به گزارش ایرنا، دولت تدبیر و امید از آغاز فعالیت خود برای پاسخ به نیازها و کاستن از مشکلات فرآروی عشایر اهتمام داشته و طبق آمار سال های گذشته میزان این خدمات رسانی نسبت به مدت مشابه سال پیش از آن ۲ برابر شده، موضوعی که به نوبه خود بسترساز جهش تولید توسط این قشر مولد است.
عشایر به عنوان بخشی از بازیگران اصلی عرصه اقتصاد مقاومتی و توسعه پایدار به شمار میروند و رویکرد حمایتی دولت تدبیر و امید نسبت به رفاه و معیشت این قشر نشان از توجه دولت تدبیر و امید به جامعه عشایری است.
روستاییان و عشایر باید خود را در همه امور کشور سهیم و شریک بدانند و ساز و کارهای مناسب در تمام نقاط کشور برای این شراکت باید فراهم شود؛ بر همین اساس رویکرد حمایتی دولت را نه در حد حرف بلکه در عمل باید احساس کنند.
خدماترسانی به جامعه عشایری از ارائه خدمات و تسهیلات حمایت از زنجیره افزایش تولید گوشت، گیاهان دارویی، محصولات زراعی و ارتقای فعالیتهای فرهنگی و مذهبی تا توزیع نهادههای دامی، تنها بخشی از تدابیر حمایتی دولت است و این جهتگیری اصولی با همکاری دستگاههای مختلف در سطح کشور و در ابعاد کوچکتر در استان آذربایجان غربی اجرایی میشود.
در این راستا طی امسال توزیع نهادههای دامی در بین عشایر آذربایجانغربی با قوت و اهتمای ویژهای دنبال شده و ۲۵ هزار تن نهاده بین عشایر این استان توزیع شده است.
توزیع ۲۵ هزار تُن نهاده دامی بین عشایر آذربایجانغربی
رییس امور تعاونیها و نظام بهرهبرداری سازمان امور عشایری آذربایجانغربی گفت: ۲۵ هزار تن انواع نهادههای دامی از جمله جو، ذرت، سبوس و انواع کنسانتره طی امسال توسط تشکلهای عشایری این استان در بین عشایر توزیع شده است.
غلامرضا سرخوانی افزود: با توجه به نقش تعاونی عشایری در راستای بهبود امکانات قابل دسترس این قشر و در راستای حمایت از آنان، ۱۰ تعاونی عشایر و یک اتحادیه در این استان تشکیل شده و مشغول فعالیت است.
وی افزود: ۱۵ هزار و ۵۹۹ خانوار عشایری با حدود ۱۰۴ هزار نفر جمعیت از خدمات این تعاونیها در آذربایجان غربی بهرهمند میشوند.
وی اضافه کرد: این اتحادیهها در بخشهای دامپروری، پرورش مرغ بومی، پرورش قارچ، تولید گیاهان دارویی، تولید صنایع دستی، فرآوردههای دامی و تولیدات مختص عشایر فعالیت میکنند.
اما در کنار توزیع نهادههای دامی باید به وضعیت اقتصادی عشایر نیز توجه شود و در این راستا تسهیلات ویژهای در اختیارشان قرار گیرد که برای جامع عمل پوشاندن به این بخش تاکنون ۱۶۳ میلیارد ریال تسهیلات به عشایر این استان پرداخت شده است.
پرداخت ١۶٣ میلیارد ریال تسهیلات به عشایر آذربایجانغربی
رییس اداره بهسازی امور تولید سازمان امور عشایری آذربایجانغربی گفت: ١۶٣ میلیارد ریال تسهیلات سرمایه در گردش با بازپرداخت یکساله و سود ١٠ درصد به عشایر متقاضی در این استان پرداخت شد.
نادر پرویشی افزود: این تسهیلات از طریق شرکت تعاونی عشایری برای تامین علوفه و بهسازی اماکن نگهداری دام به آنها پرداخت شده است.
وی ادامه داد: لیست متقاضیان دریافت تسهیلات همچنان در حال تکمیل است که پس از اتمام این بخش، پروندهها برای پرداخت به بانک کشاورزی ارسال میشود.
وی اضافه کرد: این سازمان آمادگی دارد تا به بخشهای بازسازی و نوسازی واحدهای تولیدی عشایر و تامین سرمایه در گردش تسهیلات پرداخت کند.
وی با اشاره به اینکه عشایر ۲۵ درصد از تولیدات دامی و پروتئینی آذربایجان غربی را تولید میکنند، ادامه داد: با این آمار عشایر این استان ۱۵ هزار تن گوشت قرمز، ۵۰ هزار تن شیر و سه هزار تن پشم را تولید و وارد چرخه مصرف میکنند.
رییس اداره بهسازی امور تولید سازمان امور عشایری آذربایجانغربی ادامه داد: عشایر این استان با تولید سالانه ۱۵ هزار و ۷۰۰ متر مربع انواع قالی و قالیچه، ۱۰ درصد تولیدات عشایری کشور در بخش داری را نیز به خود اختصاص دادهاند.
پرویشی بیان کرد: تولید سالانه ۱۹ هزار جفت انواع کلاه، دستکش، پاپوش و گیوه از دیگر محصولات غیرداری است که توسط عشایر آذربایجانغربی تولید میشود.
جدا از تامین علوفه و پرداخت تسهیلات به عشایر، تامین رفاه و ارتقای شاخصهای زندگی این قشر در کانون توجه دولت تدبیر و امید قرار گرفته و در این راستا پکیجهای خورشیدی را در نقاط مختلف کشور تهیه و در اختیار عشایر قرار میدهند و آذربایجانغربی نیز از این قائله مستثنی نیست و ۷۵ پکیج خورشیدی بین عشایر در این استان توزیع میشود.
توزیع ۷۵ پکیج خورشیدی بین جامعه عشایری آذربایجان غربی
مدیرکل امور عشایر آذربایجانغربی با اشاره به تجهیز مناطق عشایری این استان به انرژیهای خورشیدی، گفت: ۷۵ پکیج خورشیدی برای تامین روشنایی و برق مناطق تا پایان امسال تحویل عشایر داده میشود.
علی ناجی با اشاره به برنامه های دولت برای حمایت از عشایر افزود: توسعه استفاده از امکانات و دستگاههایی که با انرژی خورشیدی کار میکنند، از مهمترین برنامه های اداره کل در راستای خدمت رسانی مناسب به عشایر است.
وی ادامه داد: همچنین تاکنون ١۴ دستگاه حمام خورشیدی برای استفاده ١٨٢ خانوار عشایر این منطقه در استان توزیع و نصب شده است.
مدیرکل امور عشایر آذربایجانغربی با اشاره به اینکه رسیدگی به عشایر در کانون توجه دولت قرار دارد، بیان کرد: راهاندازی حمام و پکیج خورشیدی با هدف تامین رفاه و آسایش عشایر انجام میشود.
در کنار حمایتها مادی دولت تدبیر و امید از عشایر آذربایجانغربی، دولت اراضی مورد نیاز عشایر را در اختیار آنها قرار داده تا این قشر بدون مشکلی به ییلاق و قشلاق بروند.
۱.۶ میلیون هکتار از منابع طبیعی آذربایجانغربی در اختیار عشایر است
مدیرکل امور عشایر آذربایجانغربی گفت: از مجموع ۲ میلیون و ۶۷۰ هزار هکتار عرصه منابع طبیعی و مراتع، یک میلیون و ۶۱۵ هزار هکتار قلمرو زیستی عشایر استان را تشکیل میدهد و در اختیار آنهاست.
ناجی اظهار داشت: این میزان حدود ۶۰ درصد عرصههای منابع طبیعی را تشکیل میدهد.
وی ادامه داد: علاوه بر آن ۶۰ هزار هکتار از اراضی آبی و دیم آذربایجانغربی در اختیار عشایر این استان است.
مدیرکل امور عشایر آذربایجانغربی گفت: ۲ میلیون واحد دامی در اختیار عشایر این استان است و این دامها از مراتع و اراضی استفاده کرده و انواع محصولات لبنی و پروتئینی را تولید و و روانه بازار مصرف میکنند.
ناجی اظهار داشت: این تعداد واحد دامی سالانه ۵۰ هزار تن شیر، ۱۵ هزار تن گوشت و سه هزار تن پشم را تولید و روانه بازار مصرف میکنند.
وی اظهار داشت: عشایر آذربایجانغربی با امکانات محدود نقش برجسته و مهمی در تحقق اقتصاد مقاومتی دارند و حمایتهای لازم از این قشر صورت میگیرد.
عشایر آذربایجانغربی در سامانه "سماک" ثبتنام کنند
مدیرکل امور عشایری آذربایجانغربی گفت: عشایر این استان برای دریافت کارت هوشمند در سامانه مجوز الکترونیکی کشاورزی "سماک" ثبت نام کنند.
ناجی اظهار داشت: ثبت درخواست صدور کارت هوشمند برای تردد دام عشایر این استان از جمله اهداف این سامانه است.
وی ادامه داد: تمام عشایر این استان میتوانند با مراجعه به سامانه https://www.maj.ir و ثبت اطلاعات خود نسبت به دریافت کارت تردد دام خود اقدام کنند.
حدود ۱۰۴ هزار نفر جمعیت با ۱۵ هزار و ۵۹۹ خانوار عشایری در آذربایجانغربی زندگی میکنند که با این آمار ۹ درصد جمعیت عشایری کشور در این استان سکونت دارند.
از این تعداد حدود ۶۰۰ خانوار به خارج از آذربایجان غربی کوچ کردهاند و بقیه نیز در داخل استان و در شهرستانهای چالدران، خوی، پلدشت، ماکو، مهاباد، سلماس و شاهین دژ ییلاق و قشلاق میکنند.
نظر شما