به گزارش روز چهارشنبه ایرنا از خبرگزاری رویترز؛ دولت های اروپایی و ایالات متحده هم زمان با پیدایش و انتشار گسترده گونه های تازه ویروس کرونا در این کشورها و اوج گیری این بیماری در سراسر جهان، با هشدار به شهروندان در باره کلاهبرداری های مالی و سرقت اطلاعات شخصی، اعلان کرده اند که تقلب در مورد فروش و تحویل واکسن کووید -۱۹ رو به افزایش است.
رویترز با جستجو در مجمع (فروم) های غیرقانونی فضای مجازی و پیام رسان تلگرام، هفت پیشنهاد متفاوت برای فروش واکسن های کووید - ۱۹ به دست آورده است. این کلاهبرداری ها شامل فرستادن ایمیل برای قراردادن نام افراد در فهرست های محرمانه برای تزریق زودهنگام واکسن و تماس گیرندگانی می شود که خود را از طرف نهادهای دولتی معرفی می کنند. همچنین واکسن های کووید – ۱۹ به بخش غیرقانونی فضای مجازی و در کنار کالاهای سنتی تر غیرمجاز که به فروش گذاشته می شود، افزوده شده است.
پلیس فددال آمریکا "اف بی آی"، پلیس بین المللی "اینترپل" و دیگر نهادهای امنیتی و قضایی با هشدار در باره اوج گیری کلاهبرداری پیرامون این همه گیری، هشدار دادهاند که انتشار آگهی برای درمان ها و واکسن های نادرست در تارنماهای جعلی، تهدیدهای سایبری و خطر قابل توجهی برای بهداشت و تندرستی و حتی زندگی مردم ایجاد می کند.
بر اساس آمار شرکت امنیت فضای مجازی و سایبری ریکوردد فیوچر که کلاهبرداری ها در فضای مجازی را ردگیری می کند، دامنه های اینترنتی دارای واژه واکسن همراه با کووید -۱۹ یا ویروس کرونا از اکتبر تا نوامبر که نخستین واکسن مجاز در مسیر دریافت تائید نهادهای قانونی و نظارتی قرارگرفته بود، تقریبا ۲ برابر شده و به ۲۵۰۰ عدد رسیده است.
این کلاهبرداری ها بر نگرانی های شهروندان از توزیع و تزریق بسیار کندتر از میزان وعده داده شده واکسن ها برای حفاظت در برابر ویروس که تاکنون جان حدود ۲ میلیون تن از ساکان زمین را گرفته است، سرمایه گذاری می کنند. با روند کنونی بیشتر مردم باید احتمالا تا فصل بهار و یا حتی تابستان برای رسیدن نوبت تزریق واکسیناسیون در انتظار بمانند. بر اساس گزارش مراکز مهار و پیشگیری بیماری های ایالات متحده، تنها حدود چهار میلیون و ۵۰۰ هزار تن تا روز دوشنبه در مرحله اول واکسینه شدهاند که بخش کوچکی از ۲۰ میلیون نفری است که قرار بود بر اساس پیش بینی های دولتی تا پایان ۲۰۲۰ واکسینه شوند.
رویترز می افزاید: واکسن های تقلبی کووید -۱۹ در کنار کوکائین، داروهای مخدر، اسکناس تقلبی با کیفیت بسیار بالا، تفنگ و کارت های هدیه در تارنمای غیرمجاز آگارتا، به فروش می رسند. در برخی پیام ها، تصاویر واکسن های ذخیره سازی شده به همراه پیشنهاد فروش هر ویال به بهای ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ هزار دلار یا معادل آن به رمز ارز بیتکوین به نمایش گذاشته شده است.
در تارنمای غیرمجاز دیگری، فروشنده ای که ادعا می کند نماینده موسسه علمی ووهان (چین) است و واکسن های کووید ۱۹ را در مقابل دریافت مبلغی به عنوان هدیه، عرضه کرده، از مشتریان درخواست ارایه پیشینه پزشکی کرده است. چند کانال تگرامی نیز با نمایش تصاویری از انبارهای ذخیره سازی واکسن های کووید ۱۹، ادعای فروش آنها را کرده اند. یک کاربر با پیشنهاد فروش واکسن های ادعایی کرونا به بهای ۱۸۰ دلار، مدعی شده که هر ویال واکسن تولیدی شرکت های داروسازی فایزر و بیونتک به بهای ۱۵۰ دلار و آسترازنکا به بهای ۱۱۰ دلار به فروش می رسد. ایجاد کننده این صفحه در باره چگونگی حمل و تحویل واکسن ها گفته است که جعبه هایی با دمای تنظیم شده و بسته های یخ در مدت چند روز و یا با پرداخت مبلغ بیشتری به سرعت تحویل داده می شوند.
از آنجا که واکسن های واقعی کووید -۱۹ به ویژه ساخت فایزربیونتک برای موثر واقع شدن، باید در دمای معینی نگهداری شوند، شرکت های داروسازی، محموله ها را به دستگاه های ردگیر دما برای تضمین ادامه زنجیره سرمای آنها مجهز می کنند. مقام های دولت آمریکا و اروپا همچنین به شدت بر محموله های واکسن و توزیع آنهانظارت می کنند و بدون دریافت هزینه تزریق می شوند.
دولت آمریکا تاکنون برای واکسن های کووید -۱۹ فایزربیونتک و مدرنا، مجوز اضطراری صادر کرده است و اتحادیه اروپا نیز تاکنون برای واکسن فایزربیونتک مجوز صادر کرده و پیش بینی می شود در چند روز آینده مدرنا را نیز تائید کند. انگلیس نیز تاکنون افزون بر این دو، اخیرا واکسن ساخت مشترک دانشگاه آکسفورد و شرکت آسترازنکا را نیز تائید کرده است.
شرکت فایزر با هشدار در باره کلاهبرداری از راه واکسن های تقلبی، اعلان کرده است که بیماران نباید هیچگاه واکسن را در فضای مجازی تهیه کنند، زیرا هیچ گونه واکسن دارای مجوز به صورت آنلاین فروخته نمی شود و تنها در مراکز تائید شده تزریق شود. مدرنا درخواست اظهارنظر در این باره را به وزارت بهداشت و خدمات انسانی آمریکا محول کرد که تاکنون واکنشی نشان نداده و آسترازنکا به این درخواست پاسخ نداده است.
وزارت بهداشت، اف بی آی و وزارت دادگستری آمریکا از شهروندان درخواست کرده اند هر گونه کلاهبرداری و تقلب در مورد دسترسی به واکسن شامل درخواست پول نقد برای تزریق واکسن و آگهی های فروش واکسن در فضای مجاز را اطلاع دهند.