به گزارش ایرنا، گرانی میوه و ترهبار در بوشهر به حدی بی رویه و غیر منطقی است که علاوه بر گلایهمندی دیرینه مردم، باعث اعتراض مسئولان این استان در سالهای اخیر نیز شدهاست، طوریکه استاندار بوشهر در یک سال اخیر چندین بار بر ضرورت راهاندازی بازارچههای عرضه مستقیم میوه و ترهبار توسط شهرداری این بندر تاکید کردهاست.
به نظر مردم و مسئولان بوشهر بالا بودن قیمت میوه و ترهبار دراین شهر عوامل متعددی دارد که از مهمترین آنها دوری از استانهای تولیدکننده، تک مسیر بودن این شبه جزیره از لحاظ تردد، نداشتن میدان میوه و ترهبار فعال، نبود غرفههای عرضه مستقیم در سطح محلهها و مناطق و در برخی موارد تخلف سودجویان در عرضه با قیمتهای غیرقانونی است.
در نبود میادین میوه و ترهبار در سطح شهر بوشهر واحدهای میوه و ترهبار به اصناف پردرآمد شهر تبدیل شدهاست، طوریکه این مهم از راهاندازی فشرده این واحدها و رقابت شدید آنها به وضوح قابل مشاهدهاست.
متصدیان واحدهای عرضه میوه و ترهبار استدلال اصلی برای گرانی این کالاها در بوشهر را بالابودن کرایه حمل، میزان اجاره مغازه و هزینههای جاری زندگی در این شهر بیان میکنند.
در این ارتباط اگرچه کاهش هزینه حمل کالا راه حلی ندارد اما پایین آوردن اجاره مغازهها با ایجاد مراکز عرضه و میدانهای محلهای میوه و ترهبار میتوان بخش قابل توجهی از افزایش قیمت ناشی از این هزینه را کاهش داد.
برای تحقق این مهم شهرداری میتواند فضاهای باز خود را در محلات مختلف شهر با قیمت بسیار مناسب به سرمایهگذاران واگذار و آنها نیز به ازای اجاره پایین قیمت محصولات خود را در مقایسه با واحدهای عرضه در سطح شهر کاهش دهند.
بوشهریها در انتظار راهاندازی بازارچه عرضه مستقیم میوه و ترهبار
با توجه به جمعیت حدود ۲۵۰ هزار نفری شهر بوشهر راهاندازی ۱۰ میدان عرضه میوه و تره بار هر کدام با پوشش جمعیتی ۲۵ هزار نفری با حداقل سود در معاملهای دو سر برد علاوه بر تحقق خرید ارزان قیمت میوه و ترهبار سود خوبی نیز عاید سرمایهگذار خواهد شد.
این مهم از آذرماه سال گذشته با دستور استاندار بوشهر به شهردار وقت این بندر سپرده شد ولی به دلیل نبود ثبات مدیریتی در این شهرداری موضوع همچنان مورد غفلت واقع شده و بوشهریها در روزهایی که هزینههای زندگی سرسام آور است باید بخش قابل توجهی از درآمدشان را برای خرید میوه و ترهبار گران و خارج از عرف هزینه کنند.
در این روزهای کرونا زده که تجمع در فضای سربسته با محدودیتها و موانعی همراه است میدانهای روباز عرضه مستقیم در محلات علاوه بر اینکه امکان خرید ارزان قیمت میوه و تره بار را برای آنها فراهم میکند، میزان احتمال شیوع این ویروس در میان شهروندان را نسبت به فضاهای سرپوشیده به حداقل میرساند.
یکی از شهروندان میگوید: قیمت خرید هر کدام از میوههای موز و انار در بوشهر هم اکنون به ترتیب هر کیلوگرم ۳۵ و ۲۵ هزار تومان و در مجموع با خرید اقلام ضروری و موردنیاز روزانه مانند پیاز، سیب زمینی، گوجه فرنگی، سبزی هر نوبت خرید میوه و ترهبار در حدود ۳۰۰ هزار تومان است.
محرومیت اقشار کم درآمد بوشهر از خرید میوه
مهدی زارعی اضافه کرد: با چنین شرایطی خانوادههای با درآمد پایین ناگزیر به اجتناب از خرید میوههای فصلی هستند تا از این طریق بخشی از هزینههای خود را کاهش و صرف نیازهای با ضرورت بیشتر کنند.
وی یادآور شد: وقتی به استانهای مجاور سفر میکنیم تفاوت قیمت کالاها بویژه میوه و ترهبار با بوشهر بیشتر مشهود است و انتظار میرود حداقل با مراکز عرضه مستقیم میوه این مهم در بوشهر نیز محقق و محصولات با قیمت مطلوبتری به دست مصرف کننده نهایی برسد.
تفاوت مشهود قیمت میوه و تره بار در محلههای مختلف بوشهر
زارعی افزود: تفاوت چشمگیر قیمت عرضه میوه در فروشگاههای مختلف شهر بوشهر مشکل دیگری است که نشانگر نبود نظارت کامل بر بازار است زیرا قیمت برخی مغازهها در برخی محلهها بسیار گرانتر از محلههای دیگر است.
دیگر شهروند بوشهری گفت: راهاندازی میدان عرضه مستقیم میوه و تره بار در شهر بوشهر شاید ابتدایی و پیش پا افتادهترین درخواست شهروندان است که باید هر چه سریعتر نسبت به تحقق آن اقدام شود.
در شرایطی که شهروندان بوشهری با واقع شدن در حلقه پایانی زنجیره عرضه محصولات مختلف داخلی قرار دارند گرانی بالایی بر آنها تحمیل شده و برای اقلام پرمصرفی مانند میوه و ترهبار باید چارهاندیشی لازم صورت گیرد.
سفر یک ساعته برای خرید میوه و ترهبار ارزانتر
به گفته حسین رزمدیده در ارتباط با گرانی میوه و ترهبار بخشی از آنها مانند خیار و گوجه که تولید خود بوشهر است نیز در برخی مواقع با قیمتهای سرسام آوری به دست مصرف کننده نهایی میرسد.
رزم دیده اظهارداشت: نمونه این نوع گرانی قیمت گوجه فرنگی خارج از فصل است که در چند روز پیش حتی به قیمت هر کیلوگرم ۱۶ هزار تومان نیز در بوشهر عرضه شد.
یک شهروند بوشهری نیز با ابراز گلایه از قیمت بالای میوه و ترهبار در بوشهر اظهار کرد: تفاوت قیمتها در بوشهر نسبت به شهر برازجان که در فاصله ۶۵کیلومتری مرکز استان قرار دارد بسیار است و این موضوع باعث شده تا برخی از شهروندان برای خرید ارزان میوه مسیر یک ساعته این ۲ شهر را به جان بخرند.
مهدی زراعتگر افزود: باتوجه به گرانی بی رویه و غیر منطقی کالا در شهر بوشهر حدود یکسال است برای کاهش هزینه خرید هفتگی با هماهنگی ۲ خانوار از همسایهها به صورت نوبتی به شهر برازجان مرکز شهرستان دشتستان میرویم و میوه و ترهبار خود را از میدان آن شهر که قیمت آنجا مناسب تر است، تامین میکنیم.
وی ادامه داد: در این ارتباط راههای دیگری نیز برای تحقق خرید ارزان وجود دارد که انتظار است مدیران برای آن چارهاندیشی کرده و مسیر طولانی خرید را از پیش پای شهروندان بردارند.
معاون نظارت، بازرسی و حمایت از حقوق مصرف کنندگان سازمان صنعت، معدن و تجارت استان بوشهر گفت: از مجموع ۱۰ شهرستان این استان بجز دشتستان مابقی مرکز عرضه میوه و ترهبار به صورت عمده ندارند که این موضوع میتواند در افزایش قیمتها بویژه در مرکز استان بوشهر تاثیر گذار باشد.
رضا جمالی افزود: راهاندازی بازارچههای محلی عرضه میوه و ترهبار یکی از اقدامات بسیار خوبی است که با حذف واسطهها و عرضه مستقیم میوه تاثیر مطلوب و بسزایی در کاهش قیمتها خواهد گذاشت.
وی ادامه داد: اختلاف قیمت در میوه وترهبار ناشی از عوامل متعددی از جمله کیفیت کالای عرضه شده، هزینه حمل از مبدا تامین تا محل مصرف، سایر هزینههای واحدهای صنفی و سودجویی، زیاده خواهی و بی انصافی برخی از فروشندگان است.
جمالی اظهارداشت: درصد سود و هزینه برای تره بار و برخی اقلام میوه ۲۰ درصد و در صورت دستچین حداکثر ۳۰ درصد همچنین برای میوههایی که فسادپذیری بالایی دارند ۳۰ درصد و در صورت دستچین ۴۰ درصد است.
وی افزود: با این حال معاونت نظارت، بازرسی و حمایت از حقوق مصرف کنندگان سازمان صنعت، معدن و تجارت استان بوشهر در مشاهده تخلف و یا دریافت گزارشهای مردمی مبنی بر گرانفروشی برای متخلفان پرونده تشکیل و آنها را به تعزیرات حکومتی استان معرفی میکند.
جمالی اظهارداشت: در بحث نظارت بر بازار گزارشهای مردمی بسیار حائز اهمیت است که با فرهنگ سازی صورت گرفته میزان مشارکت آنها در اعلام تخلف مطلوب ارزیابی میشود.
پنج بازارچه میوه و ترهبار در بوشهر راهاندازی میشود
استاندار بوشهر گفت: نبود ثبات در مدیریت شهری بوشهر در یک سال اخیر باعث شده تا همچنان بازارهای میوه و ترهبار در سطح محلههای بوشهر تحقق پیدا نکند که دفتر اقتصادی استانداری بوشهر باید انجام آن را به صورت جدی دنبال کند.
عبدالکریم گراوند افزود: این میدانهای محلهای نیاز اساسی برای متعادل کردن قیمت میوه و تره بار در بازار بوشهر است.
وی ادامه داد: با توجه به تغییر و تحول صورت گرفته در مدیریت شهری بوشهر انتظار است این موضوع پیگیری و با برگزاری نشست آن را تعیین تکلیف کنند.
گراوند اظهارداشت: در این زمینه بخش خصوصی نیز آمادگی سرمایهگذاری دارد و چنانچه غرفههایی در محلات و مناطق شهر بوشهر راهاندازی شود قیمت میوه و تره بار بزودی در بوشهر متعادل خواهد شد.
وی گفت: اکنون قیمت و میوه و ترهبار در استان بوشهر بسیار بالا است که قیمتهای آن حتی با برازجان نیز قابل قیاس نیست.
شهردار بوشهر گفت: برای عرضه مستقیم و ایجاد تعادل در قیمت میوه و ترهبار پنج بازارچه در نقاط مختلف این بندر راهاندازی میشود.
حسین صالحیان افزود: از این بازارچههای میوه و ترهبار یکی در محلات جنوبی در دست احداث و قرارداد ۲ بازارچه نیز منعقد شده است و برای سه مورد دیگر نیز پیگیر تایید محل و عقد قرارداد هستیم.
وی، تامین میوه و مایحتاج شهروندان به صورت مستقیم و با قیمت مناسب و دسترسی آسان را از اهداف راهاندازی این بازارچهها عنوان کرد.
شهردار بوشهر اظهارداشت: ایجاد میدانها و بازارچههای میوه و ترهبار از جمله وظایف شهرداریها است و این پنج بازارچه در نقاط مختلف شهر بوشهر راه اندازی میشود تا همه شهروندان براحتی از این بازارچهها بهرهمند شوند.
نظر شما