۲ اثر فوق نفیس در موزۀ آستان قدس رضوی رونمایی شد

مشهد- ایرنا- سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی از قرآن نفیس خطی و طلاکاری‌شده به دستخط وصال شیرازی و رحل قرآن با روکش طلا اهدایی قوام‌الملک شیرازی رونمایی کرد.

به گزارش روز سه‌شنبه آستان قدس رضوی رونمایی از قرآن دست‌نویس وصال شیرازی و رحل میناکاری‌ شده و روکش طلای متعلق به دورۀ قاجار، به صورت وبیناری موضوع هفتاد و یکمین سه‌شنبۀ علمی‌فرهنگیِ سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی قرار گرفت.  

رییس گروه مطالعات و معرفی آثار موزۀ آستان قدس رضوی در ارتباط با قرآن نفیس رونمایی‌شده گفت: این قرآن نفیس، به صورت کامل است و در دورۀ قاجار به دست محمدشفیع شیرازی، متخلص به وصال، در سال ۱۲۶۵ هجری قمری کتابت و توسط علی شریف، متخلص به ظریف در سال ۱۲۶۹ هجری قمری حاشیه‌نویسی شده است.

حشمت کفیلی ابعاد این قرآن را ۵/۲۲ × ۷/۳۴ سانتی‌متر ذکر کرد و افزود: این نسخه به شمارۀ اموال ۱۲۳ در ادارۀ مخطوطات آستان قدس و با شمارۀ ۹۳۰۲۲۹ در دفتر اشیاء موزه‌ای آستان قدس رضوی به ثبت رسیده است.

وی ادامه داد: این نسخه به خط نسخ، ۱۷سطری در ۲۲۵ ورق کاغذ دولت‌آبادی کتابت شده است و آیات آن درون جدولی به ابعاد ۸/۱۳ ×۲/۳۲ سانتی‌متر کتابت شده و تفسیر مختصر و خواص سوره‌ها در حاشیه به خط نستعلیق خفی ممتاز درون ترنج مکرر و مذهب نوشته شده است.

رییس گروه مطالعات و معرفی آثار موزۀ آستان قدس رضوی با بیان اینکه تمام صفحات این نسخه از قرآن کریم، مذهَّب و مرصع است گفت: صفحة فاتحه‌الکتاب و آغاز سورۀ مبارکۀ بقره با تذهیب و ترصیع کامل و سرلوح تاجی شکل مذهب و مرصع و ۲ کتیبه در بالا و پایین صفحه مزین و بین السطور آن نیز با طلا اندازی مرصع شده است.  

کفیلی افزود: تمام صفحات دارای جدول طلایی، قرمز، سبز، آبی،سیاه و کمند قرمز با تحریرطلایی است و بین السطور آنها طلا اندازی مرصع شده است.

وی به وجود وقفنامه و چندین یادداشت در این قرآن اشاره و اظهار کرد: در پایان ۲ دعای بعد از تلاوت قرآن به خط نسخ و در ۲ صفحه آخر ترقیمه و وقف‌نامه به خط رقاع نوشته شده است و این نسخه دارای هشت یادداشت از سال ۱۲۷۵ تا سال ۱۳۴۲ قمری است.  

رییس گروه مطالعات و معرفی آثار موزۀ آستان قدس رضوی گفت: مهر و یاداشت بلاغ سلطان قراء در رمضان ۱۳۲۴ درحاشیه صفحه پایانی این نسخه به چشم می‌خورد و همچنین جلد این نسخه لاکی دورو و پرکار و دارای نفاست ویژه ای است.

همچنین رحل چوبی با روکش طلا و میناکاری شده، اثر نفیس دیگری بود که در این مراسم رونمایی‌ شد.

رییس گروه مطالعات و معرفی آثار موزۀ آستان قدس رضوی این رحل را بسیار نفیس و چشم‌نواز توصیف کرد و گفت: این رحل چوبی از دو لت متّصل به هم تشکیل شده که با روکشی از طلا پوشیده و با تکنیک میناکاری آراسته شده است.

کفیلی افزود: در سطح بیرونی هر لت در یک قاب حاشیه‌دار نقش یک ترنج متّصل به ۲ سرترنج، کتیبه وقف نوشته شده است و اطراف آن نیز با نقوش برجسته گل و مرغ، قلم‌زنی و میناکاری شده است.  

وی به متن کتیبۀ وقف این رحل اشاره کرد و ادامه داد: بر روی این رحل کتابت شده است "وقف نمود بر بقعه مبارکه امام ثامن ضامن امام علی‌ ابن‌ موسی ‌الرضا -علیه‌السلام- رحل آیات کلام‌الله مجید، مقرب خاقان معتمدالسطان اشرف الحاج حاج میرزا علی اکبر قوام الملک مملکت فاس (فارس) سنه ۱۲۷۴"

او از قوام‌الملک شیرازی به عنوان واقف این ۲ اثر نفیس نام برد و اظهار کرد: میرزا علی‌اکبرخان قوام‌الملک شیرازی، پسر حاج ابراهیم کلانتر (اعتمادالدوله)، در سال ۱۲۴۵ هجری قمری به تولیت آستان ‌قدس رضوی منصوب شد و این ۲ اثر نفیس و ارزشمند را در سال ۱۲۷۴ هجری قمری وقف روضه منوره کرد.

ساختمان موزه قرآن و نفایس، شامل موزه قرآن، موزه هدایای مقام معظم رهبری و تالار آثار اهدایی استاد فرشچیان و ساختمان موزه مرکزی، شامل موزه تاریخ حرم رضوی و گنجینه‌های سکه، تمبر، اسکناس، هنرهای تجسمی، آبزیان، نجوم، ساعت، مدال، ظروف و سلاح و همچنین موزه تخصصی فرش، در سه طبقه در صحن کوثر حرم مطهر رضوی واقع شده‌اند.  
همچنین موزه مردم شناسی، واقع در خروجی سر درِ غربی صحن جامع رضوی از دیگر موزه‌های آستان قدس رضوی است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha