علل کاهش تولید و افزایش قیمت سیمان در خراسان رضوی بررسی شد

مشهد-ایرنا- علل کاهش تولید و افزایش قیمت سیمان در بازار خراسان رضوی طی نشست مسوولان در کمیسیون امور تعزیرات حکومتی خراسان رضوی بررسی و راهکارهای لازم در این زمینه ارایه شد.

مدیر کل تعزیرات حکومتی خراسان رضوی روز سه شنبه در این نشست گفت: بازار با کمبود سیمان و افزایش قیمت آن مواجه شده است که باید برای تغییر این وضعیت تدبیری اتخاذ شود.

مرتضی مدنی افزود: میزان تولید و مصرف سیمان در استان خراسان رضوی مشخص است و افزایش قیمت همزمان سیمان با کمبود آن در بازار برای مردم قابل قبول نیست لذا بخش دولتی و بخش خصوصی باید حساسیت لازم را نسبت به این موضوع داشته باشند.

رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی نیز در این نشست گفت: ۹ واحد تولیدی سیمان در استان وجود دارد که ظرفیت و توان واقعی تولید آنها بیش از آن چیزی است که هم اینک در حال تولید است.

محمدرضا مس فروش افزود: هرچند در فصل سرد تامین سوخت صنایع سیمان دچار مشکل می‌شود و قیمت کیسه سیمان و کرایه حمل نیز افزایش یافته است اما سازمان صنعت همان طور که حامی بخش تولید است حامی مصرف کننده نیز هست و هم اینک قیمت سیمان در بازار با قیمت مصوب آن فاصله قابل توجهی دارد و باید کاهش یابد.

وی اظهار داشت: در تلاش هستیم با بهبود شرایط تولید سیمان در خراسان رضوی آرامش را به بازار این محصول بازار برگردانیم و از ملتهب شدن آن جلوگیری کنیم.

رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی گفت: در سالهای قبل بارها وزارت نفت دستورالعملی ابلاغ کرده که مضمون آن ارزش افزوده بالای مازوت و لزوم مصرف گاز توسط صنایع بزرگ مانند سیمان و فولاد بوده است.

افزایش قیمت سیمان در بازار

طبق گزارشات معاونت بازرسی و نظارت سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی، قیمت سیمان خاکستری طی یک ماهه گذشته در استان به ازای هر پاکت ۳۹.۵ درصد افزایش یافته اما قیمت سیمان سفید تغییری نکرده است.

معاون بازرسی و نظارت سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی در این نشست گفت: قیمت سیمان، مصوبه هیات وزیران و آنالیز و کشف قیمت آن نیز برعهده تهران است لذا رعایت این قیمت برای استانها تکلیفی و دستوری است.

محمدجواد ساعدی افزود: در بازار استان همواره از اتحادیه مصالح فروشان درخواست شده است که سیمان را به قیمت مصوب از کارخانه خریداری کرده و براساس سود مجاز و قانونی خود آن را به دست مصرف کننده برسانند.

وی اظهار داشت: واحدهای تولیدی سیمان باید به ازای فروش محصول خود، فاکتور قانونی با قیمت مصوب ارایه دهند، از سوی دیگر بخش نظارتی با هماهنگی تعزیرات، کمبودهای بین بخشی و گرانی‌ها را پیگیری و نظارت می‌کند.

معاون سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی گفت: ما از حجم کلینکر (محصول میانی سیمان) دپو شده واحدهای تولیدی سیمان در استان مطلع هستیم، آنچه که اکنون به عنوان سیمان تولید می‌شود از ذخایر کلینکر مربوط به قبل است لذا واحدهای تولیدی نباید قطع گاز یا برق را به عنوان ابزاری برای افزایش قیمت و فشار آوردن به بازار مورد استفاده قرار دهند.

ساعدی افزود: ما مشکلات بخش تولید سیمان و تامین سوخت را قبول داریم، اما کلینکر ذخیره شده و سیمان تولیدی کنونی واحدهای استان مربوط به قبل است و نباید سیمانی که اکنون به قیمت بالا در بازار عرضه می‌شود را به موضوع سوخت و قطعی گاز یا برق گره زد.

وضعیت برق و گاز سیمان از آذرماه تاکنون

رییس کارگروه سیمان شرق و مدیرعامل شرکت سیمان سفید شرق در خراسان رضوی هم به عنوان نماینده صنایع سیمان استان  در این نشست عدم تعادل بین عرضه و تقاضا را معضلی اساسی دانست و گفت: بعد از اتفاقاتی که در حوزه تامین گاز و برق رخ داد میزان تولید و عرضه سیمان به حداقل رسیده است.

محمد مهدی ابراهیمی افزود: از ابتدای آذرماه تا ۱۰ بهمن ماه به مدت ۷۰ روز، شرکت سیمان شرق با برخورداری از سه خط تولید سیمان شامل ۲ خط تولید سیمان خاکستری و یک خط تولید سیمان سفید با ظرفیت ۶ هزار و ۵۰۰ تن سیمان خاکستری و هزار تن سیمان سفید در روز  فقط به مدت پنج روز سه کوره اش فعال بوده است.

وی اضافه کرد: پروسه تولیدی واحدهای تولیدی سیمان در ابتدا تولید کلینکر به عنوان محصول میانی و سپس تولید سیمان به عنوان محصول نهایی است، بعد از قطع شدن سوخت گاز شرکت، از دو ماه ذخیره کلینکر واحد برای تولید سیمان استفاده شد.

رییس کارگروه سیمان شرق و مدیرعامل شرکت سیمان سفید شرق در خراسان رضوی گفت: شرکت گاز قراردادی با صنایع سیمان مبنی بر تامین گاز آنها به مدت هشت ماه دارد و چهار ماه دیگر این صنایع در تامین سوخت رها شده‌اند و مشخص نیست تامین سوخت صنایع در این چهار ماه برعهده چه نهادی است؟

ابراهیمی پیشنهاد داد: برای تامین سوخت صنایع سیمان در چهار ماه پایانی سال از سوی شرکتهای گاز و نفت برنامه ریزی شود و حداقل این اجازه به صنایع سیمان در تابستان داده شود که ذخیره سازی مازوت را انجام دهند و این طور نشود که بعد از این که کل خط تولید سیمان متوقف شد گاز آن را  وصل کنند.

او افزود: شرکت سیمان شرق تنها واحد تولیدی سیمان در خراسان رضوی است که نسبت به خرید مازوت در سال جاری مبادرت ورزید و در همین راستا از ابتدای آذرماه این شرکت ۶ میلیون لیتر مازوت را طی ۲ ماه به استان حمل کرد و از آنجا که طبق شیوه نامه باید مازوت از مبدا تولید آن توسط کارخانه ها تامین شود، نزدیک ترین مکان برای تامین سوخت مازوت این شرکت، شهر ری در نظر گرفته شد.

وی با اشاره به افزایش سه برابری قیمت مازوت در سال جاری ادامه داد: بسیاری از صنایع سیمان به دلیل کمبود نقدینگی از خرید مازوت در سال جاری خودداری کردند اما شرکت سیمان شرق مازوت را به چند برابر قیمت و از مبادی تولید تامین کرد، مازوتی که پارسال لیتری ۱۰۰ تومان بود امسال به لیتری ۳۰۰ تومان افزایش یافت و برای حمل ۴۰ میلیون لیتر مازوت از شهر ری تا مشهد، قیمت تمام شده برای شرکت سیمان شرق هفت برابر هزینه استفاده از سوخت گاز درآمد.

رییس کارگروه سیمان شرق کشور گفت: براساس مصوبه هیات وزیران، از اول شهریور ماه تا ابتدای فروردین ماه می‌توان مازوت را حمل و برای صنایع سیمان ذخیره سازی کرد و مخازن شرکت سیمان شرق نیز کاملا کالیبره است و می‌توان از آن به عنوان مخازن استراتژیک استان بهره گرفت، با اینکه شرکت سیمان شرق از امکان ذخیره سازی مازوت به میزان ۳۶ میلیون لیتر برخوردار است اما این سرمایه گذاری اکنون بلااستفاده مانده و ذخیره سازی مازوت در این شرکت به طور کامل انجام نگرفته است.

ابراهیمی اظهار داشت: برای نخستین بار طی سالهای گذشته برق صنایع سیمان نیز طی ۲ ماه اخیر محدود یا قطع شد و با اینکه شرکت سیمان شرق مازوت را برای تولید کلینکر کرده بود با قطعی برق مواجه شد، با این حال، شرکت برق محدودیتها را برای صنایع زمان بندی کرد به طوری که کار آسیاب واحد تولیدی سیمان از ۱۰ شب تا ۶ صبح اجازه فعالیت داشت اما ۶ صبح قطع می‌شد.

رییس کارگروه سیمان شرق گفت: مشکلات مزبور باعث شد که دپوی کلینکر ۲ ماهه شرکت سیمان شرق و باقی شرکتها در آذر و دی ماه امسال به طور کلی مصرف شود، با وجود همه معضلاتی که واحدهای تولیدی سیمان خراسان رضوی و فاصله زیاد این استان تا مبادی تامین مازوت تحویلی داشت، افزایش قیمت سیمانی که اکنون در استان رخ داده است، ۳۰ روز قبل در استانهای همجوار رخ داد به طوری که هم اینک که قیمت سیمان در مشهد هر پاکت ۲۵ تا ۳۵ هزار تومان است، قیمت سیمان در استانهای سمنان، مازندران، گلستان و تهران بیش از ۴۰ تومان است.

ابراهیمی اظهار داشت: از سوی دیگر واحدهای تولیدی میزان صادرات سیمان خود به کشورهای دیگر به ویژه افغانستان را کاهش دادند و سیمانی که در این استان تولید می‌شود باید در همین استان مصرف شود اما قیمت پایین آن در خراسان رضوی باعث افزایش خروج آن نیز می‌شود.

عدم تعادل بین تولید و عرضه عامل گرانی 

رییس اتحادیه صنف مصالح فروشان مشهد نیز در این نشست گفت: گرانی سیمان ارتباطی به این اتحادیه ندارد و سیمانی تحویل مصالح فروشان نمی‌شود که بخواهند عرضه کنند و  گرانی نیز به دلیل تولید و عرضه کم سیمان به وجود آمده است.

غلامرضا سلطانی با تاکید بر لزوم توقف صادرات سیمان در شرایط کنونی افزود: نباید در شرایطی که تولید سیمان کاهش یافته اجازه صادرات آن داده شود، در این شرایط اولویت باید بر تامین نیاز مصرف داخلی سیمان باشد.

وی بیان کرد: توزیع نامناسب سیمان در سطح شهر یکی از مشکلات این بخش است، بخش حمل و نقل روزانه سه هزار و ۳۰۰ ت،ن سیمان حمل می‌کنند که این کفاف نیاز مصالح فروشان را نمی‌دهد و میزان مصرف سیمان بازار مشهد پنج هزار تن در روز است.

تاخیر صنایع سیمان در ذخیره سازی سوخت دوم

رییس واحد تامین و توزیع شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی منطقه خراسان رضوی نیز در این نشست گفت: در کنار تامین گاز مشترکان خانگی، عمومی و نیروگاه‌ها، تامین سوخت واحدهای صنعتی نیز برعهده این شرکت است.

بهرنگ قلی زاده افزود: با این حال انجمن سیمان باید از ابتدای سال پیگیر تامین نفت کوره (مازوت) به عنوان جایگزین گاز در ماه‌های سرد سال می‌بود اما نخستین مکاتبه صنایع سیمان برای تامین سوخت ذخیره در سال جاری مربوط به اول آبان ماه می‌شود یعنی  هشت ماه از سال هیچ اقدامی برای ذخیره سازی سوخت انجام نگرفته است و وقتی صنعتگری از آبان ماه به فکر تامین سوخت جایگزین خود می‌افتد به طور قطع ذخیره ۳۶ میلیون لیتری وی برای مازوت تکمیل نمی‌شود.

وی اضافه کرد: قیمت سوخت یا مازوت به هیچ وجه در اختیار شرکت پخش فرآورده‌های نفتی نیست، ۱۰ فروردین ماه امسال قیمت نفت کوره برای همه بخشهای مصرفی آزادسازی و ۲ بخش مستثنی شده است که باید برای آن قیمتگذاری جدید انجام می‌گرفت.

برقراری مجدد گاز صنایع سیمان و لزوم ارایه آمار درست تولید و مصرف 

سرپرست معاونت هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان رضوی نیز در این نشست گفت:با پیگیریهای استان و مسوولان شرکت گاز از روز جمعه هفته گذشته محدودیت ارائه گاز برداشته شده و گاز واحدهای تولیدی سیمان خراسان رضوی وصل شده است.

مرتضی اشرفی افزود: واحد تولیدی سیمانی که امکان ذخیره سازی سوخت دوم به میزان ۳۶ میلیون تن را دارد از آن قدر نقدینگی برخوردار نیست که بتواند مازوت را با تفاوت قیمت فاحشی که با قیمت فوب خلیج فارس دارد تامین نماید.

سرپرست معاونت هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان رضوی گفت: آنالیز قیمت سیمان باید هر هفته مشخص شود، اگر قیمت مازوت مورد نیاز صنایع سیمان نسبت به سال گذشته تغییر کرده و هزینه حمل نیز به آن اضافه شده است، باید تاثیر آن در قیمت سیمان محاسبه و استخراج گردد.

اشرفی بر بررسی کامل وضعیت تولید و صادرات سیمان در خراسان رضوی تاکید و بیان کرد: باید میزان تولید و صادرات سیمان در زمان اعمال محدودیتهای گاز و برق در استان کاملا مشخص شود و براساس آمار واقعی پیگیری های لازم از سوی مسوولان استانی انجام گیرد.

وی ذخیره سازی سوخت براساس قیمت گاز، تشدید نظارت بر عرضه سیمان و جلوگیری از عرضه خارج از شبکه سوخت، در اولویت قرار دادن تامین سیمان مورد نیاز استان به ویژه مشهد و ارایه آمار روزانه از این موضوع و تسریع در رفع کمبود سیمان در بازار را مورد تاکید قرار داد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha