کدام کشورها هنوز واکسیناسیون کرونا را آغاز نکرده‌اند؟

تهران – ایرنا - براساس تازه ترین نقشه ها و اطلاعات منتشر شده از روند واکسیناسیون کرونا در کشورهای مختلف جهان، تاکنون ۵۶ کشور از بیش از ۲۰۰ کشور جهان روند انجام واکسیناسیون را آغاز کرده اند و بقیه کشورها در تلاش برای انجام واکسیناسیون طی هفته ها و ماههای آینده هستند.

به گزارش ایرنا، بر اساس شمارشگر ویژه تارنمای بلومبرگ، تاکنون ۵۶ کشور جهان واکسیناسیون کرونا را آغاز کرده‌اند و بیش از ۶۵ میلیون دوز به افراد حائز صلاحیت تزریق شده است. طبق راهنمای نقشه ویکی‌پدیا، رنگ سبز نشان‌دهنده آن است که مجوز واکسیناسیون عمومی ویروس کرونا صادر شده و تلقیح عمومی آن در حال انجام است. بسیاری از کشورهای اروپایی منهای اوکراین و برخی از کشورهای بالکان که از تهیه به‌موقع واکسن جا مانده‌اند، در زمره این گروه هستند. بر اساس اطلاعات تارنمای بلومبرگ، اتحادیه اروپا با شرکت‌های داروسازی آسترازنکا، فایزر، سانوفی، جانسون‌اند جانسون، مدرنا و کیورواک قرارداد پیش‌خرید یک میلیارد و ۴۰۵ میلیون دوز واکسن کرونا را امضا کرده است.

اما کمبود واکسن و اخبار گسترده عوارض مرگبار ناشی از واکسن آمریکایی فایزر در میان برخی از گروه‌های سنی نگرانی هایی را در میان مردم کشورهای مختلف از جمله در اروپا ایجاد کرده و برخی از کشورها مانند ایتالیا و نروژ این واکسن را با احتیاط بیشتری به گروه‌های سنی اولویت‌دار تزریق می‌کنند.

عوارض واکسن فایزر باعث کاهش رغبت مردم اروپا برای مراجعه به مراکز واکسیناسیون شده است.

رنگ سبز کمرنگ نشان‌دهنده آن است که مجوز واکسیناسیون اضطراری ویروس کرونا صادر شده و تلقیح عمومی آن در حال انجام است. بسیاری از کشورهای آمریکای شمالی و جنوبی، روسیه و هند در این گروه قرار دارند و به نوشته تارنمای بلومبرگ واکسن‌های خود را از شرکت‌های فایزر، نوواواکس، آسترازنکا، گامالیا، سانوفی و سینوواک پیش‌خرید کرده‌اند. هند با پیش‌خرید ۲ میلیارد و ۲۰۰ میلیون دوز واکسن، در صدر کشورهای متقاضی این گروه قرار دارد.

رنگ نارنجی نشان‌دهنده آن است که مجوز واکسیناسیون اضطراری ویروس کرونا صادر شده و تلقیح محدود در حال انجام است. چین بزرگترین کشوری است که در این دسته‌بندی قرار دارد و ۳۰۰ میلیون دوز از شرکت فوسان فارما و آسترازنکا پیش‌خرید کرده است.

رنگ آبی نشان‌دهنده آن است که مجوز واکسیناسیون عمومی صادر شده و تلقیح عمومی برنامه‌ریزی‌شده است. استرالیا و مالزی از جمله این کشورها هستند.

رنگ آبی کمرنگ نشان‌دهنده آن است که مجوز واکسیناسیون اضطراری صادر شده و تلقیح عمومی برنامه‌ریزی‌شده است. تعدادی از کشورهای آسیایی، آفریقایی و آمریکای جنوبی در این گروه قرار می‌گیرند.

رنگ زرد نشان‌دهنده آن است که مجوز واکسیناسیون اضطراری در حال بررسی است و ژاپن و برخی از کشورهای آسیای میانه در این رده‌بندی قرار می‌گیرند.

ژاپن که تلاش می‌کند در سال جاری میلادی المپیک تابستانی را با یک سال تأخیر برگزار کند در صدد جبران عقب‌ماندگی بوده و امیدوار است تا ۳۱۴ میلیون دوز واکسنی که از شرکت‌های فایزر، مدرنا آسترازنکا پیش‌خرید کرده بتواند تا اکتبر ۲۰۲۱ مصونیت جمعی را در این کشور ایجاد کند. با این حال شرکت فایزر به دلیل کمبود واکسن در آمریکا قصد دارد تا ۱۰۰ میلیون دوز از قراردادهای خود را لغو کند و پیش‌بینی می‌شود که این مقدار از قرارداد ژاپن کسر شده و این کشور را با مشکلات بیشتری در زمینه واکسیناسیون اتباع خود مواجه سازد.

هشدار سازمان جهان بهداشت درباره توزیع نابرابر واکسن

بیشتر کشورهای آفریقایی که به دلیل فقر و وابستگی به سبد واکسن سازمان جهانی بهداشت (کوواکس) موفق به واکسیناسیون نشده‌اند . 

پیشتر تدروس آدانوم مدیرکل سازمان جهانی بهداشت از زیرمجموعه های سازمان ملل هشدار داده بود که توزیع نابرابر واکسن کووید - ۱۹ جهان را در آستانه «شکست فاجعه‌بار اخلاقی» قرار داده است. به گفته وی، ۳۹ میلیون دوز واکسن در ۴۹ کشور پردرآمد جهان تزریق‌شده در حالیکه یک کشور کم‌درآمد تنها ۲۵ دوز واکسن تزریق کرده است.

اینکه واکسیناسیون کرونا در کشورهای برخوردار و ثروتمند جان از جمله اروپا و آمریکا از مدتی پیش شروع شده اما هیچ خبری از این واکسن در بسیاری از کشورهای جهان سوم نیست، نگرانی جدی برای نهادهای بین المللی ایجاد کرده است.

واکسیناسیون در ایران 

محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران روز گذشته در مسکو اعلام کرد که واکسن اسپوتنیک وی روسی در ایران ثبت و تایید شده و اظهار امیدواری کرد که روند خریداری و تولید مشترک این واکسن با فعالیت موسسات مربوطه دو کشور به زودی آغاز شود.

از سوی دیگر رئیس جمهوری ایران چندی پیش اعلام کرد که دولت مصمم است ظرف هفته‌های آینده و با ورود اولین محموله واکسن خریداری شده، عملیات واکسیناسیون را در کشور مطابق جدول طراحی شده از جامعه هدف آغاز کند.

حسن روحانی افزود: اگر تحریم‌ها، مانع تراشی‌ها و ایجاد محدودیت‌ها در تامین منابع خرید واکسن از سوی دولت تروریست ترامپ نبود، قطعا واکسیناسیون را خیلی زودتر می‌توانستیم آغاز کنیم و این نیز این جنایتی بود که آمریکایی‌ها در حق ملت ایران انجام دادند.

روحانی تصریح کرد: به رغم همه این مانع تراشی‌ها و ایجاد محدودیت‌ها، اقدامات لازم برای خرید واکسن انجام شده و اولین محموله آن که مورد تایید وزارت بهداشت و درمان است ظرف هفته‌های آتی وارد کشور می‌شود و بلافاصله نیز درچارچوب سند ملی تدوین شده، واکسیناسیون آغاز می‌شود.

مینو محرز عضو ستاد ملی مقابله با کرونا دیروز (۶ دی) گفت: وزارت بهداشت به دنبال واردات واکسن آسترازنکا از سوئد است و احتمال واردات این واکسن نوترکیب در هفته های آینده وجود دارد.

معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز در ارتباط با همکاری مشترک ایران و کوبا در زمینه ساخت واکسن کرونا گفت: فاز سه کارآزمایی بالینی واکسن ایرانی کوبایی احتمالا تا قبل از نوروز ۱۴۰۰ آغاز می شود و اگر این اتفاق بیافتد، این فاز با شرکت حدود ۳۰ تا ۴۰ هزار نفر در ایران و کوبا به صورت مشترک انجام خواهد شد.

دکتر فرید نجفی ادامه داد: واکسن کووید ۱۹ در دنیا واکسن جوانی است و همانطور که مشاهده می کنید عوارضی که حتی واکسن فایزر داشته، در بعضی از کشورها عوارضی جدی بوده است.

نه تنها کشورهای تحریم شده و در معرض تبعیض، بلکه برخی از کشورهای جهان اولی نیز در جمع گروه خاکستری قرار دارند. نیوزلند که آسیب ناچیزی از همه‌گیری کرونا دیده، شتابی در واکسیناسیون اتباع خود ندارد. از طرف دیگر کندی دولت کره جنوبی در تأمین واکسن و امید آن به مصونیت جمعی موجب شده تا بر خلاف بسیاری از کشورهای پیشرفته از قافله واکسیناسیون جا مانده و در گروه خاکستری قرار گیرد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha