به گزارش ایرنا هرچند در سالهای اخیر واحدهای تولیدی به دلیل وضعیت حاکم بر اقتصاد کشور و فشارهای ناشی از تحریم با مشکلات مختلفی مواجه شدند و سرپا ایستادند اما در یک سال گذشته شیوع ویروس کرونا مزید بر علت شد و اکنون تولیدکنندگان نیاز به حمایت بیشتر دارند.
دولت در چند سال گذشته گامهای مهمی در راستای حل مشکلات واحدهای تولیدی و رونق تولید در استان خراسان جنوبی برداشته است اما همچنان فعالان بنگاههای اقتصادی خواستار تسهیل و رفع موانع تولید هستند.
براساس اعلام اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی خراسان جنوبی حدود ۱۸ بنگاه اقتصادی استان تحت تاثیر شدید شیوع ویروس کرونا و مشکلات اقتصادی قرار گرفتهاند که نیاز به حمایت ویژه مسوولان برای رفع مشکلات پیش آمده دارند.
امروز (دوشنبه) به منظور رفع مشکلات این واحدهای تولیدی نشستی با حضور معاون روابط کار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و جمعی دیگر از مدیران کل وزارت تعاون با مدیران منتخب بنگاههای اقتصادی مشکلدار خراسان جنوبی برگزار شد.
مدیر روابط کار اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی خراسان جنوبی در آغاز این نشست به تشریح موقعیت استراتژیک و وضعیت استان پرداخت و گفت: خراسان جنوبی سومین استان پهناور کشور است و کمتر از یک درصد جمعیت کشور را به خود اختصاص داده است.
ابراهیم رضازاده افزود: همچنین این استان از لحاظ جمعیت بیست و هشتمین استان کشور است که تراکم جمعیت در هر کیلومترمربع استان پنج نفر ارزیابی شده و از مجموع جمعیت استان ۵۹ درصد جمعیت این استان مرزی شهری و مابقی در مناطق روستایی ساکن هستند.
به گفته وی نرخ مشارکت اقتصادی استان در پاییز امسال ۴۲ درصد و نرخ بیکاری ۶.۶ درصد اعلام شده است.
مدیر روابط کار اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی خراسان جنوبی اظهار داشت: ۱۱ هزار و ۴۷۳ واحد تولیدی با ۸۳ هزار و ۵۰۵ نفر بیمه شده اجباری در استان داریم که در سه رسته خدمات ۴۴ درصد، صنعت ۳۲ درصد و کشاورزی ۲۳ درصد مشغول فعالیت هستند.
وی تصریح کرد: هزار و ۴۹۰ واحد تولیدی بالای ۱۰ نفر و ۹ هزار و ۹۷۳ واحد زیر ۱۰ نفر فعالیت دارند.
رضازاده با اشاره به اینکه تمام سعی ما شناسایی به موقع بنگاههای اقتصادی مشکلدار است ادامه داد: در این زمینه تلاش میشود تا در اولین فرصت موانع و مشکلات این واحدهای اقتصادی برطرف و از بحرانی شدن مشکلات آنان جلوگیری شود.
مدیر روابط کار اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی خراسان جنوبی با بیان اینکه کارگروه مشکلات کارگری حدود ۲ سال است که در استان فعال شده است تصریح کرد: ۹ ماه امسال ۴۰ جلسه کارگروه در استان برگزار شد که منجر به کاهش ۴۵ درصدی مشکلات کارگری در استان شده است.
وی عنوان کرد: در ۹ ماه ابتدای سال از محل یارانه دستمزد یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان به ۱۴ بنگاه اقتصادی مشکلدار استان برای حفظ اشتغال پرداخت شده است.
رضازاده ادامه داد: همچنین از محل تسهیلات بنگاههای مشکل دار نیز پنج میلیارد و ۲۷۰ میلون تومان به پنج واحد اقتصادی استان پرداخت شده است تا بتوانند بدهیهای معوق خود را پرداخت کنند.
مدیرعامل کارخانه خوراک دام و طیور ستاره کیان بیرجند نیز گفت: در زنجیره تولید مرغ مادر استان ۴۵۰ پرسنل مشغول فعالیت هستند که با مشکلات ایجاد شده تعداد زیادی از نیروی کار تعدیل شده است.
سید علی خیریه افزود: این مجتمع با سرمایهگذاری ۲۰۰ میلیارد تومان از سال ۹۳ آغاز به کار کرد و تا سال ۹۷ ماهانه پنج تا ۶ هزار تن صادرات داشتیم اما از سال ۹۸ که موضوع ممنوعیت صادرات ابلاغ شد تعطیلی قسمت عمدهای از کارخانه را به دنبال داشت.
وی خام فروشی دان را از مشکلات عمده استان برشمرد و بیان کرد: بجای اینکه دان را در اختیار کارخانجات قرار دهند تا تبدیل به خوراک شود به صورت خام در اختیار عوامل قرار گرفته و فقط در دامداریها مصرف میشود.
مدیرعامل کارخانه خوراک دام و طیور ستاره کیان بیرجند اظهار داشت: با راهاندازی سامانه بازارگاه نیز مشکلات عدیدهای سر راه ما قرار گرفت به این شکل که هیچگونه سهمیهای به کارخانجات دام و طیور تعلق نگرفته و نمیتوانیم مواد اولیه تامین کنیم.
وی ادامه داد: این مشکل سبب شده تا برخی مرغداریها سهمیه خود را در اختیار ما قرار دهند تا تبدیل به خوراک کنیم، این دلایل سبب شده اکنون ۱۰ درصد ظرفیت کارخانه فعال باشد بگونهای که ماهانه تنها چهار روز کارخانه فعال و مجبور به تعدیل نیرو شدهایم.
خیریه به شیوع آنفلوانزای فوق حاد پرندگان در مرغداریهای استان اشاره کرد و گفت: شیوع بیماری سبب شده مرغداریهای سالم نیز تمایلی به استفاده از خوراک نداشته باشند در حالیکه قبلا خوراک ۹ استان را تامین میکردیم و در آستانه تعطیلی کامل این مجموعه هستیم.
وی تاکید کرد: ۹۰ درصد مواد اولیه ما شامل ذرت و سویا وارداتی است که نسبت به عدم توزیع مناسب نهادههای دامی گلایه داریم.
مدیر مجتمع تولیدی مرغ مادر خراسان جنوبی هم گفت: ۴۲ سال است که در صنعت پرورش و تولید مرغ در کشور فعالیت دارم و در این مدت سالهای زیادی به عنوان تولید کننده برتر، کارآفرین برتر و سایر را کسب کردهام پس لابد کار خود را بلد هستیم.
سید حسین خیریه افزود: سال گذشته در همین مقطع زمانی یک میلیون تا یک میلیون و ۱۲۵ هزار جوجه مرغ مادر در کشور توزیع کردیم اما با شیوع ویروس کرونا و اکنون هم آنفلوانزای فوق حاد پرندگان مشکلات حادی برای مرغداریها ایجاد شده است.
وی با بیان اینکه بیماری کرونا ۲۶۶ میلیارد ریال خسارت به ما وارد کرد اظهار داشت: همچنین شیوع آنفلوانزا سبب شد ۱۰۵ هزار قطعه مرغ مادر مجتمع از چرخه حذف شود و متحمل ۲۰۰ میلیارد ریال خسارت شویم در حالیکه ۲.۵ درصد تولید مرغ مادر کشور را داریم.
مدیر مجتمع تولیدی مرغ مادر خراسان جنوبی خواستار جبران ضرر و زیان مرغداران استان شد و عنوان کرد: شما الگوی ما هستید انتظار داریم دولت به تعهدات خود عمل کند و به جد مشکل بررسی و رفع شود.
وی خواستار دریافت ۳۰۰ میلیارد ریال تسهیلات با بازپرداخت ۱۸ ماه و عدم رعایت فاصله جوجهریزی (هفت ماه) شد و گفت: فاصله جوجهریزی هفت ماه است اگر بخواهیم رعایت کنیم تولید بیش از یک سال به تاخیر خواهد افتاد.
خیریه تصریح کرد: مشکلات مربوطه سبب تعدیل ۷۰ درصد نیروهای کارگری شده است که درخواست داریم امکان استفاده پرسنل از بیمه بیکاری موقت فراهم شود.
وی همچنین خواستار تسریع پرداخت غرامت و خسارت بیمه حذف کانون آلوده شد و افزود: در وضعیت بسیار بحرانی قرار گرفتهایم مانند سیل طولانی بوده که برای واحدهای تولیدی رخ داده است.
نماینده واحد تولیدی کاشی و سرامیک آیداسرام بیرجند هم گفت: در حال حاضر ۷۰۰ نفر در چهار خط تولید کاشی و یک خط تولید سرامیک این واحد تولیدی مشغول فعالیت هستند.
علی طاهری افزود: چهار سال قبل طرح توسعه کارخانه با اعتبار ۱۰۰ میلیارد تومان و با استفاده از بهترین تکنولوژیهای روز دنیا را اجرا کردیم و تمام تجهیزات و امکانات نصب شده اما به دلیل عدم ابلاغ تسهیلات این طرح راکد مانده است.
وی بیان کرد: ۲ سال قبل کارگروه رفع موانع تولید استان اختصاص ۱۲۰ میلیارد تومان برای طرح پیشبینی کرد که تاکنون پرداخت نشده است تا نسبت به خرید مواد اولیه اقدام کنیم.
نماینده واحد تولیدی کاشی و سرامیک آیداسرام بیرجند تصریح کرد: به محض اینکه طرح توسعه کارخانه به بهره برداری برسد بالای ۵۰۰ نفر مشغول به کار خواهند شد.
وی عدم پرداخت تسهیلات را از دیگر مشکلات دانست و عنوان کرد: از سال ۹۱ تاکنون هیچگونه تسهیلاتی دریافت نکردهایم و میزان تولید اکنون زیر ۵۰ درصد ظرفیت است.
طاهری قطع گاز واحد تولیدی را از دیگر مشکلات برشمرد و گفت: ۱۲۰ واحد کاشی و سرامیک در کشور وجود دارد که سال قبل حتی یک روز هم تعطیل نشدند اما چهار واحد استان سال قبل چهار روز و امسال تاکنون ۱۰ روز قطعی گاز داشته است که مشکلات زیادی ایجاد میکند.
وی یادآور شد: حمل و نقل در بحث صادرات کاشی و سرامیک تولید شده در استان بسیار اهمیت دارد و در حالیکه از کشورهای مختلف همسایه درخواست ارسال محصولات تولیدی را داریم اما به خاطر نبود تریلی در استان نمیتوانیم صادرات انجام دهیم.
مشاور شرکت شمش چدن کویر خاوران خوسف هم گفت: این شرکت با سرمایه گذاری شرکت چینی از سال ۹۳ در شهرک صنعتی شهید رحمانی خوسف برای تولید شمش چدن آغاز بهکار کرد و سال گذشته با ظرفیت ۱۰۰ هزار تن به صورت آزمایشی با ۲۳۶ نفر راهاندازی شد اما به دلیل شیوع کرونا از اسفند تا مرداد تعطیل شد و مجبور به تعدیل ۱۰۶ نفر نیرو شدیم.
سید حسن جعفری افزود: این تعدیل نیرو به این دلیل اتفاق افتاد که سرمایهگذار چینی در زمینه انتقال نقدینگی به خاطر شیوع ویروس کرونا به مشکل برخورده بود.
وی بیان کرد: حدود ۷۵ میلیون دلار سرمایهگذار چینی برای راهاندازی فاز دوم کارخانه با اشتغال ۲۹۵ نفر در نظر گرفته است و در سه ماه ابتدای سال ۱۴۰۰ فعالیت این فاز آغاز خواهد شد.
مشاور شرکت شمش چدن کویر خاوران خوسف با بیان اینکه به دنبال راهاندازی فاز اول واحد تولید کُک در این مجتمع هستیم عنوان کرد: این واحد به ۲۵ میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد و درخواست داریم تا بحث پرداخت تسهیلات به واحد تولید کُک تسریع شود.
رییس هیات مدیره شرکت چاپ و نشر گلرو هم گفت: اولین واحدی بودیم که چاپ اُفست را راهاندازی کردیم و ۴۵ نفر در این شرکت مشغول به فعالیت هستند.
رضا گلرو افزود: با شیوع ویروس کرونا با مشکلات عدیدهای روبه رو شدیم که در این خصوص برای دریافت تسهیلات طرح توسعهای را در سامانه کارا ثبت کردیم.
وی بیان کرد: برای تولید مقوای بهداشتی و بازگشت کاغذ باطله به چرخه تولید که تاکنون در استان نداشتهایم درخواست ۷.۵ میلیارد تومان اعتبار داشتیم که گفته شده تسهیلات بانک عامل به پایان رسیده و پرونده راکد مانده است.
رییس اتاق اصناف خراسان جنوبی هم گفت: در حال حاضر ۳۴ هزار واحد صنفی در استان فعال است که ۱۴ هزار واحد مربوط به مرکز استان است.
رضا علیزاده بیرجندی افزود: با توجه به مشکلاتی که برای اصناف ایجاد شده است تاکنون هیچگونه تسهیلاتی به اصناف تعلق نگرفته است در حالیکه بیش از ۶۰ درصد اصناف مستاجر هستند و مشکلات زیادی دارند.
وی بیان کرد: استمهال مالیات و تامین اجتماعی یا پرداخت تسهیلات ۱۲ درصدی با بازپرداخت ۲ ساله دردی از اصناف دوا نمیکند درخواست داریم نگاه ویژهای به اصناف استان کمبرخوردار خراسان جنوبی شود.
رییس اتاق اصناف خراسان جنوبی عنوان کرد: در خصوص تسهیلات مشاغل آسیب دیده ناشی از کرونا ۶۰ درصد اصناف استقبال کردند اما شرایط این تسهیلات بگونهای بود که مشکلات برخی اصناف ما را حتی بیشتر میکند.
وی تصریح کرد: تالار پذیرایی ۱۱ ماه و مزونها هفت ماه سال تعطیل بودند نیاز به حمایت ویژه دارند.
رییس کمیسیون بانکهای خراسان جنوبی هم گفت: در بانکها براساس قوانین جمهوری اسلامی خدمات ارائه میدهیم و همه مصوبات مجلس و سیاستهای شورای بانک و اعتبار است لذا بنگاههای اقتصادی نباید از ما انتظار دیگری داشته باشند.
محمدعلی زرنگ افزود: در استان ۱۶۰ هزار میلیارد ریال منابع در بخشهای مختلف داریم که ۱۴۲ هزار میلیارد ریال آن معادل ۸۹ درصد در قالب تسهیلات پرداخت شده است و از این مبلغ پنج هزار و ۲۰۰ میلیارد ریال حدود ۵.۲ درصد به تعویق افتاده است.
وی اظهار داشت: نباید مشکلات را به بانکها حواله کرد، بانکهای استان برای رفع مشکلات واحدهای تولیدی پای کار هستند و در حد اختیارات نیز مشکلات را به مرکز منتقل میکنیم.
رییس کمیسیون بانکهای خراسان جنوبی با بیان اینکه سیستم بانکی استان با توجه به دستورات کشوری پای کار است عنوان کرد: وقتی بنگاههای اقتصادی مشکلاتی دارند که بر اساس قوانین بانکی امکان پرداخت تسهیلات را نداریم چه باید کرد.
وی یادآور شد: در جلسات متعدد به تولید کننده قول پیگیری مشکلات داده میشود و ما به عنوان مجری کاری از دست ما ساخته نیست بعد گفته میشود بانکها همکاری نمیکنند.
زرنگ گفت: از مجموع تسهیلات پرداخت شده در استان، ۲۳.۵ درصد در بخش کشاورزی، ۱۲.۲ درصد در بخش صنعت و معدن و ۴۲.۵ درصد در بخش خدمات پرداخت شده است که نشان میدهد مردم استان علاقهای به کار مولد ندارند یا توسط بنگاههای کوچک و کارمندی کار انجام میشود.
معاون روابط کار وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی هم در پایان گفت: از واحدهای تولیدی که به ارائه مشکلات واحد پرداختند که درخواست داریم مستندات مربوطه را ظرف یک هفته به ما ارائه دهند تا بتوانیم موضوعات مربوط به سطح ملی را پیگیری و رفع کنیم.
حاتم شاکرمی افزود: مواردی که ارائه خواهد شد باید حتما مصوبات استانی را دریافت کرده باشد و سعی میکنیم وضعیت واحدهای مشکلدار را پیگیری و به یاری خدا به نتیجه برسانیم.
معاون امور اقتصادی، معاون روابط کار و معاون توسعه کارآفرینی و اشتغال وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی به همراه ۲۲ مدیرکل و روسای سازمانهای وابسته به وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی از روز شنبه (چهارم بهمن) وارد خراسان جنوبی شدند و تا امروز در قالب سه گروه در شهرستانهای استان حضور یافتند.
نشست جمعبندی سفر مسوولان وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به خراسان جنوبی عصر امروز در بیرجند برگزار شد.
نظر شما