در آن، می تواند در رونق کشاورزی منطقه و توسعه روستانشینی و حتی مهاجرت معکوس به روستاها در منطقه شمال استان مثمر ثمر باشد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha