نیروگاه‌های کوچک مقیاس، راهکار بهینه برطرف‌شدن پیک بار برق

تهران - ایرنا - رییس انجمن نیروگاه‌های مقیاس کوچک با اشاره به وجود یک هزار و ۷۰۰ مگاوات ظرفیت این نوع نیروگاه‌ها در کشور گفت: نیروگاه‌های مقیاس کوچک راهکار بهینه و مناسب برای برطرف شدن پیک مصرف برق هستند که باید مورد حمایت قرار گیرند.

به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، «سیداحسان صدر» روز یکشنبه در نشست خبری در محل اتاق بازرگانی ایران افزود: نزدیک به ۳۰ درصد افزایش نیاز به برق در تابستان به دلیل راه اندازی سیستم های سرمایشی است که نیروگاه‌های مقیاس کوچک راه حل بهینه این مشکل هستند و می‌توانند از طریق بازیافت حرارت و تبدیل آن به سرمایش صرفه جویی خوبی در مصرف برق به همراه داشته باشند.

وی ادامه داد: نیروگاه‌های مقیاس کوچک به دلیل نیاز به سرمایه کمتر از نیروگاه‌های بزرگ در این شرایط سخت که منابع مالی با کمبود روبرو است گزینه خوبی برای توسعه بخش برق به شمار می‌روند ضمن آنکه میزان اشتغالزایی بالایی هم دارند.

صدر خاطرنشان ساخت: نیروگاه‌های مقیاس کوچک مزیت‌های زیادی برای صنعت برق به همراه دارند اما به دلیل برخی مشکلات چرخ این نیروگاه‌ها به خوبی به چرخش در نیامده و موانع زیادی بر سر توسعه این نوع نیروگاه ها وجود دارد.

رییس انجمن نیروگاه‌های مقیاس کوچک یکی از این موانع را بدهی بیش از ۲ هزار میلیارد تومانی وزارت نیرو به این نیروگاه‌ها برشمرد و گفت: این بدهی میلیاردی شرایط کسب و کار را برای فعالان این بخش به شدت سخت کرده و این درحالی است که نیاز به برق روز افزون است.

وی ادامه داد: موانع گسترده مقابل نیروگاههای مقیاس کوچک باعث شده تا این روزها و در فصل زمستان کشور با کمبود برق مواجه شود.

صدر افزود: نیروگاه‌های مقیاس کوچک با هدف کمک به شبکه سراسری برق و با وعده‌های دولت از ۱۰ سال پیش شروع به گسترش کردند اما این موانع باعث شد تا امروز خاموشی  ۲۲۰ مگاوات نیروگاه مقیاس کوچک و توقف تولید آنها ایجاد شود.

رییس انجمن نیروگاه های مقیاس کوچک گفت: ۱۰ سال قبل وزارت نیرو مشوقی را برای نیروگاه‌های CHP در نظر گرفته بود و آن معافیت از پرداخت هزینه ترانزیت بود اما هم اکنون نیروگاه‌های CHP بابت ترانزیت برق باید هزینه پرداخت کنند.

صدر، یکی از  موانع را نرخ خرید تضمینی برق و تاخیر در پرداخت پول برق از سوی وزارت نیرو و توانیر برشمرد و خاطرنشان ساخت: نرخ خرید تضمینی برق از نیروگاه‌های مقیاس کوچک عادلانه نیست نرخ های متفاوت خرید تضمینی برق از ۲۵۰ تومان تا ۵۲۰ تومان باعث شده تا برخی از نیروگاه‌ها به شدت دچار مشکل شده و بعد از اتمام قراداد خود نیروگاه‌های خود را خاموش کنند.

وی گفت: قراردادهایی که بر اساس برنامه ششم توسعه بسته می شود هر کیلووات ساعت ۵۲۰ تومان است و قراردادهایی که بر اساس برنامه پنجم بسته شده است هر کیلو وات ساعت از ۲۵۰ تومان تا ۳۰۰ تومان است.

این تولید کننده برق ادامه داد:  مانع دیگری که باعث شده تا نیروگاه‌های مقیاس کوچک به شدت دچار مشکل شوند این است که پول برق به خزانه رفته و هر زمان که توانیر و یا وزارت نیرو صلاح می دانند پول برق فروخته شده را پرداخت می‌کنند. در حال حاضر ۷ ماه است که پول برق نیروگاه‌های مقیاس کوچک از سوی توانیر پرداخت نشده و به حدود ۲ هزار میلیارد تومان رسیده است.

رییس هیات مدیره انجمن نیروگاه‌های مقیاس کوچک با تاکید بر اینکه در این شرایط که گفته می شود شبکه سراسری برق با کمیود برق مواجه شده و احتمال خاموشی وجود دارد گفت: اگر وعده های وزارت نیرو و دولت بابت حمایت از نیروگاه‌های مقیاس کوچک محقق می‌شد بدون شک امروز این مشکلات وجود نمی داشت.

صدر با بیان اینکه نگاه مسئولان به صنعت برق باید تغییر کرده و به این بخش نه بعنوان بخشی خدماتی بلکه بعنوان یک "رونق دهنده"به کل اقتصاد نگاه کنند گفت: وقتی به صنعت برق یک نگاه اقتصادی وجود داشته باشدنه تنها هزینه تمام شده و قیمت کالا اهمیت می‌یابد بلکه مفاهیمی مانند بازار برق، بازار بورس و .. نیز معنا پیدا می‌کند.

وی ادامه داد: یکی از معضلات دولت، توسعه شبکه برق کشور همزمان با افزایش مصرف برق است ، توسعه این بخش نیازمند صرف هزینه‌های فراوانی است که دولت در حال حاضر با توجه به تحریم‌ها و فشارهای اقتصادی قادر به تامین آن نیست. بنابراین توسعه نیروگاه‌های پراکنده (CHP) می‌تواند بخش بزرگی از نیاز شبکه را بدون صرف هزینه‌های فراوان پاسخ دهد.

رییس انجمن نیروگاه های مقیاس کوچک افزود: اگر حمایت های لازم از نیروگاهای مقیاس کوچک صورت می گرفت الان به جای هزار و ۶۰۰ مگاوات باید سه برابر این عدد توسط این نیروگاه‌ها، برق تولید می شد.

صدرگفت: ۲۰ نیروگاه مقیاس کوچک از وزارت نیرو طلب دارند و از ۷ ماه پیش بارها وعده داده شده است که این مطالبات پرداخت می شود اما هر بار به فراموشی سپرده شده است.

وی ادامه داد: پیشنهادهای خوبی توسط انجمن نیروگاههای مقیاس کوچک به اتاق بازرگانی و برای تصویب به مجلس داده شده است تا این مشکلات برای همیشه برطرف شود .

این تولید کننده برق گفت: چهار پیشنهاد الحاقی به لایحه بودجه ۱۴۰۰ ارائه شد و به دلیل دقیق بودن این پیشنهادها به راحتی در اتاق بازرگانی به تایید رسید و به مجلس برای تصویب و قانون شدن ارسال شد.

صدر افزود: دو پیشنهاد مهم ما یکی مربوط به این بود که بندی در بودجه اضافه شود که بابت برق فروخته شده به شبکه سراسری برق ما از خزانه طلبکار شویم. چرا که وقتی پول برق به حساب خزانه واریز می شود توانیر و وزارت نیرو مشکلات عدیده ای دارند و این پول ها به نیروگاه‌های مقیاس کوچک با تاخیر طولانی پرداخت می شود.

رییس هیات مدیره انجمن نیروگاههای مقیاس کوچک ادامه داد: وزارت نیرو امکان این را ندارد که نرخ عادلانه برق را بدهد بنابراین پیشنهاد بعدی ما این است که به دلیل بالا بودن راندمان نیروگاه های مزبور و تلفات پایین تر نسبت به سایر نیروگاهها به ما پاداش عددی پرداخت می شود . ما اعلام می کنیم که ما این پاداش عددی را نمی خواهیم بلکه ما را در فروش برق به ماینرها آزاد بگذارند تا بخشی از هزینه ها جبران شود.

وی در پاسخ به این سئوال که در حال حاضر چه میزان برق به ماینرها فروخته می شود؟ گفت: طبق آمارهای منتشر شده حدود ۵۰۰ تا ۶۰۰ مگاوات به شکل زیر زمینی به ماینرها انرژی فروخته می شود. پس اگر وزارت نیرو ما را آزاد می گذاشت می توانستیم با شناسایی ماینرها به راحتی هزینه های خود را جبران کنیم.

صدر خاطرنشان کرد: هزینه های احداث یک نیروگاه ۱۰ مگاواتی ۴ میلیون یورو است. اما سیاست های پریشان و انقباضی جای خود را به سیاست‌های تشویقی داده است و این نیروگاه‌ها با این وضعیت  پرداخت نشدن مطالبات ورشکسته شده و تولید برق  در برخی از نیروگاه‌ها متوقف و خاموش شده است.

این تولید کننده برق بازدهی نیروگاه های مقیاس کوچک را بین ۴۲ تا ۴۸ درصد اعلام کرد که تا حدود۷۵ درصد نیز امکان افزایش دارد.

وی از اجازه نداشتن نیروگاه های مقیاس کوچک برای فروش برق خود به بخش های دیگر انتقاد کرد و خواستار آن شد تا وزارت نیرو به این نیروگاه ها اجازه دهد برق تولیدی خود را به متقاضیان بفروشند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha