زنان از منظر امام(ره)

۱۵ بهمن ۱۳۹۹، ۸:۲۱
کد خبر: 84208630
زنان از منظر امام(ره)

تهران - ایرنا - تقارن دهه فجر با هفته بزرگداشت مقام زن و روز مادر، فرصتی فراهم آورده‌ تا در جهت تبیین نقش زنان در اعتلای کشور به نگاه امام خمینی(ره) به این نقش بپردازیم بخصوص آنجا که فرمودند: زنان ایران سهمی چون مردان دارند. ما همه گونه آزادی را به زن خواهیم داد البته جلوی فساد را می‌گیریم.

به گزارش ایرنا، در تقویم رسمی کشور ۲۰ جمادی الثانی برابر با چهارشنبه ۱۵ بهمن ماه، روز میلاد حضرت فاطمه الزهرا(س) است که به روز زن نامگذاری شده، روزی که در صدف سالروز انقلاب اسلامی همچون مرواریدی می درخشد.

امام خمینی(ره) و نگاه ویژه ای به زنان داشتند، از همین رو انقلاب اسلامی بسترهای لازم شکوفایی و بازگشت هویت، مقام و منزلت زنان را فراهم ساخت تا آنجا که این قشر اثرگذار جامعه بتوانند بینش سیاسی، فرهنگی و اجتماعی خویش را بازیابند زیرا در اندیشه امام (ره)، زن علاوه بر این که قادر به نقش آفرینی در فعالیت های فرهنگی و اجتماعی است، توانایی حضور در عرصه های اقتصادی، خودکفایی و تقویت بنیه سیاسی را نیز دارد و می تواند سختی ها را درنوردد و همگام با مردان در عرصه های مختلف گام بردارد و افتخارآفرین امت و ملت خود باشد.

به مناسبت تقارن هفته و روز زن با پیروزی انقلاب اسلامی، برآن شدیم تا اندیشه امام راحل در مورد نقش زنان در عرصه های مختلف خانواده، اجتماع، فرهنگ، سیاست و غیره را که در کتاب «صحیفه امام» به صراحت و زیبا گردآوری و بیان شده بازخوانی کنیم.

دامن مادر بهترین مکتب است

امام خمینی(ره) نقش و جایگاه زن در خانواده را در کتاب «صحیفه امام» این گونه توصیف می کند: «زن یکتا موجودی است که می تواند در دامن خود افرادی به جامعه تحویل دهد که از برکاتشان یک جامعه، بلکه جامعه ها به استقامت و ارزش های والای انسانی کشیده شوند.»

همچنین امام(ره) در خصوص شخصیت زن به عنوان مادر تاکید دارند که: «دامن مادر بهترین مکتب است و بزرگترین مدرسه ای است که بچه در آن جا تربیت می شود.»

ایشان خطاب به زنان می گویند: «شما فضایل تحصیل کنید تا کودکان شما در دامان شما به فضیلت برسند.» زیرا به نظر ایشان «مادرها مبدا خیرات هستند. اگر خدای نخواسته مادرانی باشند که بچه ها را بد تربیت کنند، مبدا شرند.» و در این زمینه مسوولیت سنگینی به دوش دارند «بچه ها در دامن شما زنان بزرگ می شوند، مسوول افعال و اعمال آن ها هم شما هستید همانطوری که اگر یک بچه خوب تربیت کنید ممکن است که سعادت یک ملت را همان یک بچه تامین کند.»

زنان، مدافعان حریم خود و اسلام هستند

بنیانگذار انقلاب اسلامی، همواره به عنوان مشوق و راهنمای زنان، تاکید می کردند که زنان باید همه از حریم خود و اسلام دفاع کنند، آن جا که فرمودند: «من امیدوارم که شما (خواهران) هم در میدان تحصیل که یکی از امور مهمه است مجاهده کنید و هم در میدان دفاع از اسلام، این از مهماتی است که بر هر مردی، بر هر زنی، بر هر کوچک و بزرگی جز واجبات است. دفاع از اسلام، دفاع از کشور اسلامی، احدی از علمای اسلام، احدی از اشخاص که در اسلام زندگی کرده اند و مسلم هستند، در این جهت خلاف ندارند که این واجب است. آن چیزی که محل حرف است(قضیه) محل صحبت است، قضیه جهاد اولی است، آن بر زن واجب نیست، اما دفاع از حریم خودش، از کشور خودش، از زندگی خودش، از مال خودش و از اسلام، دفاع بر همه واجب است.»

«ما می بینیم و دیدیم که زن ها همدوش مردان بلکه جلوی مردان در صف قتال ایستادند، بچه های خودشان را از دست دادند، جوانان خودشان را از دست دادن و شجاعانه مقاومت کردند.»

حضرت امام خمینی(ره) درباره نقش‌ زنان‌ در دفاع ‌مقدس‌ هم می فرمایند: «شما خانم ها و شما زن ها توجه‌ به‌ این‌ معنا داشته ‌باشید که ‌همان‌طور که ‌بر مردها در جبهه‌ لازم ‌است‌ که‌ جلو بروند و پیشقدم‌ باشند، شما هم‌ در کار پشت ‌جبهه‌ باید کمک‌ کنید، مهیا شوید که ‌اگر خدای‌ نخواسته ‌یک‌ وقت‌ دفاع ‌عمومی ‌بر همه‌ واجب ‌شد، یعنی‌ همه ‌ما بی‌استثنا هرکس‌ قدرت ‌دارد بی‌استثنا بر او واجب ‌شد، مهیا باشید از برای ‌دفاع.»

زن باید در مقدرات اساسی مملکت دخالت کند

امام خمینی (ره) در کتاب صحیفه امام، بر نقش سازنده و ارزنده زنان در عرصه‌های سیاسی اجتماعی تاکید و نوعی خودباوری و اعتماد به نفس را تبلیغ می کنند و می فرمایند: «زن باید در مقدرات اساسی مملکت دخالت کند». «خانم‌ها حق دارند در سیاست دخالت بکنند. تکلیفشان این است». «شرکت در این امر(انتخابات) برای زن ومرد از وظایف ملی و اسلامی است».

همچنین در جای دیگری درباره‌ وضعیت زنان در جمهوری اسلامی می‌گویند: «زنان همچون مردان در ساختن جامعه‌ اسلامی فردا شرکت دارند. آنان از حق رأی دادن و رأی گرفتن برخوردار هستند. در مبارزات اخیر، زنان ایران سهمی چون مردان دارند. ما همه گونه آزادی را به زن خواهیم داد. البته جلوی فساد را می‌گیریم و در این مورد دیگر بین زن و مرد فرقی نیست.»

در جای دیگری نیز بر مشارکت انتخاباتی زنان تاکید می‌کنند: «و شما زنان باید در همه‌ی صحنه‌ها و میدان‌ها آن قدری که اسلام اجازه داده، وارد باشید؛ مثل انتخابات که امروز عملی است که باید انجام بگیرد...‌ همان طوری که مردها فعالیت می‌کنند برای انتخابات، خانم‌ها هم فعالیت می‌کنند برای اینکه فرقی بین شما و سرنوشت‌تان با دیگران نیست.»

در اندیشه امام (ره)، زن، علاوه بر اینکه قادر به نقش آفرینی در فعالیت‌های فرهنگی و اجتماعی است، توانایی حضور در عرصه‌های اقتصادی، خودکفایی و تقویت بنیه سیاسی را نیز دارد؛ می‌تواند سختی‌ها را درنوردد و همگام با مردان در عرصه‌های مختلف گام بردارد و افتخارآفرین امت و ملت خود باشد.

افتخاری که درباره آن در کتاب «صحیفه امام» می‌خوانیم: «ما مفتخریم که بانوان و زنان پیر و جوان و خرد و کلان در صحنه‌های فرهنگی و اقتصادی و نظامی حاضر، و هم دوش مردان یا بهتر از آنان در راه تعالی اسلام و مقاصد قرآن کریم فعالیت دارند.»

سیره عملی، فرمایش‌ها، مواضع روشنگر و فتاوای راهگشای حضرت امام (ره) درباره زن، که ضمن وفاداری تام به اصول و محکمات دین و در چارچوب حقوق مسلّم شرعی بیان شده‌اند، می‌تواند راهنمای عملی نسلی باشند که به جایگاه حقیقی زن می‌اندیشند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha