ارتباط‌ فرهنگی ایران و ترکیه به‌دور از فراز و نشیب‌های سیاسی است

ارومیه- ایرنا- سرکنسول جمهوری اسلامی ایران در استان ارزروم ترکیه گفت: ارتباطات فرهنگی ایران و ترکیه بسیار دیرینه است و این ارتباط تعاملی پایدار و به دور از فراز و نشیب‌های روابط سیاسی ۲ کشور است.

به گزارش ایرنا، سجاد سلطان زاده روز جمعه در آیین بررسی تاریخ، فرهنگ و ادبیات جمهوری ترکیه که به صورت مجازی و با حضور کارشناسان و اهالی فرهنگ و رسانه و پژوهشگران شهرستان خوی در کتابخانه عمومی دکتر زریاب خویی این شهرستان برگزار شد، اظهار داشت: ۲ کشور ایران و ترکیه به لحاظ فرهنگی، تاریخی دارای شخصیت‌های تاثیرگذاری در طول تاریخ غنی خود است که این گنجینه های علمی و فرهنگی به توسعه روابط کمک بهتری می‌کند.

وی با بیان تاثیر پیوندهای فرهنگی مردم ۲ کشور بر تعاملات آنها اظهار داشت: سطح اشتراکات فرهنگی دو کشور در سطح بالایی قرار داشته و می‌توان با برنامه ریزی لازم از آن استفاده مناسب برد.

سرکنسول جمهوری اسلامی ایران در استان ارزروم ترکیه با اشاره به اینکه فصل های مشترک زیادی میان ایران و ترکیه وجود دارد، گفت: این گنجینه های تاریخی، علمی و فرهنگی به روابط بهتر برای آیندگان و نسل جدید کمک خواهد کرد.

وی گفت: روابط 2 کشور همچنین باعث می‌شود تا مردم دریافت صحیحی از فرهنگ و آداب یکدیگر پیدا کرده و به نوعی نزدیکی فرهنگ شفاهی دو کشور بهتر درک شود.

در ادامه این آیین، نویسنده و پژوهشگر حوزه فرهنگ ترکیه نیز با اشاره به روابط مستحکم و تاریخی ایران و ترکیه گفت: مشترکات فرهنگی، نژادی، تاریخی و دینی میان دو ملت در ماندگاری و استحکام هرچه بیشتر این مناسبات و نزدیکی های آنها نقش موثری دارد.

هادی فروهیده با اشاره به  قصد سلطه سلاجقه مسلمان سلجوقی در سال ۴۶۳ هجری بر بیزانس اظهار داشت: در این زمان "آلب ارسلان سلجوقی" رهبری و هدایت این حرکت را بر عهده داشت و جنگ با امپراتوری بیزانس را فرماندهی کرد که در نتیجه در محلی به نام "ملازگرد" رومانوس چهارم از سپاه سلجوقی شکست خورد.

وی ادامه داد: بخش شرقی ترکیه نصیب سلجوقیان شد که کم کم شرایط مسلمان شدن مردم این منطقه و نفوذ و گسترش زبان ترکی مهیا شد، اما بخش غربی سرزمین ترکیه همچنان تحت حاکمیت امپراتوری بیزانس اداره می شد.

وی رهبری «عثمان» در سال ۱۳۰۰ میلادی در آنکارا و فکر تاسیس حکومت مستقل بر ترکیه را از عوامل و نقاط حساس تاریخ این کشور دانسته و گفت: این شخص، به نام خودش این حکومت را ایجاد کرد، حکومتی که تا ۶۰۰ سال دوام داشت و اکثر نقاط آناتولی را تحت حاکمیت خود درآورد.

این کارشناس مسایل ترکیه، "سلطان محمد فاتح"  را پایان دهنده عمر هزار ساله امپراتوری بیزانس در ترکیه عنوان کرد و بیان داشت: وی با اقتدار و تلاش زیاد در سال ۱۴۵۳ میلادی یک پیروزی درخشان را در تاریخ ترکیه رقم زد تا حدی این اقدام موثر بود که انگیزه ای برای فتوحات دولت عثمانی شد.

وی در ادامه به تاریخ این کشور در زمان آتاتورک پرداخت و گفت: امپراتوری عثمانی در جنگ اول جهانی از هم پاشید و مورد تهاجم بریتانیا و متحدانش واقع شد و "مصطفی کمال پاشا"، به دلیل سازماندهی مقاومت ملی علیه دولت خارجی قهرمان ملی ترکیه شد و توانست جمهوری ترکیه را در سال ۱۹۲۳ میلادی بر پایه اصل جدایی دین از سیاست بنا کند و ملقب به "آتاتورک"شد.

وی افزود: آتاتورک خط لاتین را برای نوشتن زبان ترکی مرسوم کرد و اقدامات بسیاری را برای صنعتی و مدرن شدن ترکیه انجام داد و دوره نوینی را در این کشور به وجود آورد.

وی در قسمتی دیگر از صحبتهای خود به ادبیات ترکیه اشاره کرده و گفت: ادبیات ترکیه مانند سایر کشورها از ادبیات شفاهی آغاز شد که با ورود اسلام دستخوش تغییرات فراوان شد.

در این نشست فرهنگی، هادی درستی، رییس نهادکتابخانه های عمومی خوی نیز با اشاره به اهداف برگزاری چنین نشست هایی اظهار داشت: تاریخ دیرینه 2 کشور و بررسی حوزه‌های فکری و قلمی و تاریخی و فرهنگی ایران و ترکیه نیاز به ایجاد این نشست را فراهم کرد.

این آیین با همکاری نهاد کتابخانه های عمومی خوی و ماهنامه ندای قلم این شهرستان برگزار شد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha