آفریقا و چالش واکسن کرونا

تهران - ایرنا - در حالیکه ابتلا به ویروس کرونا در کشورهای آفریقایی سرعت گرفته است و پیش بینی می‌شود میلیون‌ها نفر در این قاره بر اثر ابتلا به کووید ۱۹ جان خود را از دست بدهند تنها کشوری که در این قاره پهناور موفق به دریافت واکسن شده مغرب است .

به گزارش ایرنا، همه‌گیری کرونا در قاره آفریقا در حال رشد است و به نوشته رسانه‌های فرانسوی، موارد جدید ابتلا به این ویروس در ۲۴ ساعت گذشته شدت یافته است. تنها در آفریقای جنوبی که از ماه اکتبر گونه جهش‌یافته دیگری از کرونا را تجربه کرده است، تاکنون یک میلیون و ۳۲۵ هزار و ۶۵۹ مورد ابتلا ثبت شده که ۱۳ هزار و ۹۷۳ مورد مربوط به ۲۴ ساعت گذشته است.

کمیسیون اقتصادی سازمان ملل در رابطه با امور آفریقا پیشتر برآورد کرده بود که شیوع ویروس کرونا می‌تواند به کشته شدن ۳۰۰ هزار تا ۳.۳ میلیون ساکن این قاره منجر شود.

جمعیت آفریقا بیش از ۱.۳ میلیارد نفر برآورد شده است.

بنا به اعلام این کمیسیون، ۵۶ درصد جمعیت شهری در آفریقا (به غیر از آفریقای شمالی) در مناطق زاغه‌نشین پر ازدحامی سکونت دارند که خدمات بهداشتی آن بسیار ضعیف بوده و تنها ۳۴ درصد خانوارها به تجهیزات ساده‌ای برای شستشوی دست، دسترسی دارند.


نگرانی از ویروس جهش یافته

نوعی از ویروس جهش یافته کرونا در آفریقای جنوبی شناسایی شده که از نظر مقاومت در برابر واکسن‌ها، موجب نگرانی مضاعف دانشمندان شده است؛ با توجه به افزایش ابتلا به این ویروس جدید که نسبت به نوع اولیه آن مسری‌تر است، مقامات آفریقای جنوبی نسبت به شیوع گسترده آن ابراز نگرانی کرده‌اند.
پروفسور «ونسان کلوه - Vincent Calvez» رئیس بخش ویروس‌شناسی بیمارستان «پیتیه سالپتریر- Pitié Salpêtrière » پاریس به «لکپرس» فرانسه می‌گوید: نگرانی‌ها از این گونه جهش یافته ویروس کرونا از آن جهت است که می‌تواند در طول سال‌ها تکثیر و از تمامی جوانب ظاهر شود.

از سوی دیگر، «سرژ گرین - Serge Guérin» جامعه شناس و متخصص پیری در موسسه آموزش عالی خصوصی «انسیس یو - INSEEC U » در گفت و گو با «فرانس کولتور»، از احتمال تاثیرگذاری واکسن‌ها علیه ویروس جهش‌یافته در آفریقای جنوبی سخن می‌گوید و اشاره به این نکته دارد که بیماری‌هایی وجود داشته که به لطف واکسیناسیون‌های انجام شده حتی در آفریقا هم از بین رفته‌اند.

 ۳۵ هزار و ۸۵۱ نفر در آفریقای جنوبی تاکنون بر اثر ابتلا به کرونا جان خود را از دست داده‌اند که ۳۸۴ مورد جدید فوتی ناشی از کووید_۱۹ نشان از روند صعودی ابتلا در این کشور و ضرورت تامین واکسن مورد نیاز بویژه برای مبتلایان در این منطقه از آفریقا دارد.

آفریقای جنوبی که مرزهای زمینی خود را از یک ماه پیش و به منظور پیشگیری از گسترش شیوع کرونا بسته، امیدوار است که نخستین واکسن‌ها را در ماه فوریه (بهمن و اسفند) تحویل بگیرد و قصد دارد ۶۷ درصد جمعیت خود را در سال ۲۰۲۱ واکسینه کند.

از جمله کشورهای مهم در آفریقای جنوبی در میزان مبتلایان و فوتی‌ها به نسبت جمعیت، زیمبابوه است که با ثبت ۲۶ هزار و ۸۸۱ مورد ابتلا از جمله ۷۷۲ مورد در ۲۴ ساعت گذشته با ثبت مجموعا ۶۸۳ مورد فوتی در کانون توجه رسانه‌ها قرار گرفته است. به نوشته تارنمای «سورتیر ا پاریس»، هزاران زیمبابوه‌ای برای فرار از قرنطینه به سمت آفریقای جنوبی رفته اند.

هشدار سازمان جهانی بهداشت

مقامات الجزایر به عنوان نخستین کشور آفریقایی  که استفاده از واکسن «اسپوتنیک وی» را در ۱۰ دسامبر سال ۲۰۲۰ تصویب کرد، از آمادگی این کشور برای دریافت ۵۰۰ هزار دوز از این واکسن روسی خبر داده‌اند.

به گزارش اسپوتنیک به نقل از «جمال فورار» سخنگوی کمیته رهگیری ویروس کرونا در الجزایر، مقامات این کشور انتظار دارند حدود ۵۰۰ هزار دوز واکسن روسی را در ماه ژانویه دریافت کنند که به گفته وی پس از دریافت نخستین محموله، سریعا واکسیناسیون در این کشور که براساس اعلام وزارت بهداشت آن  تعداد کل موارد ابتلا به کووید - ۱۹ از ۱۰۳ هزار مورد فراتر رفته است، آغاز می‌شود.

پیشتر الجزایر اعلام کرده بود که قرار است واکسیناسیون را با  واکسن روسی از ماه ژانویه شروع می‌کند.

اتحادیه آفریقا موفق شده ۲۷۰ میلیون دوز واکسن کرونا از آزمایشگاه‌های فایزر- بیون‌تک، آسترازنکا و جانسون - جانسون برای این قاره به دست آورد که دستکم ۵۰ میلیون دوز آن باید بین ماه ‌های آوریل و ژوئن ( از فروردین تا تیر ۱۴۰۰) تحویل داده شود.
آفریقای جنوبی که ریاست دوره‌ای اتحادیه آفریقا را برعهده دارد چهارشنبه گذشته در بیانیه‌ای اعلام کرد که این اتحادیه ۲۷۰ میلیون دوز واکسن ضد کووید برای قاره آفریقا به دست آورده است. این در حالی است که اکثر کشورهای این قاره امکانات لازم برای تامین هزینه‌های ایمن‌سازی جمعیت خود را ندارند.

تارنمای خبری و اطلاع‌رسانی «چاد اینفو» اعلام کرد تاکنون هیچ کشوری در آفریقا به جز مغرب واکسن ضد کووید ۱۹ دریافت نکرده است.

در عمل، کشورهای آفریقایی هنوز واکسنی دریافت نکرده‌اند و همزمان در تهیه آن با مشکلات فنی و مالی روبه رو هستند.

«ماتشیدسیو موئتی» مدیر سازمان جهانی بهداشت در آفریقا می‌گوید شدت اپیدمی کووید-۱۹ به سرعت در سراسر این قاره در حال افزایش است و به همین دلیل واکسن‌های کووید-۱۹ باید تا ماه مارس به قاره آفریقا برسد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha