به گزارش ایرنا به نقل از شبکه خبری سی ان ان، یک شاهد عینی در شهر یانگون پایتخت سابق میانمار گفت که شرکتکنندگان در تظاهرات روز یکشنبه عمدتا جوانان بودهاند و به نظر میرسد که تظاهرات روز یکشنبه بزرگتر و سازمانیافتهتر از تظاهرات روز شنبه است. همچنین به گفته شاهدان به نظر میرسد که مشارکت مردم در تظاهرات رو به افزایش است. خبرگزاری رویترز گزارش داده که دهها هزار نفر برای اعتراض به کودتا به خیابانها آمدهاند.
برخی از معترضان پوسترهایی با تصویر آنگ سان سوچی رئیس برکنار شده دولت غیرنظامی در دست داشتند و خواستار آزادی سوچی و همچنین سایر سیاستمداران و نمایندگان مجلس بازداشت شده در بامداد روز دوشنبه هفته گذشته شدند. بسیاری از افراد حاضر در تظاهرات علامت سهانگشت را نشان میدادند که اشارهای به فیلمهای "بازیهای مرگبار" (Hunger Games) است که همچنین به نماد اعتراضات اخیر در تایلند تبدیل شده و در میانمار هم به کار میرود.
تظاهرکنندگان روز یکشنبه در اطراف دانشگاه شهر یانگون تجمع کردند و تغییر مسیر دادند تا از برخورد با موانع و روبهرو شدن با نیروهای پلیس خودداری کنند. شاهدان میگویند چندین خودروی پلیس در این منطقه وجود داشته است. بر اساس این گزارش، مقاومت در برابر کودتا در ابتدا تا حدی به علت دشواریهای ایجاد شده در ارتباطات و همچنین هراس از سرکوب بیشتر، محدود بود. سرویس نظارت بر اینترنت "نت بلاکس" روز شنبه اعلام کرد که میانمار با دومین قطعی سراسری اینترنت رو به رو شده و دادههای لحظهای نشان میدهد که ارتباطات اینترنتی به ۱۶ درصد سطح معمولی کاهش یافته است.
بنا بر اعلام شرکت مخابراتی "تلنور" نروژ که اداره کننده شرکت "تلنور میانمار" است، وزارت ارتباطات میانمار روز شنبه دستور قطع سراسری شبکه داده را صادر کرد. این وزارتخانه با استناد به قانون ارتباطات و با اشاره به اخبار جعلی و لزوم ثبات کشور و منافع عمومی اقدام به قطع اینترنت کرده است. مقامات میانمار پیش از این نیز برای قطع دسترسی به شبکههای اجتماعی مانند فیسبوک، اینستاگرام و توییتر تلاش کرده بودند.
به گفته شاهدان در شهر یانگون، ارتباط بین معترضان در روز یکشنبه تا حد زیادی از طریق پیام کوتاه / sms، تماس تلفنی و خبررسانی شفاهی انجام شده است. تظاهرکنندگان روز شنبه زمان و مکان تظاهرات امروز یکشنبه را هماهنگ کرده بودند. انتظار میرود که اعضای اتحادیه دانشجویی، اتحادیه کارگری و حزب اتحادیه ملی برای دموکراسی وابسته به سوچی امروز یکشنبه در تظاهرات حضور پیدا کنند.
برای مدت بیش از ۵۰ سال کشور میانمار یا برمه توسط رژیمهای نظامی انزواگرا اداره میشد و هزاران تن از منتقدان و فعالان بطور منظم دستگیر و زندانی میشدند. سوچی به علت مبارزات خود در چند دهه گذشته مورد توجه بینالمللی قرار گرفت و حزب اتحادیه ملی برای دموکراسی او در انتخابات سال ۲۰۱۵ به پیروزی گستردهای دست یافت و اولین دولت غیرنظامی دهههای اخیر را تشکیل داد. بنا به گزارش ها، این حزب در انتخابات آبان ماه امسال هم به پیروزی رسید و امید نظامیان برای گرفتن قدرت از طریق حزب مورد حمایت خود در انتخابات را به باد داد .
صدها تن از نمایندگان مجلس از حزب اتحادیه ملی برای دموکراسی دوشنبه گذشته در شهر "نای پی تا" پایتخت بازداشت شدند. هیات حاکمه نظامی از روز دوشنبه تا کنون ۲۴ وزیر و معاون وزیر را از کار برکنار کرده و ۱۱ تن از افراد مورد نظر خود را جایگزین کرده است.
کودتای روز دوشنبه پس از چند ماه نزاع سیاسی بین دولت و ارتش درباره ادعای تقلب در انتخابات روی داد. کمیسیون انتخابات میانمار به کرات وقوع تقلب در انتخابات را رد کرده است. بر اساس این گزارش، برخی تحلیلگران میگویند که این کودتا ارتباطی با تقلب ادعایی نداشته و بیشتر اقدام ارتش برای اعمال قدرت و مربوط به آمال شخصی "مین اونگ هلانگ" Min Aung Hlaing فرمانده ارتش است که قرار بود سال جاری از مقام خود کنار برود. کودتای روز دوشنبه با محکومیت گسترده بینالمللی رو به رو شده است.
به گزارش ایرنا، ارتش میانمار یک دهه پس از موافقت با انتقال قدرت به دولت غیرنظامی، دوشنبه هفته گذشته با تصاحب قدرت از طریق اجرای یک کودتا علیه دولت آنگ سان سوچی، ضمن اعلام وضعیت فوقالعاده برای مدت یک سال، سوچی و سایر رهبران سیاسی را بازداشت کرد. نیروهای ارتش در خیابانها گشت زنی میکنند و منع رفت و آمد شبانه اعمال شده است. میانمار که با نام برمه هم شناخته میشود مطابق قانون اساسی سال ۲۰۰۸ یک جمهوری تک پارلمانی است، اما برخی منابع خارجی همچنین این کشور را یک رژیم اقتدارگرا میشناسند. ارتش میانمار از سال ۱۹۶۲ تا ۲۰۱۱ بر میانمار حکومت میکرد اما همچنان بخشی از قدرت را در اختیار خود نگاه داشته و تمام قدرت را به غیرنظامیان نداده بود.
میانمار در چهارم ژانویه ۱۹۴۸ استقلال خود را از بریتانیا به دست آورد و نظامیان این کشور در سال ۱۹۵۸ با کودتایی قانونی قدرت را به دست گرفتند. ماجرا از این قرار بود که مقامات ارشد ارتش به "او نو" U Nu نخست وزیر گفتند که کودتا برای جلوگیری از جنگ داخلی و حفظ کشور نیاز است اما نخست وزیر با تصویب قوانین لازم از ارتش دعوت کرد که برای شش ماه اداره امور را بطور قانونی به دست بگیرد. نظامیان اما ۱۸ ماه در قدرت ماندند و پس از آن انتخاباتی برگزار شد و "او نو" به قدرت بازگشت هرچند ارتش از مخالفان او در انتخابات حمایت کرده بود. در برخی متون از این رویداد به عنوان کودتای قانون اساسی یا کودتای توافقی یاد میشود.
در سال ۱۹۶۲ ژنرال "نی وین" Ne Win با اجرای یک کودتا اقدام به تاسیس یک دولت نظامی سوسیالیست کرد. ژنرال نی وین ۲۰۰۲ - ۱۹۱۰ از بانفوذترین چهرههای تاریخ معاصر میانمار به شمار میرود. میانمار در دهه ۱۹۷۰ میلادی صحنه اعتراضات عمدتا دانشجویی بود که دولت نظامی آنها را سرکوب میکرد. در پی اعتراضات و قیام سال ۱۹۸۸ دولت برکنار شد اما با کودتای ارتش، یک هیات حاکمه نظامی جایگزین آن شد.
(دیدار نی وین با لیندون جانسون رئیس جمهور اسبق آمریکا در کاخ سفید سال ۱۹۶۶)
کودتای روز دوشنبه هفته گذشته ارتش و برکناری سوچی از قدرت - که با احتساب رویداد سال ۱۹۵۸ چهارمین کودتای ارتش پس از استقلال این کشور است - در حالی روی داد که شهرت و اعتبار بینالمللی سوچی به علت سرکوب اقلیت مسلمانان روهینگیا در این کشور تا حد زیادی لطمه خورده است.
میانمار مسلمانان را مهاجران غیرقانونی میداند و از دادن تابعیت به روهینگیایی ها خودداری میکند و بسیاری از آنها در طول چند دهه گذشته برای فرار از آزار و سرکوب ناچار از ترک کشور میانمار شدهاند. در پی سرکوب سال ۲۰۱۷ در استان راخین نیز هزاران تن روهینگیایی ها کشته شدند و بیش از ۷۰۰ هزار تن به بنگلادش فرار کردند. با این حال خانم سوچی سال ۲۰۱۹ در دیوان المللی کیفری بین المللی ICJ ارتکاب نسل کشی از سوی ارتش میانمار را تکذیب و انکار کرد.
نظر شما