«امیرعلی ابوالفتح» در گفتوگو با خبرنگار سیاسی ایرنا، درباره پایان ریاست جمهوری دونالد ترامپ و تاثیر این مسئله بر عمر سیاسی او و جنبش ترامپیسم گفت: در مورد عمر سیاسی ترامپ و جنبشی که به عنوان ترامپیسم یا ترامپگرایی مشهور شده، نمیتوان با قاطعیت سخن گفت. شخصیت ترامپ یک کاراکتر جنگجو و مقاوم است که هیچ شکستی را نمیپذیرد و در مقابل آن میایستد تا به هدف خود برسد.
وی با بیان اینکه اگر ترامپ هماکنون این سرنوشت را پذیرفته و راضی به کنارهگیری از مقام ریاست جمهوری شده به خاطر آن بود که پشت رییسجمهور شدن بایدن زور زیادی وجود داشت، اظهار داشت: ساختار، تشکیلات و هیات حاکمه سیاسی آمریکا از کنگره تا رسانهها همگی خواستار ریاست جمهوری بایدن بودند و موانع زیادی برای ادامه ریاست جمهوری ترامپ وجود داشت.
این پژوهشگر مسائل بینالملل با بیان اینکه سرپیچی، نارضایتی و عدم پذیرش نتایج انتخابات از سوی ترامپ موجب شد مجلس نمایندگان آمریکا، ترامپ را استیضاح کرده و پرونده وی را برای محاکمه به مجلس سنا بفرستند، تصریح کرد: ترامپ نخستین رئیسجمهوری است که در یک دوره چهار ساله ریاست جمهوری در کمتر از یک سال دو بار استیضاح و محاکمه میشود.
ترامپیسم حتی با مرگ ترامپ هم فروکش نمیکند
ترامپیسم حتی با مرگ ترامپ هم فروکش نمیکند و تا سالها نام و یاد او در میان حامیان ترامپ باقی میماند. در واقع جنبش ترامپیسم یک نقطه عطف و گردهمایی برای جمع و متحد شدن گروههای دست راستی افراطی است که به شعارها و رفتارهای ترامپ دلبسته بودند. بیتردید اگر بحرانهای کنونی در آمریکا فروکش نکند، ممکن است این جنبش قدرتمندتر هم بشود.
به گفته ابوالفتح، هرچند استیضاح و محاکمه نوبت نخست ترامپ به نتیجه خاصی نرسید و وی به ریاست جمهوری ادامه داد اما شاید در نوبت دوم، ترامپ محکوم شود و شاید دیگر نتواند مجددا در سال ۲۰۲۴ کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری شود. با این حال، هنوز مشخص نیست جلسه محاکمه ترامپ در مجلس سنا با چه نتیجهای همراه باشد.
وی درباره جنبش ترامپیسم هم خاطرنشان کرد: ترامپیسم حتی با مرگ ترامپ هم فروکش نمیکند و تا سالها نام و یاد او در میان حامیان ترامپ باقی میماند. در واقع جنبش ترامپیسم یک نقطه عطف برای جمع و متحد شدن گروههای دست راستی افراطی است که به شعارها و رفتارهای ترامپ دلبسته بودند. بیتردید اگر بحرانهای کنونی در آمریکا فروکش نکند، ممکن است این جنبش قدرتمندتر هم بشود.
این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی درباره اهداف مخالفان ترامپ برای محاکمه وی حتی پس از پایان ریاست جمهوری ابراز داشت: دو هدف در پشت این استیضاح قرار دارد؛ نخست اینکه عدهای از ایدهآلیستها و اصولگرایان آمریکایی معقتدند که با حمله به کنگره اتفاق بزرگی رخ داده و حیثیت، اعتبار و آبروی آمریکا در جهان مورد خدشه قرار گرفته و دموکراسی آمریکایی مورد تهدید قرار گرفته است.
دموکراتها میخواهند راه بازگشت ترامپ به قدرت را مسدود کنند
ابوالفتح ادامه داد: در چنین شرایطی، ایدهآلیستهای آمریکایی معتقدند برای اعاده حیثیت باید یک نفر قربانی شود تا حرمت کنگره و دولت فدرال حفظ شود. در چنین شرایطی، ترامپ در کانون توجه این افراد قرار دارد.
وی با بیان اینکه هدف دوم از این محاکمه آن است که راه کاندیداتوری مجدد و بازگشت ترامپ به قدرت مسدود شود، عنوان کرد: ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰، ۷۴ میلیون رای کسب کرد که نسبت به چهار سال، ۱۰ میلیون رای هم بیشتر شده است. این رای یعنی او بیشتر از هر رئیسجمهور دیگری به غیر از بایدن توانسته رای کسب کند آنهم در شرایطی که آمریکا درگیر کرونا، بحران مدیریت بود. اگر این فرد بخواهد چهار سال بعد مجددا رئیسجمهور شود، ممکن است حامیان بیشتری جمع کرده باشد.
این کارشناس مسائل آمریکا با یادآوری انبوه مشکلات آمریکا اظهار کرد: آمریکا با انبوهی از مشکلات اقتصادی، اجتماعی، نژادی و... روبهرو است و این امید هم وجود ندارد که بایدن بتواند در چهار سال ریاست جمهوریاش آن مشکلات را حل کند چراکه از حد توان او خارج است. به همین خاطر، مخالفان ترامپ به ویژه دموکراتها میخواهند راه بازگشت مجدد ترامپ به قدرت را مسدود کنند.
ابوالفتح درباره رویکرد جمهوریخواهان نسبت به ترامپ هم بیان کرد: جمهوریخواهان دو دسته هستند. ایدهآلیستها و اصولگرایان جمهوریخواه معتقدند برخورد ترامپ با نتایج انتخابات و قشونکشی وی به سمت کنگره یک اقدام غیرقانونی بوده و باید رودروی یک رئیسجمهور یاغی و سرکش قرار گرفت و با او برخورد کرد. آنها معتقدند که اقدام ترامپ به حیثیت آمریکا خدشه وارد کرده و باید با فرد خاطی برخورد کرد.
وی با بیان اینکه گروه دوم جمهوریخواهان هم نگران بازگشت ترامپ به قدرت هستند، گفت: آنها میگویند بازگشت ترامپ به قدرت حزب جمهوریخواه را نابود میکند و موجب میشود که این حزب در دست وی و حامیانش قرار بگیرد و حزب جمهوریخواه را از یک حزب راست میانه به یک حزب راست افراطی تبدیل کند؛ به گونهای که حزب جمهوریخواه تا سالها نتواند در برابر این فاجعه کمر راست کند.
این پژوهشگر مسائل بینالملل افزود: این گروه از جمهوریخواهان معتقدند کاری که در سال ۲۰۱۶ باید انجام میشد و مانع از قدرتگیری ترامپ میشدیم را هماکنون انجام دهیم و نگذاریم ترامپ مجددا قدرت بگیرد یا کسی هوس کند مانند وی رفتار کند.
حزب جمهوریخواه در هر شرایطی دو پاره میشود
ابوالفتح در پاسخ به سوالی درباره احتمال دوشقه شدن حزب جمهوریخواه اظهار داشت: جمهوریخواهان در وضعیتی قرار گرفتهاند که هر کاری بکنند، وضعیتشان را بدتر کرده و آنها دو شقه میکند. آنها اگر سکوت کنند، خاندانهای بزرگ جمهوریخواه مانند بوش، چنی، مککین، ریگان و... نسبت به این رویکرد معترض میشوند. حتی لیز چنی، دختر دیک چنی هم از جمله افرادی بود که به استیضاح ترامپ رای مثبت داده بود.
حتما مایک پنس رهبر جنبش ترامپیسم نخواهد بود چراکه از نظر حامیان ترامپ، پنس خیانتکاری است که به ترامپ پشت کرد و به درخواست او توجهی نکرد. احتمال دارد ما شاهد ظهور یک رهبر سیاسی برای رهبری ترامپیسم نباشیم و مانند جنبشهای اعتراضی قرن بیست و یکم که راس و سر ندارد، همچون بهار عربی، جنبش وال استریت و... شاهد حضور یک چهره شاخص برای رهبری این جنبشها نباشیم.
وی با بیان اینکه اگر حزب جمهوریخواه با محاکمه ترامپ موافقت هم بکند، افرادی مانند تد کروز و راندپال هم نسبت به آن رویکرد حزبشان معترض میشوند، تصریح کرد: آینده حزب جمهوریخواه به هیچ وجه مطلوب نیست و این حزب، در هر شرایطی دو پاره میشود. از فردا موج محکوم کردنها شروع میشود و هر طرف، طرف مقابل را مسئول شکست معرفی میکند.
به گفته این تحلیلگر ارشد مسائل سیاست خارجی، احتمالا موجی از تسویهها در حزب جمهوریخواه به راه خواهد افتاد به ویژه آنکه انتخابات میان دورهای کنگره در سال ۲۰۲۲ در پیش رو است. دموکراتها نیز در این میان، بنزین بر این آتش میریزند و میخواهند شرایط به گونهای باشد که حزب جمهوریخواه دیگر توان کمر راست کردن نداشته باشد.
پنس رهبر آینده ترامپیسم نخواهد بود
ابوالفتح درباره جنبش ترامپیسم بعد از ترامپ هم خاطرنشان کرد: حتما مایک پنس رهبر این جنبش نخواهد بود چراکه از نظر حامیان ترامپ، پنس خیانتکاری است که به ترامپ پشت کرد و به درخواست او توجهی نکرد. احتمال دارد ما شاهد ظهور یک رهبر سیاسی برای رهبری ترامپیسم نباشیم و مانند جنبشهای اعتراضی قرن بیست و یکم که راس و سر ندارد، همچون بهار عربی، جنبش وال استریت و... شاهد حضور یک چهره شاخص برای رهبری این جنبشها نباشیم.
وی با بیان اینکه بدون رهبر بدون ترامپیسم اتفاقی بسیار خطرناکتر برای ساختار و تشکیلات است چراکه این جنبش سر ندارد و خودجوش است، ابراز داشت: من بعید میدانم افرادی مانند کروز بخواهند از این جنبش حمایت کنند. کروز تا وقتی پشت ترامپ بود که او رئیسجمهور بود. بعید است وقتی ترامپ مغضوب حاکمیت است و در مرز رهبری یک جنبش برانداز است، کسی مانند کروز بخواهد آینده سیاسی خود را به قمار بگذارد.
این پژوهشگر مسائل بینالملل در پاسخ به این سوال که آیا بایدن خواهد توانست به ترامپیسم پایان ببخشد، بیان کرد: از عمدهترین معضلات بایدن آن است که جامعه آمریکا دچار نفرت بسیاری شده است. آنقدر که برای مراسم تحلیف که همیشه جشن و پایکوبی برقرار بوده، ۲۵ هزار نیروی نظامی در واشنگتن حضور دارند تا مانع از هر گونه اخلال شود.
آشوبهای ۲۰۲۰ آمریکا نسبت به تحولات چهار سال دیگر بچهبازی است
ابوالفتح با تاکید بر اینکه یکی از مشکلات بایدن همین نفرت و کینهای است که در آمریکا عمیق شده است، یادآور شد: یکی سوالاتی که مطرح است آن است که آیا بایدن توان ایجاد آشتی ملی را دارد. من خوشبین نیستم و فکر نمیکنم بایدن این توان را داشته باشد. من حتی این وضعیت را بدتر از شیوع کرونا در آمریکا میدانم. شاید چهار سال دیگر اتفاقاتی رخ دهد که اتفاقات این مدت پیش آن بچهبازی بوده است.
وی با بیان اینکه اوضاع در آمریکا وخیمتر میشود و شکافها در آمریکا روز به روز در حال افزایش است، عنوان کرد: ما شاهد رادیکال شدن جامعه آمریکا هستیم. این رادیکال شدن هم در میان چپیها است و هم در میان راستیها. از یک طرف، جنبش آنتیفایی وجود دارد که دست به خشونت میزند و از سوی دیگر، راستهای رادیکال بیمحابا تهدید به ترور میکنند.
این پژوهشگر مسائل بینالملل در پاسخ به این سوال که ترامپ تا چه اندازه توانست میراث اوباما را نابود کند، گفت: روسای جمهور در آمریکا وقتی به قدرت میرسند عموما تلاش میکنند دستاوردهای دوران پیشین و روسای جمهور قبلی را کنار بگذارند. به همین منظور، آنها این دستاوردها را لیست کرده و در کارزارهای انتخاباتی مطرح میکنند و به اعتبار همین شعارها هم پیروز میشوند.
ترامپ در برخی از حوزهها میراث اوباما را کنار گذاشت
ابوالفتح با بیان اینکه ترامپ در برخی از حوزهها توانست میراث اوباما را کنار بگذارد، اظهار داشت: برجام، توافق اقلیمی پاریس، پیمان تجاری اقیام آرام یا همان ترنس پاسیفیک و... از جمله موضوعاتی بودند که آمریکا به فرمان ترامپ به شکل کامل از آنها خارج شد یا توانست برخی برنامههای مهاجرتی دوران اوباما را تغییر دهد.
به گفته این کارشناس مسائل آمریکا، ترامپ در برخی از مسائل هم نتوانست کار چندانی را انجام دهد. به طور مثال، لغو بیمههای درمانی ارزان قیمت (اوباما کر) از جمله مسائلی بود که هر چقدر ترامپ تلاش کرد، نتوانست اجرای آن را لغو کند.
وی درباره اصلاح اقدامات ترامپ در دوران بایدن هم تصریح کرد: بایدن گفته است که میخواهد برخی از اقدامات ترامپ را اصلاح کند. از جمله این اقدامات آن است که او قرار است پس از رئیسجمهور شدن ۱۷ فرمان اجرایی صادر کند و برخی از فرمانهای اجرایی ترامپ را لغو و متوقف سازد.
ابوالفتح بازگشت به توافق اقلیمی پاریس، لغو ممنوعیت سفر شهروندان چند کشور مسلمان به آمریکا، خروج از سازمان بهداشت جهانی و توقف ساخت دیوار مرزی با مکزیک را از جمله دستورهایی برشمرد که بایدن درصدد انجام آنها است و خاطرنشان کرد: اینکه بایدن کدام یک از اقداماتی که دوران ترامپ انجام شد را ادامه نخواهد داد یا نمیتواند آن را از بین ببرد، معلوم نیست.
تا اینجا لحن مقامهای دولت بایدن با لحن مقامات ترامپ در قبال ایران تفاوت معناداری ندارد. هر چند که گروه اول، تصمیم گروه دوم برای خروج آمریکا از برجام را نادرست ارزیابی کردهاند.
وی اضافه کرد: نامزدهای ریاست جمهوری در دوران رقابتهای انتخاباتی یکسری شعارها و مسائلی را به عنوان اولویتهای خود مطرح میکنند که برخی از آنها شامل مرور زمان شده و از اولویت رئیسجمهور خارج میشود یا آنکه روند تحولات موجب تغییر در فرایند تصمیمگیری میشود.
این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی در پاسخ به این سوال که آیا بازگشت به برجام هم جزو مسائلی خواهد بود که بایدن درصدد جبران آن خواهد آمد، ابراز داشت: نمیشود قاطعانه سخن گفت که آیا بایدن میراث ترامپ در خروج از برجام و اعمال فشار حداکثری بر ایران را کنار خواهد گذاشت یا خیر و بخواهد به همان توافق هستهای بازگردد.
ابوالفتح با اشاره به صحبتهای آنتونی بلینکن، گزینه پیشنهادی بایدن برای تصدی مقام وزیر امور خارجه در کمیته روابط خارجی مجلس سنا آمریکا در روز سهشنبه بیان کرد: تا اینجا لحن مقامهای دولت بایدن با لحن مقامات ترامپ در قبال ایران تفاوت معناداری ندارد. هر چند که گروه اول، تصمیم گروه دوم برای خروج آمریکا از برجام را نادرست ارزیابی کردهاند.
نظر شما