غول آمریکای لاتین مغلوب ویروس کرونا

تهران - ایرنا - یک سال از شیوع ویروس مرگبار کرونا در جهان می گذرد و برزیل به عنوان غول اقتصادی منطقه آمریکای لاتین، نسبت به سایر کشورهای این منطقه عملکردی ضعیف تر در مقابله با این ویروس داشته بطوری که از نظر میزان شیوع و تعداد مرگ و میر، بعد از آمریکا و هند، در جایگاه سوم جهان قرار گرفته است.

به گزارش ایرنا، از ۲۵ فوریه ۲۰۲۰ (ششم اسفند ۱۳۹۸) و شناسایی نخستین مورد ابتلا به بیماری کووید_۱۹ در شهر سائوپائولوی برزیل تا امروز سوم ژانویه ۲۰۲۱ (۱۴ دی ماه ۱۳۹۹) بیش از هفت میلیون و ۷۱۶ هزار نفر در این کشور به ویروس کرونا مبتلا شده و افزون بر ۱۹۵ هزار نفر جان خود را از دست داده اند. آمار فزاینده ای که برای ماه‌ها پهناورترین کشور آمریکای لاتین را در صدر کشورهای درگیر در فهرست این منطقه و با دو پله پایین تر از آمریکا و هند در جایگاه سومین کشور درگیر در فهرست جهانی قرار داده است.

برزیل با جمعیت ۲۱۲ میلیونی در حالی به لحاظ شمار مبتلایان به کووید-۱۹ یکی از کشورهای رکورددار جهان محسوب می‌شود که اهمیت اعمال اقدامات پیشگیرانه، رعایت دستورالعمل‌های ساده بهداشتی، اتخاذ تدابیر سختگیرانه و پاسخگویی سریعتر به این بحران را بیش از پیش برای همگان برملا می‌سازد؛ به بیان دقیق تر در نقطه مقابل عمل به توصیه‌های بهداشتی مورد تاکید سازمان جهانی بهداشت و همچنین تجربه محدود به دست‌آمده دولت‌ها در کنترل این بیماری در طول ماه‌های اخیر، سهل انگاری‌ها و کم اهمیت جلوه دادن‌های ژائیر بولسونارو، رئیس‌جمهوری برزیل شرایط این کشور را رو به وخامت برده است.

همچنین با وجود آنکه بسیاری از کشورهای جهان به موازات توصیه سازمان جهانی بهداشت، زدن ماسک در اماکن عمومی را اجباری اعلام کرده اند اما رئیس‌جمهوری راست گرای برزیل به تازگی در اظهارنظرهایی عجیب از مؤثر بودن استفاده از ماسک ابراز تردید کرد و گفت شواهد اندکی وجود دارد که ماسک بتواند جلوی انتقال ویروس را بگیرد.

خبرگزاری افه به تازگی در گزارشی نوشت، به دنبال شناسایی گونه جهش یافته از ویروس کرونا در انگلیس و افزایش نگرانی‌ها از شیوع شدیدتر این بیماری همه‌گیر درسایر نقاط جهان حتی زمانی که برخی کشورهای آمریکای لاتین از جمله آرژانتین، کلمبیا، شیلی و پرو پروازهای ورودی و بالعکس از انگلیس را به حالت تعلیق درآوردند، برزیل هیچگونه تدابیری برای جلوگیری از شیوع این گونه جهش یافته از کووید-۱۹ اعمال نکرد. به این ترتیب پس از شیلی، تا کنون چهار مورد ابتلا به این ویروس جهش یافته در برزیل شناسایی شده اند.

بولسونارو پیش از این و همزمان با شناسایی گونه جدید جهش یافته کرونا در انگلیس اعلام کرد که تزریق واکسن این بیماری در کشورش رایگان خواهد بود، اما اجباری نیست؛ او که خودش هم پیشتر به ویروس کرونا مبتلا شده، با نادیده گرفتن زیان‌ها و آسیب های جانی و مالی بیماری همه‌گیر به شهروندان کشورش، برای چندمین بار تلاش کرد آن را کم خطرنشان داده و گفت: به نظر من این همه گیری روبه پایان است.

به نوشته روزنامه ال پائیس، در تازه ترین اقدام پیشگیرانه، از روز چهارشنبه (دهم دی ماه) انجام آزمایش‌های تشخیصی در مسافرانی که از خارج به هر یک از فرودگاه‌های برزیل وارد می‌شوند، الزامی بوده، با این حال تا کنون شرایط قرنطینه برای مسافران در نظر گرفته نشده است.

همچنین به نوشته نشریه ال نسیونال، هر چند سیاست‌های بولسونارو در امتناع از اعمال محدودیت‌های رفت و آمد در سطح ملی و ممنوعیت تجمعات همچنان ادامه دارد اما آمار بالای مرگ و میر بیماران مبتلا به کرونا سبب شده تا مقام‌های محلی به صورت جداگانه نسبت به اتخاذ تدابیر ویژه اقدام کنند. به عنوان مثال، استقرار نیروهای پلیس در مناطق ساحلی و تفریگاه‌ها در شهر سائوپائولو، بر اساس تصمیم‌گیری مقام‌های این منطقه در حال اجرا است.

سائوپائولو با ۴۶ میلیون نفر جمعیت و ثبت بیش از یک میلیون و ۴۶۰ هزار مورد ابتلا به کووید_۱۹ و همچنین نزدیک به ۴۷ هزار مورد فوتی، آسیب دیده ترین شهر برزیل به شمار رفته و شرایط هشدار و وضعیت قرمز در این شهر تا یکم فوریه (۱۳ بهمن) تمدید شده است.

گفتنی است تدابیر و محدودیت‌های ویژه کرونایی از جمله قرنطینه، محدودیت رفت و آمد و انجام آزمایش‌های تشخیصی تا ۳۱ دسامبر (۱۱ دی ماه) نه به دستور دولت بلکه بر اساس اعلام دادگاه عالی فدرال برزیل در این کشور برقرار بود.

عقب ماندن برزیل در رقابت واکسیناسیون آمریکای لاتین

به رغم تلاش دولت‌های آمریکای لاتین برای تامین نیاز شهروندانشان به واکسن کووید-۱۹، برزیل به عنوان پهناورترین کشور آمریکای لاتین با شمار بالای موارد فوت و ابتلا نه تنها هنوز واکسیناسیون شهروندان را آغاز نکرده بلکه موانع بسیاری برای مذاکره شرکت‌های تولیدی واکسن با ژائیر بولسونارو رئیس‌جمهوری که منکر بیماری همه‌گیر است، وجود دارد. بولسونارو گفته است که کاری که همسایگان او انجام می‌دهند برایش اهمیتی نداشته و او را تحت فشار قرار نمی‌دهد.

برزیل در ماه‌های اخیر اگرچه از جمله کشورهای پیشتاز در انجام آزمایش واکسن‌های تولیدی برخی شرکت‌ها روی جمعیت‌های داوطلب بود اما هنوز اطلاعات دقیقی از تاریخ آغاز طرح واکسیناسیون از سوی دولت اعلام نشده است.

وزارت بهداشت برزیل پیشتر در سندی که به دیوان عالی این کشور ارسال شده، اعلام کرد: ۱۰۸ میلیون دوز از واکسن کووید-۱۹ برای گروه های آسیب پذیر که شامل کادر درمان، سالمندان و جوامع بومی است در دسترس خواهد بود. در این برنامه آمده است که ۷۰ درصد جمعیت برزیل یا حدود ۱۴۸ میلیون نفر از ۲۱۲ میلیون جمعیت این کشور باید در برابر کروناویروس واکسینه شوند تا شیوع این بیماری مهار شود. در حال حاضر برنامه واکسیناسیون فعلی حدود یک سوم از این هدف را شامل می‌شود.

ماریانا بارِیا، خبرنگار برزیلی حوزه سلامت گفت: اشتباه ابتدایی بولسونارو انتخاب افراد نظامی برای تصدی منصب‌های وزارت بهداشت بود که هیچ دانشی در حوزه سلامت نداشتند. ما از همسایگان خود در آرژانتین و شیلی و کاستاریکا عقب افتاده ایم و این واقعا نگران کننده است.

ناتالیا پاسترناک،  میکروبیولوژیست برزیلی نیز در انتقاد از عملکرد دولت بولسونارو گفت: اگر اکنون در اوایل شیوع بیماری همه‌گیر بودیم، من با اشاره به ظرفیت‌های زیرساختی قطعا از برزیل به عنوان نخستین کشور آغاز کننده واکسیناسیون در آمریکای لاتین نام می‌بردم اما رفتار دولت تا کنون ترکیبی از بی کفایتی و سهل انگاری بوده است.

سرخیو مورو وزیر دادگستری سابق برزیل و محبوب‌ترین چهره کابینه بولسونارو که پس از اخراج رئیس پلیس فدرال این کشور از سمتش استعفا کرد نیز گفت: برخی کشورهای آمریکای لاتین واکسیناسیون را آغاز کرده اند. آیا برزیل به راستی رئیس‌جمهوری دارد؟  

مانع تراشی‌های دولت برزیل در تامین واکسن و آغاز برنامه‌های واکسیناسیون کووید-۱۹ در حالی ادامه دارد که «روبرتو کامپوس» رئیس بانک مرکزی این کشور گفت: هزینه واکسیناسیون از برنامه‌های کمک رسانی اضطراری کووید-۱۹ کمتر است. به گفته این مقام اقتصادی برزیل، با توقف ارائه نیمی از خدمات حمایتی، شمار جمعیت مردم زیر خط فقر به حدود هشت میلیون و ۶۰۰ هزار نفر در ماه اکتبر (مهر_ آبان) افزایش یافته و بی تردید ماه‌های دشوارتری در پیش است.

تاثیر ویروس کرونا بر اقتصاد برزیل بسیار زودتر از ورود این ویروس به این کشور مشاهده شد. گسترش شیوع ویروس کرونا در جهان و افزایش خطر در بازراهای مالی جهانی موجب افزایش خروج سرمایه از بورس برزیل شده است.  

متاثر از تاثیرات اقتصادی شیوع کرونا، ارزش رئال (پول ملی برزیل) ۱۳ درصد در سال ۲۰۲۰ کاهش یافته است که این امر برزیل را در بین کشورهای نخست دنیا به لحاظ سقوط ارزش پولی ملی قرار می دهد. به این ترتیب نرخ برابری رئال در برابر دلار، ۷ درصد از ارزش خود را از دست داده است.  

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha