سیامک کاکایی در گفت و گو با خبرنگار سیاسی ایرنا، با اشاره به بازتابهای گسترده سفر اخیر وزیر امور خارجه به قفقاز، روسیه و ترکیه اظهار کرد: بعد از تحولات ماههای گذشته در قفقاز، لازم بود که ایران هم نگاهی به روند تحولات این منطقه داشته باشد.
وی خاطرنشان کرد: البته ایران در زمان درگیری قره باغ و امضای توافقنامه آتش بس بین ارمنستان و جمهوری آذربایجان رایزنیهایی برای ارائه طرح صلح انجام داد. اما شرایط حوزه قفقاز جنوبی بعد از درگیریها قرهباغ تغییر کرده است و لازم بود که ایران با بررسی دوباره شرایط منطقه، تعریف جدیدی از مناسبات خود در حوزه قفقاز با روسیه و ترکیه در قالب همکاریهای جدید داشته باشد.
کاکایی با اشاره به رایزنیهای ظریف با مقامات ترکیه در آنکارا و ابراز تمایل دو طرف برای گسترش روابط اظهار کرد: ایران و ترکیه دو بازیگر موثر منطقه هستند و چارچوب استراتژیک مسائل مختلف منطقه را تعیین میکنند و در کنار آن رقابتهای منطقهای هم بین دو طرف وجود داشته و خواهد داشت.
وی افزود: بخشی از نگاه ایران و ترکیه به چالشهای منطقه در راستای همکاری متقابل است که میتواند به رفع بحرانهای منطقه کمک کند کما اینکه اراده سیاسی بین تهران و آنکارا برای گسترش همکاریهای دوجانبه از قبل وجود داشته وانتظار میرود در آینده هم همینطور باشد.
این کارشناس مسائل ترکیه با اشاره به وجه اقتصادی مناسبات تهران- آنکارا گفت: جدای از همکاریهای قدیمی ایران و ترکیه در زمینههای مختلف انرژی، تجارت و سرمایهگذاری، در شرایط جدید در حوزه قفقاز هم فضای جدیدی برای همکاری دو طرف فراهم شده است.
کاکایی با بیان اینکه دروازه جدیدی مبتنی بر تسهیل همکاریهای ترانزیتی ایران و ترکیه در منطقه قفقاز باز شده است، گفت: عملیاتی شدن توافق ۶ جانبه ایران، ترکیه، روسیه، جمهوری آذربایجان، ارمنستان و گرجستان بر روابط دوجانبه ایران و ترکیه تاثیر مثبتی خواهد گذاشت.
این کارشناس مسایل ترکیه گفت: استراتژی اقتصادی ترکیه در یک دهه اخیر، تبدیل شدن به کانون انرژی است و چنین دیدگاهی را در روابط اقتصادی خود ترسیم کرده است و در چهارچوب این استراتژی نیاز به توسعه مناسبات با ایران دارد.
کاکایی با یادآوری همکاریهای ایران و ترکیه در قالب نشستهای آستانه گفت: به نظر میرسد فضای جدیدی برای همکاریهای اقتصادی و روابط تجاری دو طرف ایجاد شده است.
وی خاطرنشان کرد: بحث ترانزیت برای دو کشور مهم است و باتوجه به نقش ژئوپلتیکی و جایگاه اقتصادی، ایران نمیتواند تماشاگر شرایط و تحولات باشد و به نظر میرسد باید گامهای بلندتر و جدیتری درباره منطقه قفقاز انجام داد.
نظر شما