اگر چه در این سال ها امکانات ورزشی زیادی ساخته شده و آمار سرانه در این مبحث بالا رفته است اما این امر به صورت تخصصی صورت نگرفته و برخی از رشته های ورزشی هنوز سالن اختصاصی ندارند.
ساختن ورزشگاه ها و سالن ها یک بحث است اما اینکه چه کسانی باید جوانان را به سوی این مکان های ورزشی سوق دهند بحثی دیگر.
کمبود کارشناسان از جنس همان رشته که بتوانند استعدادیابی و نخبه پروری کنند از جمله مشکلات مهمی بوده است که ورزش فارس را به عقب رانده است.
راهکار برای برون رفت برخی از رشته ها از وضعیت موجود
برخی هیات ها از افراد غیر متخصص که در شوراهای اسلامی و یا دیگر ارگان ها مشغول فعالیت هستند استفاده می کنند که این امر بزرگترین معضل این رشته های ورزشی است و اداره کل ورزش و جوانان فارس نیز باید در نحوه ثبت نام افراد که بر اساس آیین نامه های اجرایی هیات ها صورت می گیرد، تجدید نظر و تخصصی تر به رشته ها نگاه کند.
به عنوان مثال ورزش والیبال که جزو رشته هایی است که در گذشته در لیگ برتر، تیم و چندین ملی پوش داشته است اکنون با استفاده از یک عضو شورا که هیچ تخصصی در والیبال ندارد به دام رکود افتاده است و فارس با وجود چندین شهرستان مستعد در این رشته هنوز به جایگاه گذشته خود باز نگشته است.
همچنین برای رشته کبدی هم همین اتفاق افتاده است و این پرسش مطرح می شود که چرا اینگونه افراد را که تخصص در ورزش دیگری دارند وارد رشته غیر تخصصی می کنند،به نظر می رسد سفارش ها و رفاقت بازی ها دراین سال ها جایگزین شایسته سالاری شده است.
ورزش سکوی پرتاپ افراد غیر متخصص
در این سال ها ورزش سکوی پرتاب برخی افراد غیر متخصص به شوراهای شهر و دیگر پُست های مهم شده است و با سیاست های غلط، افرادی در راس برخی هیات ها قرار گرفتند که هیچ تخصصی در رشته مربوط نداشتند ، آنها از ورزش برای خود ُپلی ساختند وبا این رویکرد ورزش ضرر کرده است.
هر چند در ورزش ایران برای هر رشته ای برنامه وجود دارد اما به هنگام اجرا دچار مشکل می شود و یا اینکه اگر مسوولی تغییر کرد برنامه ها ادامه نمی یابد و شخصی هم که می آید بر اساس تفکر خود می خواهد کار را دنبال کند، البته در اینگونه مواقع افراد متخصص در ورزش برنامه ها را ادامه می دهند.
طرح آمایش سرزمین
زمانی که ورزش زیر نظر سازمان تربیت بدنی اداره می شد، طرحی منطقی به تصویب رسید مبنی بر طرح آمایش سرزمین بر این اساس که در شهرستان هایی که استعداد پرورش ورزشکاران مستعد یک رشته وجود دارد در آنجا سرمایه گذاری شود اما هم اینک این طرح کارساز به خوبی اجرا نمی شود که نقش نظارتی اداره کل به عنوان متولی ورزش بسیار کمرنگ شده است.
به عنوان مثال، آباده و اقلید در والیبال، مرودشت و نی ریز در وزنه برداری، کازرون ، شیراز و نی ریز در ورزش های زورخانه ای، لارستان در رشته پینگ پنگ، کازرون در رشته هندبال، استهبان، کوار و شیراز در دو و میدانی، ارسنجان و داراب در تیراندازی، نورآباد در فوتبال، شنا در شیراز،سپیدان در اسکی را می توان نام برد و برای اجرای این طرح نیاز است از افراد متخصص در آن رشته ها استفاده و به طور مداوم توسط کارشناسان خبره نظارت شود.
ایجاد آکادمی در طرح آمایش
بر این باور هستیم که طرح آمایش می تواند استعدادها را در سرزمین های مختلف شناسایی کند اما این امر نباید به صورت گلخانه ای انجام شود، لازم است با ایجاد آکادمی های مجهز به تجهیزات خاص هر رشته، استفاده از مربیان با دانش و با تجربه و حتی خارجی و به کارگیری قهرمانان، استفاده از تجربه های گرانبهای پیشسکوتان ، می توانیم کارخانه بازیکن سازی را با نظارت دقیق در هر رشته ای راه اندازی کنیم.
با تحقق این امر هم استان از وجود ورزشکاران مدال آور در سطح جهان غنی خواهد شد و هم اینکه از نظر اقتصادی می تواند درآمد خوبی از طریق انتقال بازیکنان به تیم های مطرح و حتی خارج از کشور به ورزش فارس تزریق کند که همان بحث نگرش حرفه ای به ورزش که یک صنعت است، محسوب می شود.
آسیب ها
همچنین آسیب هایی که ممکن است برای هر ورزشکاری به وجود بیاید علاوه نوع تمرین، نیازاست در آکادمی ها متخصصان روانشناسی، تغذیه ،فیزیولوژی و جامعه شناسی حضور داشته باشند تا تمام ورزشکاران به صورت علمی رشد کنند.
اینکه در برخی مواقع به ویژه در فوتبال شاهد بداخلاقی ها و آسیب دیدگی های زیاد از ناحیه رباط صلیبی هستیم همانا نبودن کارشناسان مختلف در کنارتیم هاست و مدیران هم که نتیجه گرا هستند کاری به این مسئله مهم اخلاقی ندارند و به صورت مُسکن بازیکن را تنبیه و یا جریمه می کنند که این امر نه تنها هیچ گاه ریشه کن نشده بلکه تشدید هم شده است.
مهدهای کودک و مدارس
همچنین مهدهای کودک و مدارس نیز نقش بزرگی در پرورش استعدادهای ورزشی دارند ،زیرا پس از شناسایی افراد مستعد در سن پایین می توان آنها را به سمت رشته های ورزشی پایه در هیات ها سوق داد،همان کاری که برخی کشورها همچون چین و ژاپن و ... انجام دادند.
این کشورها ورزش های پایه به ویژه شنا را به مهدهای کودک بردند، البته با استفاده از افراد مجرب و برای همین است که این دو کشور به ویژه چین در المپیک ها اکثر مدال ها را درو می کنند.
ورزشکاران کشورهای توسعه یافته هیچ برتری نسبت به ورزشکاران ایرانی ندارند و حتی ورزشکاران ما نیز با استعدادتر هستند اما کشورهای موفق با برنامه دراز مدت و ساختن مکان های حرفه ای و استاندارد و استفاده از افراد متخصص ،سرمایه گذاری می کنند و برنامه ها طوری تدوین شده است که اگر مسوولی تغییر کرد بازهم به راهش ادامه می دهد و باید از اینگونه کشورها الگوبرداری کنیم و حتی مربیان خوب خارجی را به کار گیریم.
جرقه های لحظه ای
برخی از رشته ها مانند ژیمناستیک و کشتی که فارس معدن استعدادها است به صورت جرقه ای کار شده و به عنوان مثال در این سال ها نیز فارس یک ژیمناست به نام کیخا پرورش یافته است ما مگر می شود در استان فارس که در این رشته ملی پوشان زیادی داشته فقط یک کیخا را پرورش بدهد؟ جواب خیراست.
همچنین در کشتی به ویژه در رشته فرنگی هم در این سال ها شاهد جرقه هایی همچون نوروزی که قهرمان المپیک شد، برادران گرایی، برداران نصیری، میثم دلخانی و ....بودیم در صورتی که فارس خاستگاه کشتی فرنگی است که باید با برنامه و استفاده از قهرمانان و حتی مربیان خوب خارجی طوری برنامه ریزی کنیم که به کارخانه بازیکنان سازی تبدیل شود و از حالت جرقه ای و گلخانه ای بیرون بیاید.
دلال ها و تبلیغات
از آسیب های دیگری که رشته های مختلف از جمله فوتبال آن را تهدید می کند وجود دلال است که بعضا شاهد بودیم بازیکنان بی کیفیتی را روانه باشگاه های شیرازی کردند در حالی که فارس روزگاری دو تیم در لیگ برتر داشت و تیم های پایه ها هم به خوبی کار می کردند از این رو وقتی بازیکنی هم از شیراز خارج می شد بازیکنان پایه جایگزین می شدند.
تعدادی دلال با نفوذ در برخی از رسانه ها سعی دارند با تبلیغ کاذب و انداختن عکس بازیکنان دسته چندم به خواسته خود برسند که در این راه هم باید نظارت شود.
زمانی برای یک کنفرانس مطبوعاتی به باشگاهی که تیمش درلیگ دسته یک وجود داشت ، دعوت شدیم که در ادامه بحث، سرمربی وقت آن تیم به موضوع مهمی اشاره کرد و گفت: خبرنگاری در یکی از روزنامه ها اقدام به تخریب تیم و سرمربی می کند.
او اشاره کرد: آن شخص ۲ بازیکن بی کیفیت را می خواست به من تحمیل کند اما زیر بار نرفتم برای همین مرتب علیه تیم مطلب می نوشت.
بحث دلالی بدترین پدیده ای است که مانند خوره به جان فوتبال ایران وفارس و دیگر رشته ها افتاده و تا زمانی هم که ریشه دلال ها کنده نشود فوتبال فارس جان تازه ای نخواهد گرفت.
با وجود دلال ها هم اینک پایه های فوتبال در فارس از بین رفته و کمتر باشگاهی رو به سازندگی می آورد که این امر بر می گردد به نگرش مدیرانی که نتیجه گرا شده اند و برای ماندن در پست قدرت، سازندگی را رها کردند.
فعالیت ورزشی در این سال ها دچار روزمرگی شده است
فعالیت های ورزشی اگر چه در این سال ها ادامه داشته اما به صورت روزمرگی دنبال شده است اگر چه مدیران دوست داشتند موفقیت هایی کسب شود اما چون بر اساس برنامه های کوتاه، میان و بلند مدت کار نشده است ورزش فارس نتوانسته است آن طورکه شایسته است در میدان های داخلی و خارجی و در رشته های مختلف خود را نشان دهد.
هر چند مدیران هم آمارهایی از موفقیت ها ارایه می دهند اما این آمارها خاص چند رشته همچون کشتی، رزمی ، دوو میدانی، هندبال است در حالی که اگر برای سایر رشته ها برنامه های مدونی طرح شود که با رفتن مسوول تغییر نکند می توان امیدوار بود که فارس در بیشتر رشته ها بتواند مدال های داخلی و خارجی کسب کند.
اصل وظیفه اداره کل ورزش و جوانان، پرورش ورزشکاران ملی و کسب مدال معتبر داخلی و خارجی است و شایسته است در حوزه توسعه ورزش این اداره کل از افراد متخصص استفاده شود؛ بعضا شاهد هستیم هر وقت می خواهند کارمندی را جابه جا کنند او را به حوزه ورزش قهرمانی منتقل می کنند در صورتی که نخبه ترین افراد باید در این بخش مهم کار کنند.
در اداره کل ورزش و جوانان فارس بسیاری مدرک دکترا و کارشناسی ارشد که انتظار این است برای درمان ورزش قهرمانی اگر شده حتی یک نسخه بنویسند؛به نظر می رسد که این بخش مهم ورزش باید اساسی تغییر کند تا بتوان شاهد درخشش قهرمان های زیادی بود.
تحول اساسی در حوزه ورزش قهرمانی صورت گیرد
به کارگیری قهرمانان ملی و کسانی که توانستند افتخار کسب کنند همچنین استفاده از متخصصان در حوزه توسعه ورزش فارس بهترین رویکرد برای برون رفت از حالت فعلی است اگر چه این روزها بحث کرونا هم بهانه ای برای فرار رو به جلو برخی از هیات ها شده اما قبل از کرونا هم وضعیت چندان خوب نبود و نیاز است تحول اساسی و یا بهتر بگوییم یک انقلاب در حوزه ورزش قهرمانی صورت گیرد در غیر اینصورت ره به جایی نخواهد برد.
شایسته سالاری
انتخاب روسای اداره ورزش و جوانان و هیات های شهرستان ها هم بسیار مهم است زیرا شهرستان های فارس سرشار از استعدادهای نهفته هستند اما برخی مواقع شاهد هستیم که رییس ورزش در شهرستان ها به واسطه لابی فلان شخص منصوب می شود که این امر بسیار غلط است در صورتی که شایسته سالاری و تخصص باید اولویت شهرستان ها و هیات ورزشی در حوزه ورزش قهرمانی اداره کل باشد.
سرمایه گذاری اداره کل بر روی تعدادی از رشته های المپیکی
چند سالی است در اداره کل ورزش و جوانان فارس طرحی در حال اجرا است و باید بر روی رشته های المپیکی،جهانی و بازیهای آسیایی که امکان گرفتن مدال توسط ورزشکاران وجود دارد سرمایه گذاری شود زیرا ملاک ارزشیابی اداره کل ها توسط وزارت ورزش موفقیت در المپیک، بازیهای آسیایی و مسابقات جهانی مهم است.
کشتی،کاراته، تکواندو، ووشو، جودو، تیراندازی، تیروکمان، بوکس، وزنه برداری، شمشیربازی، قایقرانی ورزش نابینایان،جانبازان و معلولین، دوومیدانی، هندبال، بسکتبال و والیبال از جمله رشته هایی هستند که در این طرح قرار دارند.
اینکه بر روی این رشته ها که المپیکی هستند باید سرمایه گذاری بیشتری صورت گیرد و با افراد متخخص برنامه ادامه یابد مسئله خوبی است اما باید ببینیم سرنوشت دیگر رشته های ورزشی که اتقافا المپیکی و آسیایی هستند به کجا می انجامد؟ آیا آنها را به حال خود رها کنیم که باری به هر جهت کار کنند؟ با این نگرش که امکان گرفتن مدال وجود ندارد کمتر به آنها پرداخته شود، درست نیست.
آیا سایر رشته های ورزشی که۵۱ هیات هستند باید قربانی این ۱۷ رشته شوند؟ اینکه بیشترین بودجه صرف رشته های مورد نظر شود عقلانی نیست، زیرا دیگر رشته ها هم در صورتی که روی آنها سرمایه گذاری شود می توانند المپیکی شوند و این نگاه شاید در کوتاه مدت فارس را صاحب مدال در رشته های مورد نظر کند اما در دراز مدت جواب نمی دهد.
نگاه عادلانه
سایر رشته هایی که در این طرح نیستند امکان زیادی دارد که دچار روزمرگی شوند در نتیجه باید نگاه عادلانه به همه رشته ها داشته باشم درغیر این صورت چه کاری است که سایر رشته های مدال آور دیگر را معطل رشته های ۱۷ گانه کنیم؟ وقتی همه نگاه ها متوجه این رشته ها شد، سایر رشته ها به مرور زمان از بین می روند.
ختم کلام اینکه اگر طرح آمایش سرزمین به صورت کاملا علمی در تمام نقاط استان فارس با استفاده از افراد مجرب اجرا شود به جای ۱۷ رشته تمام رشته ها می توانند مدال آور باشند زیرا در استان پهناور فارس و چهارفصل استعدادهای نهفته زیادی وجود دارند.
نظر شما