آیت الله سید محمد حسینی شاهرودی روز شنبه در گفت وگو با خبرنگار معارف ایرنا با اعلام این مطلب گفت: برای مرحوم آیت الله محمدتقی مصباح یزدی سخت بود که کسی بخواهد کوچکترین مساله ای را نسبت به ولی امر بیان کند. لذا این که نام عمار را بر او گذاشتند واقعا یکی از عمارها بود که با استدلال و منطق به صورت جانانه از ولایت فقیه دفاع می کرد.
وی اضافه کرد: مرحوم مصباح در بخش سیاست نیز همیشه میدان دار بود و در مقابله با کسانی که خطای انحرافی داشتند، حساسیت بسیار نشان می داد. یعنی هم خود در مواقع مختلف به بیان مواضع می پرداخت و هم نیروهای وی در میدان حضور داشتند.
حسینی شاهرودی جامعیت را یکی دیگر از ویژگی هایی آیت الله مصباح برشمرد و افزود: او در موضوعات مختلف تبحر داشت. یعنی هم در فقه و اصول متبحر بود که معمولا در حوزه ها مرسوم است و هم در فلسفه و سایر علوم. البته قبل از پیروزی انقلاب اسلامی در حوزه های علمیه استادان کمتری حضور داشتند آنچه بیشتر نیاز بوداستاد درس فلسفه بود که وی تبحر خاصی در این زمینه داشت و شاگردانی تربیت کرد و نظریاتی ارائه داد و به خوبی درخشید.
استاد حوزه علمیه قم اضافه کرد: اگر او در بحث فقه متمرکز می شد بدون تردید امروز جزو یکی از مراجع محسوب می شد و از نظر قدرت فقهی یک قدرت خاصی داشت ولی می بینیم چون احساس کرد باید در مباحث دیگر باشد، به آن مباحث پرداخت.
نماینده مردم کردستان در مجلس خبرگان ادامه داد: آیت الله مصباح قبل از پیروزی انقلاب مباحث اخلاقی را شروع کرد که تا همین اواخر ادامه داشت و در دفتر مقام معظم رهبری در قم درس اخلاق می گفت که مورد استفاده طلاب بود.
وی افزود: تشکیلاتی عمل کردن و تربیت نیروهای اثرگذار یکی دیگر از ویژگی های او بود؛ چه در اوایل انقلاب و چه در حال حاضر. چون قبل از پیروزی انقلاب با راه اندازی موسسه در راه حق به تربیت نیرو پرداخت و هم جوان ها را با جزوه های کوچک آموزش می داد. شخصیت های بزرگی در موسسه در راه حق تربیت شدند که در زمینه اقتصاد، جامعه شناسی، روان شناسی و سایر حوزه های علوم انسانی توانستند بنای این علوم را در حوزه های علمیه بگذارند و آیت الله مصباح توانست نیروهای خوبی را در علوم مختلف تربیت کند.
حسینی شاهرودی افزود: آن مرحوم بعد از انقلاب نیز موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی (ره) را تاسیس کرد که شاگردان بسیاری را در رشته های مختلف تربیت کرد. چون معتقد بود حوزه باید فراتر از بحث فقه و اصول به مباحث دیگر بپردازد.
وی افزود: دلسوزی مرحوم مصباح به گونه ای بود که اگراحساس می کرد انحرافی وجود دارد، ساکت نمی نشست و هم روحیه نقادی داشت و هم آنچه که حق بود را بیان می کرد و معتقد بود مسائل فکری باید با منطق فکری و بررسی های علمی حل شود.
این استاد حوزه ادامه داد: قبل از انقلاب دیدگاه هایی از سوی برخی افراد مطرح شده بود که درباره روحانیت مطالبی را بیان می کردند ولی آیت الله مصباح در پاسخ به این مطالب، بحث هایی را در مهدیه ای در خیابان انقلاب (چهارمردان) قم به زیبایی مطرح می کرد و به خوبی اشکالات را پاسخ می داد. در پیام رهبر معظم انقلاب نیز اشاره شده که وی تا چه اندازه نسبت به مسائل حساسیت داشت و با منطق و استدلال کار می کرد.
حسینی شاهرودی اضافه کرد: او یک عارف و یکی از شاگردان خاص آیت الله بهجت بود ولی هیچوقت خودش را نشان نمی داد. چون در عرفان و معنویت غور کرده و انسانی خودساخته بود. لذا وجود وی برای حوزه های علمیه برکت بود.
وی با اشاره به اهمیت مدیریت علمی و تاثیر آن در حوزه های علمیه گفت: آیت الله مصباح همیشه به صورت جمعی و گروهی کار می کرد، به گونه ای که موسسه در راه حق و موسسه آموزشی امام خمینی(ره) را راه اندازی کرد. او یک نگاه جمعی در تربیت شاگرد داشت و در موضوع هایی که بیشتر نیاز بود و ضرورت داشت به سمت مباحثی می رفت که کمتر مطرح بود و آثار آن را امروز در حوزه می بینیم که حوزه های علمیه از حالت تک بعدی خارج شده و او توانست در بخش های مختلف افراد قوی را تربیت کند.
این استاد حوزه افزود: آیت الله مصباح اعتقاد داشت حتی باید با علوم کشورهای دیگر و علوم غربی آشنا باشیم و لذا افرادی را به خارج فرستاد و عزیمت افرادی مثل حجت الاسلام مرتضی آقاتهرانی به توصیه موسسه در راه حق به کشورهای آمریکایی و غرب بود تا هم فلسفه غرب را بیاموزند و هم با علم و درایت به نقد فلسفه غرب بپردازند.
آیتالله محمدتقی مصباح یزدی عضو فقید مجلس خبرگان رهبری و رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم بدلیل بیماری، عصر جمعه ۱۲ دی دار فانی را وداع گفت.
رهبر معظم انقلاب در پیامی از آیت الله مصباح یزدی به عنوان عالم ربانی، فقیه و حکیم مجاهد، متفکری برجسته، مدیری شایسته، دارای زبانی گویا در اظهار حق و پای با استقامتی در صراط مستقیم یاد کردند و رحلت این فقیه را خسارتی برای حوزه علمیه و حوزه معارف اسلامی دانستند.
معظم له افزودند: خدمات ایشان در تولید اندیشه دینی و نگارش کتب راهگشا و در تربیت شاگردان ممتاز اثرگذار، و در حضور انقلابی در همه میدانهائی که احساس نیاز به حضور ایشان میشد، حقاً و انصافاً کمنظیر است. پارسائی و پرهیزگاری خصلت همیشگی ایشان از دوران جوانی تا آخر عمر بود و توفیق سلوک در طریق معرفت توحیدی، پاداش بزرگ الهی به این مجاهد بلند مدت است.
پیکر مرحوم آیت الله مصباح یزدی امروز عصر به مشهد مقدس منتقل و در حرم مطهر رضوی طواف داده و تشییع محدود خواهد شد و سپس فردا یکشنبه به قم منتقل میشود و روز دوشنبه در شهر مقدس قم تشییع و خاکسپاری خواهد شد.
نظر شما