دکترحسین معین آبادی روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: در زمینه اهمیت مشارکت در انتخابات یک قانون نانوشته وجود دارد، و آن این که انتخابات نشانه ای از رفراندوم و نوعی از پذیرش حکومت هاست و نظام ما توانسته این موضوع را بر مبنای دینی بومی سازی کند.
وی با اشاره به حق شهروندی بیان کرد: در قوانین برخی از کشورها، شرکت در انتخابات دارای قواعد خاصی است و برای مشارکت مردم دو رویکرد شکل گرفته به طوری که شرکت در انتخابات به عنوان یک مسئولیت و وظیفه شهروندی قلمداد می شود و یا حق مشارکت و شرکت داوطلبانه در انتخابات اختیاری است.
این استاد دانشگاه ادامه داد: برای مثال در ایتالیا شرکت در انتخابات امری الزامی است و شرکت نکردن جرم محسوب می شود اما در ایران و برخی کشورهای دیگر شرکت در انتخابات یک حق است.
معین آبادی تاکید کرد: در ایران شرکت در انتخابات یک مسئولیت و یک حق شهروندی محسوب می شود؛ درست است که شرکت نکردن جرم نیست اما ما به عنوان یک شهروند مسئولیت شرکت در این رویداد را داریم زیرا شرکت در انتخابات، ساختن آینده و شکل دادن به سرنوشت جمعی است.
استاد دانشگاه شهید باهنر کرمان با اشاره به تخطی برخی از جناح های سیاسی خاطرنشان کرد: اگر برخی از نمایندگان جناح ها با هدف گروکشی روند کاهش مشارکت را راهی برای منافع خود می بینند، این زنگ خطر جدی برای آینده و سرنوشت جامعه است و لذا هیچ جناحی نباید استراتژی مشارکت حداقلی را در پیش بگیرد.
دکتر معین آبادی با اشاره به اینکه انتخابات دوره قبل مجلس برای ما هشدار بود، تصریح کرد: رویکرد برخی نمایندگان جناح ها در انتخابات مجلس یازدهم موجب گردید تا شاهد کاهش ۱۰ درصدی مشارکت در مقایسه با ۱۰ دوره انتخابات قبلی مجلس شورای اسلامی باشیم .
وی نداشتن امید به آینده و بی تاثیر بودن انتخابات از منظر رای دهندگان را از دلایل مهم کمرنگ شدن مشارکت در عرصه های انتخاباتی ذکر کرد و اظهار داشت : اگر مردم به این نتیجه برسند که شرکت در انتخابات تاثیری در تغییر فضای سیاسی نداشته و در زندگی آنها تحولی ایجاد نخواهد کرد، آنها هم به نظام انتخابات بی اعتماد می شوند و دیگر انگیزه ای برای مشارکت نخواهند داشت.
به گفته معین آبادی، همانگونه که بسیاری از مشاغل و رشته ها تخصصی است، سیاست هم امری مهم، پیچیده و کاملا تخصصی است و به دنبال آن حکمرانی نیز موضوعی کاملا تخصصی محسوب می شود که الزامات خاص خودش را می طلبد.
وی با اشاره به اهمیت مشارکت در انتخابات گفت: اگر مشارکت در انتخابات بالا رود اولین تاثیر آن بر افزایش ضریب امنیت ملی است و شکاف میان جامعه و دولت را کاهش خواهد داد، شکاف میان دولت و جامعه یک بیماری خطرناک در همه ادوار تاریخ معاصر ایران بوده است که آثار مهلک آن برکسی پوشیده نیست و این بحران با مشارکت مردم در انتخابات قابل حل است.
امید، کلید افزایش مشارکت مردم در انتخابات
وی با اشاره به راهکارهای افزایش مشارکت در انتخابات تصریح کرد: باید امید را به جامعه باز گردانیم و یا حداقل کاری کنیم تا امید را در بین آحاد جامعه زنده نگه داریم؛ می بایست با یک بازنگری کلی تشخیص دهیم که راهکار چیست و چه چیزی امید را افزایش می دهد، اگر با تعاملات خارجی، با بهبود حکمرانی ، با بهبود روابط میان جناح های سیاسی چپ و راست این توفیق حاصل می شود، باید به هر طریقی که می توانیم در این راه تلاش کنیم.
این استادیار گروه علوم سیاسی تصریح کرد: متاسفانه برخی از رجال سیاسی به آثار سخنانشان توجه نمی کنند و با موضع گیری و سخن پراکنی های خود افکار منفی و نا امیدی را منتشر می کنند در حالی که ما باید بتوانیم نسبت به سیستم و عملکرد آن امید داشته باشیم تا انگیزه ای برای مشارکت وجود داشته باشد.
وی ادامه داد: نخبگان سیاسی باید راه برون رفت از مشکلات کنونی جامعه را پیدا کنند و گرنه با جامعه ناامید نمی توان توقع مشارکت حداکثری را داشت.
شورای نگهبان فضای سیاسی را بهبود ببخشد
دکتر معین آبادی با اشاره به اینکه باز شدن فضای سیاسی توسط شورای نگهبان از دیگر مولفه هایی است که می تواند بر ضریب مشارکت مردمی اثرگذار باشد معتقد است : رد صلاحیت نامزدهای انتخاباتی دارای پایگاه اجتماعی می تواند در کاهش مشارکت حداکثری رای دهندگان اثرگذار باشد زیرا بخش قابل توجهی از مردم به صورت حرفه ای به احزاب و گروه های مورد نظر خود رای می دهند.
وی ادامه داد: تعداد دیگری از شهروندان که در زمره آرای خاکستری قرار می گیرند، به برنامه کاندیدای احزاب دیگر رای می دهند و عده ای هم در انتخابات مشارکت نمی کنند که لازم است به رفتار حرفه ای این گروه ها توجه داشته باشیم.
این استاد دانشگاه تاکید کرد: ما نباید سازوکار انتخابات و اهمیت جامعه و نظام انتخاباتی را با توسل به آموزه های دینی و یا مصلحت حکمرانی، کمرنگ کنیم؛ جوامع بین المللی اذعان دارند که نظام انتخاباتی در ایران جدی است و آن را مهم تلقی می کنند، نگذاریم مردم عقیده دیگری داشته باشند و فکر کنند انتخابات هیچ تاثیری در جامعه نخواهد داشت.
در بحران اقتصادی نمی توانیم انتظار مشارکت حداکثری داشته باشیم
استادیار گروه علوم سیاسی دانشگاه شهید باهنر کرمان با تاکید براینکه برای اعتماد سازی شاید به اصلاح قانون نیاز باشد تا تاثیر نظام انتخاباتی بیشتر شود اظهار داشت: یکی از مولفه های مهم در بحث مشارکت مردم، وضعیت اقتصادی آحاد جامعه و در زمان بحران اقتصادی نمی توان توقع مشارکت حداکثری را داشت.
معین آبادی اظهار داشت: در حوزه حکمرانی نیازمند گشایشهایی هستیم که می تواند در حوزه اقتصاد، یا بهبود عملکرد سیستم، تعاملات جهانی و بهبود روابط با همسایگان پیگیری شود.
نظر شما