به گزارش خبرنگار ایرنا، محسن رضایی روز چهارشنبه در نشست بررسی وضعیت طرح پیشنهادی منطقه آزاد قصرشیرین که در استانداری کرمانشاه برگزار شد، اظهارداشت: استان کرمانشاه حق بزرگی بر گردن جمهوری اسلامی ایران دارد که در دوران دفاع مقدس و پس از آن فداکاری های بزرگی کرده است.
وی با اشاره به اقدامات ایران برای کشور عراق گفت: باید بتوانیم پیوست های اقتصادی و فرهنگی خود را به خوبی با این کشور گسترش دهیم؛ ریشه های اقتصادی و فرهنگی امنیت را پایدار خواهد کرد.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام ایجاد منطقه آزاد تجاری قصرشیرین را برای گسترش پیوستها و روابط تجاری با عراق موثر دانست و گفت: براساس برنامه ها به دنبال آن بودیم که در سال ۱۴۰۴ به یک کمربند طلایی در منطقه دست پیدا کنیم که از افغانستان به ایران، عراق و سوریه می رود و در نهایت به دریای مدیترانه متصل میشود.
به گفته رضایی، این کمربند طلایی مرزهای چین و غرب آسیا را به دریای مدیترانه متصل خواهد کرد.
وی با بیان اینکه در سال ۸۲ پیش بینی ما این بود که تحولات مهم جهان در این چهار کشور رخ می دهند، گفت: ما معتقدیم که این منطقه می تواند در کل روابط بین الملل موثر باشد؛ از ۱۷ سال گدشته تمام حوادث مهم جهان در این مناطق رخ داده است.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام، کرمانشاه را «سرپل» مهمی برای جهش اقتصادی ایران معرفی کرد و افزود: اگر راه آهن کرمانشاه به بغداد و دمشق برود دیگر راه طولانی که برای رسیدن به دریای مدیترانه از طریق آب های آزاد طی می کنیم بسیار کوتاه خواهد شد.
رضایی ادامه داد: دولت هایی که در سال های گذشته به روی کار آمدند بینش استراتژیک کمی داشتند زیرا باید سرمایه گذاری های خود را در این منطقه متمرکز می کردند؛ اگر راه آهن ایران به قصرشیرین می رفت تاکنون سودهای بسیاری به کشور می رسید.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام در بخش دیگری از صحبت های خود به موضوع بررسی منطقه آزاد قصرشیرین در این مجمع اشاره کرد و گفت: پس از مطرح شدن موضوع منطقه آزاد قصرشیرین و هفت منطقه دیگر در مجمع تشخیص، نظر اعضا مخالف بود و نگرانی های بسیاری وجود داشت.
رضایی توضیح داد: یکی از دلایل مطرح شده برای مخالفت با این منطقه این است که دولت در شرایطی که درآمد چندانی ندارد باید معافیت های مالیاتی به منطقه آزاد تجاری قصرشیرین بدهد و هزینه هایی برای تامین زیرساخت ها هم بپردازد.
وی با بیان اینکه نگاهی منفی در ذهن اعضای مجمع در رابطه با مناطق آزاد وجود دارد، گفت: اعضا معتقدند که مناطق آزاد که قرار بود مرکزی برای صادرات باشند، اکنون به منطقه ای برای قاچاق کالا تبدیل شده است.
رضایی اظهارداشت: برای رفع نگرانی ها در رابطه با هشت منطقه آزاد تجاری مطرح شده در مجلس، قرار شد که تیم های کارشناسی به منظور بررسی موضوع به استان ها اعزام شوند و پس از اعزام تیم های کارشناسی مشخص شد که برای ایجاد مناطق آزاد قصرشیرین و مهران یک صدایی وجود دارد.
وی تاکید کرد: من با ایجاد منطقه آزاد قصرشیرین موافقت خواهم کرد اما برای رای نهایی باید منتظر نظر اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام باشید.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام تصریح کرد: هر نوع رونق اقتصادی که باعث باز گرداندن جمعیت به مرزها شود آرزوی ما است.
به گزارش خبرنگار ایرنا، منطقه آزاد تجاری قصرشیرین به عنوان یک مطالبه و خواست اصلی مردم استان کرمانشاه برای مجاب کردن دولت برای تصویب آن برای الحاق به مناطق هفتگانه آزاد تجاری کشور در سفر رییس جمهوری به این شهرستان مطرح شد که نام قصرشیرین پس از قول رییس جمهوریی در سفر استانی کرمانشاه (تیر ۹۵) به این لایحه اضافه شد.
پیشنهاد لایحه مناطق آزاد تجاری هفتگانه را رییس جمهوری تیرماه ۹۵ تقدیم مجلس شورای اسلامی کرد و کلیات آن در همان سال به تصویب نمایندگان رسید.
شهرستان مرزی قصرشیرین با بیش از ۲۷ هزار تن جمعیت در غرب کرمانشاه، با عراق ۱۸۶ کیلومتر مرز دارد که در امتداد این مرز، ۲ معبر رسمی پرویزخان و خسروی قرار دارد که مبادلات اقتصادی، تجاری و صادرات کالا به اقلیم کردستان و حکومت مرکزی عراق از این ۲ مرز انجام میشود.
مرز خسروی در ۲۰ کیلومتری قصرشیرین دارای بزرگترین پایانه زمینی بین المللی خاورمیانه است.
مرز رسمی پرویزخان در شهرستان قصرشیرین به صورت رسمی در سال ۸۶ تاسیس و راه اندازی شد که هم مرز با اقلیم کردستان عراق و در همسایگی استان سلیمانیه قرار دارد.
هم اکنون عمده کالاهای صادراتی از مرز رسمی پرویزخان قصرشیرین با مناطق کردنشین عراق به ویژه شهرهای کلار، سلیمانیه، موصل، خانقین و کرکوک در بخش مرکزی این کشور انجام می شود.