به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، تجدید میثاق با آرمان های بنیانگذار فقید جمهوری اسلامی؛ امام خمینی (ره) سنت هرساله ایام پیروزی انقلاب اسلامی مردم ایران است که مسوولین در مناصب مختلف آن را به جا آورده و بار دیگر اولویت های اساسی انقلاب ۵۷ را مرور و یادآوری می کنند. رییس جمهوری و هیات دولت نیز روز گذشته ۱۳بهمن ماه با حضور در مرقد امام خمینی(ره) با اهداف والای ایشان تجدید عهد کردند. حجت الاسلام «حسن روحانی» در این دیدار به مرور مهمترین درسهای بنیانگذار انقلاب در طول مسیر نهضت اسلامی پرداخت و تکیه بر مردم و آرای آن ها را ارزشمندترین این درسها دانست.
رییس قوه مجریه در تشریح دیدگاه امام یادآور شد: «امام (ره) قدرت اصلی را قدرت مردم میدانست و تلاش میکرد اذهان و افکار مردم برای آن مسیر و راهی که امام برای انقلاب انتخاب کرده بود، اقناع شود.» رییس جمهوری همچنین به موضوعی اغلب مغفول مانده در بحبوحه درگیریهای سیاسی و جناحی اشارهای داشت و آن تفاوت در دو مفهوم ارزشها و روشها در نظام جمهوری اسلامی بود. روحانی ارزشهای انقلاب را ثابت اما روش های اجرای آن را در هر دوره ای متفاوت و متناسب با شرایط زمان دانست.
انتخابات، ضمانتنامه جمهوریت
مردم ایران در حالی چهل و دومین سالگرد پیروزی انقلاب خود را جشن میگیرند که پروپاگاندای رسانهای تغذیه شده با پترودلارها، در تلاش است تا این انقلاب را بیحاصل و بیهوده جلوه دهد. تلاش برای تاثیرگذاری بر نسل جوان و تطهیر سلسله پهلوی در حالی از سوی رسانههای فارسی زبان خارج از ایران پی گرفته میشود که هنوز آثار استبداد آنها در بخش های مختلف کشور وجود دارد و هنوز درد بی اعتنایی به نظر و رای مردم در تجربه زیسته ایرانیان جایگاه غیرقابل کتمان دارد.
اهمیت این بیتوجهی به دیدگاه مردم در نظام سیاسی دوران پهلوی به اندازه ای است که گروه بزرگی از مورخان و تحلیل گران، آن را مهمترین دلیل شکلگیری انقلاب اسلامی و نظام جمهوری اسلامی میدانند. نادیده گرفتن آنچه مردم در عرصه سیاست و دیپلماسی و نیز فرهنگ و هنر میخواستند برای رژیم پهلوی بسیار گران تمام شد و به همین دلیل بود که بنیانگذار انقلاب اسلامی در برهههای مختلف و با تحلیلها و کلامهای متفاوت به آن پرداختند.
حجت الاسلام روحانی هم به عنوان یکی از رشدیافتگان مکتب انقلاب که سابقه دوبار انتخاب از سوی مردم به عنوان رییس جمهورری در کارنامه دارد، بیش از هر کسی نیاز نظام به حضور و مشارکت افراد جامعه را درک کرده و تصریح می کند: «آرای مردم پای صندوق هم به ثمره و هم به شجره است. هم به انتخاب فرد در آن انتخابات و هم رای به نظام است. این که امام (ره) به ما فرمود آرای مردم در هر نسل و هر زمان، زمانی محقق میشود که ما یک انتخابات پرشور رقابتی پیش پای مردم بگذاریم. اگر مردم ۷۰ و چند درصد پای صندوق آرا آمدند، منشور ۱۲ بهمن امام (ره) ادامه پیدا کرده و آن راه را ادامه دادیم.» در چنین نگرشی هرگونه تحدید مشارکت مردم با هر عنوان و عملی، حرکت در مسیری خلاف دیدگاه بنیانگذار انقلاب و ارزش های ثابت نظام جمهوری اسلامی است.
جمهوریت نظام مبتنی بر رای مردم است و این یکی از مهمترین تفاوتهای نظام سیاسی ایران با کشورهای همسایه خود است. بنیانگذار فقید انقلاب اسلامی برخلاف برخی از هم عصران خود، مردم را نه زینت مصنوعی نظام سیاسی که صاحب حقیقی آن میدانستند و راه اثبات این تصاحب را هم صندوق رای معرفی میکردند. مشارکت بالای مردم در هر انتخاباتی ضامن جمهوریت نظام است و تلاش صورت گرفته برای از کاهش گزینه های انتخاب مردم، جناحیگری و سیاسی کاری این ضمانت را زیر سوال می برد. چهل و دومین جشن انقلاب اسلامی، فرصتی برای تمام مسوولان است که نه برای انتخابات و کاندیدای آن کت و شلوار مخصوص بدوزند، نه به بهانه انتساب برخی شخصیتها به برخی جریانهای سیاسی یا به دلیل برخی اظهار عقیدهها، کسی را از حضور در انتخابات محروم کنند و نه رای مردم را تشریفاتی فرض کنند. هر اقدام و تصمیمی برای آوردن مردم به پای صندوقهای رای در برهه کنونی عمل به ارزشهای ثابتی است که نظام جمهوری اسلامی بر آن بنا شده است.
روشهای متفاوت حراست از ارزشهای ثابت
با عبور از چهارمین دهه پیروزی انقلاب اسلامی، نیاز جامعه، به ویژه جوانان به یادآوری ارزشهای اصیلی که مردم و امام برای برقراری آنها در جامعه تلاش بسیاری کردند؛ احساس میشود. ارزشهایی که به واسطه ریشه داشتن در عمیق ترین نیاز های انسانی می توان آن را ثابت دانست. ارزش هایی چون آزادی، احترام به قانون و رای مردم، مبارزه با استبداد و استعمار که انقلاب اسلامی به منظور جاری شدن هر یک از آن ها به پیروزی رسید. اگر از مردم و هریک از مسوولان کنونی نظام جمهوری اسلامی درباره اهمیت هریک از این ارزش ها و ضرورت پرداختن به آن ها پرسش شود؛ بیشک همگی بر ارزش آن ها در همه زمان ها تاکید خواهند کرد.
واقعیت آن است که چالش امروز کشور نه بر سر ارزشهای ثابت انقلاب اسلامی بلکه بر سر نحوه پاسداشت و جاری ساختن آن ارزش هاست. گروهی اجرای این ارزش ها در جامعه ایران را تنها به دست خود ممکن می دانند و هر آن کس یا گروهی را که در این مسیر به شیوه دیگری معتقد باشد با انواع انتقادات، تخریب می کنند. شاید به همین دلیل است که رییس جمهوری در هشتمین تجدید میثاق خود به عنوان رییس دولت با آرمان های امام بر اجتهاد از راه و سخن امام خمینی تاکید کرده و تصریح می کند: «اجتهاد پویا در راه امام مهم است، راه امام و توسعه راه امام برای ما اهمیت دارد امام در منشور برای ما تبیین کرد که ارزشها انقلاب ثابت است، اما روشها ثابت نیست. در هر زمانی و در هر شرایطی ما باید روش صحیح و درست منطبق با شرایط زمان را برای اهداف بلند انتخاب کنیم. راه امام (ره) به این معناست که امروز به خوبی از سیره امام و از کلام امام استنباط کنیم که راه مان را به خوبی برگزینم و انتخاب کنیم.»
زمان و شرایطی که روحانی در سال ۹۲ کشور را تحویل گرفت ایجاب میکرد برای بهبود شرایط و رها ساختن ایران از بند قطعنامههای الزام آور و تحریم های شدید، راه دیپلماسی را پیش گرفته و پای میز مذاکره حاضر شود. همان شرایط در سال ۹۷ اما رفتن پای میز مذاکره با «دونالد ترامپ» رییس جمهوری سابق و زیاده خواه آمریکا را به نفع کشور ندانست. در هر دو شرایط عزت، حکمت و مصلحت سه ارزش ثابت هستند اما روش حراست از آن ها در هر دوره ای متفاوت است. درک این تفاوت مهمترین اصل حفظ منافع ملی است و دولت تدبیر و امید برای حفظ آن نیازمند اعتماد دیگر نهادها و مسوولان و اتحاد همگانی است. اینکه گروهی تنها روش خود را به عنوان اصل ثابت در حفظ ارزش ها عنوان کرده و دیگرانی چون دولت تدبیر و امید را به دلیل کاربرد نوع متفاوتی از استراتژی مورد هجمه و انتقاد قرار می دهند؛ نمی توانند در مسیر حفظ ارزش های انقلاب اسلامی گام های استواری بردارند.
نظر شما