به گزارش ایرنا، "کرونا کنترل نشده، مهار نشده و فقط مدیریت شده است، همین !! یعنی کنترل نسبت ابتلا به ظرفیت تخت های بیمارستانی و پاسخگویی مناسب مراکز درمانی نسبت به تعداد بیماران، نه رد شدن از پیک، نه روند ابتلای نزولی؛ هیچ وضعیت سفیدی در کار نیست." این جملات علیرضا وهاب زاده مشاور وزیر بهداشت در توییتر در واکنش به عادی انگاری مردم و رها کردن پروتکلهای بهداشتی در جامعه است که جای بسیار تامل دارد.
۱۸ دی ماه جاری بود که استانداری آذربایجان غربی در پیامی خروج استان از وضعیت قرمز و بازگشت به وضعیت زرد را اعلام کرد؛ پیامی که خرسندی مردم استان را به همراه داشت اما با اعلام رسمی این وضعیت، برخی از شهروندان با تصور اینکه کرونا رفته در اقدامی عجیب پروتکلهای بهداشتی را رها کردند.
بسیاری از شهروندان حتی یک قدم پا را آن طرفتر گذاشته و در بسیاری از اماکن عمومی، ماسک که اولیهترین وسیله برای رعایت و جلوگیری از ابتلا به کرونا است را نیز کنار گذاشتند.
البته این عادی انگاری تنها به شهروندان ارتباطی نداشته بلکه در ادارات، بانکها، دفاتر پیشخوان دولت و دیگر اماکن عمومی نیز از سوی مسوولان و صاحبان آن نسبت به گذشته کاهش یافته و در برخی موارد اصلا رعایت نمیشود؛ انگار نه انگار که اصلا محدودیتی و کرونایی وجود دارد.
با بررسی میدانی خبرنگاران ایرنا در سطح شهر مهاباد به راحتی می توان این عادی انگاری را مشاهده کرد، در معابر عمومی و گذرگاهها شمار افرادی که همچنان بدون ماسک تردد میکنند افزایش یافته است، در بانکها با انبوهی از مشتریان مواجه میشوید که بدون رعایت هیچ فاصلهگذاری اجتماعی در مقابل باجه ها ایستادهاند و دیگر از سختگیریهایی که پیش از این از ورود افراد بدون ماسک جلوگیری یا بر رعایت فاصله تاکید میشد خبری نیست، در دفاتر پیشخوان های دولت نیز همین شرایط حاکم است و مردم و متصدیان آن هیچکدام خود را ملزم به رعایت پروتکلهای بهداشتی نمیدانند.
وقتی سری به بازار میزنید نیز اوضاع دست کمی از بانکها و سایر مراکز خدمات رسان ندارد و انبوهی از مردم را میتوان به وفور دید که بدون ماسک و رعایت فاصلهگذاری در حال تردد و خرید هستند، بسیاری از مغازه داران مهابادی هم که در گذشته از ماسک استفاده کرده و حتی اجازه ورود مشتریان به داخل مغازه را هم نمیدادند این نکات را یا رها کرده و یا به آن بی توجه شدهاند.
سری به یکی از پایانههای مسافربری هم میزنیم، در اینجا نیز دیگر از آن ظرفیت ۵۰ درصدی و اجبار بودن استفاده از ماسک خبری نیست و به گفته چند نفر از مسافران حتی رانندگان نیز خود را مکلف به استفاده از ماسک و یا تذکر به مسافران برای استفاده از آن نمیدانند.
و اما یک روز تعطیل و در گشت و گذاری در بازارچههای سطح شهر مهاباد که میتوان شمار زیادی مسافران و گردشگران را دید که به صورت دسته جمعی و خانوادگی در حال خرید و دیدن از مغازههای این بازارچهها هستند؛ اطراف بازار تاناکورا نیز آنچنان شلوغ است که حتی به سختی می توانی جای پارک خودرویی حتی پیدا کنی !! ظاهرا کرونا تمام شده و خطری جان آنها را تهدید نمیکند.
این عادی انگاری و رها کردن پروتکلهای بهداشتی در شرایطی که هنوز توزیع واکسن این بیماری در کشور آغاز نشده و در حالی که همچنان بیماران مبتلا به کرونا در سطح شهر در حال تردد هستند می تواند فاجعه آفرین باشد.
روند کاهشی شیوع کرونا و تعداد بستریشدگان در مراکز درمانی آذربایجانغربی با سرعت بسیار خوبی ادامه دارد و انتظار میرود این روند در پایینترین سطح بیماران بستری شده، ادامه داشته باشد البته به شرطی که با رعایت مستمر پروتکلهای بهداشتی و پیشگیری مردم از عادیانگاری همراه باشد.
حدود ۱۱ ماه از آغاز شیوع بیماری کووید ۱۹ در کشور و به تبع آن آذربایجان غربی میگذرد و در این مدت، سه خیز قابل توجه شیوع پشت سر گذاشته شده است و چنانچه مردم پروتکل های بهداشتی را رعایت نکنند این پتانسیل وجود دارد که وارد خیز چهارم شویم.
در حال حاضر تعداد کل بستریها در استان به ۲۰ درصد بستری شدگان در روزهای اوج کرونایی رسیده و روند افزایشی مرگ و میرهای ناشی از کرونا نیز به نزدیک یک دهم کاهش یافته است.
اگرچه در حال حاضر کرونا تحت مدیریت است و نسبت به روزهای اوج بیماری در آبان و آذر شرایط بهتری داریم، اما کرونا مانند آتش زیر خاکستر است و رفتارهای اشتباه مردم و بیتوجهی مسوولان می تواند سیر تعداد ابتلایان را افزایش دهد.
خلاصه اینکه کرونا همچنان در کمین است و انتظار میرود مسوولان با نظارت بیشتر بر رعایت پروتکلهای بهداشتی و مردم نیز با احساس مسوولیت بیشتر نسبت به خود و جامعه از افزایش شیوع این بیماری جلوگیری کنند.
کرونا را همچنان باید جدی گرفت
یکی از شهروندان مهابادی در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: هم اکنون تعداد زیادی از مردم درگیر کرونا هستند لذا باید نسبت به این اپیدمی احساس نگرانی شدید کرده و آن را همچنان جدی گرفت، اما متاسفانه برخی از رفتارها در جامعه این نگرانی را نشان نمی دهد.
وی که خود را محمد معروف زاده معرفی کرد، افزود: نباید فراموش کنیم که دستاورد مهار این بیماری و کاهش تعداد فوتیها و مبتلایان به راحتی به دست نیامده و زحمات فراوانی به ویژه توسط کادر درمانی کشیده شده است که باید از این دستاورد حفاظت کنیم.
وی از مردم و بخصوص مسوولان خواست نسبت به کرونا دچار کاهش حساسیت نشوند زیرا کنترل و مهار کرونا به معنی پایان داستان نیست و این ویروس در بستر جامعه وجود دارد لذا تردد بیمورد در سطح شهر، در خانه ماندن و رعایت دقیق پروتکلهای بهداشتی بهترین راهکار برای جلوگیری از ابتلا به کروناست.
وضعیت کرونایی آذربایجان غربی پایدار شده است
استاندار آذربایجان غربی معتقد است: به دلیل تاثیر مثبت تعطیلی ها، محدودیت ترددها و رعایت دستورالعملهای بهداشتی وضعیت استان پایدار شده و شاهد کاهش آمار ابتلا و مرگ به خاطر کرونا هستیم.
محمدمهدی شهریاری با بیان اینکه بیتوجهی به نظارتها و عادی انگاری، ۲ خطر اصلی تثبیت شرایط پایدار کرونا در استان است، اضافه کرد: اگر برای حفظ شرایط فعلی حساسیت لازم و اقدامات موثر انجام نشود، موج بعدی کرونا با تلفات بیشتری آغاز می شود.
وی اظهار کرد: برای اینکه آمار شهرهای آبی افزایش یابد، باید به دور از خستگی و بی تفاوتی، مصممتر از همیشه نسبت به تثبیت و بهبود شرایط اقدام شود.
شهریاری افزود: از مجموع ۲ هزار و ۷۴۴ روستای دارای سکنه در استان در ۴۷ درصد آنها هیچ نمونهای از بیماری کرونا گزارش نشده که نشان دهنده وضعیت بهتر روستاها در استان است.
وی گفت: محدودیت منع تردد از ساعت ۲۱ تا ۴ صبح در شهرستانهای با وضعیت زرد و آبی در آذربایجان غربی همچنان اجرا میشود.
استاندار آذربایجان غربی با انتقاد از عملکرد برخی دستگاههای اجرایی در رعایت دستورالعمل های بهداشتی و تهیه ملزومات پیشگیرانه تاکید کرد: دستگاه ها موظف هستند که بر رعایت دستورالعملهای بهداشتی در مجموعههای تحت کنترل نظارت جدی داشته و ملزومات لازم را نیز برای کارمندان تهیه کنند.
وضعیت شیوع کرونا در هشت شهرستان آذربایجانغربی، آبی شد
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار آذربایجانغربی گفت: طبق آخرین بررسیهای صورت گرفته، وضعیت شیوع کرونا در هشت شهرستان شمال و جنوب استان به صورت آبی درآمده و ۹ شهرستان دیگر همچنان زرد است.
علی مصطفوی افزود: آبی شدن وضعیت این تعداد از شهرستانهای ۱۷ گانه آذربایجانغربی نتیجه اجرای محدودیتها و رعایت پروتکلهای بهداشتی توسط شهروندان است.
وی اضافه کرد: در حال حاضر ماکو، شوط، پلدشت، چایپاره و چالدران در شمال استان و بوکان، سردشت و پیرانشهر در جنوب استان جزو شهرستانهای با وضعیت آبی هستند.
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار آذربایجانغربی ادامه داد: همچنان وضعیت شهرستانهای ارومیه، خوی، میاندوآب، مهاباد، سلماس، نقده، اشنویه، تکاب و شاهین دژ زرد است ولی امیدواریم با رعایت پروتکلها و تداوم اجرای محدودیتها وضعیت آنها نیز آبی شود.
تغییر رنگ شهرها مجوزی برای عادی انگاری کرونا نیست
رییس دانشگاه علوم پزشکی و رییس قرارگاه دانشگاهی مبارزه با کرونای آذربایجان غربی نیز اظهار کرد: با تغییر رنگ شهرها نباید تصور شود همه چیز عادی است و هیچ خطری در ارتباط با ویروس کرونا وجود ندارد زیرا کمترین سهلانگاری و عادی انگاری میتواند شرایط قرمز و سخت گذشته را دوباره به استان بازگرداند.
جواد آقازاده گفت: اگر امروز موفقیتهایی را در امر مدیریت بیماری کرونا شاهد هستیم در اثر هماهنگی و همکاریهای خوبی بوده که در سطح استان بوجود آمده است که این همراهی و همدلی سازمانها و خود مردم بسیار ارزشمند بوده و جای تشکر دارد .
وی افزود: در طی شیوع کرونا سه موج را گذراندهایم که هر موج نسبت به موج قبلی ۲ برابر شدیدتر بود و رفته رفته این موجها خطرناکتر، سهمگین تر و با تلفات بیشتری همراه بود.
وی با بیان اینکه در موج سوم شیوع بیماری در استان ۲.۵ برابر بیشتر از سایر استانها بود ولی مدیریت شد، گفت: متاسفانه بعد از هر موج شاهد بیتفاوتی نسبت به بیماری و عادی انگاری شرایط بودیم که به موج سنگینتر بعدی انجامید.
آقازاده تاکید کرد: امروز بیماری مدیریت شده اما اگر بخواهیم شرایط به همین منوال ادامه یابد لازم است موارد بهداشتی همچنان مراعات شود و همه باید کمک کنند تا وارد موج چهارم که بسیار سهمگینتر خواهد بود نشویم .
با وجود اینکه روند ابتلا و بستری در استان آذربایجانغربی تا حدودی ثابت مانده اما همچنان خطر ویروس کرونا و ابتلای به آن مردم را به طور کاملا جدی تهدید میکند.
تا زمانی که این ویروس در محیط باشد آتش کرونا نیز وجود دارد و رفتار غیربهداشتی ما آن را شعلهور خواهد کرد لذا تا زمانی که کاملا این ویروس از جامعه بهصورت کامل حذف نشده نباید رفتار غیربهداشتی انجام دهیم.
نظر شما