۱۳۰ سنگ‌تراش عقیق در تربت حیدریه فعال هستند

تربت‌حیدریه- ایرنا- رییس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری تربت حیدریه گفت: ١٣٠ نفر در حوزه تراش سنگ عقیق با هدف جلوگیری از خام فروشی در تربت حیدریه فعال هستند.

علی محمدی روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: عقیق بایگ تربت حیدریه بهترین خاصیت رنگ‌پذیری را در سطح کشور دارد و به رنگ‌های طبیعی مختلفی مثل سبز، زرد و قرمز یافت می‌شود.
وی ادامه داد: سنگ عقیق به صورت رگه‌ای در داخل سنگ سخت بازالت قرار دارد و برای استخراجش باید با بیل مکانیکی یا بولدوزر سنگ را کنار زد.
رییس اداره میراث فرهنگی تربت‌حیدریه گفت: منطقه بایگ، موقعیت مناسبی از نظر ظرفیت و تنوع ذخایر معدنی دارد و از مشهورترین معادن آن می‌توان به معدن طلا ، عقیق و گرانیت اشاره کرد.
محمدی افزود: سنگ عقیق هم خاصیت درمانی دارد و هم به‌واسطه زیبایی‌اش در ساخت زیورآلات، کیف و کفش و تسبیح استفاده می‌شود و در طب سنتی گفته شده که سنگ عقیق برای تسکین درد و گرفتگی‌های عضلانی مناسب است.
وی ادامه داد: سنگ عقیق با وجود زیبایی و خاصیت درمانی‌اش می‌تواند به عنوان یک محصول تجاری هم مورد توجه قرار گیرد و صنعت گوهرتراشی، اگر رونق بگیرد می‌تواند علاوه بر ایجاد فرصت شغلی سالانه صدها هزار گردشگر را روانه این شهرستان کند و تماشای مراحل استخراج سنگ، تراش و رنگ‌آمیزی آن جذابیت بالایی دارد و خودش به تنهایی یک جاذبه گردشگری محسوب می‌شود.

مدیر آموزشگاه گوهرتراشی و جواهرسازی در تربت‌حیدریه نیز به خبرنگار ایرنا گفت: با وجود ذخایر غنی عقیق بایگ تربت‌حیدریه، به دلیل آن که در معرفی آن کم کاری شده، تا امروز همپای فیروزه نیشابور به استان و بلکه ایران معرفی نشده‌ است.

حر رجب‌پور افزود: اهمیت این موضوع زمانی بیشتر مشخص می‌شود که همگان بدانند سنگ عقیق این خطه قدمتی ۶ هزار ساله دارد و تاکنون برداشتی که از معادن بایگ صورت گرفته به صورت سطحی و متاسفانه کسب درآمد از آن نیز به صورت خام فروشی بوده‌ است.
وی ادامه داد: کمیته امداد امام خمینی(ره) چند سال پیش با هدف ایجاد اشتغال، معرفی، توسعه و رونق صنایع دستی اقدام به تاسیس شرکتی کرد که من به عنوان زیرمجموعه و راهبر آن در تربت‌حیدریه در حوزه آموزش و ایجاد اشتغال در رشته تراش سنگ و گوهر فعالیت دارم.
این کارآفرین افزود: در مدت نزدیک به ۲ سال فعالیت تاکنون برای ۱۰۸ نفر اشتغال مستقیم ایجاد کرده‌ایم. همچنین در این آموزشگاه تاکنون برای ۶۰ نفر دوره دیده مدرک صادر و هم اکنون اقدام به برگزاری کلاس ویژه مربیان برای تدریس در دیگر نقاط استان کرده‌ایم.
رجب پور افزود: تا کنون ۱۰ دوره آموزشی ویژه کمیته امداد امام خمینی(ره)، کانون بازنشستگان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری تربت حیدریه در شهرستان‌های قاین، بجستان، زاوه، رشتخوار، بخش کدکن و بایگ تربت‌حیدریه کرده‌ایم.
وی اضافه کرد: در این حرفه اقدام به نوع‌آوری کرده و تولیدات خود را با چرم و دیگر اشیا ترکیب و تلفیق و به بازار عرضه می‌کنیم و تاکنون تولیدات خود را به هند و سنگاپور نیز صادر کرده‌ایم.
او ادامه داد: محور اصلی کار تراش سنگ، دستگاه تراش است که اکنون در بازار قیمت آن ۴۷ میلیون تومان است ولی ما اقدام به تولید دستگاه با ۵۰ درصد قیمت کنونی کرده ایم و آنها را در اختیار تولیدکنندگان می‌گذاریم.
مرکز شهرستان ۲۲۵ هزار نفری تربت‌حیدریه در ۱۵۰ کیلومتری جنوب مشهد قرار دارد.

بایگ، مرکز بخش بایگ شهرستان تربت حیدریه است و پیشه اکثر مردم آن ابریشم کشی است به طوری که طبق آمار در سال ۱۳۸۰ این شهر به تنهایی ۸۰ درصد ابریشم کل کشور را تامین می‌کرده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha