فردوس کریمی عصر سهشنبه در نشست با جمعی از خبرنگاران این استان افزود: چهارمحال و بختیاری به واسطه ظرفیتهای آبی خود از سالهای گذشته به عنوان قطب آب کشور مطرح بود و در حال حاضر نیز مطرح است اما طی سالهای گذشته برنامه مشخصی برای بهرهبرداری از این ظرفیتها وجود نداشته است و امروز این استان با چالش آب به ویژه در منابع آب زیرزمینی مواجه است.
وی ادامه داد: با این وجود علاوه بر اینکه این آمادگی برای عهدهدار شدن مدیریت نیروگاهها و سدهای بزرگ استان وجود دارد، مطالعات لازم برای ایجاد نیروگاههای کوچک و متوسط در استان آغاز شده است تا بتوان از ظرفیت آبهای جاری و بارشها در استان در راستای رونق اشتغال و توسعه اقتصادی بهرهگیری شود.
کریمی خاطر نشان کرد: باید برای منابع آب استان در سالهای گذشته برنامه ارائه میشد و از ظرفیت منابع آبی علاوه بر توسعه بخش کشاورزی، بخش صنعت و گردشگری نیز رونق میگرفت اما این رویکرد مغفول ماند و اکنون با محدودیتها و تنگناهایی مواجه هستیم.
مدیرعامل آب منطقهای چهارمحال و بختیاری با اشاره به وجود ۱۸۵ رودخانه فصلی و دائمی در این استان خاطرنشان کرد: از ظرفیت این منابع آبی نتوانستهایم نیروگاههای بزرگ، متوسط و کوچک احداث کنیم و از دستاوردهایی که این نیروگاهها میتوانست برای استان داشته باشد محروم ماندیم.
کریمی ادامه داد: این استان سرچشمه۲رودخانه بزرگ زایندهرود و کارون است اما توپوگرافی کوهستانی و شیبهای تندی که ۸۴ درصد مساحت این استان را در برگرفته است،باعث تخلیه نزولات آسمانی از استان میشود که این وضعیت ما را به استفاده بیرویه از منابع آب زیرزمینی سوق داده است.
ممنوعه و بحرانی شدن ۱۱ دشت چهارمحال و بختیاری
وی وضعیت منابع آب زیرزمینی چهارمحال و بختیاری را بحرانی اعلام کرد و گفت: از مجموع ۱۲ دشت این استان ۱۱ دشت ممنوعه و ممنوعه بحرانی اعلام شده است و صدور مجوز برداشت آب از این دشتها ممنوع است.
کریمی با انتقاد از مدیریت منابع آب زیرزمینی این استان طی سالهای گذشته، خاطر نشان کرد: برداشتهای نامتعارف سبب ممنوعه شدن این دشتها شده است.
مدیرعامل آب منطقهای چهارمحال و بختیاری اجرای طرح آبرسانی بن به بروجن را مهمترین طرح آبی این استان عنوان کرد و گفت: چنانچه منابع مالی و امنیت آبگیر این طرح تامین شود ظرف چندماه میتوان آن را به بهرهبرداری رساند.
کریمی به حواشی شکل گرفته پیرامون سد باباحیدر نیز اشاره کرد و گفت: این طرح در حالی که باید ظرف ۲ سال به بهرهبرداری میرسید اما اجرای آن تاکنون ۱۰ سال به طول انجامیده است.
وی، مطالبات آب منطقهای از صنایع و سازمانهای مختلف را از چالشهای این شرکت برشمرد و گفت: ۱۰۰ میلیارد تومان مطالبات از صنایع و سازمانهای مختلف طی سالهای گذشته روی هم انباشته شده است و همین موضوع صنعت آب استان را به یک صنعت ضعیف تبدیل کرده است.
وی، نبود نیروی انسانی کافی و متخصص را از دیگر مشکلات این شرکت دانست و افزود: نه تنها طبق چارت با مشکل کمبود نیرو مواجه هستیم بلکه طی سالهای گذشته جانشینپروری نیز صورت نگرفته که همین موضوع سبب شده تا از شرکتهای آب منطقهای دیگر استانها ،مجبور به تامین نیرو شویم.
به گزارش ایرنا، چهارمحال و بختیاری با یک درصد از مساحت کل کشور در بستر سلسله جبال زاگرس قرار دارد. این استان با توجه به مساحت کم، نقش مهمی در تولید آب شیرین کشور ایفا می کند و سرچشمه ۲ رودخانه بزرگ کارون و زایندهرود و تامین کننده بخشی از رودخانه دز است.
اما با توجه به ماهیت کوهستانی منطقه، بخش زیادی از بارندگیهای باران به شکل روانآب به سرعت از این استان خارج و به استانهای اصفهان و خوزستان سرریز میشود و سفرههای زیرزمینی که با بارش برف تغذیه می شود، تامینکننده بخش زیادی از نیاز آبی این استان است.
اما خشکسالیهای اخیر و تغییر الگوی بارش از برف به باران به شدت منابع آب زیرزمینی این استان را به چالش کشیده است و دشت های این استان در وضعیت ناگواری قرار دارد.
نظر شما