به گزارش ایرنا، فعالیت پارهوقت پایگاه انتقال خون شهرستان نور طی سالهای اخیر که فقط در روزهای یکشنبه و سهشبنه اهدای خون در آن امکانپذیر است، طی سالهای اخیر همواره انتقاداتی را از سوی شهروندان و علاقهمندان به اهدای خون در این شهرستان به دنبال داشت.
این انتقادها پس از بارها مطرح شدن در رسانهها با پیگیری فرمانداری شهرستان نور و هماهنگی با سازمان انتقال خون کشور به نتیجه رسید و قرار است با هماهنگی اداره کل انتقال خون، تعداد روزهای خونگیری در مرکز انتقال خون نور از اوایل سال آینده در صورت تأمین نیرو انسانی یک روز افزایش یابد.
به گفته مسئولان سازمان انتقال خون مازندران، این مرکز با توجه به کمبود نیروی سازمان انتقال خون و با هدف بهرهوری بیشتر از امکانات و نیروی انسانی، مانند برخی مراکز دیگر از جمله نکا، جویبار و گلوگاه به صورت دائمی فعال نیست. اما شهروندان نور طی سالهای اخیر همواره تأکید داشتند که با توجه به استقبال خوب اهالی این شهرستان برای اهدای خون، لازم است که یک مرکز دائمی در نور برای اهدای خون تاسیس شود.
خونگیری در نور سه روزه میشود
با این حال مدیرکل انتقال خون مازندران معتقد است که فعالیت دائمی مرکز انتقال خون شهرستان نور با توجه به تجربه فعالیت ۶ روز در هفته این مرکز طی سالهای گذشته و شرایط کنونی سازمان از نظر کمبود نیرو، به نوعی هدررفت منابع محسوب میشود.
دکتر ذوالفقار تقوی به خبرنگار ایرنا میگوید: اخیرا پس از پیگیریهای فرمانداری شهرستان نور و جلسهای که با حضور فرماندار و نماینده یکی از خیران حوزه سلامت داشتیم، اعلام کردیم که با توجه به تقاضای موجود تلاش میکنیم از اوایل سال ۱۴۰۰ تعداد روزهای فعالیت مرکز را یک روز افزایش دهیم. چون معتقدیم با سه روز فعالیت مرکز نیز میتوانیم به ظرفیت خونگیری از این شهرستان مانند زمانی که مرکز ۶ روز فعال بود برسیم.
البته نظر شهروندان و اهداکنندگان خون در شهرستان نور این است که مرکز انتقال خون این شهرستان باید برای جلوگیری از هدررفت زمان اهداکنندگان به صورت ۶ روز در هفته فعال باشد. بسیاری از افرادی که در این شهرستان علاقهمند به اهدای خون هستند میگویند به دلیل فعالیت دو روز در هفتهای پایگاه انتقال خون این شهرستان، در صورت مراجعه باید گاهی تا بیش از دو ساعت در نوبت انتظار بمانند و همین امر نیز سبب میشود که برخی از علاقهمندان به دلیل معطلی زیاد قید اهدای خون را بزنند. ضمن این که بانوان علاقهمند به اهدای خون نیز معتقدند که این مرکز با توجه به محدودیت فضا برای حضور آنها مناسب نیست. این موضوع مدتی پیش به عنوان گلایهای شهروندی مورد توجه بخش خبری سیمای مازندران نیز قرار گرفت و شهروندان نور انتقادهای خود مبنی بر فعالیت دو روز در هفتهای مرکز انتقال خون شهرستان نور اعلام کرده بودند.
بهرهوری در انتقال خون
اما مدیرکل انتقال خون مازندران به استناد آمارهای ثبت شده معتقد است که اضافه شدن یک روز به دو روز فعالیت مرکز انتقال خون شهرستان نور میتواند مشکل را برطرف کند. به گفته این مسئول هدف سازمان انتقال خون این است که با تعداد نیروی موجود پایگاههایی که مراجعان بیشتری دارد را فعال نگه دارد تا به اهداکنندگان بیشتری خدمات داده شود. طبق آمارهای موجود، یک پزشک و نیروهای مورد نیاز خونگیری میتوانند در روز تا ۸۰ واحد خون بگیرند.
تقوی میگوید: وظیفه ما این است که از داشتهها به بهترین شکل استفاده کنیم. بنابراین ترجیح میدهیم برای فعالیت نیروها در مراکز انتقال خون بر اساس میزان بازدهی هر منطقه برنامهریزی کنیم. پایگاه انتقال خون نور در سال ۱۳۹۴ به صورت ۶ روز در هفته فعال بود. طبق آمارهای موجود، آن زمان با فعالیت کامل این مرکز حدود چهار هزار واحد خون طی یک سال از مرکز انتقال خون شهرستان نور دریافت میشد و اکنون که دو روز در هفته فعالیت میکند سالانه سه هزار واحد خون توسط اهداکنندگان دریافت میشود. یعنی اختلاف فعالیت دو روز در هفته با ۶ روز در هفته حدود هزار واحد است که معتقدیم با اضافه شدن یک روز دیگر به روزهای فعالیت مرکز انتقال خون شهرستان نور میتوانیم این اختلاف هزار واحدی در سال را جبران کنیم و به همان سقف چهار هزار واحد که ظرفیت اهدای شهرستان نور است میرسیم.
مدیرکل انتقال خون مازندران با بیان این که این یک برنامهریزی برای تامین بهتر خون و فرآوردههای خونی است خاطرنشان میکند: در حال حاضر اکیپهای سیاری که در استان فعال هستند، روزانه بیشتر از برخی پایگاهها خون دریافت میکنند. در این شکل فعالیت، پس از ارزیابی ظرفیت هر منطقه، شهروندان علاقهمند به اهدای خون به جای حضور پراکنده در روزهای هفته، به صورت متمرکز در روزهای مشخص مراجعه میکنند و ساعات کار مفید نیروهای انتقال خون نیز افزایش مییابد. ضمن این که امکان افزایش ارائه خدمات در سایر پایگاههای کوچک و پایگاههای سیار استان نیز فراهم میشود.
این مسئول با اشاره به فعالیت برخی پایگاههای دیگر استان به صورت پارهوقت میافزاید: در حال حاضر پایگاه انتقال خون گلوگاه بر اساس ظرفیت اهدای خون این شهرستان یک روز در هفته فعال است و پایگاه انتقال خون نکا نیز به دلیل استقبال اندک تعطیل شده و اکیپ سیار هر هفته در این شهرستان حضور مییابد. پایگاه جویبار نیز دو روز در هفته فعالیت میکند. قطعاً اگر زمانی به این نتیجه برسیم که استقبال از اهدای خون در یک شهرستان بیشتر شده است با توجه به نیازی که به خون و فرآوردههای خونی وجود دارد نسبت به افزایش تعداد روزهای فعالیت آن پایگاه اقدام خواهیم کرد.
رایزنی برای ساخت پایگاه جدید انتقال خون
با این حال راهاندازی یک پایگاه دائمی انتقال خون به گفته فرماندار شهرستان نور مطالبهای مردمی محسوب میشود که برای محقق شدن این درخواست، رایزنیهایی با یکی از خیران حوزه سلامت انجام شده است.
علی شادمان از از پیگیری و برنامهریزی برای راهاندازی مرکز دائمی انتقال خون در این شهرستان خبر داده و میگوید: با پیگیریهای انجام شده و کمک تاثیرگذار یک خیِّر حوزه سلامت از مجموعه مهرگان گامهای اولیه برای ساخت مرکز جدید انتقال خون شهرستان نور برداشته شده است.
وی با بیان اینکه ساخت مرکز انتقال خون برای ارائه خدمات به مردم یکی از نیاز های ضروری این شهرستان است، میافزاید: با توجه به جمعیت نور و جمعیت قابل توجه داوطلبان اهداکننده خون به مرکز انتقال خون این شهرستان، ضرورت ساخت یک مرکز مجهز و مناسب برای شهرستان نور احساس میشد که خوشبختانه مقدمات اجرای پروژه در حال انجام است.
مدیرکل انتقال خون مازندران: اختلاف فعالیت دو روز در هفته با ۶ روز در هفته پایگاه انتقال خون نور حدود هزار واحد است که معتقدیم با اضافه شدن یک روز دیگر به روزهای فعالیت این مرکز میتوانیم این اختلاف هزار واحدی در سال را جبران کنیم.
به گفته نماینده عالی دولت در شهرستان نور، قرار شد نقشه ساختمان مرکز انتقال خون نور از سوی سازمان انتقال خون کشور ارائه شود و پس از آن نیز با همراهی نیکوکار حوزه سلامت در مجموعه مهرگان و نظارت انتقال خون این مرکز ساخته شود.
اما مدیرکل انتقال خون مازندران تحقق این موضوع را منوط به برآورد هزینه ساخت و تایید تقبل اعتبار ساخت از سوی مجموعه مهرگان به عنوان حامی اجرای طرح میداند و میگوید: در جلسهای که با حضور فرماندار برگزار شد، نمایندهای از طرف خیِّر مربوطه حضور داشت و مقرر شد طی دو تا سه هفته آینده کارشناسان سازمان انتقال خون برای برآورد هزینه ساخت در محل مد نظر به این شهرستان بیایند. مجموعه مهرگان تمایل خود را برای کمک به این مجموعه اعلام کرده است. اما پس از اعلام هزینه مورد نیاز، تصمیم نهایی از سوی خیِر سلامت گرفته میشود که مرکز جدیدی ساخته شود یا به تجهیز و بهسازی همین مجموعه کمک کنند.
مازندران حدود ۴ هزار و ۵۰۰ بیمار خاص دارد که شامل ۲ هزار و ۸۰۰ بیمار تالاسمی و تعدادی دیگر از بیماران مبتلا به ایدز، سرطان و هموفیلی میشود. علاوه بر این بیماران نیازهای دیگر به خون و فرآوردههای خونی مانند مصدومان تصادفات، مادران دچار خونریزی پس از زایمان و سایر بخشها نیز باید تأمین شود. شهرستان نور با جمعیتی نزدیک به ۱۳۰ هزار نفر در غرب مازندران دارای یک پایگاه انتقال خون پارهوقت است که مانند مراکز انتقال خون رامسر، گلوگاه، جویبار و نکا دو روز در هفته فعالیت میکند.
نظر شما