به گزارش روز چهارشنبه ایرنا از خبرگزاری فرانسه، کمیته روابط خارجی سنای آمریکا شب گذشته برای بررسی گزینه رئیس جمهوری منتخب آمریکا برای وزارت خارجه، به سیاستها و برنامه های آتی این دولت در حوزه سیاست خارجی پرداخت و سوالاتی را از "آنتونی بلینکن" پرسید.
ابتدا جیم راش رئیس کمیته و سپس رابرت (باب) منندز درباره مسایل سیاست خارجی آمریکا و چالشهای پیش رو صحبت کردند.
گزینه بایدن برای وزارت خارجه آمریکا درباره مذاکره با طالبان و توافقی که دولت ترامپ با آنها امضا کرده است، گفت: ما در افغانستان چالش جدی داریم و در وهله اول ما هم خواستار پایان دادن به آنچه که جنگهای دائمی نامیده میشوند، هستیم و میخواهیم که نیروهایمان به خانه بازگردند.
بلینکن که این مطلب را در پاسخ به سناتور "جین شهین" مطرح کرد، افزود: من باید به دقت به توافقی که با طالبان امضا شده است، نگاهی بیندازم تا به طور کامل بفهمم که چه تعهداتی از سوی طالبان اجرا شده و کدام اجرا نشده است.
وی ادامه داد: هرگونه توافق بین طالبان و دولت افغانستان بدون تحقق آنچه که مردم افغانستان در ۲۰ سال گذشته برای آن ایستادهاند، پایدار نخواهد ماند.
بلینکن با اعلام این موضوع افزود: "بررسی مجدد توافقنامه امضاء شده بین دولت آمریکا با گروه طالبان افغانستان را در دستور کار داریم تا از گسترش بیشتر تروریسم در آن کشور جلوگیری کنیم".
دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا در ۲۹ فوریه (۱۱ اسفند سال ۱۳۹۸) توافقی را با این گروه امضاء کرد تا به طولانی ترین جنگ آمریکا خاتمه دهد.
آنتونی بلینکن در نطق خود خطاب به نماینگان مجلس سنای آمریکا در این خصوص گفت: "ما می خواهیم این جنگ پایان یابد و نیروهای خود را به خانه برگردانیم، می خواهیم به سهم خود از گسترش تروریسمی که نظامیان آمریکا را به افغانستان کشاند، جلوگیری کنیم".
وی افزود: "به همین دلیل چاره ای نداریم جز اینکه بار دیگر به دقت مفاد مذاکرات دولت با گروه طالبان را مورد بررسی قرار دهیم".
وزیر خارجه پیشنهادی رئیس جمهوری منتخب آمریکا در پاسخ به سوال "جین شهین" سناتور هم حزبی خود در سنا اظهار داشت: "قول می دهم در بررسی های خود از توافق دولت ترامپ با طالبان، قطعا حقوق زنان و کودکان افغانی را لحاظ کنیم، اگرچه این کار آسانی نخواهد بود اما تلاش خود را در این خصوص انجام میدهیم."
توافقنامه آمریکا و گروه طالبان در ۲۹ فوریه سال گذشته میلادی در قطر امضاء شد که براساس آن قرار است تمام نیروهای نظامی آمریکا در آوریل امسال افغانستان را ترک کنند.
پنج هزار زندانی گروه طالبان نیز براساس همین توافقنامه از زندان های دولت افغانستان آزاد شدند که اکنون دولت مدعی است شماری زیادی از آنها به میدان جنگ برگشته اند.
توافقنامه صلح آمریکا و شبه نظامیان طالبان بعد از ۱۱ دور مذاکرات در حالی به امضا رسید که باوجود دولت قانونی افغانستان، آمریکا اجازه بازی به گروه طالبان در امور داخلی این کشور را داد.
کارشناسان بر این باورند، بعد از حمله نظامی و لشکرکشی آمریکا به افغانستان، واشنگتن که در تأمین ثبات و امنیت در این کشور ناکام مانده بود، تلاش کرد از طالبان بهعنوان یکی از گروههای ذینفوذ در این کشور که سالها با نظامیان آمریکایی درنبردی سنگین و پراکنده بوده اند؛ استفاده کند. آمریکا هرگز نتوانست از طریق راهبرد نظامی خود در پیشبرد اهدافش در افغانستان موفق شود.
مقامات آمریکایی که پس از بررسی تحولات افغانستان به این نتیجه رسیده بودند گزینه نظامی نمیتواند راهحل اهداف آمریکا در افغانستان باشد، گزینه دیپلماسی را برای پیشبرد سیاستهای خود در افغانستان در پیش گرفتند. ۱۲ اکتبر ۲۰۱۸ مقامات آمریکایی گفتوگوهایی را با طالبان در مورد صلح افغانستان آغاز کرده و پس از ۱۱ دور مذاکره در فوریه ۲۰۲۰ دو طرف اعلام کردند که به توافق رسیدهاند و توافقنامه نهایی را امضا میکنند. این در حالی بود که نزدیک به ۱۷ هزار نیروی نظامی آمریکایی در افغانستان حضور داشتند و یکی از خواستههای گروه طالبان خروج نظامیان آمریکا از افغانستان بود.
بر اساس این توافقنامه، قرار بود تمامی نیروهای آمریکایی در مدت ۱۴ ماه افغانستان را ترک کنند و طی ۱۰ روز پس از امضای توافق صلح آمریکا و طالبان، گفتوگوهای صلح میان گروههای افغانستانی یعنی دولت افغانستان و طالبان آغاز شود.
اما این بخش از توافقنامه نیز پس از گذشت شش ماه و اعلام آغاز بکار نشست مذاکرات صلح دوحه در ۲۲ شهریور ۹۹، همچنان به نتیجه ای دست نیافته است. دونالد ترامپ که با ادعای تلاش برای ایجاد صلح و امنیت در افغانستان مدعی توافق با طالبان شده بود، تنها توانست بخشی از نیروهای نظامی آمریکا را از این کشور خارج کند.
پایان دادن به جنگ افغانستان از مواردی بود که دونالد ترامپ رویای آن را در سر می پروراند تا با استفاده از این مذاکرات، به زعم خود دستاوردهایی جهت ارایه در برنامه های انتخاباتی اش نمایش دهد.
طبق محاسبات دانشگاه براون، ایالات متحده تاکنون دو تریلیون دلار برای جنگ در افغانستان هزینه کرده، اما جالب اینجاست که روند مذاکرات با طالبان در ماه های اخیر شتاب عجیبی به خود گرفت و مقامات دولت ترامپ دائما از تعیین کننده بودن دور جدید مذاکرات در سرنوشت افغانستان سخن میگفتند. عجله واشنگتن در به ثمر رساندن این مذاکرات در حالی بود که برای پایان یافتن جنگ افغانستان به عنوان طولانی ترین جنگ آمریکا در تاریخ معاصر، هنوز موانع بی شماری باقی مانده است.
نظر شما